Covid-19: EP:n liikennevaliokunnan tuki päätökselle lopettaa tyhjät lennot

20200313PHT74904_original

 • Keskeytetään väliaikaisesti nykyiset EU-säännöt, jotka velvoittavat lentoyhtiöt käyttämään suurimman osan niiden nousu- ja laskeutumisajoista, jotta ne eivät menettäisi niitä seuraavana vuonna
 • Komission ehdotusta lopettaa koronaviruksen tyhjentämät lennot käsitellään parlamentissa kiireellisenä asiana

Euroopan parlamentin liikennevaliokunta suhtautuu positiivisesti komission nopeaan esitykseen, ja sitoutuu käsittelemään sitä mitä pikimmiten.

“Lentäminen tyhjillä koneilla ei ole kenenkään etu, minkä lisäksi siitä on sekä taloudellista että ympäristöllistä haittaa. Tämä käytäntö on lopetettava ja varmistettava, että lentoteollisuus selviytyy koronaviruksen aiheuttamasta poikkeuksellisesta tilanteesta”, totesi parlamentin liikennevaliokunnan puheenjohtaja Karima Delli (Greens/EFA, Ranska).

“Niin sanotun “käytä tai menetä” -säännön soveltaminen on keskeytetty useita kertoja aiemminkin, ja parlamentti on sitoutunut löytämään asiaan nopean ratkaisun neuvoston kanssa”, hän lisäsi.

Nousu- ja laskeutumisaikojen käyttö kytkeytyy tulevaan vastaavaan kauteen. Esimerkiksi kesää 2020 koskevat aikavaraukset vahvistettiin jo viime vuonna. Tämä tarkoittaa, että tämän kiireellisen asian käsittelyyn ja siitä äänestämiseen on riittävästi aikaa.

Seuraavaksi

Parlamentti käsittelee nyt komission esitystä ja ilmoittaa yksityiskohtaisista käsittelyvaiheista lähipäivinä. Asiaa käsitellään yhdessä neuvoston kanssa.

Taustatietoa

Nykyisten sääntöjen (EU asetus lentoasemien lähtö- ja saapumisaikojen jakamisesta (EEC 95/93)) mukaan itsenäiset koordinaattorit jakavat lentokoneiden lähtö- ja saapumisajat EU:ssa aina tuleville kesä- ja talvikausille. Jos lentoyhtiö käyttää ajoista vähintään 80% tietyllä kaudella, se saa pitää ajat myös seuraavalla vastaavalla kaudella. Mikäli aikoja ei ole käytetty, ajat voidaan uudelleenjakaa.

Näin ollen ajat, joita lentoyhtiöt ovat käyttäneet vähän, jaetaan uudelleen.

Tämän säännön käyttö on jouduttu keskeyttämään väliaikaisesti useita kertoja, esimerkiksi 11.9.2001 terrori-iskujen vuoksi, Irakin sodan aikana, vuoden 2003 SARS-epidemian aikana ja vuonna 2009 talouskriisin seuraksena.

Euroopan parlamentin tutkimuspalveluiden analyysi: Lentokentät EU:ssa (englanniksi) 

Finnair leikkaa 90 % lentämisestään toistaiseksi, ylläpitää kriittiset yhteydet Suomessa ja maailmalle

FIN Embraer 190 high resolution jpg_64697520561274ecc10b9679bc752e01

Koronavirustilanne on vaikuttanut voimakkaasti lentomatkustukseen ja useat maat ovat asettaneet uusia rajoituksia matkustukseen. Finnair kommentoi tilanteen taloudellisia vaikutuksia pörssitiedotteessaan tänään.

Finnair sopeuttaa nyt lentämistään merkittävästi, ja vähentää kapasiteetistaan 90 % huhtikuun alusta lähtien siihen asti, kunnes tilanne parantuu. Finnair operoi huhtikuun alusta lähtien toistaiseksi ainoastaan noin kahtakymmentä lentoreittiä, joilla varmistetaan Suomelle tärkeimmät yhteydet sekä kriittinen lentorahti myös tässä poikkeuksellisessa tilanteessa. Finnair aloittaa asteittaisen siirtymisen kohti rajattua liikenneohjelmaa välittömästi, ja peruu 16.-31.3. väliseltä ajalta verkostostaan arviolta 1500-2000 lentoa.

Normaalisti Finnair operoi 110 lentoreittiä ja lentää noin 12 000 lentoa kuukaudessa, mutta kapasiteetin leikkaus laskee lentojen määrän arviolta 1600 lentoon kuukaudessa.

”Koronavirustilanne vaikuttaa lentomatkustukseen dramaattisesti, mutta haluamme tässäkin vaikeassa tilanteessa varmistaa yhteiskunnan toiminnan kannalta joidenkin kriittisten lentoyhteyksien ylläpidon. Seuraamme tilanteen kehittymistä tarkasti ja lisäämme reittejä ja vuoroja liikenneohjelmaamme kysynnän mukaan. Toivomme voivamme palata normaaliin operointiin mahdollisimman pian koronavirustilanteen laannuttua”, sanoo Finnairin toimitusjohtaja Topi Manner.

”Olemme hyvin pahoillamme tilanteen aiheuttamasta haitasta ja epävarmuudesta asiakkaidemme matkasuunnitelmiin. Tässä tilanteessa nämä muutokset kuitenkin ovat väistämättömiä – emme voi lentää asiakkaita maailmalle, kun emme voi nopeasti muuttuvassa tilanteessa varmistaa paluuyhteyttä.”

Finnair operoi 1.4.2020 lähtien ainoastaan alla lueteltuihin kohteisiin rajoitetulla viikkovuoromäärällä, edellyttäen että viranomaiset eivät aseta uusia matkustusrajoituksia. Lennot kaikilta muilta reiteiltä perutaan.

Kotimaa:

Kuopio

Maarianhamina

Oulu

Rovaniemi

Pääsiäisen ympärillä Finnair lentää kuitenkin myös seuraaviin kohteisiin: Ivalo, Kittilä, Kuusamo

Eurooppa:

Amsterdam

Berliini

Bryssel

Frankfurt

Lontoo

München

Pariisi

Tukholma

Zurich

Finnair aikoo lentää myös Kööpenhaminaan, Osloon, Moskovaan, Pietariin, Riikaan ja Tallinnaan näiden kohteiden matkustusrajoitteiden päätyttyä.

Kaukolennot:

Tokio

Peruttavat lennot näkyvät Finnairin järjestelmissä vaiheittain, ja tässä vaiheessa Finnair peruu lentoja järjestelmistään kesäkuun loppuun asti.

Matkanjärjestäjien lentoja koskevat päätökset tehdään yhdessä matkanjärjestäjien kanssa. Aurinkomatkat ja muut matkanjärjestäjät viestivät sitten mahdollisista muutoksista asiakkailleen.

Finnairin asiakaspalvelu on valitettavasti kovin ruuhkautunut peruttujen lentojen suuren määrän vuoksi. Jonotusaikojen pienentämiseksi Finnair lisää asiakaspalveluhenkilöstön määrää, ja toteuttaa lentojen perumiset ja niihin liittyvien asiakaskyselyiden käsittelyn vaiheittain lennon ajankohdan mukaan.

 • Asiakkaat voivat siirtää matkustustaan eteenpäin itse Varaukseni-palvelussa Finnairin verkkosivuilla siihen saakka, kunnes lento on peruttu Finnairin järjestelmistä ja asiakas on saanut viestin peruutuksesta.
 • Kun asiakkaan lento on peruttu, hän saa Finnairilta tekstiviestin tai sähköpostin, jossa ohjataan joko hakemaan lipun hinnan takaisinmaksua tai vaihtamaan matkustuspäivää asiakaspalvelun kautta. Asiakkaiden on hyvä tarkastaa Varaukseni-palvelun kautta, että omat yhteystiedot ovat varauksessa ajan tasalla.
 • Jos asiakkaan varaus on tehty matkatoimiston kautta, tulee hänen olla yhteydessä suoraan matkatoimistoon.

Lisätietoja asiakkaille löytyy Finnairin infosivuilta.

Finnair seuraa tarkasti koronavirustilanteen kehittymistä ja sen vaikutusta lentojen kysyntään. Finnair on valmis lisäämään kapasiteettiaan nopeasti tilanteen parantuessa.

Norwegian peruuttaa 85 prosenttia lennoistaan ja lomauttaa noin 7 300 työntekijää

hknj2duukvgax4z2t4bi

COVID-19-tilanne kärjistyy jatkuvasti. Kysynnän pysähtymisen ja ympäri maailmaa olevien pakottavien viranomaisten asettamien matkustusrajoitusten vuoksi Norwegian peruuttaa vähitellen suurimman osan lennoistaan ja lomauttaa väliaikaisesti merkittävän osan henkilöstöstään.

– Toimialamme on ennennäkemättömän ja kriittisen tilanteen edessä. Lähestymme tilannetta, jossa suurin osa lentokoneistamme seisoo tilapäisesti maassa. Useat Euroopan maat ovat jo sanoneet tekevänsä kaikkensa varmistaakseen, että heidän lentoyhtiönsä voivat jatkaa toimintaansa, kun yhteiskunta normalisoituu. Arvostamme, että Norjan viranomaiset ovat ilmoittaneet toteuttavansa kaikki tarvittavat toimenpiteet lentoliikenteen suojelemiseksi Norjassa ja varmistaakseen siten tärkeän infrastruktuurin ja työpaikkojen säilymisen, sanoo Norwegianin konsernijohtaja Jacob Schram.

Norwegian on jo keskeyttänyt merkittävän määrän lennoistaan ja tärkein tehtävä tällä viikolla on ylläpitää niin moni aikataulun mukainen lento kuin mahdollista, jotta voimme varmistaa, että asiakkailla on mahdollisuus palata välittömästi kotiin. Yhtiö työskentelee myös läheisesti viranomaisten kanssa pelastuslentojen järjestämiseksi, jos se on tarpeellista. Norwegian on yhteydessä tekstiviestillä tai sähköpostitse matkustajiin, joihin reittimuutokset ja peruutukset vaikuttavat.

– Ymmärrämme, että tämä poikkeuksellinen tilanne on stressaava asiakkaillemme, mutta haluan vakuuttaa kaikille, että työskentelemme kellon ympäri varmistaaksemme, että kaikista huolehditaan tässä tilanteessa parhaalla mahdollisella tavalla, sanoo Schram.

Koska suurin osa yhtiön koneista on pysäköitynä, Norwegian joutuu valitettavasti lomauttamaan tilapäisesti kaikkiaan yli 7 300 työntekijää. Se vastaa noin 90 prosenttia työntekijöistä, johon kuuluu lentäjiä, matkustamohenkilöstöä, huollon ja hallinnon henkilöstöä. Lomautusmenettely vaihtelee maittain ja Norwegianin edustajat ovat jo rakentavassa vuoropuhelussa ammattiliittojen ja henkilöstön edustajien kanssa kaikissa toimipisteissään verkostonsa alueella.

– On todella raskasta, että joudumme lomauttamaan tilapäisesti yli 7 300 kollegaamme, mutta valitettavasti meillä ei ole muuta vaihtoehtoa. Haluan kuitenkin korostaa, että tämä on väliaikaista. Kun maailma normalisoituu tavoitteeni on, että voin pitää mahdollisimman monen omistautuneista kollegoistani, sanoo Schram.

Norwegianin reittiverkoston muutokset

 • Tuhansia reittejä on jo peruutettu.
 • Maaliskuun 21. päivästä lähtien yhtiö lentää ensisijaisesti karsitulla aikataululla Norjan sisällä sekä Pohjoismaisten pääkaupunkien välillä. Yhtiö operoi joitakin Euroopan sisäisiä lentoja. Kaikki mannertenväliset lennot pois lukien Skandinavian ja Thaimaan väliset lennot on peruutettu (viimeinen lento maaliskuun lopussa).
 • Kaikki lennot, jotka operoidaan ovat myynnissä osoitteessa Norwegian.com.
 • Karsittu aikataulu on voimassa ainakin 17. huhtikuuta saakka, mutta aikatauluja tarkistetaan säännöllisesti matkustusrajoitusten ja kysynnän mukaan.
 • Norwegian päivittää asiakkaita, rahoitusmarkkinoita ja mediaa ajankohtaisella tiedolla, kun uusia toimenpiteitä otetaan käyttöön.

Yksityiskohtaiset karsitut aikataulut – 25. maaliskuuta alkaen

Norja:
Oslo – Bergen/Stavanger/Trondheim: 4 päivittäistä lähtöä
Oslo – Ålesund/Bodö/Evenes/Tromssa: 2 päivittäistä lähtöä
Oslo – Alta/Kirkkoniemi: 1 päivittäinen lähtö
Oslo – Haugesund/Kristiansand/Molde: 1 päivittäinen lähtö
Oslo – Huippuvuoret: 3 viikoittaista lähtöä
Oslo – Tukholma/Kööpenhamina: 2 päivittäistä lähtöä
Oslo – Helsinki: 4 viikoittaista lähtöä
Stavanger – Bergen: 1 päivittäinen lähtö
Bergen – Trondheim: 1 päivittäinen lähtö

Suomi:
Helsinki – Kittilä: 6 viikoittaista lähtöä
Helsinki – Oulu: 1 päivittäinen lähtö
Helsinki – Rovaniemi: 1 päivittäinen lähtö
Helsinki – Oslo: 4 viikoittaista lähtöä

Ruotsi:
Tukholma – Kiiruna: 4 viikoittaista lähtöä
Tukholma – Luulaja/Uumaja: 2 viikoittaista lähtöä
Tukholma – Helsinki: 2 päivittäistä lähtöä
Tukholma – Kööpenhamina: 2 päivittäistä lähtöä
Tukholma – Oslo: 2 päivittäistä lähtöä

Tanska:
Kööpenhamina – Oslo: 2 päivittäistä lähtöä

Lennonvarmistusyhtiö ANS Finland sopeuttaa toimintaansa

aircraft-1573399343tMd

Koronaviruksen aiheuttamat vaikutukset johtavat yt-neuvotteluihin Air Navigation Services Finland Oy:ssä (ANS Finland). Suurin lentoyhtiöasiakas Finnair ja myös muut lentoyhtiöt ovat peruneet lentojaan helmi–huhtikuussa. Lentojen peruutuksilla on vaikutusta myös lennonvarmistuspalveluiden kysyntään.

ANS Finlandin yt-neuvottelujen piirissä on 415 vakituista työntekijää. Säännöllinen reittiliikenne Jyväskylän, Kajaanin, Kokkolan ja Kemin lentoasemilta on peruttu kokonaan huhtikuun loppuun saakka. Helsinki-Vantaalla ja usealla muulla lentoasemalla lentojen määrä on oleellisesti pienentynyt.

– Etsimme yhdessä henkilöstömme kanssa ratkaisuja sopeuttaa palveluamme nopeasti muuttuneeseen markkinatilanteeseen, toteaa toimitusjohtaja Raine Luojus ANS Finlandista.

Yhteistoimintaneuvotteluissa keskustellaan ANS Finlandin suunnitelmasta vastata muuttuneeseen kysyntään sekä suunnitelmasta uudelleenorganisoida yhtiön kansainvälistä toimintaa sekä lennonvarmistusalan oppilaitos Avia Collegen suunnittelu- ja tukitehtäviä. Yhteistoimintaneuvottelut aloitetaan henkilöstön määräaikaiseksi lomauttamiseksi sekä uudelleenorganisointiin liittyen korkeintaan viiden henkilön irtisanomiseksi. Lomautusten pituus vaihtelisi yksiköstä ja työtehtävästä riippuen. Maksimissaan lomautusten pituus on 90 päivää.

Norwegian peruuttaa yli 4 000 lentoa ja ottaa käyttöön tilapäiset lomautukset

Norwegian 737-800

Yhdysvaltojen asettaman matkustuskiellon sekä kärjistyneen koronavirustilanteen johdosta Norwegian on päättänyt peruuttaa noin 4 000 lentoa toukokuun loppuun asti. Peruutetut lennot vastaavat kaikkiaan noin 40 prosenttia yhtiön kaukolentoverkostosta ja 25 prosenttia Euroopan lennoista.

– Tämä on ennennäkemätön tilanne. Meidän tärkein tehtävämme on huolehtia asiakkaidemme ja työntekijöidemme turvallisuudesta. Uudet rajoitukset tekevät vaikeasta tilanteesta entistäkin vaikeamman. Kannustamme viranomaisia eri puolilla maailmaa toimimaan sen puolesta, että tärkeä infrastruktuuri ja työpaikat voidaan pelastaa, sanoo Norwegianin konsernijohtaja Jacob Schram.

40 prosenttia kaukolentokapasiteetista peruutetaan
Maaliskuun 13.– 29. päivä peruutamme suurimman osan kaukolennoistamme Yhdysvaltoihin Amsterdamista, Madridista, Oslosta, Barcelonasta ja Pariisista.

Maaliskuun 13. päivästä toukokuun loppuun asti peruutetaan kaikki Rooman ja Yhdysvaltojen väliset lennot.

Maaliskuun 29. päivästä huhtikuun loppuun peruutetaan kaikki lennot Pariisista, Barcelonasta, Madridista, Amsterdamista, Ateenasta ja Oslosta Yhdysvaltoihin.

Oslo – Fort Lauderdale jatkuu 28. maaliskuuta saakka.

Kaikki reitit Lontoon Gatwickin ja Yhdysvaltojen välillä lennetään suunnitellun mukaisesti. Tavoitteenamme on uudelleen reitittää niin moni asiakkaistamme kuin mahdollista Lontoon kautta matkustuskiellon aikana.

Merkittävät vaikutukset lyhyen matkan verkostoon
Norwegian peruuttaa myös suuren määrän kotimaan lennoistaan Norjassa ja lentoja Skandinaviassa, kuten Oslo-Kööpenhamina ja Oslo-Tukholma. Myös kaikki lennot Italiaan peruutetaan. Useita kotimaan ja Skandinavian sisäisiä lentoja yhdistetään.

Asiakkaisiin, jotka ovat varanneet lentoja niille lennoille, joita muutokset koskevat, ollaan yhteydessä ja heille tarjotaan uudelleenvarausmahdollisuutta myöhempään ajankohtaan. Kyselyjen suuresta määrästä johtuen suosittelemme asiakkaitamme tarkistamaan viimeisimmän tilanteen nettisivuiltamme www.norwegian.com/updates. Jos matka on 15. huhtikuuta 2020 jälkeen, toivomme, että asiakaspalveluumme ollaan yhteydessä myöhemmin.

Lomautukset
Pandemian aikana Norwegian asettaa etusijalle yhtiön asiakkaiden ja työntekijöiden terveydestä ja hyvinvoinnista huolehtimisen samalla kun varmistetaan Norwegianin kyky pitää yllä välttämättömät toiminnot ja jatkaa palvelujen tarjoamista asiakkaille.

Koronaviruksen aiheuttamasta poikkeuksellisesta markkinatilanteesta, sen seurauksena tapahtuneesta asiakkaiden dramaattisesta vähenemisestä ja tilanteesta johtuvasta tuotannon laskusta yhtiön tulee tutkia kaikki mahdolliset vaihtoehdot kustannusten vähentämiseksi. Tämä pitää valitettavasti sisällään myös tilapäiset lomautukset jopa 50 prosentissa henkilöstöämme ja luku voi kasvaa. Väliaikaiset lomautukset vaikuttavat kaikkiin osastoihin.

Olemme aloittaneet neuvottelut ammattiliittojen kanssa ja yhtiö ilmoittaa neuvottelujen tuloksista suoraan osastoille ja työntekijöille, joita lomautukset tulevat koskemaan.

Norwegian peruuttaa COVID-19:n seurauksena noin 3000 lentoa ja ilmoittaa lomautuksista

ieo0bpo8zh9g0k2lmc55

COVID-19-tilanteesta johtuen Norwegian suunnittelee peruuttavansa noin 3 000 lentoa maaliskuun puolivälistä kesäkuun puoliväliin saakka. Tämä vastaa noin 15 prosenttia yhtiön kapasiteetista tällä ajanjaksolla. Norwegian ryhtyy myös muihin toimenpiteisiin mukaan lukien merkittävää osaa henkilöstöä koskevat lomautukset.

Norwegian on viimeisen viikon aikana huomannut kysynnän laskeneen. Yhtiö tulee tästä syystä peruuttamaan 3 000 lentoa vastaamaan muuttunutta kysyntää. Peruutetut lennot vastaavat 15 prosenttia yhtiön kokonaiskapasiteetista ajanjaksolla maaliskuun puolivälistä kesäkuun puoliväliin. Peruutukset vaikuttavat koko reittiverkostoon. Norwegian kertoo yksityiskohtia niin pian kuin suunnitellut muutokset ovat selvillä. Asiakkaisiin, joita muutokset koskevat, ollaan yhteydessä suoraan.

– Tämä on vakava ajanjakso koko ilmailualalle ja myös Norwegianille. Kannustamme viranomaisia välittömiin toimiin, jotta lentoyhtiöiden taloudellista taakkaa voidaan helpottaa samoin kuin suojata tärkeä infrastruktuuria ja työpaikkoja, sanoo Norwegianin konsernijohtaja Jacob Schram.

– Valitettavasti peruutetut lennot tulevat vaikuttamaan merkittävään osaan Norwegianin työntekijöitä. Olemme aloittaneet viralliset neuvottelut ammattiliittojen kanssa työntekijöiden lomautuksista. Jatkamme rakentavaa vuoropuhelua ammattiliittojen ja kollegojemme kanssa, jotta selviämme tämän vaikean ajan läpi, jatkaa Schram.

Finnair sopeuttaa huhtikuussa kotimaan ja Euroopan lentoja koronavirustilanteen vuoksi

Finnair A350 XWB Test Flight Takeoff 02_49

Koronavirustilanteen vaikutusten vuoksi Finnair on jo perunut noin 1 400 lentoa tältä vuodelta. Finnair jatkaa nyt lentojensa sopeuttamista koronavirustilanteen aiheuttamaan lentomatkustuksen kysynnän laskuun.

Finnair vähentää kapasiteettia kotimaan ja Euroopan liikenteessä yli 20 %:lla huhtikuussa perumalla yhteensä noin 2 400 lentoa ja vaihtamalla osalla reiteistä konetyypin pienemmäksi. Muutokset pohjautuvat huhtikuun kysyntänäkymään.

Suurimmat muutokset kotimaan ja Euroopan lentoihin ovat:

 • Finnair peruu kaikki Jyväskylän, Kajaanin, Kokkolan ja Kemin lennot ajalta 1.-30.4. 2020.
 • Finnair lentää Maarianhaminaan 1.-30.4. kahdesti päivässä arkipäivisin kolmiolentona Tukholman Bromman kautta ja sunnuntaisin yhden kolmiolennon Bromman kautta.
 • Finnair peruu lentonsa Bolognaan, Stuttgartiin, Splitiin, Uumajaan ja Venetsiaan 29.3.-30.4.2020.
 • Finnair vähentää lentoja useista kotimaan ja Euroopan kohteista, ja lentää 29.3.-30.4.2020 näihin kohteisiin seuraavasti:
  • Göteborgiin 14 viikkovuoroa (normaalisti 27 vuoroa).
  • Kööpenhaminaan 27 viikkovuoroa (normaalisti 39 vuoroa).
  • Tukholman Bromman kentälle 17 viikkovuoroa (normaalisti 28 vuoroa).
  • Tukholman Arlandan kentälle 45 viikkovuoroa (normaalisti 55 vuoroa).
  • Moskovaan 21 viikkovuoroa (normaalisti 28 vuoroa).
  • Tallinnaan 53 viikkovuoroa (normaalisti 58 vuoroa).
  • Barcelonaan 14 viikkovuoroa (normaalisti 21 vuoroa).
  • Hampuri 14 viikkovuoroa (normaalisti 21 vuoroa).
  • Berliiniin 21 viikkovuoroa (normaalisti 28 vuoroa).
  • Varsovaan 14 viikkovuoroa (normaalisti 21 vuoroa).
  • Brysseliin 19 viikkovuoroa (normaalisti 24 vuoroa).
  • Tromssaan 2 viikkovuoroa (normaalisti 3 vuoroa).
  • Trondheimiin 4 viikkovuoroa (normaalisti 5 vuoroa).
  • Bergeniin 6 viikkovuoroa (normaalisti 7 vuoroa).
  • Vaasaan 20 viikkovuoroa (normaalisti 33 vuoroa).
  • Ouluun 54 viikkovuoroa (normaalisti 66 vuoroa).
  • Joensuuhun 20 viikkovuoroa (normaalisti 31 vuoroa).
  • Kuopioon 32 viikkovuoroa (normaalisti 43 vuoroa).
  • Turkuun 22 viikkovuoroa (normaalisti 33 vuoroa).
 • Finnair lentää Pietariin ja Vilnaan ATR-koneilla Embraer 190-koneiden sijaan huhtikuussa.
 • Brysseliin normaalisti A350-koneilla lennettävät vuorot lennetään A321-koneilla huhtikuussa, samoin kuin toinen Lontooseen normaalisti laajarunkokoneella lennettävistä päivittäisistä vuoroista.

Lisäksi joiltain reiteiltä perutaan yksittäisiä lentovuoroja, joiden asiakasmäärä on jäämässä kovin alhaiseksi.

Finnair viestii lentojen peruutuksista suoraan asiakkaille, joilla on varaus perutuille lennoille. Asiakkaat voivat sitten joko hakea lipun hinnan takaisinmaksua perutusta lennosta tai he voivat siirtää matkaansa ottamalla yhteyttä Finnairin asiakaspalveluun.

Finnair kertoi eilen tarjoavansa koronavirustilanteen aiheuttaman epävarmuuden vuoksi asiakkailleen mahdollisuuden joustavasti muuttaa lentojensa matkustuspäivää marraskuun 30. päivään 2020 asti.

Finnair jatkaa koronavirustilanteen vaikutusten seuraamista ja jos lentoihin tulee lisämuutoksia, Finnair viestii niistä erikseen.

Hawk ajautui ulos kiitotieltä Tikkakosken tukikohdassa – ei henkilövahinkoja

ILMAVE_Hawk Mk 51_20140808

Hawk-suihkuharjoituskone Kuva: Ilmavoimat

Ilmasotakoulun Hävittäjälentolaivue 41:n Hawk-suihkuharjoituskone ajautui rengasrikon vuoksi ulos kiitotieltä Tikkakosken tukikohdassa Jyväskylässä. Tilanteessa ei aiheutunut henkilövahinkoja eikä merkittäviä kalustovaurioita.

Koululennolla olleen Hawk-suihkuharjoituskoneen rengas rikkoontui laskun yhteydessä jarruvian takia noin kello 13.10. Kone ajautui hiljaisella nopeudella ulos kiitotieltä. Hawkissa oli Puolustusvoimien henkilökuntaan kuuluva kahden hengen miehistö.

Kiitotieltä ulos ajautunut kone on hinattu pois, ja lentoaseman toiminta jatkuu normaalisti.

Tapahtuneesta järjestetään lentoturvallisuustutkinta.

Norwegianilla korkeammat yksikkötuotot ja parempi täsmällisyys helmikuussa

qpwv1oha4yfhbtm4bd3o

Norwegianin helmikuun liikennetiedot osoittavat, että yhtiön strategia siirtyä kasvusta kannattavuuteen näkyy merkittävästi kohonneissa yksikkötuotoissa ja parantuneessa täsmällisyydessä. Viime päivinä joidenkin reittien kysyntä on heikentynyt ja yhtiö on siitä syystä päättänyt peruuttaa 22 lentoa Euroopan ja Yhdysvaltojen välillä.

Norwegian kuljetti 1 955 585 matkustajaa helmikuussa. Suunnitellut kapasiteetin vähennykset ja reittiverkoston optimointi vaikuttivat lukuihin edelleen positiivisesti. Täsmällisyys oli helmikuussa 84,2 ja käyttöaste 81,7 prosenttia, nousua 0,2 prosenttiyksikköä.

– Olen erittäin tyytyväinen, että jatkamme strategiamme mukaisesti kohti kannattavuutta usean vuoden merkittävän kasvun jälkeen. Helmikuu oli yhdestoista peräkkäinen kuukausi, jolloin suunnitellut kapasiteettivähennykset vaikuttivat yksikkötuottoihin positiivisesti. Olen myös tyytyväinen, että täsmällisyytemme parani, sillä tiedän, miten tärkeää se on asiakkaillemme. Samanaikaisesti olemme viime päivien aikana huomanneet, että kysyntä on heikentynyt koronaviruksen vuoksi tietyillä reiteillä. Olemme siitä syystä päättäneet peruuttaa joitakin lentoja Euroopan ja Yhdysvaltojen välillä, sanoo Norwegianin toimitusjohtaja Jacob Schram.

Yhtiön CO2-päästöt pysyivät helmikuussa samalla tasolla kuin viime kuussa ja ne olivat 75 grammaa matkustajakilometriä kohti. Lukuihin vaikutti se, että yhtiön on pitänyt vuokrata vanhempaa korvaavaa kalustoa. Norwegianilla on yksi maailman ympäristöystävällisimmistä lentolaivastoista. Nuoren laivaston ansioista yhtiö on vähentänyt matkustajakohtaisia päästöjä 33 prosentilla vuodesta 2009 lähtien. Helmikuussa yli 37 000 asiakasta valitsi ilmastokompensoinnin lentovarauksensa yhteydessä Norwegianin verkkosivuilla.

COVID-19:n aiheuttama kysynnän muutos

Viime päivien aikana Norwegian on huomannut kysynnän laskeneen joillakin reiteillä. Tämä koskee erityisesti lentoja pidemmän ajan kuluttua, kun taas vaikutus lähiviikkojen lentoihin on ollut vähäisempi. Yhtiö on siitä syystä päättänyt peruuttaa 22 Euroopan ja Yhdysvaltojen välistä kaukolentoa 28. maalikuuta ja 5. toukokuuta välillä. Norwegianilla on vain vähän lentoja Pohjois-Italiaan ja muille alueille, joihin virus on vaikuttanut voimakkaasti. Yhtiöllä on myös suurempi osuus loma- ja vapaa-ajanmatkoja, joihin näyttää kohdistuvan vähemmän vaikutuksia kuin liikematkoihin. Lisäksi Norwegian on jo vähentänyt kapasiteettia lähes 15 prosentilla vuonna 2020. Yhtiö seuraa tilannetta tarkasti ja arvioi jatkuvasti reittiverkoston lisämuutostarpeita. Vaikutukset kohdistuvat seuraaviin reitteihin: Rooma – Los Angeles, Rooma – Boston, Rooma – New York (vähemmän lentoja kaikilla reiteillä valikoitujen viikkojen aikana) ja Lontoo – New York (kolmen päivittäisen lennon sijasta kaksi päivittäistä lentoa). Yhtiö on yhteydessä asiakkaisiin, joihin muutokset vaikuttavat ja tarjoaa heille vaihtoehtoisia lentoja.

Kysynnän epävarmuudesta johtuen Norwegian vetää takaisin 13. helmikuuta 2020 antamansa ohjeistuksen. Tällä hetkellä liian varhaista arvioida, miten virustilanne vaikuttaa kokonaisuudessaan yhtiöön.

Lentovero tehokas keino hillitä päästöjä ja pienentää eriarvoisuutta

aircraft-1573399343tMd

Tampereen teknillisen yliopiston Liikenteen tutkimuskeskus Vernen apulaisprofessori Heikki Liimatainen toteaa STT:n usean median julkaisemassa haastattelussa, että “Mat­kus­ta­ja­koh­tai­sen len­to­ve­ron vai­ku­tus oli­si pie­ni ja vä­li­ai­kai­nen”. Liimatainen toteaa, että vaikutukset riippuisivat siitä, kuinka suuri vero olisi. “Päästöt noin kaksinkertaistuvat vuoteen 2035 mennessä, jos mitään uusia toimia ei tehdä”, Liimatainen sanoo.

“Lentovero on tehokas keino hillitä päästöjä ja pienentää eriarvoisuutta”, toteaa kansalaisaloitteen alullepanija Silja Jääskeläinen. “Tilanne on muuttunut paljon kymmenenkin vuoden takaisesta. Huoli ilmastosta vain kasvaa. On olennainen edistysaskel, jos lennot vähenevät vuodessa vaikkapa kymmenen prosenttia kuin että niiden määrä sen sijaan kasvaisi kymmenen prosenttia. Toistaiseksi lentomäärien kasvulle ei näy loppua, ja kaikki keinot tämän kehityksen kääntämiseksi on otettava käyttöön. Lentovero ei yksin riitä hillitsemään ilmastonmuutosta, mutta se on yksi tärkeä askel päästöjen vähentämisessä ja lentoliikenteen kasvun taittamisessa.”

MTV:n tänään julkaisemassa jutussa todetaan, että lentovero tekisi pienituloisten matkustamisesta liian kallista. “Tällä hetkellä pienituloisten arjen liikkumistapoja, kuten henkilöauto- ja bussiliikennettä verotetaan, kun taas pääasiassa hyvätuloisten käyttämää, paljon saastuttavampaa lentoliikennettä ei”, Jääskeläinen sanoo. “Hyvätuloiset lentävät eniten ja suurin osa lennoista on lomamatkoja. Haluammeko tukea harvojen luksusta vai pienituloisten arjen liikkumista?” hän pohtii.

Lentovero kannustaa suomalaisia kotimaan matkailuun, mikä tuo työtä ja toimeentuloa Suomeen, etenkin maaseudulle. Sitran tulevaisuusselvityksen mukaan kotimaan matkailun lisääntyminen saattaa osaltaan olla jopa murtamassa kaupungistumisen megatrendiä kasvattamalla maaseudulla asumisen suosiota. “Syrjäisempien alueiden saavutettavuutta voidaan kehittää lentämisen keinotekoisen tukemisen sijasta parantamalla maa- ja raideliikennettä. Verovapaus vääristää kilpailua väärään suuntaan, vähäpäästöisempien kulkumuotojen tappioksi”, Jääskeläinen painottaa.

Kansalaisaloite lentoverosta on eduskunnan lähetekeskustelussa tänään torstaina klo 16 alkaen.

Lisätietoa aloitteesta:
https://www.lentovero.fi/

Kansalaisaloitteen verkkosivut:
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/4252

Lentovero-aloitteen Facebook-sivu:
https://www.facebook.com/lentovero/