Iran Air ja Airbus sinetöivät historiallisen tilauksen

65ce1854-77b8-48ec-8c27-6fd6d8507397-main_image

A320neo take off

Iran Air ja Airbus ovat tehneet sitovan sopimuksen 100 lentokoneen toimituksista. Alustava sopimus kaupasta allekirjoitettiin tämän vuoden tammikuussa. Sopimukseen sisältyy 46 A320-perheen konetta, 38 A330-perheen konetta ja 16 A350 XWB -konetta. Toimitukset alkavat ensi vuoden alkupuolella.

 “Iran Air pitää tätä sopimusta tärkeänä askelena kohti yhtiön entistä vahvempaa roolia siviili-ilmailussa kansainvälisesti. Toivomme tämän osoittavan maailmalle, että Iranin ja vastapuolien kaupalliset tavoitteet saavutetaan kansainvälisellä yhteistyöllä”, sanoo Iran Airin pääjohtaja Farhad Parvaresh.

 ”Sopimukseen sisältyy myös lentäjien koulutusta, lentokenttätoimintoja ja ilmaliikenteen hallintaa, joten se on tärkeä ensiaskel eteenpäin Iranin koko kaupallisen lentotoiminnan modernisoinnissa”, toteaa Airbusin pääjohtaja Fabrice Bregier.

Sopimus kuuluu Yhdysvaltain Office of Foreign Assets Control -viranomaisen (OFAC) vientilisenssien piiriin. Lisenssit myönnettiin syyskuussa ja marraskuussa. Näitä lisenssejä tarvitaan tuotteille, jotka sisältävät vähintään 10 % yhdysvaltalaista teknologiaa. Airbus varmisti EU:n, Yhdysvaltain ja muiden viranomaisten kanssa, että sopimus on yhteisen kokonaisvaltaisen toimintasuunnitelman (Joint Comprehensive Plan Of Action, JCPOA) mukainen. Airbus noudattaa OFAC-lisenssien ehtoja jatkossakin.

Sopimus noudattaa yhteisen kokonaisvaltaisen toimintasuunnitelman toteuttamista ja sen sääntöjä ja ohjeita.