Finavian tuore tilasto: Lentomatkustajien määrät huimassa kasvussa

medium_Helsinki_Airport_2016_4

Kuva: Finavia

Finavian lentoasemien kautta on kuuden ensimmäisen kuukauden aikana matkustanut yhteensä 12,3 miljoonaa matkustajaa. Se on 1,3 miljoonaa enemmän kuin vuotta aiemmin. Kasvua on kertynyt 11,9 prosenttia. Helsinki-Vantaan lentoasemalla vieraili ennätykselliset 10,1 miljoonaa lentomatkustajaa.

– Lähes 12 prosentin kasvu hipoo jo taivaita. Suunta on hyvä paitsi Helsinki-Vantaalla myös keskeisillä maakuntakentillä. Erinomaiset luvut kertovat paitsi suotuisasta taloudellisesta tilanteesta myös siitä, että Helsinki-Vantaan asema merkittävänä Euroopan ja Aasian välisen lentoliikenteen solmukohtana on vahvistunut. Tämä kehitys on avittanut myös muut verkoston lentoasemat hienoon nousuun, sanoo reittikehityksestä ja Helsinki-Vantaan lentoasemasta vastaava johtaja Joni Sundelin Finavialta.

Sundelin mukaan Finavian lentoasemilla oli yli 15 500 lentoa enemmän kuin vastaavana ajanjaksona vuotta aiemmin (+ 8,3 %). Esimerkiksi kesäkuussa koko maan reittilentojen yhteenlaskettu lukumäärä kasvoi edellisvuoteen verrattuna yli 1 600:lla (+ 4,8 %) ja matkustajien yli 221 000:lla (+ 11,1 %).

Ruotsi ja Saksa ovat tänäkin vuonna säilyttäneet asemansa suosituimpina lentokohteina.

– Maakuntakenttien osalta eniten ulkomaanlentojen matkustajia oli Espanjan-reiteillä. Myös Kreikan-lomalennot kasvattivat suosiotaan. Iso-Britannian lennot kasvoivat yli viidenneksen, mikä tulee Lapin tilauslennoista. Kaiken kaikkiaan maakunnista oli tilastojemme mukaan vuoden alkupuoliskolla yli 18,7 % enemmän matkustajia Euroopan-lennoilla kuin vuotta aiemmin, kertoo Sundelin.

Helsinki-Vantaan ennätystehtailulle ei näy loppua

– Helsinki-Vantaalla saavutettiin 10 miljoonan lentomatkustajan rajapyykki jo kesäkuussa. Yli 84 prosenttia matkustajista lensi kansainvälisessä reittiliikenteessä. Eniten kasvoi vaihtomatkustajien määrä (+ 23,9 %), taustoittaa Sundelin.

Helsinki-Vantaan vahvaa kasvua selittävät paitsi aikaisempaa tiheämmät lentovuorot myös se, että yhä useammat lentoyhtiöt lentävät isoilla laajarunkokoneilla. Kaukolennoilla eniten matkustajia lensi Japanin-, Thaimaan- ja Kiinan-reiteillä. Yksittäisenä kohteena Qatarin lukuihin saatiin peräti 137,6 prosentin kasvupyrähdys.

– Odotamme, että Helsinki-Vantaan lentoaseman kasvu jatkuu. Ennustammekin tälle vuodelle 21 miljoonan matkustajan rajan rikkoutumista. Helsinki-Vantaalla on käynnissä Finavian yli miljardin euron investointiohjelma, jonka avulla valmistaudumme palvelemaan 30 miljoonaa matkustajaa, Sundelin kertoo.

Finnair-konsernin puolivuosikatsaus 1.1.–30.6.2018: Toisen vuosineljänneksen vertailukelpoinen liiketulos nousi 27,6 prosenttia 47,9 miljoonaan euroon

airbus-2389715_1280

Huhti–kesäkuu 2018

 •  Liikevaihto kasvoi 12,9 prosenttia vertailukaudesta ja oli 715,0 miljoonaa euroa (633,4)*.
 •  Tarjotut henkilökilometrit (ASK) kasvoivat 17,9 prosenttia.
 •  Matkustajakäyttöaste laski 1,2 prosenttiyksikköä 82,5 prosenttiin.
 •  Vertailukelpoinen liiketulos oli 47,9 miljoonaa euroa (37,5). Liiketulos oli 39,9 miljoonaa euroa (89,1).
 •  Liiketoiminnan nettorahavirta oli 203,2 miljoonaa euroa (162,2) ja investointien nettorahavirta -32,8 miljoonaa euroa (-136,5).**
 •  Yksikkötuotto (RASK) laski 4,2 prosenttia vertailukaudesta. Yksikkötuotto kiintein valuuttakurssein laski 3,0 prosenttia vertailukaudesta.
 •  Yksikkökustannus (CASK) laski 5,0 prosenttia ja yksikkökustannus ilman polttoainetta kiintein valuuttakurssein (CASK at constant currency ex fuel) laski 9,9 prosenttia vertailukaudesta.
 •  Osakekohtainen tulos oli 0,19 euroa (0,50).

Tammi–kesäkuu 2018

 •  Liikevaihto kasvoi 13,7 prosenttia vertailukaudesta ja oli 1 350,4 miljoonaa euroa (1 187,7)*.
 •  Tarjotut henkilökilometrit (ASK) kasvoivat 18,4 prosenttia.
 •  Matkustajakäyttöaste nousi 0,1 prosenttiyksikköä 82,7 prosenttiin.
 •  Vertailukelpoinen liiketulos oli 51,8 miljoonaa euroa (28,5). Liiketulos oli 45,9 miljoonaa euroa (79,1).
 •  Liiketoiminnan nettorahavirta oli 281,2 miljoonaa euroa (186,1) ja investointien nettorahavirta -86,7 miljoonaa euroa (8,6).**
 •  Yksikkötuotto (RASK) laski 3,9 prosenttia vertailukaudesta. Yksikkötuotto kiintein valuuttakurssein laski 2,4 prosenttia vertailukaudesta.
 •  Yksikkökustannus (CASK) laski 5,4 prosenttia ja yksikkökustannus ilman polttoainetta kiintein valuuttakurssein (CASK at constant currency ex fuel) laski 7,3 prosenttia vertailukaudesta.
 •  Osakekohtainen tulos oli 0,18 euroa (0,41).

    Ellei toisin mainita, sulkeissa esitetyt luvut viittaavat vertailukauteen eli vastaavaan ajanjaksoon edellisenä vuonna.
** Investointien nettorahavirta sisältää vuoden toisella neljänneksellä 16,0 miljoonaa euroa sijoituksia rahamarkkinarahastoihin tai muihin yli kolmen kuukauden päästä erääntyviin rahoitusvaroihin. Vuoden alkupuoliskolla nämä sijoitukset kasvoivat nettomääräisesti 6,1 miljoonalla eurolla. Sijoitukset ovat osa konsernin maksuvalmiuden hallintaa. 

Tulevaisuuden näkymät

16.2.2018 julkaistu näkymä

Kansainvälisen lentoliikenteen odotetaan kasvavan voimakkaasti vuonna 2018. Finnair odottaa kilpailun lisääntyvän erityisesti Euroopan ja Aasian välisillä reiteillä sekä Euroopan ja Pohjois-Amerikan välisillä reiteillä, kun nykyiset ja uudet toimijat lisäävät kapasiteettia.

Finnair suunnittelee kasvattavansa kapasiteettiaan yli 15 prosentilla vuonna 2018, suurimman osan tästä kasvusta osuessa vuoden ensimmäiselle puoliskolle. Matkustajamäärän odotetaan kasvavan jokseenkin saman verran kuin kapasiteetin, kun taas liikevaihdon odotetaan kasvavan hieman kapasiteetin kasvua hitaammin.

Tiedonantopolitiikkansa mukaisesti Finnair antaa koko vuoden vertailukelpoisen liiketuloksen kehitystä kuvaavan ennusteen puolivuotiskatsauksen yhteydessä heinäkuussa.

Uusi näkymä 17.7.2018

Kansainvälinen lentoliikenne kasvaa edelleen vuoden 2018 toisella puoliskolla. Finnair odottaa kilpailun lisääntyvän erityisesti Euroopan ja Aasian välisillä reiteillä sekä Euroopan ja Pohjois-Amerikan välisillä reiteillä, kun nykyiset ja uudet toimijat lisäävät kapasiteettia.

Finnair arvioi, että sen kapasiteetti kasvaa yli 15 prosenttia vuonna 2018. Matkustajamäärän odotetaan kasvavan jokseenkin saman verran kuin kapasiteetin, kun taas liikevaihdon odotetaan kasvavan hieman kapasiteetin kasvua hitaammin.

Lentopetrolin hinnan tuntuva nousu vaikuttaa Finnairin tulokseen etenkin toisella vuosipuoliskolla. Finnair arvioi, että sen vertailukelpoinen liiketulos vuonna 2018 on suunnilleen edellisvuoden tasolla (2017: 170,4 miljoonaa euroa), jos polttoaineen hinta ja valuuttakurssit säilyvät nykytasollaan eikä markkinaympäristössä tapahdu merkittäviä muutoksia.

Toimitusjohtaja Pekka Vauramo:

Finnairin toinen vuosineljännes oli kokonaisuutena hyvä. Vertailukelpoinen liiketuloksemme nousi kauden uudelle ennätystasolle 47,9 miljoonaan euroon polttoaineen hinnan noususta huolimatta. Kapasiteettimme kasvoi kutakuinkin odotustemme mukaisesti lähes kaksinkertaista vauhtia markkinakasvuun verrattuna. Asiakastyytyväisyyttä mittaava nettosuositteluindeksimme nousi 50:een (Q2 2017: 47). Finnairilaiset ansaitsevatkin kiitoksen hienosta työstä nopean kasvun aikana.

Saavutettu tulosparannus kertoo, että olemme onnistuneet kasvustrategiamme toteutuksessa. Kysyntä kasvoi varsin hyvin kapasiteetin nousun mukaisesti kaikilla liikenne-alueilla, ja matkustajakäyttöasteemme oli hyvä. Matkustajien määrä nousi etenkin Aasian-liikenteessä. Venäjällä järjestetty jalkapallon FIFA World Cup näkyi kesäkuussa sekä Euroopan että Pohjois-Amerikan reiteillä. Toukokuussa ja kesäkuussa teimme kuukausikohtaiset matkustajaennätykset. Myös matkapalvelujen liikevaihto kehittyi hyvin, kun taas lisämyynti ja rahti kasvoivat odotuksiamme hitaammin.

Matkustajiemme ja henkilöstömme turvallisuus ja hyvinvointi ovat meille ensiarvoisen tärkeitä, kun tähtäämme alan parhaaseen palveluun, laatuun ja asiakas- ja henkilöstökokemukseen. Toimintamme kehitys jatkuu, jotta olemme jatkossakin kilpailukykyisiä Aasian ja Euroopan välisen lentoliikenteen markkinakasvussa.

DHL kuljettaa ilmastoneutraalisti yhdellä maailman suurimmista rahtikoneista

9b632b501439c4a6_800x800ar

DHL Global Forwardingin hoitama lääketeollisuuden projektikuljetus toi tällä viikolla Suomeen yhden maailman suurimmista rahtikoneista. Antonov 124 pystyy ottamaan kuljetettavakseen yli 100 tonnia rahtia, ja sen siipien kärkiväli on yli 73 metriä.

”Perjantaina kohti Japania starttaava lähetys tarvitsee poikkeuksellisen tilavan rahtikoneen korkeutensa vuoksi, joka osittain ylittää 3,5 metriä”, kertoo lentorahtijohtaja Tuomas Kansikas DHL Global Forwarding (Finland) Oy:stä.

bddbc42d2346e53e_800x800ar

Noin 7700 kilometrin mittainen lentokuljetus Helsingistä Osakaan hoidetaan ilmastoneutraalisti. ”Koko kuljetuksen päästöt kompensoidaan sertifioidun ilmastonsuojeluhankkeen kautta. Ilmastoneutraalissa GoGreen-palvelussaan DHL ostaa hiilipäästöhyvityksiä ilmastonsuojeluprojekteista, joilla vähennetään kasvihuonepäästöjä ja toimitaan siten paikallisten yhteisöjen hyväksi”, sanoo DHL Global Forwardingin toimitusjohtaja Veli-Matti Qvintus.

”Kyseessä on tänä vuonna jo toinen ilmastoneutraali charterlento, jonka DHL Global Forwarding hoitaa. Tammikuussa Ähtärin pandat Lumi ja Pyry lensivät yhtiömme järjestämällä kuljetuksella Chengdusta Suomeen”, hän jatkaa.

DHL Global Forwarding on Deutsche Post DHL -konsernin maailmanlaajuisiin lento- ja merirahtikuljetuksiin sekä teollisuusprojekteihin erikoistunut liiketoimintayksikkö. Se on maailman suurin lentorahtihuolitsija ja alansa markkinajohtaja Suomessa.

MD500-helikopteri vaurioitui koulutuslennolla – ei henkilövahinkoja

md500

Hughes MD500-kevythelikopteri Kuva: Puolustusvoimat

Utin jääkärirykmentin MD500-kevythelikopteri vaurioitui koulutuslennolla Utin lentokenttäalueella torstaina 12. heinäkuuta noin kello 12. Onnettomuudesta ei aiheutunut henkilövahinkoja.

Onnettomuus tapahtui ohjaajien jatkokoulutusohjelman mukaisessa pakkotilanneharjoituksessa. Helikopterin pyrstö ja pääroottorin lavat vaurioituivat kovan maahanlaskun johdosta.

Helikopterissa oli tapahtumahetkellä kaksi henkilöä. Helikopterin ohjaaja ja lennonopettaja siirtyivät itse ulos vaurioituneesta koneesta ja heidät tarkastettiin Sotilaslääketieteen keskuksen Utin terveysasemalla. Onnettomuudesta ei syntynyt henkilövahinkoja.

Puolustusvoimat asettaa tapahtuman johdosta tutkintaryhmän.

Ilmailua mukaan lukien dronejen lennättämistä rajoitetaan Helsingissä ja ympäröivällä alueella 15.–17.7.2018 klo 8.00 asti

kartta-1-viitteellinen-lentokieltoalue-1

Kartta 1: viitteellinen lentokieltoalue

Ilmailua rajoitetaan Helsingin kaupungissa ja ympäröivällä alueella sunnuntain 15.7.2018 klo 6.00 ja tiistain 17.7.2018 klo 8.00 välisenä aikana. Rajoitus koskee sekä lentoliikennettä että miehittämätöntä ilmailua kuten droneja.

Rajoitukset ovat seuraavat:

 • Helsingin kantakaupungin yllä ja Helsinki-Vantaan lennonjohdon lähialueella ilmailu on kokonaan kielletty lukuun ottamatta kaupallista ilmaliikennettä, jonka määränpää tai lähtökenttä on Helsinki-Vantaan lentoasema. (Kartta 1: viitteellinen lentokieltoalue)
 • Helsinkiä ympäröivälle laajemmalle alueelle maanpinnasta Helsinki-Vantaan lennonjohdon ilmatilaan asti asetetaan transponderi- (TMZ), radio- (RMZ) sekä lentosuunnitelmapakko (FPL MZ). Lentosuunnitelma tulee jättää kaksi tuntia ennen aiottua toimintaa. (Kartta 2: lentokieltoalue EFR416A, alueilla B1–B3 lentäminen ja lennättäminen ainoastaan vaatimusten mukaisesti)

2018-07-10 18_18_07-kartta-2-lentokieltoalue-efr416a-alueilla-b1-b2-ja-b3-lentaminen-ja-lennattamine

Kartta 2: lentokieltoalue EFR416A, alueilla B1, B2 ja B3 lentäminen ja lennättäminen ainoastaan vaatimusten mukaisesti

Rajoitukset koskevat kaikkea ilmailua mukaan lukien miehittämätön ilmailu. Kartan 1 alueella ei siis saa lennättää esimerkiksi droneja tai muita miehittämättömiä ilma-aluksia ollenkaan. Kartan 2 alueilla B1–B3 lennättäminen on sallittua ainoastaan, kun ottaa huomioon yllämainitut vaatimukset. Poikkeuslupia ei myönnetä.

Rajoitukset eivät koske sotilas-, rajavartio-, poliisi-, tulli-, merenkulku- ja ilmailuviranomaisia eikä pelastustointa, ensihoitopalvelua tai potilaskuljetuksia hoitavia viranomaisia tai heidän määräämiään lentoja silloin, kun näille viranomaisille säädettyjen tehtävien suorittaminen vaatii lentämistä alueella. Rajoitukset eivät myöskään koske kiireellistä lääkintälentotoimintaa helikoptereilla, eikä lentoja, jotka perustuvat Suomea sitovaan kansainväliseen velvoitteeseen.

Finnairin kesäkuun 2018 liikennetiedot: Matkustajamäärässä uusi ennätys, yli 1,2 miljoonaa matkustajaa kesäkuussa

finnair-2786442_1280

Finnair kuljetti kesäkuussa 1 240 500 matkustajaa eli 12,8 % enemmän kuin vuoden 2017 vastaavalla jaksolla. Matkustajamäärä kasvoi Aasian liikenteessä, (+15,5 %), Euroopan liikenteessä (+12,4 %) Pohjois-Amerikan liikenteessä (+18,2 %) ja kotimaan liikenteessä (+9,9 %).

Finnairin kokonaiskapasiteetti tarjotuilla henkilökilometreillä (ASK) mitattuna kasvoi kesäkuussa 16,4 % edellisvuoden vastaavasta ajanjaksosta. Liikenne myydyillä henkilökilometreillä mitattuna (RPK) kasvoi tätä hitaammin, 14,5 %. Nopea kapasiteetin kasvu heijastui matkustajakäyttöasteeseen, joka laski 1,4 prosenttiyksikköä vertailukaudesta ja oli 85,4 %.

Tarjotusta kapasiteetista 48 % oli Aasian-liikenteessä, 41 % Euroopan-reiteillä ja loput Pohjois-Amerikan ja kotimaan liikenteessä. Kaukoliikenteessä kapasiteettia kasvattivat vertailujakson jälkeen käyttöön otetut A350-lentokoneet. Tarjonta kasvoi Aasian-liikenteessä 16,4 %, ja kasvu tuli pääasiassa lentojen lisäyksiin Tokioon ja Bangkokiin sekä uuden Nanjingin reitin avaukseen. Pohjois-Amerikan-liikenteessä kapasiteetti nousi 11,7 %, mikä oli seurausta pääasiassa Chicagon-reitin lisävuoroista.

Euroopan-liikenteen tarjonta kasvoi 18,0 %, ja sitä kasvattivat kapearunkolaivaston koon kasvattaminen vertailujaksosta ja lisäistuimet osassa nykyisistä kapearunkokoneista. Lisäkapasiteetti kohdistui useiden kohteiden, etenkin Tallinnan, Bergenin, Berliinin, Gdanskin, Pietarin ja Moskovan, lisävuoroihin. Euroopan-liikennettä kasvatti myös huhtikuun lopussa käynnistetty uusi reitti Stuttgartiin. Kotimaan liikenteen tarjonta kasvoi 8,6 % vertailujaksosta, ja sitä kasvatti etenkin Oulun-lentojen lisäkapasiteetti.

Myydyt henkilökilometrit kasvoivat 14,8 % Aasian-liikenteessä, 13,8 % Euroopan-liikenteessä, 17,5 % Pohjois-Amerikan liikenteessä ja 11,1 % kotimaan liikenteessä. Aasian-liikenteen matkustajakäyttöaste oli 86,2 %, Euroopan-liikenteen 83,8 %, Pohjois-Amerikan-liikenteen 94,2 % ja kotimaan liikenteen 70,0 %. Koko liikenteen matkustajakäyttöaste laski 1,4 prosenttiyksikköä 85,4 %:iin.

Reittiliikenteen tarjotut rahtitonnikilometrit kasvoivat kesäkuussa 23,9 % vertailujaksosta. Vastaavat myydyt tonnikilometrit kasvoivat 8,3 % erityisesti Pohjoismaiden ja Japanin rahtimarkkinoiden hyvän kehityksen ansiosta. Finnairin kokonaisrahtikapasiteettiin sisältyi lisäksi viikoittain kolme DHL:n operoimaa rahtilentoa Helsingin ja Brysselin välillä. Rahtilentovolyymit laskivat vertailujaksosta, jolloin Finnair vuokrasi rahtitilaa Japan Airlinesilta.

Alustavien tietojen mukaan Finnairin yksikkötuotto eli liikevaihto jaettuna tarjotuilla henkilökilometreillä (RASK) laski huhti–kesäkuussa 4,2 prosenttia vertailukaudesta ja oli 6,67 eurosenttiä.

”Menneellä vuosineljänneksellä teimme useita kuukausitason matkustajamäärä- ja kasvuennätyksiä. Kapasiteettimme voimakkaan kasvun seurauksena matkustajakäyttöasteemme heikkeni, ja koko neljänneksen yksikkötuotto jäi vertailukaudesta odotustemme mukaisesti”, sanoo Finnairin talousjohtaja Pekka Vähähyyppä.

Kesäkuussa 81,1 % (83,5) Finnairin lennoista saapui aikataulussa.

Finnairin lentoliikenteen suoritteet kesäkuu 2018 

kesäkuu 2018  muutos %  vuoden 2018 alusta  muutos % 
Koko liikenne yhteensä 
Matkustajat 1000 1 240,5 12,8 6 473,9 14,1
Tarjotut henkilökilometrit milj. (ASK) 3 780,7 16,4 20 384,4 18,4
Myydyt henkilökilometrit milj. (RPK) 3 227,8 14,5 16 862,3 18,5
Matkustajakäyttöaste % 85,4 -1,4p 82,7 0,1p
Rahti ja posti tn 13 911,1 -2,9 70 848,5 -2,0
Tarjotut tonnikilometrit 552,4 14,2 3 006,4 17,4
Myydyt tonnikilometrit 376,9 10,6 1 957,0 14,3

Aasian reittiliikenne 
Matkustajat 1000 208,5 15,5 1 190,8 24,3
Tarjotut henkilökilometrit milj. 1 814,8 16,4 10 394,1 24,8
Myydyt henkilökilometrit milj. 1 564,3 14,8 9 006,4 24,5
Matkustajakäyttöaste % 86,2 -1,2p 86,6 -0,2p
Euroopan reittiliikenne 
Matkustajat 1000 836,4 12,4 3 856,4 12,0
Tarjotut henkilökilometrit milj. 1 568,0 18,0 7 472,9 10,5
Myydyt henkilökilometrit milj. 1 314,3 13,8 5 931,1 10,4
Matkustajakäyttöaste % 83,8 -3,1p 79,4 -0,1p
Pohjois-Amerikan reittiliikenne 
Matkustajat 1000 38,4 18,2 168,4 19,0
Tarjotut henkilökilometrit milj. 292,2 11,7 1 473,7 17,6
Myydyt henkilökilometrit milj. 275,3 17,5 1 243,7 21,2
Matkustajakäyttöaste % 94,2 4,7p 84,4 2,5p
Kotimaan reittiliikenne 
Matkustajat 1000 157,3 9,9 1 258,3 11,2
Tarjotut henkilökilometrit milj. 105,7 8,6 1 043,8 18,8
Myydyt henkilökilometrit milj. 74,0 11,1 681,1 13,5
Matkustajakäyttöaste % 70,0 1,6p 65,2 -3,0p
Rahtiliikenne 
– Euroopan rahtiliikenne tn 1 800,1 -25,2 9 374,9 -24,4
– Pohjois-Amerikan rahtiliikenne tn 990,9 17,8 4 281,5 -2,4
– Asian rahtiliikenne tn 10 124,9 8,5 52 602,9 15,7
– Kotimaan rahtiliikenne tn 45,2 5,2 283,3 -55,1
Rahti reittiliikenteessä yhteensä 12 961,1 2,7 66 542,6 5,8
Rahtilento tn** 950,0 -44,1 4 305,9 -54,3
Kokonaisrahti- ja posti tn 13 911,1 -2,9 70 848,5 -2,0
Tarjotut rahtitonnikilometrit* milj. 145,8 18,6 774,6 14,0
Myydyt rahtitonnikilometrit milj. 88,0 -0,4 448,0 2,0
Tarjotut reittiliikenteen rahtitonnikilometrit* milj. 144,1 23,9 765,3 21,2
Myydyt reittiliikenteen rahtitonnikilometrit milj. 86,4 8,3 440,9 12,8
Rahtiliikenteen kokonaiskäyttöaste* % 60,3 -11,5p 57,8 -6,8p
– Pohjois-Amerikan rahtiliikenteen käyttöaste* % 50,1 4,6p 48,4 -3,4p
– Aasian rahtiliikenteen käyttöaste* % 67,4 -10,9p 64,9 -4,6p
Reittiliikenteen rahdin kokonaiskäyttöaste* % 60,0 -8,6p 57,6 -4,3p

* Laskentaperusteena on käytetty keskimääräistä operatiivista kuljetuskapasiteettia

** Mukana myös Finnairin ostoliikenne

–              Muutos- %: muutos edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan nähden (p = prosenttiyksikköä)

–              Tarjotut henkilökilometrit: Tarjottujen paikkojen lukumäärä kerrottuna lennettyjen kilometrien määrällä

–              Myydyt henkilökilometrit: Matkustajien lukumäärä kerrottuna lennettyjen kilometrien määrällä

–              Matkustajakäyttöaste: Myytyjen henkilökilometrien osuus tarjotuista henkilökilometreistä

–              Tarjotut tonnikilometrit: Matkustajien, rahdin ja postin kuljetukseen tarjottujen tonnien määrä kerrottuna lennettyjen kilometrien määrällä

–              Myydyt tonnikilometrit: Kuljetettujen matkustajien, rahdin ja postin muodostama kuorma tonneissa kerrottuna lennettyjen kilometrien määrällä

–              Kokonaiskäyttöaste: Myytyjen tonnikilometrien osuus matkustajien, rahdin ja postin kuljetukseen tarjotuista tonnikilometreistä

Exact voitti tarjouskilpailun Norjan ilmavoimien lentotukikohtien mittauspalveluista – toimeksiannon arvo 4.8 MEUR

DQXSfntXkAE0wV_

Exact on voittanut suuren tarjouskilpailun hankkeesta, jonka tarkoituksena on Norjan ilmavoimien Evenesissä ja Ørlandissa sijaitsevien lentotukikohtien päivittäminen vastaamaan nykyaikaisen ilmapuolustuksen vaatimuksia. Sopimuksen arvo on yhteensä 50 miljoonaa Ruotsin kruunua, ja hanke kestää seitsemän vuotta.

– Olemme ylpeitä siitä, että Norjan Forsvarsbygg on valinnut Exactin yhteistyökumppanikseen. Me voimme täyttää hankkeen asettamat korkeat vaatimukset niin tekniikan kuin osaamisen ja tarkkuudenkin osalta, ja olemme mielellämme mukana kehittämässä tulevaisuuden lentotukikohtia Norjassa, sanoo Exactin konsernijohtaja Fredrik Andershed.

Hanke käynnistyy jo syksyllä, ja sen ensimmäisen vaiheen suunnitellaan kestävän seitsemän vuotta. Hankkeen arvon lasketaan olevan tältä ajanjaksolta 4.8 miljoonaa euroa, ja ensimmäisen vaiheen jälkeen hanketta voidaan mahdollisesti vielä jatkaa. EXACT vastaa kiitoratojen, rakennusten ja muiden tärkeiden kohteiden mittauksiin liittyvistä tehtävistä hankkeen edellyttämien tiukkojen toleranssivaatimusten mukaisesti. Lisäksi EXACT kehittää ja toteuttaa maantieteellisiä tietojärjestelmiä Norjan puolustusvoimien kiinteistönhallintayksikölle (Forsvarsbygg).

Projekti asettaa korkeat vaatimukset tekniselle osaamiselle ja tarkkuudelle, mikä on yksi syy siihen, miksi Exact pärjäsi kilpailussa parhaiten.

– Tekninen osaaminen on vahvuutemme. Meillä on myös runsaasti kokemusta vastaavista vaativista hankkeista, jotka asettavat suuria vaatimuksia tarkkuudelle ja suunnittelulle. Olen ylpeä pätevistä työntekijöistämme, joiden ansiosta saimme tämän toimeksiannon, Fredrik Andershed sanoo.

KELLONIEMEN LÄÄKÄRIHELIKOPTERITUKIKOHDAN URAKOITSIJA VALITTU – PERUSTUKSET VALETAAN HEINÄKUUSSA

8_Kopteri_ambulanssi

Lääkärihelikopteriyhtiö FinnHEMSin tukikohdan rakentaminen Kuopion Kelloniemessä alkaa heinäkuun alussa. Uusi tukikohta korvaa Rissalassa sijaitsevan väliaikaisen, vuokralla olevan parakkitukikohdan. Työt alkavat perustuksien ja pohjaviemärien rakentamisella. Uuden tukikohdan on määrä valmistua kesällä 2019.

Kelloniemeen rakennettavan kaksikerroksisen tukikohtarakennuksen pinta-ala on 925 neliömetriä. Kopteri- ja autohallin lisäksi rakennukseen tulee muun muassa toimistotiloja, luokkahuone, lääkevarasto sekä henkilöstölle tarkoitettuja tiloja.

Rakennushankkeen kokonaiskustannusarvio on noin kolme miljoonaa euroa. Pääurakoitsijana toimii kuopiolainen Rakennusliike Kuoma Oy.

Rakennustyöt aloitetaan heinäkuun alussa maatöillä, perustuksien valamisella ja pohjaviemärin rakentamisella. Ensimmäinen työvaihe kestää noin puolitoista kuukautta, minkä jälkeen vuorossa on ala- ja yläpohjien ja ulkoseinien rakentaminen. Talotekniikkaa päästään suunnitelmien mukaan rakentamaan vuodenvaihteessa.

Valmistuessaan Kelloniemen tukikohta tuo säästöjä noin 150 000 euroa vuodessa.

– Suurimmat säästöt syntyvät halli- ja parakkivuokrien sekä Finavian veloittamien laskeutumismaksujen pois jäämisestä. Myös se tuo runsaasti säästöjä, että nykyinen polttoöljyllä lämpiävä, lämpöeristämätön halli korvataan uudella lämpöeristetyllä hallilla, johon tulee maalämpö, kertoo FinnHEMSin kiinteistöpäällikkö Kimmo Pendolin.

Pressuhallista kiinteään rakennukseen

FinnHEMS on toiminut Rissalan parakeissa vuodesta 2014 alkaen. Uudet, kiinteät tilat nopeuttavat hälytysajoneuvojen ja helikoptereiden liikkeelle lähtöä sekä tarjoavat miehistölle asianmukaiset lepotilat.

– Nykyisen pressuhallin korvautuessa kiinteällä rakennuksella autot ja kopterit saadaan omiin halleihinsa ja rakennuksen paloturvallisuus paranee huomattavasti, Pendolin sanoo.

Kelloniemen rakennushankkeelle myönnetty rakennuslupa sai lainvoiman helmikuun alussa. Alueen asemakaavamuutos tuli lainvoimaiseksi heinäkuussa 2017. Hanketta viedään eteenpäin yhdessä Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin kanssa.

Norwegian valittiin Euroopan parhaaksi halpalentoyhtiöksi

737 MAX

Norwegian on viikonloppuna valittu vuoden 2018 Euroopan parhaaksi halpalentoyhtiöksi matkailualan maailmanlaajuisessa World Travel Awardsissa. Se on yhdeksäs palkinto, jonka Norwegian on ottanut vastaan tähän mennessä tänä vuonna.

World Travel Awards jaetaan matkailualan parhaille toimijoille. Palkinnot perustuvat matkailualan ammattilaisten omiin suosikkeihin, joita he ovat äänestäneet. Norwegian vastaanotti neljännen kerran Paras halpalentoyhtiö Euroopassa -tunnustuksen.

– Tuhannet kiitokset kaikille, jotka äänestitte meitä. Palkinto on tunnustus upealle työlle, jota 9 500 omistautunutta työntekijäämme tekee joka päivä. Palkinto osoittaa, että uusia koneita, hyvää palvelua ja edullisia hintoja arvostetaan, sanoo Norwegianin konsernijohtaja Bjørn Kjos.

Norwegian on aiemmin tänä vuonna saanut seuraavat tunnustukset:

 • Kolme Airline Passengers Experience Associationin (APEX) tunnustusta ja arvostetun Passenger Choice Awards -tunnustuksen. Sen lisäksi, että yhtiö on arvioitu neljän tähden lentoyhtiöksi, se on palkittu Best WiFi- ja Best Overall Passenger Experience, Low Cost Carrier in Europe -palkinnoilla.
 • Value Airline of the Year -tunnustus, jonka antoi johtava kansainvälinen ilmailualan lehti Air Transport World.
 • Nimitys Norjan innovatiivisimmaksi yritykseksi norjalaisessa Innovasjonsmagasinet-lehdessä.
 • Norwegian Reward -kanta-asiakasohjelma sai kaksi tunnustusta arvostetussa Freddie Awardsissa Yhdysvalloissa: Ilmailualan paras kanta-asiakasohjelma Euroopassa/Afrikassa ja Paras kampanja Euroopassa/Afrikassa.
 • Yleisöpalkinto Norjan matkailualan ”Oscar-gaalassa”, Grand Travel Awardsissa.