FINLAND INTERNATIONAL AIRSHOW 2015 SUOMEN SUURIN KOKO PERHEEN ILMAILUTAPAHTUMA

logo_main

Helsinki-Malmin lentoasema, Helsinki
Lauantai 15. ja sunnuntai 16. elokuuta.

HORNET-ESITYSLENTO HELSINGIN TAIVAALLA – HYVÄÄ HYTINÄÄ JA MOOTTORIEN MURINAA!

Suomen Ilmavoimien Boeing F/A-18 C/D Hornet -monitoimihävittäjä

Suomen ilmapuolustuksen tärkeimmän suorituskyvyn muodostavat Ilmavoimien kuusikymmentä kaksi Boeing F/A-18 C/D Hornet -monitoimihävittäjää. Päätös koneiden hankkimisesta Suomen ilmavoimille tehtiin vuonna 1992, ja koneet toimitettiin vuosina 1995–2000.

F/A-18 Hornetia käyttävät muun muassa Yhdysvaltain laivasto ja merijalkaväki sekä mm. Sveitsin, Kanadan, Kuwaitin, Malesian, Espanjan ja Suomen ilmavoimat. Hornetin pituus on noin 17 metriä ja siipien kärkiväki noin 5 metriä. Koneen suurin nopeus on 1 915 kilometriä tunnissa (Mach 1.8), joka saavutetaan noin 12 kilometrin korkeudessa.

Esityslentäjän tehtävä on tuoda esiin Ilmavoimien suorituskyvyn kärjen, F/A-18 Hornet-monitoimihävittäjän kykyjä lentonäytöksissä niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Esityslentäjän on pystyttävä hallitsemaan koneen suorituskyvyn koko kirjo.

Tiivistettynä esityslentosarja rakentuu Hornet-esityslentäjä Ville Uggeldahlin mukaan kolmesta asiasta. Ensin on mietittävä mitä haluaa tehdä, sitten tulee tietää mitä Hornetilla pystyy tekemään ja lopuksi sarja tulee muokata sellaiseksi, että se on turvallinen ja rajoitusten mukainen. Alkuun esityslentosarjan harjoittelu tapahtuu simulaattorissa, josta siirrytään ennen pitkää ilmaan.

– Viime vuoden lopussa minulla oli alustava luonnos siitä, mitä haluan tehdä – muutama liike tai niiden yhdistelmä. Muokkasin niistä sarjan, jota olen jo tänä vuonna lentänyt. Hyvän sään ohjelmassa alku ja loppu tulevat olemaan erilaisia edelliseen vuoteen verrattuna. Liukuspiraalin sijasta lento päättyy silmukkaan ja alussakin lähden suoraan startista silmukkaan. Tänä vuonna mukana on sekä Hornetin pienen nopeuden liikehtimiskyvyn esiin tuovia että ison nopeuden liikkeitä. Näistä muodostuu näköiseni ohjelma.

Tehokeinoja, kuten taustamusiikkia, ei Hornet-esityslento Uggeldahlin mielestä kaipaa, vaan moottorien musiikki riittää ja soihduilla kruunataan kokonaisuus.

(Lainaukset Ilmavoimien tiedotteista 5.12.2014 & 1.4.2015)

Muuta nähtävää Malmilla

Suomen Ilmavoimien Hornetin lisäksi tapahtumassa nähdään mm. liettulainen Jurgis Kairys & Air Bandits -taitolentoryhmä. Ryhmän johtaja Jurgis Kairys, taitolentonäytösten pioneeri ja viisinkertainen maailmanmestari herätti suurta ihastusta Malmilla jo viime vuonna sooloesityksillään. (Kuvat ja lisätiedot: http://www.jkairys.com)

Arvostettu tsekkiläinen The Flying Bulls Aerobatic Team esiintyy elokuussa kolmen koneen voimin, tosin vain lauantaina.

www.flyingbulls.cz

Bro Airshow –tiimin muodostaa viisi kokenutta ruotsalaista lentäjää. Porukan lentotuntinestorit ovat Stefan Sandberg, 8 500 lentotuntia ja Patrick Sjöberg, 6 500 lentotuntia. Joukkoon kuuluvat myös Håkan Wijkander, 2 500 lentotuntia, Niklas Larsson, 2 000 lentotuntia ja Niclas Amrén, 1 500 lentotuntia.

http://broairshow.se/

Skybirds on jo vuonna 1991 perustettu kuuden ruotsalaisnaisen muodostama muodostelmalentoryhmä, joka lentää Piper PA-28 –koneilla. Kyseessä on ilmeisestikin Euroopan ainoa pelkästään naispiloteista koostuva taitolentoryhmä. Skybirds nähdään nyt ensimmäistä kertaa urallaan esiintymässä Suomessa.

http://www.skybirds.se/

Taitolentoryhmä Arctic Eagle on tulossa mukaan kolmen koneen voimin. Suomen Ilmavoimien Vinka L-70 lentää esityslentoja.Vartiolentolaivue nähdään ilmassa, samoin PatrianSuomen Ilmailuopiston ja Aeropolen koneet sekä Malmin “lemmikki” DC3 / DC-yhdistys.

Maanäyttelyssä yleisö voi tutustua mm. Suomen Ilmavoimien, Rajavartiolaitoksen Vartiolentolaivueen, Patrian, Suomen Ilmailuopiston ja Aeropolen kalustoon.

Musiikki- ja viihdetarjonta huomioi erityisesti perheet, nuoret ja lapset

Lauantaina 15.8. esiintyy vasta 14-vuotias Isac Elliot, joka on nostettu mm. amerikkalaisella, tulevaisuuden tähtiä ennakoivalla Billboard Next Big Sound -listalla sijalle 11. Toinen lauantain esiintyjistä on Instgramista tuttu Benjamin, jonka profiililla on yli 200 000 seuraajaa. Benjamin on jo ehtinyt levyttämäänkin, ja esikoissingle ”Underdog” julkaistiin syyskuussa 2014.

Sunnuntaina 16.8. estradilla nähdään kultaa, platinaa ja triplaplatinaa levymyynneillään saavuttanut Robin, jonka musiikkivideoita on YouTubessa katsottu yli 40 miljoonaa kertaa. Sunnuntain hulvattomasta sanailusta ja temppuviihteestä vastaa tietysti Duudsonit.

Liput

Lippujen ennakkomyynti alkaa Lippupisteessä ja Tiketissä maanantaina 20.4.

Yhden päivän lippu: alk. 26 EUR aikuinen / 15 EUR lapset alle 15 v.

Kahden päivän lippu: alk. 40 EUR aikuinen / 22 EUR lapsi

Perhelippu (2 aikuista + 2 alle 15 v. lasta):

Yhden päivän lippupaketti: alk. 59 EUR

Kahden päivän lippupaketti: alk. 89 EUR

VIP yhden päivän lippu: alk. 89 EUR

VIP kahden päivän lippu: alk. 139 EUR

Hinnat sisältävät palvelumaksut.

Finland International Airshow 2015 -ilmailutapahtuman ohjelmatarjonta kasvaa voimallisesti vielä kuluvan kevään ja alkukesän aikana. Ilmoitamme ohjelmalisäyksistä heti niiden vahvistuttua!