Lentäjien Juhannuksen huikaiseva ilmailuohjelma on nyt julki!

10497131_1566057263650124_138471163893395996_o

Edellisen kerran vuonna 2012 järjestetty perinteinen Lentäjien Juhannus palaa kesätapahtumien joukkoon kaksipäiväisenä 19.–20. kesäkuuta. Tapahtumapaikkana on entinen Kauhavan Lentosotakoulun alue. Kansainvälisesti huikeassa ilmailuohjelmassa ovat mukana muun muassa Ruotsin Ilmavoimien käytössä olleet Draken- ja Viggen-hävittäjät!

Lento-ohjelma tulee olemaan menneiden vuosien tapaan laaja, kansainvälinen ja näyttävä. Koneiden kärjessä Kauhavan taivaalla nähdään Saab 35 Draken ja Saab 37 Viggen -hävittäjät. Saab 35 Draken on ruotsalaisvalmisteinen hävittäjälentokone, jota Saab valmisti vuodesta 1955 vuoteen 1974. Draken oli myös 1990-luvulle saakka Suomen ilmavoimien päähävittäjätyyppi yhdessä MiG-21:n kanssa. Ensimmäinen Drakeneita saanut Suomen ilmavoimien lennosto oli Hämeen lennosto. Kaikkiaan Drakeneita rakennettiin 651 yksilöä, joista Suomen ilmavoimilla oli 50 yksilöä lentokalustossaan. Drakenin seuraaja Saab 37 Viggen, eli suomeksi Salama, on yksipaikkainen monitoimihävittäjä. Sitä valmistettiin viitenä tyyppinä yhteensä 329 kappaletta, joista kymmenen oli kaksipaikkaisia koulutuskoneita. Käytöstä poistettuja Viggeneitä on romutettu Ängelholmissa vuodesta 1993. (http://swafhf.se/start-swafhf.html)

Ruotsalainen Bro Airshow saapuu Kauhavalle kolmella eri konetyypillä tehden sekä soolo- että muodostelmaesityksiä. Klemm 35 on kaunis ja taitolentoon sopiva koulutuslentokone, joka modernin muotonsa ansiosta on vähemmän altis sivutuulelle. Hopeinen yksilö on kopio ensimmäisestä Ruotsin Abayomi27:sta, ja se on osallistunut Pohjoismaiden ilmailukilpailuun. Bücker Bu131 Jungmann taas tunnetaan myös taitolennon ”Stradivariuksena”, jolla voidaan toteuttaa klassisia taitolentoliikesarjoja. Kauhavalla nähdään Bücker Bu131 Jungmann soololento. Noorduyn Harvard MKIIB -kone taas on toiminut toisessa maailmansodassa Kanadassa liittoutuneiden lentäjien koulutuskoneena. Ruotsin Ilmavoimat osti sen vuonna 1947, ja koneen monivaiheinen historia toi sen uudelleen lentokuntoiseksi, kun yksityishenkilö osti sen. (http://broairshow.se/index.html)

Scandinavian Air Show vetoaa erityisesti lapsiperheisiin. Siihen kuuluu kolme ryhmää. Skycatsit ovat siipikävelijöitä, joiden show kantaa nimeä Catwalk. Showhun kuuluu pilotin, joko Jacob Holländerin tai Sus Jan Hedén, lukuisat taitolentoliikkeet kuten silmukat. Lennon aikana Skycatsit kiipeilevät eri muodostelmissa. Taitolentoryhmä Viking käyttää kaksitasokoneita. Ryhmä lentää 3D-taitolentoa, ja menestyksekkääseen show’hun kuuluu erilaisia huimia kuvioita kuten ylösalaisin tehtäviä mikrosilmukoita. Led-laser-pyro -show eli LLP puolestaan on ainutlaatuinen, henkeäsalpaava ja hieno lentonäytös, jossa valo- ja pyrotekniikka yhdistyvät kaiuttimista tulevaan musiikkiin. (www.airshow.se)

Ruotsalainen taitolentäjä Daniel Ryfa tunnetaan ilmojen todellisena herhiläisenä. Daniel aloitti jo 14-vuotiaana lentämällä liitokoneita. Myöhemmin hän on hankkinut lupakirjat muun muassa MD-80 ja B737 -koneiden lentämiseen. Danielin kilpailu-ura taitolentäjänä alkoi vuonna 2005. Hänen saavutuksiinsa kuuluvat niin Ruotsin kuin Pohjoismaidenkin taitolentomestaruus. Ryfa lentää ”räätälöidyllä”, venäläisellä Sukhoi-koneella. Koneen huippunopeus on n. 450 km/h. (http://www.flygshow.se)

Taitolentoryhmä Artic Eagles tuo 30 vuoden tauon jälkeen siviiliosastotaitolennon suomalaisten ilmailutapahtumien ja lentonäytösten ohjelmiin. Artic Eagles jatkaa Seppo Saarion johtaman Red Birds -taitolentoryhmän perinnettä eli osastotaitolentoa kolmella kaksitasokoneella. Kaikki Artic Eagles -osaston koneet ovat Seppo Saarion rakentamia. Ryhmä esiintyi ensimmäisen kerran kolmella koneella purjetaitolennon MM-kisojen päätöslentonäytöksessä heinäkuussa 2013.  Ohjelma koostuu kaikkiaan 17 eri liikkeestä, joista 11 lennetään osastossa. Ryhmän tavaramerkki on aura, jossa 2. ja 3. koneet ovat ryhmittyneet koneen 1. siivelle molemmin puolin. Osastoesityksen lisäksi kukin osaston kone lentää soolo-ohjelman. Lentäjinä toimivat Raimo Nikkanen, Tapio Pitkänen ja Miikka Rautakoura.

SZD-59 Acro on yksipaikkainen lasikuiturakenteinen purjekone, jonka valmistaja on puolalainen PZL Allstar. Siipien kärkiväli on 13.2 m, ja koneella voi tehdä esimerkiksi silmukoita, vaakakierteitä, syöksykierteitä, pyrstöluisuja ja flick-rolleja. Tällä konetyypillä on MM-kisoissa voitettu Advanced-luokan maailmanmestaruudet vuosina 2010 ja 2013. Acron lentäjä Jukka Pelto-aho on kauhavalaissyntyinen useisiin SM- ja PM- sekä kaksiin MM-kisoihin osallistunut taitopurjelentäjä. Vuoden 2014 MM-kisoissa hän oli Advanced-luokassa seitsemäs. Taitolentämisen Pelto-aho aloitti vuonna 2009.

Fouga Team saapuu Kauhavalle kahdella Suomen Ilmavoimien entisellä suihkuharjoituskoneella Fouga Magisterilla. Koneet ovat kaksimoottorisia, kaksipaikkaisia, ja niitä käytettiin sotilaslentäjien alkeissuihkukonekoulutuksessa. Näytöksessä tiimi lentää “parilla”, eli lentoonlähdöstä alkaen koneet pysyvät muutaman metrin päässä toisistaan. Nopeus vaihtelee välillä 250–600 km/h, ja kiihtyvyysvoimat pusertavat lentäjiä penkkeihin +4g:n voimalla kaarroissa, ja välillä he ovat painottomassa tilassa. Miehistöinä Lentäjien Juhannuksessa ovat johtokoneessa #1 Ari Tolonen ja Risto Viljanen sekä siipikoneessa #2 Ari Saarinen ja Pentti Kopiloff. Fouga Magisterit ovat esillä myös maanäyttelyssä.

Paikan päällä järjestetään myös yleisölennätystä helikoptereilla lisämaksusta. Viihdepuolella kotimaisia kärkiartisteja ja kansainvälisiä tähtiä nähdään kahdella lavalla. Päälavalla esiintyvät Kolmas Nainen, Popeda, Paula Koivuniemi, Juha Tapio, Robin sekä Elonkerjuu. Lentokonehallin Ysärilavalla nähdään Basic Element, Pandora ja Günther sekä kotimaan tähdet Waldo, Movetron ja Dj Matti Airaksinen. Viihdeohjelmaan on luvassa vielä lisäyksiä kevään aikana.

Perinnettä kunnioittaen osa pääsylipputuloista sijoitetaan sotaveteraanien toimintaan. Lisäksi Lentäjien Juhannus on mukana keräämässä euroja Uusi Lastensairaala 2017 -hankkeelle.

Lentäjien Juhannus 2015 -lentonäytöksen ohjelmatarjonta kasvaa vielä kuluvan kevään ja alkukesän aikana. Ohjelmalisäyksistä ilmoitetaan sitä mukaan, kun ne vahvistuvat!

LIPUT

Lippuja myyvät Tiketti ja Lippupiste.

1 päivä ennakkoon alk. 35 EUR, portilta 40 EUR
1 päivä Lapsi ennakkoon alk. 19 EUR, portilta 25 EUR
2 päivää ennakkoon alk. 59 EUR, portilta 65 EUR
2 päivää Lapsi ennakkoon alk. 29 EUR, portilta 35 EUR
1 päivä perhelippu ennakkoon alk. 85 EUR, portilta 90 EUR
2 päivää perhelippu ennakkoon alk. 139 EUR, portilta 145 EUR
1 päivä VIP alk. 89 EUR
2 päivää VIP alk. 139 EUR
1 päivä Guest-passi alk. 69 EUR
2 päivää Guest-passi alk. 109 EUR

 

Ilmoitetut lippujen hinnat sisältävät alimman palvelumaksun.