Japan Airlines hakee hyväksyntää Iberian liittymiselle JAL:in, British Airwaysin ja Finnairin Japanin lentojen yhteishankkeeseen

a_1024_768

JAL on hakenut Japanin maa-, infrastruktuuri-, kuljetus- ja matkailuministeriöltä (MLIT) Iberialle vapautusta Yhdysvaltain kilpailulakien soveltamisesta eli ns. antitrust immunity -statusta, jotta Iberia voi alkaa tehdä yhteistyötä Euroopan ja Japanin välisillä lennoilla. Kyseessä on osa valmisteluja Iberian liittymiseksi Japan Airlinesin (JAL:n), British Airwaysin ja Finnairin Euroopan ja Japanin välistä lentoliikennettä koskevaan yhteishankkeeseen.

Iberia on jo ilmoittanut aloittavansa suorat lennot Madridin ja Tokion (Naritan) välillä 18.10.2016. Yhteishankkeessa mukana olevat lentoyhtiöt tekevät kaupallista yhteistyötä jakamalla liikevoiton ja yhteensovittamalla lentoaikataulujaan ja hintojaan Euroopan ja Japanin välillä matkustavien asiakkaiden eduksi.

Yhteishankkeen laajentuminen edellyttää viranomaisten hyväksyntää.

Iberian liittyminen vahvistaa yhteishanketta ja parantaa myös oneworld®-allianssin kilpailuasemaa maailmanlaajuisessa lentoliikenteen allianssi kilpailussa.

British Airways ja JAL aloittivat yhteishankkeen lokakuussa 2012, ja Finnair liittyi siihen huhtikuussa 2014. Kolmen lentoyhtiön yhteistyö on hyödyttänyt asiakkaita parantamalla EU:n ja Japanin välisiä lentoyhteyksiä, lentovaihtoehtojen valikoimaa ja kanta-asiakasetuja. Nyt myös Espanja ja Japani ovat allekirjoittaneet Open Skies -sopimuksen, ja maiden välisen lentoliikenteen uskotaan kasvavan. Iberian liittyminen yhteishankkeeseen tuo asiakashyötyjä ja parantaa lentoyhtiöiden mahdollisuuksia laajentaa toimintaansa tällä tärkeällä markkina-alueella.

British Airwaysin pääjohtaja Alex Cruz toteaa: ”On hienoa saada sisaryhtiömme Iberia mukaan tähän oneworld-kumppaneiden yhteishankkeeseen. Euroopan ja Japanin välisten lentojen lisääntyminen, koordinoidut aikataulut ja parantuneet kanta-asiakasedut ovat loistavia uutisia asiakkaillemme. Iberian suorat lennot Madridista Naritaan saavuttavat varmasti suuren suosion.”

Finnairin toimitusjohtaja Pekka Vauramo sanoo: ”Otamme oneworld-kumppanimme Iberian hyvillä mielin mukaan yhteishankkeeseen. Iberian reitti Naritan ja Madridin välillä laajentaa yhteishankkeen toiminta-aluetta ja tarjoaa asiakkaillemme uusia vaihtoehtoja.”

Iberian pääjohtaja Luis Gallego toteaa: ”On hienoa lähteä mukaan IAG- ja oneworld-kumppaniemme yhteishankkeeseen. Espanjassa käy vuosittain puoli miljoonaa japanilaista turistia, ja espanjalaisten matkat Japaniin kasvavat kovaa vauhtia. Välilaskuttomien lentojemme ja tämän yhteishankkeen ansiosta matkustajilla on entistä enemmän vaihtoehtoja ja he saavat yhä enemmän etuja Japanin ja Euroopan välisessä lentoliikenteessä.”

”Olemme hyvillämme Iberian liittymisestä yhteishankkeeseen”, sanoo Japan Airlinesin johtaja Yoshiharu Ueki. ”Tämä vahvistaa JAL:n asemaa Espanjassa ja parantaa asiakkaidemme mahdollisuuksia matkustaa mukavasti Madridiin ja sieltä eteenpäin.”

  • British Airways liikennöi Lontoon Heathrowlta Tokion Naritan ja Hanedan lentokentille.
  • Finnair lentää Helsingistä Tokion Naritaan, Osakaan, Nagoyaan sekä Fukuokaan.
  • Iberia aloittaa suorat lennot Madridista Tokioon (Narita) 18.10.2016. Aluksi reittiä lennetään kolmesti viikossa, mutta jatkossa lentoja on tarkoitus lisätä.
  • Japan Airlines liikennöi päivittäin Tokion Naritan ja Hanedan lentokentiltä Pariisiin, Hanedan lentokentältä Lontooseen sekä Naritan lentokentältä Frankfurtiin ja Helsinkiin.