Vaasan seutu valmis ottamaan vastaan Finnairin Suomeen lennättämät matkailijat

Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK ja Pohjanmaan kauppakamari olivat kutsuneet Finnairin toimitusjohtaja Pekka Vauramon Vaasaan 21.1.2015 tapaamaan elinkeinoelämän sekä elinkeinoelämälle tärkeiden sidosryhmien edustajia. Mukana Vaasan vierailulla oli Finnairilta myös aluejohtaja Rolf Backman sekä viestintä- ja yhteiskuntavastuujohtaja Arja Suominen.

Kauppakamarin toimitusjohtaja Juha Häkkisen avattua tilaisuuden antoi VASEKin logistiikka-asiantuntija Riitta Björkenheim palaa. Nopeassa tahdissa hän kertoi Finnairin edustajille Vaasan seudun eduista ja mahdollisuuksista, mutta myös lentomatkustamiseen liittyvistä huolista kuten matkaketjujen organisoinnista, hintatasosta ja aikatauluista.

– Lentomatkustamisen strategia päivitetään säännöllisesti yhteistyössä elinkeinoelämän kanssa, joten meillä on aina tuoretta tietoa siitä, mitkä ovat elinkeinoelämän tarpeet ja tahtotila. Esimerkiksi lentoyhteyksistä nämä lyhyet välit Helsinkiin tai Tukholmaan eivät itsessään ole niin tärkeitä kuin ne kaksi lentoallianssia, jotka yhteydet mahdollistavat. Globaalisti toimivalla Vaasan seudulla tämä on äärimmäisen tärkeää. Toki ei se suora yhteys Eurooppaan olisi ollenkaan pahitteeksi, Björkenheim totesi.

Logistiikka-asiantuntija Riitta Björkenheim kertoi lentomatkustamiseen liittyvistä huolista, mutta myös seudun tarjoamasta potentiaalista.

– Murros on jo nähtävissä. Vaasan seudulla osataan ja pystytään matkustamaan lentäen, ja 140 vuosittaista charter-lentoa on suuri elämänlaadullinen tekijä seudun asukkaille. Mutta yrityksissä videoneuvotteluja käytetään nykyään paljon ja usein matkoihin on saatava hyväksyntä kahdelta esimieheltä. Kulukuri on tiukka ja monesti junayhteys on varteenotettava vaihtoehto. Niin iloisia kuin olemmekin seudun hyvistä junayhteyksistä, tämä on haaste Finnairille, Björkenheim jatkoi.

Aasia Finnairin selkäranka

Vauramo oli tyytyväinen siihen, että Vaasan seudulla on selkeästi tehty kotityöt hyvin mitä tulee lentomatkustamisen kehittämiseen. ”Mitään isoja muutoksia lentoyhteyksiin ei Vaasan osalta ole tulossa” totesi Vauramo ilmassa leijuneeseen kysymykseen vastaten.

– Finnair on ollut paljon esillä kustannussäästöjensä vuoksi, mutta vähemmän huomiota on herättänyt se, että Finnairilla on Olkiluodon ydinvoimalan jälkeen Suomen toiseksi suurin päätetty investointisuunnitelma. Tämä osoittaa, että yhtiöllä on uskoa seuraavaan 20 vuoden jaksoon, jolloin käytetään investointisuunnitelman mukaisia uusia kaukoyhteyksille tulevia laajarunkokoneita. Niiden määrä nousee 15 koneesta 23:een. Aasia on yhtiön selkäranka, sillä yksi Aasiasta tuleva kone lisää kapasiteettia myös liittymälennoille Euroopassa.

– Finnair myy Aasiassa vaikka mitä Suomesta: Muumeja, Marimekkoa, yötöntä yötä sekä toisaalta pimeyttä ja lunta. Vauramo kertoi.

Vauramon mukaan aasialaisten matkustajien suosima StopOver -konsepti on kasvussa ja tämä ilahdutti myös Vaasan seudun Matkailun tuoretta toimitusjohtajaa Max Janssonia, joka vakuutti, että Aasiasta Merenkurkkuun matkaaville voidaan järjestää vaikka mitä – eikä vain kolmena kesäkuukautena vaan ympäri vuoden.

– Vaasaan laskeuduttuaan matkustajat ovat jo parissa tunnissa keskellä kauneinta saaristoa, ainutlaatuista Merenkurkun maankohoamisaluetta. Parin päivän pysähdyksen aikana on mahdollisuus poiketa vaikka laivalla Uumajassa ja jatkaa sitten matkaan edelleen muualle Eurooppaan. Eli Finnairin myymien asioiden listalle voisi hyvin lisätä Merenkurkun luonnonperintöalueen merestä nousevat kivet, Jansson muistutti.