Nahkahameita ja avaruushopeaa – Lentoemäntien virkapuvuista kuoriutui valokuvanäyttely Helsinki-Vantaalle

dzszib53n4i1c93argj0

Finnairin virkapuvut ovat seuranneet muotia ja tyypillisesti edustaneet uusinta suunnittelua. Osalla asuista on jopa matkustamohenkilökunnan antamat lempinimet kuten pannumyssy, nunnapuku ja jäähile.

Ensimmäiset virkapuvut ovat vuodelta 1947. Tuolloin lentoemäntiä oli vain kuusi. He saivat osallistua vaatturin tekemän puvun suunnitteluun. Myöhemmin hameen helmat ja olkatoppaukset vaihtuivat aina muodin mukaan.

Vuonna 1969 Finnairin lentoemännät saivat kuulennon innoittamana polvipituiset pikku hamoset ja avaruushopean värisen puseron. Samana vuonna käynnistettiin Finnairin ensimmäinen lento Amerikkaan.

1970-luvulla kaukolennoilla palvelleiden Finn Hostessien asut olivat aivan oma lukunsa. Nimekkäimmät kotimaiset suunnittelijat kilpailivat vuosittain vaihtuvan, aina pitkähelmaisen asun suunnittelusta.

Ensimmäiset Finn Hostessit pukivat ylleen Suomen Trikoon sinivalkoisen, graafisen velourleningin. Muihin suosikkeihin kuului muun muassa Friitalan pitkä, beige nahkahame. Kirkkaankeltainen topattu hame sai puolestaan pian osuvan lempinimen “pannumyssy”.

Asusteisiin on vuosien saatossa lukeutunut minkkihattuja, sateenvarjoja, pitkävartisia saapikkaita ja muun muassa, Björn Weckströmin hopeakoru. Housut kuuluivat virkapukuun ensimmäistä kertaa 1990-luvun lopulla.

Näyttelyn toteuttajina valokuvauksen aikuisopiskelijat

Blue Wings of Time -valokuvanäyttelyn ovat toteuttaneet Tampereella sijaitsevan Visuaaliviestinnän Instituutin valokuvauksen opiskelijat. He saivat käyttöönsä Finnairin vanhoja virkapukuja eri vuosikymmeniltä niin Ilmailumuseolta, entisiltä lentoemänniltä kuin Finnairiltakin.

Asut puettiin malleille, tilanteet lavastettiin kampauksia, lentokoneita ja miljöötä myöten vastaamaan omaa aikaansa. Syntyi kahdeksan upeaa valokuvaa, jotka opiskelijaryhmä kuvasi lentoemäntänäyttelyä varten.

Näyttelyn yhteydessä esitetään kuvien toteuttamisesta kertova video. Kävijä pääse katsomaan tuotannon verhojen taakse ja näkee vilahduksen siitä, millaisissa paikoissa kuvia on rakennettu ja millaista kuvia on ollut kuvata ja tuottaa. Video on nähtävillä myös Finavian verkkosivuilla.

Finavialle näyttelyn järjestäminen on osa sen toimintaa vastuullisena yrityksenä. Helsinki-Vantaan ArtPort-konseptiin kuuluvat näyttelyt ja galleriat tarjoavat suomalaisille taitelijoille mahdollisuuden saada töitään ja osaamistaan esille sekä kotimaiselle että kansainväliselle yleisölle.

Ilmailuaiheisia valokuvia esillä lentoasemalla vuodesta 2009 alkaen

Finavian, Ilmailutoimittajien ja Merja Ailama-Mäkitalon yhteistyön tuloksena syntynyt näyttelyidea on vuosien varrella esittänyt ilmailua ja lentämistä useista näkökulmista suomalaisten ja kansainvälisesti tunnettujen kuvaajien kautta.

Monelle ilmailun ystävällä kaksi kertaa vuodessa vaihtuva näyttely on säännöllinen vierailukohde Helsinki-Vantaalla.

Lentoasemalla jo kuusi vuotta sijainnut näyttelyalue löytyy vastaanottajien aulasta terminaali 2:n tulokerroksesta. Alueelle on vapaa pääsy kaikille, jotka asioivat lentoasemalla. Näyttely on avoinna ympäri vuorokauden ja se on maksuton.

Näyttelyn ovat yhteistyössä tuottaneet Finavia, Finnair, Kameralehti, Ilmailutoimittajat, Color-Kolmio, Epson, Visuaaliviestinnän Instituutti Oy, Merja Ailama-Mäkitalo ja Ilmailumuseo.

Valokuvauksesta kiinnostuneille on nähtävää myös Helsinki-Vantaan näköalaterassilla. Yhdeksän kuvaa esittelevät lentoaseman muutosta 60 vuoden aikana.

Tietoa valokuvanäyttelystä: www.bluewingsoftime.com