Utin jääkärirykmentin meritoimintaharjoitus Suomenlahdella

md500

Kuva: Puolustusvoimat

Utin jääkärirykmentti järjestää Shark 18 -meritoimintaharjoituksen Suomenlahdella 5. – 16. marraskuuta. Kaksi viikkoa kestävä harjoitus toteutetaan Turun länsipuolelta Porvoon edustalle ulottuvalla rannikko- ja merialueella. Harjoitukseen osallistuu ruotsalainen lento-osasto.

Utin jääkärirykmentin Helikopteripataljoona ylläpitää ympärivuorokautista päivystysvalmiutta muiden viranomaisten tukemiseksi. Virka-apuvalmiuteen kuuluvat myös meripelastustehtävät.

Shark 18 -harjoituksen tärkeimpänä tavoitteena on kouluttaa Helikopteripataljoonan lentomiehistöille meripelastustoimintaa sekä toimintaa merellisissä olosuhteissa. Harjoitukseen osallistuu Utin jääkärirykmentistä lähes 200 henkilöä. Harjoitusjoukon pääkalustona ovat NH90- ja MD500-helikopterit.

Ruotsalaiseen lento-osastoon kuuluu noin 20 henkilöä ja yksi NH90-helikopteri.

Harjoitukseen liittyvää lentotoimintaa on kaikkina vuorokaudenaikoina. Harjoittelu tapahtuu osittain yhteistyössä muiden viranomaisten ja yhteistoimintaosapuolien kanssa.

Finnair avaa uusia kohteita kesälle 2019: Porto, Bologna ja Bordeaux

A319

Finnair vahvistaa kesän 2019 reittitarjontaansa ja avaa kolme uutta reittiä – Bologna, Bordeaux ja Porto – kesäkaudelle 2019. Uudet lennot tarjoavat erinomaiset mahdollisuudet viikonloppumatkoille tai pidemmällekin lomalle. Lisäksi Finnair lisää yhden viikkovuoron Alanya-Gazipasaan, Palma de Mallorcaan, Splitiin ja Tel Aviviin kesän suosituimmille lomaviikoille.

Finnair lentää Italian Bolognaan jopa kolmesti viikossa 10.4.-18.10.2019. Bologna tunnetaan laajasta ruoka- ja viinitarjonnastaan, ja sieltä on erinomaiset yhteydet Pohjois-Italian muihin kohteisiin.

Finnair lentää Ranskan Bordeaux’hon 11.-14.9.2019 kahdesti viikossa. Myös Bordeaux tunnetaan viini- ja ruokakaupunkina, ja sen kaunis historiallinen keskusta on UNESCON maailmanperintökohde.

Portugalin Portoon Finnair lentää kahdesti viikossa 21.6.-12.8.2019. Pohjois-Portugalin rannikolla sijaitseva Porto on Portugalin toiseksi suurin kaupunki, ja se tunnetaan kauniista historiallisesta keskustastaan, upeista rannoista sekä portviinistä.

Finnair lentää kaikki kolme uutta reittiä A319-koneilla.

“Nämä kolme kohdetta lähialueineen tarjoavat upeat mahdollisuudet lomailuun, ja ovat erityisen houkuttelevia ruuasta ja viinistä kiinnostuneille asiakkaillemme”, sanoo Finnairin kaupallinen johtaja Juha Järvinen.

Finnairin aiemmista kesäkohteista Kroatian Pula ja Ranskan Biarritz eivät ole kesän 2019 valikoimassa.

flydubain ensimmäinen lento laskeutuu Helsinkiin

Flydubai Boeing 737 MAX 8

Dubailainen flydubai on ensimmäinen Yhdistyneiden arabiemiirikuntien kansallinen lentoyhtiö, joka tarjoaa suoria lentoja Dubain ja Helsingin välillä ympäri vuoden. Uusi reitti lennetään yhteislentona Emiratesin kanssa. Kahden lentoyhtiön yhdistetyn kohdeverkoston kautta matkustajilla on pääsy yli 200 kohteeseen ympäri maailman.

Helsinki 24. lokakuuta 2018 flydubai on ensimmäinen Yhdistyneiden arabiemiirikuntien kansallinen lentoyhtiö, joka tarjoaa päivittäisiä suoria lentoja Dubain ja Helsingin välillä. Virallinen reitinavauslento lähti eilen Dubain kansainväliseltä lentoasemalta (DXB) ja laskeutui Helsinki-Vantaan lentoasemalle (HEL) hieman ennen puoltayötä. Ensimmäinen flydubain lento Helsinkiin lennettiin 11.10.2018.

Dubai houkutteli viime vuonna 15,8 miljoonaa turistia, mutta suurin osa lennoista on tähän saakka ollut kausiluonteisia. Uusien suorien lentojen ansiosta matkustajat pääsevät kaupunkiin aiempaa helpommin. Matkustajilla on myös mahdollisuus jatkolentoihin Dubaista satoihin kohteisiin ympäri maailman.

flydubain virallisella reittiavauslennolla oli mukana delegaatio, jota johti flydubain Jeyhun Efendi, Senior Vice President, Commercial Operations and E-commerce sekä Emiratesin Thierry Aucoc, Senior Vice President, Commercial (Europe & Russian Federation), suurlähettiläs Riitta Swan Yhdistyneiden arabiemiirikuntien Suomen suurlähetystöstä sekä alueellisen median edustajia.

“Uskomme reitin olevan todella suosittu, koska olemme ensimmäinen lentoyhtiö, joka tarjoaa suoria lentoja ympäri vuoden Suomen ja Yhdistyneiden arabiemiirikuntien välillä”, sanoo flydubain Jeyhun Efendi, Senior Vice President. ”Dubai houkuttelee matkailijoita vuoden ympäri lämpimän ilmastonsa ja upeiden rantojensa ansiosta. Kahden tunnin aikaero talvella ja tunnin aikaero kesällä sekä kuuden tunnin lentoaika takaavat mukavaa matkustusta lyhyelläkin lomalla. Reitillä matkustavat voivat nauttia myös uusista innovaatioistamme matkustamossa sekä upeasta matkustuskokemuksesta uudessa Boeing MAX 8 -lentokoneessamme.”

2018-10-24 13_51_41-flydubai-kohdekartta.pdf - Nitro Pro 9 (Expired Trial)

“Erityisesti business-luokan kysyntä on ollut suurta siitä lähtien, kun reitti julkistettiin huhtikuussa, ja odotamme tämän trendin jatkuvan. Samoin odotamme sekä Emiratesin että flydubain jatkolennoilla matkustavien määrän kasvua. Suomalaisilla matkustajilla on nyt helpompi pääsy flydubain suosittuihin kohteisiin, kuten Sri Lankaan ja Tansaniaan sekä Emiratesin verkoston kohteisiin Kaukoitään, Australiaan, Indonesiaan ja Thaimaahan”, Efendi lisää.

flydubain joustavuus ja vaihtoehdot tarjoavat paremman matkustuskokemuksen asiakkaille. flydubain business-luokassa matkustajat voivat nauttia yksilöllisestä lentokokemuksesta, ja turistiluokka puolestaan tarjoaa mukavat istuimet ja kätevää matkustamista. flydubain uusin lentokone, Boeing 737 MAX 8, on tehokas ja ympäristöystävällinen konetyyppi. Sen business-luokassa on uudet, makuuasentoon taittuvat sängyt, joissa matkustajat voivat nukkua mukavasti lennon aikana. Turistiluokassa on RECARO-istuimet, jotka on suunniteltu tila ja mukavuus huomioiden. flydubailla on myös poikkeuksellisen hyvä viihdetarjonta lennoilla: matkustajien käytössä on yli 1 000 tuntia elokuvia, TV-ohjelmia, musiikkia ja pelejä full HD 11,6-tuumaisilta näytöiltä englanniksi, arabiaksi ja venäjäksi.

“Emiratesin ja flydubain kattava yhteistyö tuo yhteisille asiakkaillemme ainutkertaisia matkavaihtoehtoja ja matkustusmukavuutta”, kertoo Emiratesin Thierry Aucoc, Senior Vice President. ”Olemme innoissamme siitä, että Helsinki on nyt yksi yhteislentokohteistamme, ja odotamme pääsevämme tuomaan kumppanuutemme edut niille, jotka matkustavat Dubaihin. flydubain Dubaihin matkustavat asiakkaat pääsevät jatkamaan saumattomasti Emiratesin maailmanlaajuisen verkoston kohteisiin, kuten Bangkokiin, Shanghaihin, Tokioon ja Singaporeen. Yhteislentojen ansiosta yhä useammilla matkustajilla on mahdollisuus kokea palkittu Emirates-palvelu laajarunkoisissa, mukavissa ja tehokkaissa Airbus A380- ja Boeing 777 -lentokoneissa.”

“Toivotan flydubain tervetulleeksi aloittamaan ympärivuotiset suorat lennot Dubain ja Helsingin välille. Dubai on mielenkiintoinen sekoitus kulttuuria, nähtävyyksiä ja ostosmahdollisuuksia, ja upea matkustuskohde suomalaisille. Matkailijat voivat nauttia kaupungin auringosta, maukkaasta ruokakulttuurista ja aktiviteeteista yhdessä perheen tai ystävien kanssa. Uudet suorat lennot houkuttelevat varmasti yhä useampia suomalaisia lomalle Yhdistyneisiin arabiemiirikuntiin”, sanoo suurlähettiläs Riitta Swan Yhdistyneiden arabiemiirikuntien Suomen suurlähetystöstä.

flydubain lennot Helsinkiin, samoin kuin moni muu Euroopan lento, kuten Bukarest, Krakova, Praha ja Zagreb, lähtevät 2. joulukuuta 2018 lähtien Dubain kansainvälisen lentokentän (DXB) terminaalista 3, mikä tuo helppoutta jatkolennoille suuntaaville maailman vilkkaimmalta lentokentältä. Helsingissä flydubain lennot lähtevät terminaalista 2B. flydubain ja Emiratesin ensimmäinen yhteislento lennettiin 29. lokakuuta 2017. Yhteislentojen verkosto on laajentunut 83 kohteeseen ja kattaa 240 kohdetta vuoteen 2022 mennessä.

“Jo tänä vuonna ylitämme kirkkaasti 20 miljoonan matkustajan rajapyykin. Loistavasta saavutettavuudestaan huolimatta Helsinki-Vantaalta ei ole aiemmin ollut ympärivuotista suoraa päivittäistä yhteyttä Dubaihin. Olemme todella iloisia tästä uudesta reittiavauksesta”, sanoo reittikehityksestä vastaava johtaja Petri Vuori Finaviasta.

Lentojen yksityiskohdat

flydubain business-luokan lentohinnat Dubaihin ovat alkaen 1 150 euroa ja turistiluokan lennot alkaen 325 euroa verot mukaan lukien. Lentoja voi ostaa flydubain verkkosivulta flydubai.com, asiakaspalvelusta (+971) 600 54 44 45 sekä flydubain matkatoimistokumppaneiden kautta.

Toukokuusta syyskuuhun 2019 flydubailla on neljä viikoittaista lentoa Helsingin ja Dubain välillä kausittaisen kysynnän vuoksi. Aikataulut ja hinnat löydät verkkosivustolta https://www.flydubai.com/en/plan/timetable

Ilmailun suuronnettomuus lähellä – Onnettomuustutkinta matkustajalentokoneen hallinnan menetyksestä laskukiidossa Turun lentoasemalla 25.10.2017 valmis

DqLmk0MWwAE2G7F

Onnettomuustutkinta Tukholmasta Turkuun laskeutuneen matkustajalentokoneen hallinnan menetyksestä Turun lentoasemalla 25.10.2017 on valmis. Laskeutuessa lentokoneen nopeus ei pienentynyt odotetulla tavalla, jolloin lentokone lähti loivasti sivuluisuun oikea kylki edellä. Kone ajautui kohti kiitotien oikeaa reunaa osuen kiitotien reunavaloihin. Lentokoneen ollessa kääntyneenä poikittain sivuluissa, oli sen maanopeus vielä 78 km/h. Lentokone pysähtyi noin 160 metriä ennen kiitotien päätyä keskilinjan lähettyville siten, että se oli pyörähtänyt 196 ° vastapäivään tulosuuntaansa nähden. Lämpötila oli tapahtumahetkellä lähellä nollaa, kiitotiellä oli yli 10 mm sohjoa. Tuuli kaakosta oli kova ja puuskainen.

Tilanteesta ei aiheutunut henkilövahinkoja. Koneessa oli neljä miehistön jäsentä ja 88 matkustajaa. Koneesta lähetettiin sivuluisun aikana mayday-hätämerkki. Tapauksessa oli aineksia vakavaan onnettomuuteen tai suuronnettomuuteen. Onnettomuustutkintakeskus antaa neljä suositusta vastaavan välttämiseksi ja ilmailun turvallisuuden parantamiseksi.

DqLmm0cXQAIoK8u

DqLmmRrXcAAcQ9w

Onnettomuustutkintakeskus suosittaa, että Finavia Oyj tarkistaa nykyiset kiitotieolosuhteiden arviointimenettelyt, kunnossapidon käytännöt sekä reagoinnin muuttuviin olosuhteisiin ja toteuttaa näiden pohjalta tarvittavat muutostoimenpiteet. Nopeasti muuttuvissa sääolosuhteissa lentokoneen ohjaamomiehistön aiemmin saama tieto kiitotieolosuhteista voi poiketa huomattavasti laskeutumishetkellä vallitsevista olosuhteista. Tapahtumassa loskan paksuus kiitotiellä kasvoi selvästi, mutta siitä ei ilmoitettu edelleen eikä kiitotietä kunnostettu.

Toiseksi Onnettomuustutkintakeskus suosittaa, että Irlannin ilmailuviranomainen IAA valvoo, että CityJet -yhtiön suoritusarvolaskennan menetelmät ovat riittäviä varmistamaan turvallisen operoinnin eri olosuhteissa. Onnettomuustutkinnassa selvisi, että yhtiön käyttämät suoritusarvolaskentaan käytetyt taulukot ovat monimutkaisia ja vaikeasti luettavia. Talviolosuhteissa suoritusarvolaskennan tarkkuus ja koulutuksen kautta saatu osaaminen korostuvat.

Onnettomuustutkintakeskus suosittaa myös, että Kanadan ilmailuviranomainen (TC) valvoo, että Bombardier informoi käyttäjiä moottorijarrutuksen toimintalogiikasta eri tilanteissa. CRJ900 -tyyppisen lentokoneen moottorijarrutus ei toimi, kun se valitaan lentokoneen ollessa ilmassa. Laskussa liian aikainen moottorijarrutuksen valinta johtaa siihen, että se ei ole käytettävissä ilman erillisiä toimenpiteitä.

Onnettomuustutkintakeskus suosittaa myös, että CRJ-sarjan lentokoneille tyyppihyväksynnän myöntänyt Kanadan ilmailuviranomainen (TC) valvoo, että Bombardier osoittaa, että vesiliirron alkamisnopeudet on määritelty riittävän luotettavalla tarkkuudella huomioiden nykyään käytettävät rengastyypit. Vesi- tai loskaliirron riskiä ei aina tunnisteta tai mielletä olevan, koska tavallisesti kiitotie-esiintymien paksuudet ovat pieniä. Käytetyt vesiliirron alkamisnopeudet on usein laskettu kaavalla, joka ei välttämättä sovellu nykyaikaisille lentokoneiden renkaille. Vesiliirron lisäksi tulee tarkastella myös mahdollisten muiden esiintymien, kuten loskan, vaikutus liirron alkamisnopeuteen.

Lisäksi Onnettomuustutkintakeskus suosittaa, että Sisäministeriö yhdessä Hätäkeskuslaitoksen kanssa selvittää, miten nopea hälytystieto lennonjohdosta saadaan välitettyä hätäkeskukseen nykyaikaisilla teknisillä ratkaisuilla.

Turun lentoasemalla lennonjohto ilmoittaa tapahtuneesta hätäkeskukselle puhelimella. Turussa ei ole automaattista hälytystä. Lennonjohtaja ei voi keskeyttää lennonjohtotyön vaatimia tehtäviä hätäpuhelun ajaksi, jolloin puhelimella tehdyn hätäilmoituksen käsittelyaika pitenee ja aiheuttaa viivettä hälytykseen. Lisäksi Hätäkeskus aliarvioi tapahtuman onnettomuuspotentiaalin. Se teki hälytyksen tehtävälajina ilmaliikenneonnettomuus, pieni. Hälytyksestä jätettiin ensihoito pois keskustelematta pelastustoiminnan johtajan kanssa.

Tutkintaselostus:

 

Kotka kannattaa lääkärihelikopterin sijoittamista Kouvolan Uttiin

5_Kopteri_lennossa

Kuva: FinnHEMS Oy

Kotkan Kaupunginhallitus on sitä mieltä, että lääkärihelikopterin sijoituspaikaksi pitäisi valita Utti. Hallitus päätti lähettää Kotkan kaupungin kannanoton pääministeri Juha Sipilälle sekä ministereille Annika Saarikko, Antti Häkkänen ja Jari Lindström.

Ensihoitohelikopterin sijoittaminen Uttiin mahdollistaa Vantaalle sijoitetun Medi-Heli 01 sijaistamisen ja puolestaan Utin yksikön sijaistaminen mahdollistuu MH 01 toimesta päällekkäisten ensihoitotehtävien yhteydessä.
Kaakkois-Suomen ensihoitohelikopterin sijoittaminen Uttiin mahdollistaa myös ensihoitolääkärin ja henkilöstön liittämisen muualla Suomessa tapahtuviin suuriin siviilionnettomuuksiin käyttämällä lentotoimintaan tällaisessa tapauksessa samassa yhteydessä muita tarkoituksia varten Utin lentokentällä valmiudessa olevaa NH90 helikopterikalustoa.
Edelleen lääkinnällisen tuen antaminen puolustusvoimien käyttöön sekä taktisen ensihoidon tarjoaminen suuriin poliisijohtoisiin moniviranomaistehtäviin mahdollistuu täysin uudella kustannustehokkaalla tavalla.

Lääkärihelikopteri kuljettaa kohtaamistaan potilaista vain alle 5 % edelleen jatkohoitopaikkaan ja kuljetus suuntautuu pääsääntöisesti yliopistolliseen sairaalaan.

Kouvolan Uttiin sijoitettava ensihoitohelikopteri tavoittaa Kymenlaakson väestön (175 511 asukasta) lisäksi valtaosan Päijät-Hämeen yli 200 000 asukkaan väestöstä. Tampereelle sijoitettu ensihoitohelikopterin toimintasäde puolestaan yltää vammapotilaiden hoidossa Hollolan itäosaan ja puolestaan Mh01 toimintasäde Orimattilan eteläosiin eli Uttiin sijoitettu yksikkö palvelee osin Päijät-Hämeen itäisiä osia.
Uttiin sijoitettu ensihoitohelikopteri kattaa 60 km:n toimintasäteellä noin 200 000 asukasta ja puolestaan 80 km:n toimintasäteellä lähes 300 000 asukasta, joka enemmän kuin Lappeenrantaan sijoitetun ensihoitohelikopterin väestöpohjaan verrattu kattavuus.

Kokonaisuutena Uttiin sijoitettuna lääkärihelikopterin toimintasäde kattaa Kymenlaakson ja Päijät-Hämeen alueiden lisäksi Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon sekä vaikeakulkuisen saariston edellä mainituilla alueilla.
Kymenlaaksossa ja Päijät-Hämeessä Lahden keskustaa lukuun ottamatta väestö on sijoittunut ensihoitohelikopterilla helposti tavoitettaviin suhteellisen harvaan rakennettuihin taajamiin, kun alueella ei ole Lappeenrannan kaltaista yhtä tiivistä suurta kaupunkia, jonka keskustan alueella ensihoitohelikopterin käyttö olisi vahvasti rajoittunutta.

Helsinki-Vantaan lentoasemalla 23. ja 24.1.2018 tapahtuneiden ilmailun vakavien onnettomuuksien vaaratilanteiden tutkinta valmis – suosituksia turvallisuuden kehittämiseksi

45267237151_367c4bb79d_z

Onnettomuustutkintakeskus on saanut valmiiksi onnettomuustutkinnan ilmailun vakavien onnettomuuksien vaaratilanteista Helsinki-Vantaan lentoasemalla 23. ja 24.1.2018. Vaaratilanteista ei aiheutunut henkilö-, materiaali- tai ympäristövahinkoja. Vakavien onnettomuuksien vaaratilanteiden tutkintaa tehdään ilmailun turvallisuuden parantamiseksi, onnettomuuksien ehkäisemiseksi ja tilanteista oppimiseksi.

Ensimmäisessä 23.1.2018 tapahtuneessa vaaratilanteessa lennonjohto antoi matkustajalentokoneelle lentoonlähtöluvan kiitotielle, jolla ja jonka alueella käytettiin kiito- ja yhdystievalojen lumenpoistossa kolmea työkonetta. Työkoneita olivat kaksi traktoria ja yksi lumilinko.

Toisessa 24.1.2018 tapahtuneessa vaaratilanteessa liikelentokone rullattiin erehdyksessä aktiiviselle kiitotielle, jota oli lyhyellä loppuosalla lähestymässä matkustajalentokone. Lennonjohto huomasi maaliikennetutkalta tilanteen ja käski liikelentokonetta pysähtymään välittömästi. Lisäksi lennonjohto käski lähestymässä olevaa matkustajalentokonetta tekemään ylösvedon.

Onnettomuustutkintakeskus antaa kolme suositusta turvallisuuden parantamiseksi ja vahinkojen torjumiseksi

Onnettomuustutkintakeskus suosittaa, että Finavia Oyj ja ANS Finland Oy käsittelevät jatkossa lentoaseman kunnossapidon ja lennonjohdon välisen yhteistyösopimuksen noudattamatta jättämiset poikkeamina, jolloin ne tulevat analysoitua asianmukaisesti. Ensimmäisessä 23.1. tapahtuneessa vaaratilanteessa lentoaseman kunnossapitoa koskevaa yhteistyösopimusta ei noudatettu. Kunnossapitotöiden ennakointi olisi parantanut turvallisuutta vähentämällä yllättäviä häiriöitä lennonjohtotyössä.

Toiseksi Onnettomuustutkintakeskus suosittaa, että ANS Finland Oy ja Finavia Oyj kehittävät lennonjohdon tietojärjestelmän kosketusnäyttöjä siten, että lentokoneet ja maa-ajoneuvot erottuvat niillä selvästi toisistaan. Ensimmäisessä 23.1. vaaratilanteessa lennonjohtajan sähköliuskanäytöllä lumityökoneita näyttävät ajoneuvoilmaisimet eivät erottuneet selvästi lentokoneita ja kiitoteitä ilmaisevista liuskoista.

Lisäksi Onnettomuustutkintakeskus suosittaa, että Liikenteen turvallisuusvirasto varmistaa lentoyhtiöiden tarkastuksissa, että rullausta koskevissa toimintamenetelmissä on huomioitu ohjaamomiehistön tilannekuvan jatkuva ylläpito. Toisessa 24.1. vaaratilanteessa liikelentokoneen ohjaamomiehistö keskittyi lentoonlähtöä edeltävän rullauksen alussa tarkastuslistan läpikäymiseen eikä seurannut riittävästi lentokoneen kulkua.

Tutkintaselostus

Finavian lentoasemilla kasvu jatkuu – tammi-syyskuussa jo lähes 19 miljoonaa matkustajaa

medium_FinaviaPRINT_0004

Kuva: Finavia

Lentomatkustajien määrä on jatkanut odotetusti kasvuaan. Tammi-syyskuussa 18,6 miljoonaa (+11 %) matkustajaa liikkui Finavian operoimien 21 lentoaseman kautta, kertoo Finavian tilastot. Helsinki-Vantaan lentoasemalla vieraili tammi-syyskuussa ennätykselliset 15,8 miljoonaa lentomatkustajaa. 20 miljoonan matkustajan ennätysrajan odotetaankin ylittyvän Helsinki-Vantaalla vielä vuoden 2018 puolella.

Lentomatkustajia on ollut tammi-syyskuussa 11,0 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuotena vastaavana aikanaLentomatkustamisen kasvu heijastelee lentoliikenteen hyvää vuotta, Suomen vetovoimaisuutta ja Helsinki-Vantaan yhä tärkeämpää asemaa lentoliikenteen solmukohtana Euroopan ja Aasian välillä.

– Erinomainen liikenteen kasvu on odotuksiemme mukainen. Matkustajamäärät kasvavat nyt samaa vauhtia Helsinki-Vantaalla ja keskeisillä maakunta-asemilla, kuten muun muassa Oulussa, Turussa, Kittilässä ja Vaasassa.Kasvun ohella vastuullinen toiminta ja lentoasemien kestävä kehitys on Finavian liiketoiminnan ytimessä. Tämä tarkoittaa, että kannamme vastuun toimintamme vaikutuksista ihmisiin, ympäristöön ja yhteiskuntaan – tarkasti ja tunnollisesti. Helsinki-Vantaan lentoasema on jo täysin hiilineutraali ja kaikki verkostoasemat ovat vuoteen 2020 mennessä, sanoo reittikehityksestä ja Helsinki-Vantaan lentoasemasta vastaava johtaja Joni SundelinFinavialta.

Finaviassa tehdään lujasti töitä ympäri vuoden uusien reittiyhteyksien ja lentoyhtiöiden saamiseksi lentoasemille. Finnairin uudet yhteydet näkyvät tilastoissa – matkustajamäärät kasvavat Aasian reiteillä. Muun muassa Finnair ja Norwegian ovat lisänneet tuntuvasti tänä vuonna lentoyhteyksiään. Uusi lentoyhtiö FlyDubai aloitti päivittäisen reittiliikenteen Helsinkiin, ja SAS avasi juuri suoran yhteyden Tampereelta Malagaan. Lokakuun lopulla EasyJet avaa yhteyden Lontoon Gatwickista Rovaniemelle, jonka odotetaan tuovan lisää brittimatkustajia suoraan Lappiin.

Helsinki-Vantaalla kansainvälisten vaihtomatkustajien määrä on kasvanut vuoden alusta 26,0 prosenttia

Kasvu kertoo siitä, että Helsinki-Vantaan asema merkittävänä Euroopan ja Aasian välisen lentoliikenteen solmukohtana on vahva. Kansainvälisten vaihtomatkustajien määrä on kasvanut 26,0 prosenttia. Vaihtomatkustajia tulee eniten Japanista, Kiinasta, Ruotsista ja Saksasta. Helsinki-Vantaalla kansainvälisen liikenteen kasvu on jatkunut vahvempana kuin muilla pohjoismaisilla päälentoasemilla.

Suomen muilla lentoasemilla matkustajien määrä nousi kokonaisuudessaan noin 10,0 prosenttia. Kolme viikkoa kestänyt kiitotieremontti verotti Tampere-Pirkkalan matkustajamääriä vain hetkellisesti. Muilla lentoasemilla kuin Helsinki-Vantaalla kotimaan lentoliikenteessä matkustajia on ollut tammi-syyskuussa 8,6 prosenttia ja kansainvälisessä liikenteessä 14 prosenttia enemmän.

-Tilauslentojen määrä Eurooppaan kasvoi erityisesti kesälomakaudella. Kreikan-lomalennot kasvattivat selkeästi suosiotaan kasvaneen reittitarjonnan myötä. Odotamme ensi talvesta jälleen vilkasta Lapin lentoasemilla, kertoo Sundelin.

20 miljoonan matkustajan raja ylittyy Helsinki-Vantaalla vielä tänä vuonna

Helsinki-Vantaan vahvaa kasvua selittävät paitsi tiheämmät lentovuorot myös se, että yhä useammat lentoyhtiöt lentävät isoilla laajarunkokoneilla.

Suosituimpia lentokohteita ovat edelleen Ruotsi, Saksa, Espanja ja Iso-Britannia. Kansainvälisen reittiliikenteen matkustajien määrä on kasvanut 11,6 prosenttia. Kaukolennoilla eniten matkustajia lensi tammi-syykuussa Japaniin, Kiinaan ja Thaimaahan. Yksittäisenä kohteena Qatarin suosio kasvaa edelleen, matkustajien määrä kasvoi pelkästään syyskuussa peräti 73,5 prosenttia.

– Helsinki-Vantaalla saavutettiin jo kesäkuussa 10 miljoonan lentomatkustajan rajapyykki. Tammi-syyskuussa matkustajia on ollut jo 15,8 miljoonaa. Vuoden loppuun mennessä saavutetaan Helsinki-Vantaalla maaginen 20 miljoonan matkustajan ennätysraja, ja ollaan jo lähempänä 21 miljoonaa, Sundelin kertoo.

Tammi-syyskuussa Helsinki-Vantaalla 86,0 prosenttia matkustajista lensi kansainvälisessä lentoliikenteessä ja 14,0 prosenttia kotimaan liikenteessä. Eniten kasvoi vaihtomatkustajien määrä (+ 23,9 %).

Finavian lentoasemat kasvavat ja kehittyvät

Finavia investoi lentoasemiensa kehittämiseen useita satoja miljoonia euroja vuodessa. Parhaillaan käynnissä ovat laajennukset Helsinki-Vantaan ja Lapin lentoasemilla. Tampere-Pirkkalan laajennus valmistui elokuussa 2018.

Helsinki-Vantaalla on tällä hetkellä käynnissä Finavian historian suurin kehitysohjelma, jonka avulla valmistaudumme palvelemaan 30 miljoonaa vuotuista matkustajaa tulevaisuudessa.

Trident Juncture 18 kehittää ilmavoimien kansainvälistä yhteistoimintakykyä

maxresdefault

Ilmavoimien harjoitusjoukon vahvuus on noin 160 henkilöä ja yhdeksän F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjää. Trident Juncture 18 tuo Rovaniemelle myös lento-osastot Yhdysvalloista ja Belgiasta.

Puolustusvoimat osallistuu Norjan isännöimään NATO:n Trident Juncture 18 (TRJE18) -harjoitukseen 25. lokakuuta – 7. marraskuuta. TRJE18-harjoituksessa maa-, meri- ja ilmavoimien joukot harjoittelevat puolustusvoimien tehtäviä vaativissa monikansallisissa olosuhteissa. Suomen osallistumisen tavoitteena on vahvistaa kansallista puolustuskykyä ja kehittää kansainvälistä yhteistoimintakykyä.

Ilmavoimista harjoitukseen osallistuu yhteensä yhdeksän Hornetia ja noin 160 henkilöä. TRJE18-harjoituksen lentotoiminnan pääharjoitusalueet sijoittuvat Norjan ja Ruotsin ilmatilaan. Norjan ilmavoimien Örlannin, Bodön, Andöyan ja Gardermoenin tukikohtien lisäksi käytössä ovat Rovaniemen tukikohta Suomessa ja Kallaxin tukikohta Ruotsissa. Harjoituksessa on mukana yhteensä noin 150 ilma-alusta.

Ilmavoimien harjoitusjoukosta noin 100 henkilöä ja neljä Hornetia osallistuu harjoitukseen Rovaniemellä. Norjan ilmavoimien Örlannin tukikohtaan tukeutuvan lento-osaston vahvuus on noin 50 henkilöä ja viisi Hornetia, joista yksi toimii varakoneena. Lisäksi muutamia henkilöitä toimii harjoituksen esikuntatehtävissä.

Yksi TRJE18-harjoituksen konkreettisista tavoitteista on testata isäntämaatuen (Host Nation Support) järjestelyjä käytännössä. Ilmavoimien lentokaluston lisäksi Rovaniemelle tukeutuu Yhdysvaltain ilmavoimien F-15C Eagle -monitoimihävittäjiä ja KC-135 Stratotanker -ilmatankkauskoneita sekä Belgian ilmavoimien F-16 Fighting Falcon -monitoimihävittäjiä.

TRJE18-harjoitukseen linkittyy samanaikaisesti Itämeren alueella järjestettävä Northern Coasts 18 (NOCO18) -harjoitus, jonka johto- ja isäntämaana Suomi toimii. Ilmavoimista NOCO18-harjoitukseen osallistuu noin 40 henkilöä, kaksi Hornetia, kaksi Hawk-suihkuharjoituskonetta, kaksi Pilatus PC-12 -yhteyskonetta ja yksi Learjet 35 A/S.

NOCO18-harjoituksen lentotoiminta suuntautuu viikolla 44 Perämerelle, viikolla 45 Turun ja Hangon edustalle. NOCO18-harjoitukseen osallistuvat ilma-alukset tukeutuvat Suomessa Turkuun, Pirkkalaan ja Rissalaan. Satakunnan lennosto toteuttaa lentotoiminnan Turussa tarvitsemat tukipalvelut.

Trident Juncture 18 on NATO:n niin sanottu korkean näkyvyyden harjoitus, joita järjestetään kolmen vuoden välein. Suomi toimii harjoituksessa kumppanimaan roolissa. Harjoitukseen osallistuu yhteensä yli 40 000 sotilasta 31 maasta.

Harjoituksen esittelyvideo (YouTube)

Kittilän lentoasemalla 4.1.2018 tapahtuneen liikelentokoneen oviturman onnettomuustutkinta valmis – kansainvälisiä turvallisuussuosituksia vastaavan ehkäisemiseksi

38821713265_d5f5c8fe26_z

Liikesuihkukoneen oviturma Kittilässä 4.1.2018 Kuva: OTKES

Kittilän lentoasemalla tapahtui 4. tammikuuta 2018 liikesuihkukoneen lähtövalmistelujen yhteydessä kuolemaan johtanut onnettomuus. Onnettomuustilanteessa koneen sisälle muodostunut ylipaine johti oven räjähdyksenomaiseen avautumiseen, kun koneen päällikkö avasi sen. Oven voima ja paine kohdistuivat päällikköön kaataen hänet selälleen. Päällikkö kuoli onnettomuuspaikalle. Myös oven vieressä ollut perämies kaatui paineaallon voimasta. Oven avautumisen voimaa kuvastaa se, että koneen ohjaamon takaseinämään kiinnitettyinä olleet sammutin ja palokirves irtosivat kiinnikkeistään ja sinkoutuivat ulos noin 5 metrin etäisyydelle oviaukosta.

Kansainvälisiä turvallisuussuosituksia vastaavien onnettomuuksien ehkäisemiseksi ja turvallisuuden parantamiseksi

Onnettomuustutkintakeskus suosittaa, että Israelin Ilmailuviranomainen (CAAI) valvoo, että Israel Aviation Industries yhtiö (IAI) päivittää Gulfstream G150-tyyppisen ja vastaavien ilma-alustyyppien toimintakäsikirjoja. Päivityksiin tulee lisätä varoitus ulosvirtausventtiilin aukiolon tarkistamisesta ennen oven sulkemista. Varoitukset päivityksissä tulee lisätä kohtiin, joissa mainitaan oven sulkemisen jouduttavan lämpenemistä tai jäähdytystä.

Gulfstream G150-tyyppisen ilma-aluksen kylmän sään toimintakäsikirjassa todetaan useassa kohdassa, että liikesuihkukoneen lämpenemistä voidaan jouduttaa sulkemalla ovi. Kylmää säätä koskevassa täydentävässä tarkastuslistassa on maininta siitä, kuinka apuvoimalaitetta käytettäessä tulisi tarkastaa, että ulosvirtausventtiili on täysin auki.

Toiseksi Onnettomuustutkintakeskus suosittaa, että Euroopan lentoturvallisuusvirasto EASA tiedottaa ilmaliikenneoperaattoreita, maahuolintayhtiöitä sekä lentoasemien palo- ja pelastuspalvelun organisaatioita turvallisuusuhasta, joka saattaa aiheutua ilma-aluksen paineistumisesta maassa ja sen jälkeisestä oven räjähdyksenomaisesta avautumisesta. Tiedotteen tulee sisältää menetelmät, joilla turvallisuusuhkaa voidaan hallita sekä muistutuksen siitä, että kyseistä uhkaa koskeva koulutus tulee järjestää kaikille ilma-aluksia maassa käsitteleville henkilöille.

Euroopan lentoturvallisuusvirasto EASA on julkaissut tilaamansa matkustamoturvallisuutta koskevan tutkimuksen ”Study on CS-25 Cabin Safety Requirements” vuonna 2009. Tutkimuksessa kartoitettiin matkustamoturvallisuuteen vaikuttavat turvallisuusuhkat. Yksi esille noussut turvallisuusuhka oli ilma-aluksen matkustamon paineistuminen maassa ja sen jälkeinen oven räjähdyksenomainen avautuminen. Tutkimuksen johtopäätöksissä ja suosituksissa todetaan, että räjähdyksenomainen oven avautuminen on johtanut kuolemantapauksiin ja loukkaantumisiin, jotka olisi ollut mahdollista estää paremmilla työmenetelmillä tai paremmalla kommunikoinnilla. Tämä turvallisuusasia on oleellinen kaikissa ilmailuammateissa, joissa käsitellään ilma-alusta maassa.

Onnettomuustutkintakeskuksen johtamaan tutkintaan osallistui useiden eri maiden ja organisaatioiden edustajia ilmailun kansainvälisen luonteen johdosta. Onnettomuustutkintakeskus teki turvallisuustutkintalain 12§:n nojalla päätöksen valtuutettujen edustajien ja neuvonantajien osallistumisesta tutkintaan. Israelin liikenneministeriö, Yhdysvaltain turvallisuustutkintaviranomainen (NTSB), Itävallan (SUB) ja Saksan (BFU) lento-onnettomuustutkintaviranomaiset nimesivät tutkintaan valtuutetut edustajia ja neuvonantajia kansainvälisen siviili-ilmailujärjestö ICAO:n yleissopimuksen mukaisesti. Lisäksi Euroopan lentoturvallisuusvirasto (EASA) nimesi tutkintaan teknisen neuvonantajan EU:n ilmailuonnettomuustutkinta-asetuksen mukaisesti. Liikesuihkukoneen ohjaamoääni- ja lentoarvotallennin purettiin Saksan lento-onnettomuustutkintaviranomaisen laboratoriossa. Paineistuksen valvontayksikkö lähetettiin Yhdysvaltojen turvallisuustutkintaviranomaiselle, jonka valvonnassa laite tutkittiin.

Tutkintaselostus

Neste ja Air BP ainutlaatuiseen yhteistyöhön vastuullisesti tuotetun uusiutuvan lentopolttoaineen toimitusketjun kehittämiseksi

86d14d96d2b87248_800x800ar

Maailman johtava uusiutuvien tuotteiden tuottaja Neste ja kansainvälinen lentopolttoainetuotteiden ja -palvelujen toimittaja Air BP ovat tehneet yhteistyösopimuksen. Yhtiöt selvittävät mahdollisuuksia parantaa vastuullisen lentopolttoaineen saatavuutta lentokentillä ja lisätä sen toimituksia lentoyhtiöille.

Tässä ainutlaatuisessa kumppanuudessa yhdistyvät Nesteen osaaminen sekä ratkaisut uusiutuvan lentopolttoaineen tuotannossa ja sekoittamisessa, Air BP:n asiakassuhteet sekä asiantuntijuus polttoaineiden tehokkaiden toimitusketjujen kehittämisessä, sertifioinnissa ja tuotteiden laadun varmistuksessa. Tavoitteena on tuoda Air BP:n maailmanlaajuisen lentoasemaverkoston asiakkaiden käyttöön yhteisesti brändätty ja vastuullisesti tuotettu uusiutuva lentopolttoaine.

Vastuullisesti tuotettu lentopolttoaine tehdään sekoittamalla fossiilista lentopolttoainetta uusiutuvien hiilivetyjen kanssa, jotka on tuotettu esimerkiksi käytetystä paistinrasvasta. Polttoaine sertifioidaan kuten JET A1 lentopolttoaine, ja sitä voi käyttää lentokoneissa ilman teknisiä muutoksia. Vastuullinen lentopolttoaine vähentää raakaöljyn käyttöä, ja sillä on pienemmät hiilidioksidipäästöt kuin tavallisella lentopolttoaineella.

”Olen hyvin iloinen voidessani kertoa yhteistyön aloittamisesta Air BP:n kanssa. Uskon, että yhteistyötä tekemällä pystymme löytämään parhaat keinot luotettavien toimitusketjujen kehittämiseen ja varmistamaan, että uusiutuvaa lentopolttoainetta on entistä laajemmin saatavilla. Näin pystymme vastaamaan uusiutuvan lentopolttoaineen kasvavaan kysyntään. Tuote tuo lentoyhtiöille selkeitä etuja pienentämällä niiden ympäristöjalanjälkeä”, sanoo Nesteen Uusiutuvat tuotteet -liiketoiminta-alueen johtaja Kaisa Hietala.

Air BP:n toimitusjohtaja Jon Platt lisää: ”Olemme hyvin tyytyväisiä siihen, että alan johtajan Nesteen kanssa tekemämme yhteistyön ansiosta pystymme tukemaan asiakkaitamme heidän hiilidioksidipäästöjen vähentämistavoitteissaan. Ilmailun hiilen vähentämistavoitteet saavutetaan vain koko toimitusketjun tuella. Yhdistämällä kokemuksemme ja asiantuntijuutemme voimme saada muutosta aikaan, edistää vastuullisesti tuotetun uusiutuvan lentopolttoaineen käyttöä ja mahdollistaa luotettavat toimitukset asiakkaille.”

Ilmailun kunnianhimoisena tavoitteena on vähentää lentoliikenteen kasvihuonekaasupäästöjä siten, että vuodesta 2020 alkaen kasvu on hiilineutraalia. Vuoteen 2050 mennessä lentoliikenteen hiilidioksidin nettopäästöjä on määrä vähentää 50 prosenttia. Tällä hetkellä vastuullisesti tuotettu uusiutuva lentopolttoaine on ainoa vaihtoehto fossiilisille polttoaineille. Nesteen ja Air BP:n kaltaisten tulevaisuuteen suuntautuvien yritysten yhteistyötä tarvitaan, jotta ilmailu voi jatkaa maailman yhdistämistä aiempaa pienemmillä kasvihuonekaasupäästöillä.

Molemmat yritykset ovat jo osoittaneet olevansa alalla edelläkävijöitä. Neste MY uusiutuva lentopolttoaine™ on osoittanut teknisen toimivuutensa tuhansilla kaupallisilla lennoilla. Lentoyhtiöt voivat ottaa sen helposti käyttöön ilman investointeja uusiin suihkumoottoreihin tai erillisiin polttoainejakelujärjestelmiin. Se valmistetaan uusiutuvista ja vastuullisesti tuotetuista raaka-aineista, ja se vähentää siten huomattavasti tuotteen koko elinkaaren aikaisia kasvihuonekaasupäästöjä.

Air BP on toimittanut BP-biolentopolttoainetta vuodesta 2014 lähtien noin kymmenelle lentoasemalle Pohjoismaissa. Oslon lentoasemalla yhtiö muun muassa toimitti ensimmäisenä uusiutuvaa lentopolttoainetta käyttämällä lentoaseman polttoaineen jakeluinfrastruktuuria aiemmassa yhteistyössä Nesteen ja muiden keskeisten norjalaisten ja alan sidosryhmien kanssa.