Itämeren maiden ilmavoimat hiovat yhteistoimintaansa Baltic Region Training Event -harjoituksessa

Suomi on mukana 30.9.-1.10.2014 järjestettävässä kansainvälisessä ilmavoimien BRTE -harjoituksessa. Harjoitus järjestetään nyt yhdeksättätoista kertaa. Sen tavoitteena on Itämeren alueen turvallisuuden ja valvonnan kehittäminen. Suomi osallistuu harjoitukseen nyt seitsemättä kertaa.

Naton järjestämää harjoitusta isännöi Viro. Harjoitus toteutetaan Viron, Latvian ja Liettuan ilmatilassa sekä kansainvälisessä ilmatilassa. Suomen ilmavoimat osallistuu lentotoimintaan kahdella F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjällä miehistöineen. Harjoituksessa testataan lentotoiminnan ohella myös tilannetiedon vaihtoa ja yhteistoimintaa eri maiden johtokeskusten välillä. Harjoituksen päätukikohtana toimii Viron Ämari. 

Harjoituksen tavoitteena on kehittää pohjoisen Itämeren alueen ilmavoimien välistä yhteistyötä ja suhteita sekä edistää Naton ja sen rauhankumppaneiden välistä yhteistoimintakykyä. Kansallisena tavoitteena on lisäksi saada lisää kokemusta Suomen ja Viron välisestä yhteistoiminnasta.

Harjoituksen lentotoimintaan osallistuu Suomen Hornet parin lisäksi kaksi Ruotsin JAS 39 Gripen -hävittäjää, kaksi Eurofighteria Saksan Ilmavoimista sekä kaksi F-16 -hävittäjää Portugalista. Lisäksi harjoituksessa on mukana Yhdysvaltojen Euroopan ilmavoimien (USAFE) ilmatankkauskone sekä L-410 -kuljetuskone ja etsintä- ja pelastushelikopteri Virosta.

NATO on järjestänyt BRTE-harjoituksia säännöllisesti vuodesta 2008. Jäsenmaiden lisäksi harjoituksiin osallistuu myös NATO:n rauhankumppaneita. Suomi liittyi harjoituskokoonpanoon ensimmäisen kerran vuonna 2012. Edellisen kerran Suomi oli mukana yhteisharjoituksessa toukokuussa.