Alustava tutkinta Tampere-Pirkkalan lentoasemalla 2.7.2020 sattuneesta ultrakevyen lentokoneen onnettomuudesta on valmistunut

EdCGYr8WsAAsoSG

Kuva: OTKES

Alustava tutkinta ultrakevyen lentokoneen hallinnan menetyksestä lentoonlähdössä Tampere-Pirkkalan lentoasemalla 2.7.2020 on valmistunut. Onnettomuus tapahtui, kun toista yksinlentoa suorittava lento-oppilas menetti sivutuuliolosuhteissa ultrakevyen lentokoneen hallinnan heti lentoonlähdön alussa. Lentokone ajautui vasemmalle ulos kiitotieltä noin 60 metrin etäisyydellä lähtöpaikasta. Lentokoneessa ei ollut teknistä vikaa. Onnettomuudessa vältyttiin loukkaantumisilta. Ultrakevyt lentokone vaurioitui onnettomuudessa.

Sivutuulilentoonlähtö on kokemattomalle ohjaajalle vaativa suoritus. Ripeän tehonlisäyksen aiheuttama suuntamomentti vasempaan, yhdistettynä liian varovaisiin tai myöhästyneisiin ohjaustoimenpiteisiin suuntaohjauksessa, voi johtaa nopeasti kiihtyvän lentokoneen ajautumiseen ulos kiitotieltä.

Onnettomuustutkintakeskus on alustavan tutkinnan perusteella päättänyt, että tapauksen erityispiirteet eivät edellytä varsinaista tutkintaa.

Linkki alustavan tutkinnan raporttiin