Lääkärihelikoptereilla vuoden vilkkain aika – heinäkuussa eniten hälytyksiä

979f2ed0ebc26793_800x800ar

Suomalaisten lomaillessa FinnHEMSin lääkärihelikoptereilla on meneillään vuoden kiireisin kuukausi. Päivystystiimejä työllistävät etenkin päihteidenkäytöstä aiheutuvat vammautumiset.

Viime vuosina (2013–2015) FinnHEMSin lääkärihelikopterit on hälytetty heinäkuussa keskimäärin 1 350 tehtävään. Määrä on yli 30 prosenttia enemmän kuin vuoden hiljaisempaan aikaan helmikuussa. Tiedot käyvät ilmi FinnHEMSin valtakunnallisesta tehtävätietokannasta.

– Nyt mennään lähes koko ajan maksimirajoilla. Juuri kun on ehditty palautua edelliseltä tehtävältä, tulee hälytys jo seuraavalle. Hiljaisia hetkiä ei ole käytännössä ollenkaan, kuvailee tutkimusjohtaja ja päivystävä lääkäri Ilkka Virkkunen .

Heinäkuussa FinnHEMSin yksiköt osallistuvat joka päivä keskimäärin kahdeksaan tiellä ja vesillä tapahtuvaan liikenneonnettomuuteen. Ensihoitolääkäriä tarvitaan myös mm. kaatumisten ja myrkytysten aiheuttamien vakavien vammojen hoidossa.

– Alkoholin ja muiden päihteiden käyttö lisää kesällä tapaturmia, hukkumisia ja väkivallantekoja. Mökkiläisistä – toisin kuin usein luullaan – ei juuri ole lisätehtäviä. Pitkät kuumat jaksot aiheuttavat vanhuksille ongelmia, kuten lisääntyviä sydänoireita, Virkkunen kertoo.

Tehohoitotasoista ensihoitoa tienpientareella

Kiireisintä lomasesongin aikaan on Kuopion, Tampereen ja Turun tukikohdissa. Vantaalla vastaavasti on hieman rauhallisempaa, koska pääkaupunkiseudun väestö levittäytyy lomailemaan muualle Suomeen.

Lääkärihelikopteri tuo tehohoitotasoisen ensihoitotiimin sinne, missä lomalaisetkin ovat eli useimmiten moottoritien sivuun, pellon laidalle, saareen ja keskelle metsää. Maastossa tehdään samoja ensihoidon toimenpiteitä kuin sairaalan tehohoidossa.

FinnHEMSin kuudesta tukikohdasta hoidetaan vuosittain noin 14 000 hälytystä. Lääkärihelikopterin tärkein tehtävä on viedä ensihoitolääkäri ja tehohoitotasoinen ensihoito nopeasti apua tarvitsevan potilaan luo. Näin hoito pystytään aloittamaan välittömästi tapahtumapaikalla. FinnHEMSin yksikkö saapuu tapahtumapaikalle keskimäärin 15 minuutissa. Potilas kuljetetaan jatkohoitoon tilanteesta ja paikasta riippuen joko ambulanssilla tai lääkärihelikopterilla.