Finavia-kiistan lakon uhka siirtyi – sovittelua jatketaan perjantaina

47836783628562784
Finavia-kiistaa soviteltiin jälleen tänään valtakunnansovittelijan johdolla. Sovittelua jatketaan perjantaina. Ensi viikolle aiemmin ilmoitetut työtaistelutoimet siirtyvät toteutettavaksi 7.-8. toukokuuta, mikäli sovintoa ei sitä ennen saavuteta.

Kiista koskee halpalentoyhtiöille tuotettavien maapalvelujen työehtoja. IAU ei hyväksy Finavian tapaa teettää halpalentoyhtiöiden maapalvelut eri työehdoilla tytäryhtiö Airpron nimiin muita huomattavasti heikommilla työehdoilla.

Maapalveluja ovat mm. matkustajien lähtöselvitys- ja porttipalvelut sekä asematasopalvelut, joihin sisältyy matkatavaran ja rahdin lastaaminen ja purkaminen lentokoneista, lentokoneiden siirrot matkustajasilloilta sekä lähettäminen.

Kiistan ratkaisemiseksi IAU on valmis pidättäytymään työllisyys- ja kasvusopimuksen mukaisista palkankorotuksista maapalveluja tuottavissa yrityksissä, mikäli Airprossa ryhdytään noudattamaan 80 työntekijän osalta samaa työehtosopimusta alan muiden toimijoiden tapaan. Palkankorotuksista luopuminen koskisi noin 2 500 maapalvelutyöntekijää.

Sovittelun yhteydessä jätettiin ennakkoilmoitukset tukitoimista. Työtaistelujen toteutuessa 7.-8.5. pysähtyvät Airpron maapalvelujen lisäksi Swissportin maapalvelut molempina päivinä kello 6-12, Aviatorin ja RTG Ground Handlingin maapalvelut sekä Finnairin matkustajapalvelut molempina päivinä kello 12-18.