Helsinki-Vantaa teki jälleen ennätyksen: tänään ylitettiin 20 miljoonan matkustajan raja

medium_Finavia-Paloautot-photo_Ville_Vappula_85X6841-Hires

Kuva: Ville Vappula

Vuoden 20. miljoonas matkustaja kulki Helsinki-Vantaan läpi tänään. Historiallinen rajapyykki on viime vuosien ennätyksellisen kasvun huipentuma. Käynnissä olevalla miljardin euron kehitysohjelmalla lentoasema valmistautuu palvelemaan jopa 30 miljoonaa vuosittaista matkustajaa.  

Lentomatkustus Helsinki-Vantaan lentoaseman kautta on ollut viime vuodet kiivaassa kasvussa. Tänään ylitettiin historiallinen rajapyykki, kun lentoaseman kautta kulki 20. miljoonas matkustaja vuoden 2018 alusta laskettuna.

– Tämä on tietysti hieno hetki Helsinki-Vantaalle ja koko suomalaiselle lentoliikennealalle, sanoo Helsinki-Vantaan johtaja Joni Sundelin.

– Matkustajamäärien kasvu on ollut jopa nopeampaa, kuin osasimme muutama vuosi sitten ennustaa. Silloin puhuttiin 20 miljoonasta vuonna 2020, mutta raja ylitettiinkin jo tänä vuonna.

Vuoden loppuun mennessä Helsinki-Vantaalle odotetaan lähemmäs 21 miljoonaa matkustajaa, kun edellisvuonna lentoaseman läpi kulki 18,9 miljoonaa matkustajaa.

Sundelin kertoo, että Helsinki-Vantaan kasvussa otetaan huomioon vastuullisuus.

– Teemme omalta osaltamme parhaamme, että lentoliikenne voi kasvaa vastuullisesti. Helsinki-Vantaa on jo hiilineutraali lentoasema: käytämme uusiutuvaa energiaa ja polttoaineita, ja kompensoimme loput ilmastopäästöistä.

Helsinki-Vantaan historiallinen 20. miljoonas matkustaja on Pia Inhilä, joka on tänään lähdössä Finnairin lennolla Shanghaihin

Kansainvälinen vaihtoliikenne kasvaa nopeasti

Matkustajamäärien kasvussa näkyvät niin kansainvälisen vaihtoliikenteen kasvu, Suomen kasvava vetovoima matkailukohteena kuin suomalaisten lisääntynyt lentomatkustaminen.

– Kaikki osa-alueet ovat kasvaneet. Suurin osa liikenteen volyymista tulee edelleen Euroopasta, mutta ennakoitua nopeampaa on ollut erityisesti Aasian vaihtoliikenteen kasvu.

Helsinki-Vantaalla kansainvälisen liikenteen kasvu on jatkunut vahvempana kuin muilla pohjoismaisilla päälentoasemilla.

– Olemme tällä hetkellä yksi Euroopan nopeimmin kasvavista lentoliikennehubeista. Asemamme vaihtoliikenteen solmukohtana Euroopan ja Aasian välillä on vahvistunut.

Finaviassa tehdään lujasti töitä uusien reittien ja lentoyhtiöiden saamiseksi lentoasemille. Tänä vuonna suurimmat lentoyhtiöasiakkaat Finnair ja Norwegian ovat molemmat lisänneet tarjontaansa huomattavasti. Lisäksi lentoasema on saanut uusia lentoyhtiöasiakkaita, kuten FlyDubain, joka aloitti päivittäisen reittiliikenteen Helsinkiin.

– Toivon mukaan myös ensi vuonna saamme uusia lentoyhtiöavauksia, Sundelin toteaa.

– Odotamme Helsinki-Vantaan kasvun jatkuvan edelleen vahvana, mutta tulevina vuosina kasvuvauhti lienee hieman hillitympää.

Helsinki-Vantaalla luvassa hurja kehitysvuosi 2019

Hurja kasvutahti on Helsinki-Vantaalle positiivinen asia, mutta matkustajamäärien nopea kasvu on asettanut myös haasteita lentoaseman kapasiteetille. Siksi Finavia aloitti jo vuonna 2014 yhteensä miljardin euron arvoisen kehitysohjelman, jossa Helsinki-Vantaa valmistautuu palvelemaan jopa 30 miljoonaa matkustajaa vuodessa.

– Ensi vuosi on kehitysohjelmassa todella valtava. Avaamme helmikuussa kaukoliikenteen uuden sydämen, Aukion, ja myöhemmin länsisiiven sekä rajatarkastuksen ja terminaali 1:n laajennukset, Sundelin kertoo.

Alkuvuodesta aloitetaan myös terminaali 2:n uuden sisäänkäynnin sekä tulo- ja lähtöaulojen rakentaminen. Rakennustyöt tulevat vaikuttamaan matkustajien reitteihin lentoasemalle saapuessa ja lähtiessä.

– Lentoaseman uudet tilat ja koko Helsinki-Vantaan matkustajakokemus tulevat olemaan maailmanluokkaa. Haasteenamme on kuitenkin pitää asiakastyytyväisyys hyvällä tasolla rakennustöiden aikana, Sundelin sanoo.

Lue lisää Helsinki-Vantaan kehitysohjelmasta.