Neste toimittaa vastuullista lentopolttoainetta kolmelle suurelle yhdysvaltalaiselle lentoyhtiölle

8f54e4ddbd4d127c_800x800ar

Neste, maailman suurin jätteistä ja tähteistä valmistetun uusiutuvan dieselin ja uusiutuvan lentopolttoaineen tuottaja toimittaa Alaska AirlinesilleAmerican Airlinesille ja JetBlue Airwaysille vastuullista lentopolttoainetta (Sustainable Aviation Fuel, SAF) San Franciscon kansainväliseltä lentoasemalta (SFO) lähteville lennoille. Vähähiilinen ja korkealaatuinen polttoaine tukee kunkin lentoyhtiön pyrkimyksiä saavuttaa ilmastotavoitteensa.

Neste toimittaa vastuullista lentopolttoainetta SFO:n kansainväliselle lentoasemalle olemassa olevan polttoainejakelun kautta. Tätä virstanpylvästä lentoasema kutsuu nimellä “ilmastoharppaus”. Kun Nesteen SAF saapuu San Franciscon kansainvälisen lentoaseman polttoainesäilöön, se on lentokentällä toimivien kaupallisten-, rahti- tai liikelentotoimintojen käytettävissä. Alaska Airlines, American Airlines ja JetBlue Airways ovat ensimmäiset suuret yhdysvaltalaiset lentoyhtiöt, jotka sitoutuvat ottamaan Nesteen SAF:in käyttöön San Franciscon kansainvälisellä lentoasemalla jatkaen näin vahvaa panostustaan vastuullisuuteen. Kaikki kolme lentoyhtiötä ovat jo vastaanottaneet  ensimmäiset toimituksensa Nesteen vastuullista lentopolttoainetta.

“Viemme yhdessä ilmailualaa eteenpäin kohti kestävämpää tulevaisuutta,” sanoo Thorsten Lange, Nesteen Renewable Aviation -liiketoiminta johtaja. “Ilmailuala, kuten monet muutkin alat, pyrkii vähentämään päästöjä ja lisäämään vastuullisia käytäntöjä. Viime kädessä näiden muutosten tekeminen, tämänkaltainen yhteistyö ja kumppanuudet ovat välttämättömiä pitkän aikavälin muutokselle. Olemme ylpeitä siitä, että työskentelemme näiden suurten yhdysvaltalaisten lentoyhtiöiden kanssa, jotka Nesteen lailla asettavat vastuullisuuden etusijalle.”

Vuonna 2018 Neste liittyi SFO:n, Alaska Airlinesin, American Airlinesin ja muiden lentoyhtiöiden sekä polttoainetuottajien kanssa uraauurtavaan sopimukseen vastuullisen lentopolttoaineen käytön lisäämiseksi. Nyt Neste ja kumppaniyhtiöt toteuttavat lupauksensa.

”Alaska Airlines oli ensimmäinen pohjoisamerikkalainen lentoyhtiö, joka sitoutui edistämään ja ottamaan käyttöön vastuullisen lentopolttoaineen ja yksi ensimmäisistä lentoyhtiöistä, joka käytti polttoainetta matkustajalennoilla, joita on lennetty jopa 80 lentoa viimeisen 10 vuoden aikana”, sanoo Diana Birkett Rakow, Alaska Airlinesin sidosryhmäsuhteista vastaava johtaja. “Kun palaamme lentoliikenteeseen ja sen laajentamiseen, otamme innolla tämän seuraavan askeleen kohti kaupallisesti kannattavaa SAF:n toimitusta ja käyttöä. Meillä on vielä pitkä tie kuljettavana. Lentoyhtiömme vastuullisuus on tärkeää työntekijöillemme, asiakkaillemme, yhteisöille ja tulevaisuudellemme – ja SAF:n käyttö on keskeinen osa strategiaamme vähentää hiilidioksidipäästöjä.”

“Näissä vaikeissakin olosuhteissa toimintamme kehittäminen entistäkin vastuullisemmaksi on tärkeää meille, työntekijöillemme ja asiakkaillemme”, sanoo American Airlinesin toimitusjohtaja David Seymour. ”Yhtiömme tulevaisuuden visio sisältää lupaavimpien vaihtoehtojen edistämisen lentomatkustamisen hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi, ja vastuullinen lentopolttoaine on keskeisimpiä niistä. Olemme tehneet yhteistyötä vastuullisten polttoaineiden johtajan Nesteen kanssa useita vuosia, ja olemme ylpeitä siitä, että voimme ottaa tämän askeleen vahvistaaksemme vastuullisen lentopolttoaineen markkinoita.”

”Lentomatkailu yhdistää ihmisiä ja kulttuureja ja tukee globaalia taloutta. Toimialana työskentelemme yhdessä rajoittaaksemme vaikutustamme ilmastomuutokseen”, sanoo JetBlue Airwaysin puheenjohtaja ja operaatioista vastaava johtaja Joanna Geraghty. ”Kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen on tärkeä osa JetBlue Airwaysin liiketoimintasuunnitelmaa. Keskitymme edelleen pitkän aikavälin mahdollisuuksiin vähentämällä erityisesti suurinta ympäristövaikutustamme – lentämisen hiilidioksidipäästöjä. Lentoliikenne on yksi harvoista toimialoista, joka on yhdessä sitoutunut päästöjen vähentämistä koskevaan kansainväliseen tavoitteeseen. Nyt enemmän kuin koskaan, meidän on tuettava myös muita koko toimialan laajuisia parannuksia ympäristön hyväksi, kuten kestävää lentopolttoainetta vähähiilisten polttoaineiden markkinoiden käynnistämiseksi.”

Nesteen uusiutuvaa lentopolttoainetta voidaan käyttää drop-in polttoaineena olemassa olevien lentokonemoottoreiden ja lentoaseman polttoaineen jakeluinfrastruktuurin kanssa ilman lisäinvestointeja. Puhtaassa muodossaan polttoaine vähentää kasvihuonekaasupäästöjä jopa 80 % sen elinkaaren aikana fossiiliseen lentopolttoaineeseen verrattuna. Polttoaine on valmistettu vastuullisesti hankituista, 100 % uusiutuvista jäte- ja tähderaaka-aineista.

Nesteen uusiutuvan lentopolttoaineen tuotantokapasiteetti on tällä hetkellä 100 000 tonnia (34 miljoonaa gallonaa). Singaporen jalostamon laajennuksen myötä ja mahdollisilla lisäinvestoinneilla Rotterdamin jalostamoon Neste pystyy valmistamaan vuodessa noin 1,5 miljoonaa tonnia (515 miljoonaa gallonaa) uusiutuvaa lentopolttoainetta vuoteen 2023 mennessä.

Nesteen uusiutuva lentopolttoaine sekoitetaan ennen käyttöä fossiiliseen lentopolttoaineeseen, ja se täyttää sen jälkeen lentopolttoaineiden ASTM-standardin tekniset vaatimukset. Sen lisäksi, että Neste auttaa asiakkaitaan vähentämään kasvihuonekaasupäästöjään, Neste on sitoutunut tekemään tuotannostaan hiilineutraalia vuoteen 2035 mennessä.