Ilmavoimat myi viimeiset suomalaisvalmisteiset lentokoneensa

Redigo

Viisi Ilmavoimien käytöstä poistamaa Redigo-yhteyskonetta myydään ruotsalaisyritykselle. Avoimeen tarjouskilpailuun ilmoittautui yhteensä 11 ostajaehdokasta. Suurimman tarjouksen teki Helicopterservice Sweden AB. Kauppasumma on 301 500 euroa.

Valmet Redigo L90 TP on suomalaisvalmisteinen, yhdellä potkuriturbiinimoottorilla varustettu nelipaikkainen lentokone, joka on suunniteltu koulu- ja yhteyskoneeksi. Vuonna 1985 ensilentonsa tehnyt Redigo suunniteltiin Vinka-alkeiskoulukoneen pohjalta.

Ilmavoimille Redigoja hankittiin 90-luvun alussa kaikkiaan kymmenen. Koneista puolet on luovutettu museo- ja opetuskäyttöön. Koneet päättivät palveluksensa Ilmavoimissa 31. lokakuuta 2013. Kaikkiaan Ilmavoimien Redigo-kalustolla lennettiin niiden palvelusuran aikana noin 40 800 tuntia.

– Ilmavoimien palveluksessa olleita Redigo L-90 TP lentokoneita myydään tarjouskilpailun perusteella kaikkiaan viisi kappaletta yhdessä erässä. Koneet myydään varaosineen, työvälineineen ja ohjekirjoineen. Koneet ovat purettuina ja materiaali myydään käytöstä poistettuna ja lentokelvottomana, hankepäällikkö Mikko Ihanainen Ilmavoimien materiaalilaitokselta kuvailee.

Syksyllä julkaistun myynti-ilmoituksen perusteella Puolustusvoimille tuli koneista kaikkiaan 11 ostotarjousta. Tarjouksista kahdeksan tuli Suomesta, kaksi Ruotsista ja yksi Yhdysvalloista.

– Tarjouksista yhdeksän tuli yrityksiltä ja kaksi yksityishenkilöiltä. Korkein tarjous oli 301 500 euroa, Ihanainen summaa.

– Materiaali on määrä luovuttaa ostajalle heti alkuvuodesta. Koneiden mahdollinen jatkokäyttö on ostajan omassa harkinnassa, Ihanainen kertoo.

Koneiden palauttaminen lentokäyttöön on mahdollista, mutta se edellyttää huomattavien huoltotoimenpiteiden tekemistä ja sotilasrekisterissä olleiden koneiden siviilirekisteröintiä.

Redigo-kalustoa on edelleen aktiivisessa lentokäytössä muun muassa Eritreassa ja Meksikossa.