FINNHEMSIN POHJOISEN ALUEEN LÄÄKÄRIKOPTEREIDEN TOIMIALUE LAAJENEE

FinnHEMSin pohjoisen alueen lääkärihelikopteritukikohdissa otetaan käyttöön uudet EC 145 -helikopterit. Uusien koptereiden myötä toiminta-alue laajenee merkittävästi Kuopiossa ja Oulussa tarjoten yhä useammalle alueen asukkaalle nopean avun.

FinnHEMSin Kuopion, Oulun ja Rovaniemen tukikohtiin saadaan uudet Eurocopter EC 145 -helikopterit. Kopterit otetaan käyttöön porrastetusti vuoden 2015 alkuun mennessä.

– Uusien koptereiden myötä lääkärihelikopterin toimialue laajenee Oulussa ja Kuopiossa merkittävästi ja tehohoitotasoinen ensihoito tavoittaa nopeasti yhä useamman alueen asukkaan. Rovaniemellä jo aiemmalla kopterilla pystyttiin kattamaan vastaava alue. Lapissa potilaskuljetuksia tehdään eniten, noin 150 vuodessa ja siellä uuden kopterin merkittävin parannus on suurempi hoitotila, kertoo FinnHEMSin toimitusjohtaja Jyri Örri.

Pohjoisen alueen lentotoiminnasta vastaava Scandinavian MediCopter kouluttaa tukikohtien lentäjät uuteen kopterimalliin. Harjoituslennot aloitettiin syyskuussa Saksassa, ja ne jatkuvat Suomessa Malmin lentokentällä lokakuun puolivälistä alkaen.

Ouluun rakenteilla tilapäinen tukikohta

FinnHEMS on aloittanut tilapäisen lääkärihelikopteritukikohdan rakennustyöt Oulunsalon lentokenttäalueella.  Nykyisestä tukikohdasta joudutaan muuttamaan, sillä se jää Oulun yliopistollisen keskussairaalan laajennustöiden alle. Tilapäinen tukikohta rakennetaan Finavialta vuokratulle tontille nopealla aikataululla, jotta muuttamaan päästään vuodenvaihteessa. Pysyvän tukikohdan aikataulusta tai sijainnista ei ole vielä tietoa.

Tilapäinen tukikohta koostuu parakeista koottavista miehistötiloista ja nosto-ovella varustetusta helikopterihallista. Tukikohdan yhteyteen tulee myös oma polttoainesäiliö, mikä parantaa polttoaineen saatavuutta merkittävästi. Muutto tapahtuu vuodenvaihteessa.