Rajavartiolaitoksen valvontalentokone Välimerelle

DO katsu

Rajavartiolaitoksen valvontalentokone Dornier DO228 (kuva Katsuhiko Tokunaga)

Rajavartiolaitos osallistuu Dornier DO228 -valvontalentokoneella Frontexin koordinoimaan rajavalvontaoperaatio Indaloon Välimerellä elokuun ajan. Operaation tarkoituksena on paljastaa ja estää pääasiassa Pohjois-Afrikasta suuntautuvaa laitonta maahantuloa EU- alueelle. Lentokone aloittaa valvontalennot 2.8. tukikohdan sijaitessa Espanjan Malagassa. Lentokone palaa operaatiosta Suomeen 2.9. Operaation ajan jatketaan valvontaa toisella rajavartiolaitoksen lentokoneella ja helikoptereilla Suomessa normaalisti.

Frontexin koordinoiman operaation tarkoituksena on havaita laittomat maahantulijat hyvissä ajoin merellä Espanjan, Algerian ja Marokon välisellä merialueella. Operaatiota johtaa Espanjan rannikkovartiosto (Guardia Civil), joka havaintojen perusteella tekee käytännön toimenpiteet laittomien maahantulijoiden osalta vene- ja laivapartioin.

Rajavartiolaitoksen lentokone partioi päivittäin merialueella. Lentokone on varustettu erinomaisella tutka- ja kamerajärjestelmällä veneiden havaitsemiseksi ja tunnistamiseksi kaikissa olosuhteissa. Lentojen aikana suoritetaan myös öljyvalvontaa koneessa olevilla tutka- ja sensorijärjestelmillä sekä osallistutaan tarvittaessa viranomaisten osoittamiin pelastustehtäviin.