Kiitotiestä catwalk: Finnair ja Finavia tuovat kansainvälisen muotinäytöksen Helsinki-Vantaalle

a5e4a7ee7e01c0d2_org

Suomi on muotimaailman valokeilassa  toukokuussa, kun Finnair ja Finavia tuovat seitsemän eurooppalaisen ja aasialaisen huippusuunnittelijan luomukset Helsinki-Vantaan lentoaseman kiitotielle.

Muoti ja matkustaminen ovat aina kuuluneet yhteen, ja Finnair ja Finavia juhlistavat tätä yhteistä matkaa toukokuussa  Match Made in HEL – The Runway -kampanjalla.

Finnair ja Finavia muuttavat Helsinki-Vantaan lentoaseman kakkoskiitotien catwalkiksi, jolla seitsemän huippusuunnittelijaa Kiinasta, Koreasta, Japanista, Britanniasta, Ruotsista, Tanskasta ja Suomesta esittelevät  tuoreita mallistojaan. Näytös järjestetään 24. toukokuuta.

– Muodin ja matkailun glamourilla on pitkä yhteinen historia. Lentomatkailulla on ollut avainrooli muoti-ilmiöiden leviämisessä ympäri maailmaa. Muoti yhdistää ja inspiroi ihmisiä. Näemme sen joka päivää lennoillamme Euroopan ja Aasian välillä. Tällä muotinäytöksellä haluamme juhlistaa Euroopan ja Aasian välisiä yhteyksiä ja esitellä tämän hetken kiinnostavimpien suunnittelijoiden töitä molemmilta mantereilta, sanoo brändi- ja markkinointijohtaja Johanna Jäkälä Finnairista.

– Helsinki-Vantaan lentoasema on keskeinen solmukohta Aasian ja Euroopan välisessä matkailussa. Joka päivä tuhannet ihmiset kulkevat lentoaseman läpi matkustaessaan mantereelta toiselle. Helsinki-Vantaa nousee nyt esille muoti-ilmiöiden ja eri kulttuurien kohtaamispaikkana, kun muotisuunnittelijat idästä ja lännestä kohtaavat toisensa ainutlaatuisessa muotinäytöksessä, sanoo markkinointijohtaja Katja Siberg Finaviasta.

Näytöksen suunnittelijat on valittu siten, että he edustavat muodin kiehtovimpia ilmiöitä. Heidän nimensä julkistetaan maalis-huhtikuussa ja suunnittelijat esitellään tuolloin Match Made in HEL -kampanjasivustolla osoitteessa www.matchmadeinHEL.com.

– Helsinki-Vantaan lentoaseman kiitotie on mahtava paikka suunnittelijoiden töiden esittelemiseen. Olen innoissani, että saan tuoda toukokuussa Helsinkiin muotimaailman kiehtovimpia nimiä, sanoo Tuomas Laitinen, joka toimii näytöksen kuraattorina.

Finnair ja Finavian Helsinki-Vantaan lentoasema tarjoavat sujuvimmat yhteydet Euroopan ja Aasian välillä. Finnair lentää Helsinki-Vantaalta 17 Aasian-kohteeseen ja yli 70 Euroopan-kohteeseen. Helsinki-Vantaa on Pohjois-Euroopan johtava vaihtolentoasema Aasian ja Euroopan välisessä liikenteessä. Samaan aikaan kun Finnair kasvattaa Aasian-liikennettään, Finavia laajentaa Helsinki-Vantaan lentoasemaa yhä kasvavia matkustajamääriä varten. Kesällä 2016 Finnairilla on 77 viikoittaista lentoa Aasiaan Helsinki-Vantaan lentoasemalta.

Match Made in HEL on Finnairin ja Finavian yhteiskampanja, jonka tavoitteena on edistää Helsinki-Vantaan lentoaseman ja Finnairin tunnettuutta kansainvälisesti sekä tuoda esiin sujuvia vaihtoyhteyksiä Euroopan ja Aasian välillä.

Finnair liittyy uuteen eurooppalaiseen lentoliikennejärjestöön A4E:hen

A350-900_Finnair_Dec2014

A4E (Airlines for Europe), uusi eurooppalainen lentoliikennejärjestö, kasvaa: Finnair ja norjalainen halpalentoyhtiö Norwegian ovat ilmoittaneet liittyvänsä A4E:hen. Yhtiöt tekevät järjestön perustajajäsenten Air France KLM:n, easyJetin, International Airlines Groupin (IAG), Lufthansa Groupin ja Ryanairin kanssa työtä A4E:n tavoitteiden edistämiseksi.

“Odotamme A4E-yhteistyön vauhdittavan dialogia alamme eurooppalaisten sidosryhmien kanssa. Eurooppalaisten lentoyhtiöiden kokoaminen saman katon alle yhteen järjestöön niiden liiketoimintamallista riippumatta on erinomainen aloite”, toteaa Finnairin toimitusjohtaja Pekka Vauramo.

“Ilmailulla on merkittävä rooli Euroopan talouden ja työllisyyden kasvun mahdollistajana ja vauhdittajana. Siksi on ehdottoman tärkeää, että osallistumme toimialaamme koskeviin keskusteluihin aiheista, joissa lentoyhtiöillä on yhteinen intressi”, Pekka Vauramo jatkaa.

“A4E on nousukiidossa ja valmis edustamaan eurooppalaisista lentoyhtiöistä koostuvan jäsenistönsä etuja. Jäsenmäärämme kasvaa lähikuukausina. Tavoitteemme on edistää muutoksia, jotka parantavat toimialamme kilpailukykyä, mikä puolestaan näkyisi kuluttajilla alhaisempina lipunhintoina ja suurempana valinnanvapautena. Toivotan uudet jäsenemme Finnairin ja Norwegianin lämpimästi tervetulleiksi A4E:hen”, sanoo A4E:n toimitusjohtaja Thomas Reynaert.

Thomas Reynaert toteaa A4E:n toivottavan tervetulleeksi Euroopan komission ilmailustrategian, jonka tavoitteena on vahvistaa Euroopan lentoliikennetoimialaa ja lisätä sen kilpailukykyä. Samalla hän kuitenkin muistuttaa, että olisi tärkeää ratkaista lentoasemien monopoleista, korkeista maksuista ja veroista sekä lentoliikenteen toimitusketjujen tehottomuudesta aiheutuvat toimialahaasteet.

Norwegianin toimitusjohtaja CEO Bjorn Kjos puolestaan toteaa: “Norwegian on aina uskonut siihen, että lentoyhtiöiden terve kilpailu tuo matkustajille enemmän tarjontaa ja alemmat lippujen hinnat. Mutta uskomme myös vakaasti siihen, että toimialallamme on monia haasteita, joiden ratkaisemiksi niin halpalentoyhtiöiden kuin verkostoyhtiöidenkin tulee yhdistää voimansa. Olemme tyytyväisiä voidessamme liittyä A4E:hen, jotta voimme luoda oman äänemme kuuluville niissä tärkeissä keskusteluissa, jotka koskevat toimialamme tulevaisuuden suunnattomia haasteita ja mahdollisuuksia.”

Airlines for Europe (A4E) on uusi eurooppalainen lentoliikennejärjestö. Sen perusti tammikuussa 2016 Euroopan viisi suurinta lentoyhtiöryhmää: Air France KLM, easyJet, International Airlines Group, Lufthansa Group ja Ryanair. Finnairista ja Norwegianista tulee nyt sen uusimmat jäsenet. Järjestön tavoitteena on kasvaa edelleen. Sen jäsenyhtiöillä lensi viime vuonna yli 500 miljoonaa matkustajaa, toisin sanoen yli puolet Euroopassa matkustaneista asiakkaista. Jäsenlentoyhtiöillä on yli 2300 lentokonetta ja niiden vuosittainen liikevaihto viime vuonna ylittää 93 miljardia euroa.

Norwegian liittyy uuteen eurooppalaiseen lentoyhtiöiden järjestöön

zvmda59n8itnygfyw2eb

Norwegian on liittynyt hiljattain perustettuun eurooppalaiseen lentoyhtiöiden etuja ajavaan järjestöön, Airlines for Europeen (A4E). ­Järjestön tavoitteena on edistää asioita, joilla parannetaan lentoyhtiöiden kilpailukykyä.

– Olemme aina pitäneet kilpailua hyvänä, koska se tarkoittaa edullisempia hintoja ja enemmän valinnanmahdollisuuksia asiakkaille. Liittymisemme Airlines for Europeen on tärkeä asia, koska järjestö yhdistää maista ja yhtiöistä riippumatta toimialan yhteiset haasteet, sanoo Norwegianin toimitusjohtaja Bjørn Kjos.

Tammikuussa Air France-KLM, easyJet, IAG, Lufthansa Group ja Ryanair muodostivat Airlines for Europe -järjestön. Sen tarkoituksena on edistää asioita, jotka lisäävät lentoyhtiöiden kilpailukykyä ja johtavat halvempiin lentolippuihin ja lisääntyviin valinnanmahdollisuuksiin matkustajille. Norwegian on viimeisin lentoyhtiö, joka on liittynyt Airlines for Europeen.

– Airlines for Europe edustaa kaikkien eurooppalaisten lentoyhtiöiden etuja. Jäsenmäärämme kasvaa lähikuukausina. Kamppailemme yhdessä lentoyhtiöiden kilpailukykyä parantavien asioiden puolesta. Matkustajille tämä näkyy alhaisempina hintoina ja lisääntyvänä valinnanvarana. Olen erittäin iloinen, että voin toivottaa Norwegianin mukaan A4E:hen, sanoo A4E:n toimitusjohtaja Thomas Reynaert.

Airlines for Europe

Brysselissä sijaitseva Airlines for Europe (A4E) on uusi ja suurin eurooppalainen lentoyhtiöiden järjestö. Air France-KLM, easyJet, IAG, Lufthansa Group ja Ryanair perustivat A4E:n tammikuussa 2016. Norwegianin lisäksi Finnair on hiljattain liittynyt järjestön jäseneksi.

Norwegianin ensimmäinen 787-9 Dreamliner laskeutui Osloon

aumjcz0fl8w2q1jcqo2h

Norwegianin ensimmäinen kaikkiaan 30 Boeing 787-9 Dreamliner -koneesta saapui Oslon Gardermoenin lentokentälle keskiviikkoaamuna. Kone tuli suoraan Boeingin tehtaalta Seattlesta. – Kansainvälinen kasvumme jatkuu ja matkustajat ympäri maailmaa pääsevät nauttimaan uusista kohteista ja edullisista hinnoista, sanoo Norwegianin toimitusjohtaja Björn Kjos.

– Ensimmäisen 787-9-koneemme toimitus on tärkeä merkkipaalu Norwegianin kansainvälisessä kasvussa. Uudet ja isommat kaukolentokoneet luovat tuhansia uusia työpaikkoja sekä ilmassa että maassa. Matkustajille tämä merkitsee uusia kohteita ja edullisia hintoja. Uudet koneet laskevat myös kustannuksiamme ja aiheuttavat vähemmän päästöjä, sanoo Norwegianin toimitusjohtaja Björn Kjos.

oihopat2f63qbc9t72os

Norwegianilla on tällä hetkellä laivastossaan kahdeksan 787-8 Dreamlineria, jotka liikennöivät Euroopan ja Yhdysvaltojen sekä Skandinavian ja Thaimaan välillä. Uutta ja suurempaa 787-9 -konetta tullaan käyttämään uusilla Pohjois-Amerikan, Etelä-Amerikan ja Kaakkois-Aasian reiteillä. Dreamlinerin uusi versio on kuusi metriä pidempi ja siihen mahtuu 53 matkustajaa enemmän kuin pienempään 787-8 Dreamlineriin. Koneen päästöt ovat 20 prosenttia alhaisemmat kuin saman kokoluokan muilla koneilla.

Ruotsalainen näyttelijä Greta Garbo koristaa koneen pyrstöä. Koneen ensimmäinen kaupallinen lento lähtee Oslosta Orlandoon 27. helmikuuta. Norwegian vuokraa koneen New Yorkissa kotipaikkaansa pitävältä leasing-yhtiö MG Aviationilta.

Norwegianilla on nyt yhdeksän Dreamlineria kaukolentolaivastossaan ja 29 Boeing 787-9 Dreamlineria tilauksessa. Lisäksi yhtiöllä on 100 Boeing 737 MAX-, 100 Airbus A320neo- ja 34 Boeing 737-800 -konetta tilauksessa. Norwegianin lentolaivasto on yksi maailman nykyaikaisimmista ja The International Council on Clean Transportation on nimennyt Norwegianin ympäristöystävällisimmäksi lentoyhtiöksi Atlantin ylittävillä lennoilla.

Jaakko Schildt Finnairin Operatiivisen yksikön johtajaksi

Finnair on nimittänyt Operatiivisen yksikkönsä vetäjäksi ja johtoryhmän jäseneksi MBA, insinööri Jaakko Schildtin, s. 1970. Schildt on toiminut vuosina 2014–2016 Thomas Cook Group Airlinesissa lentoliikenteen operatiivisissa johtotehtävissä. Hän aloitti syyskuussa 2014 konsernin huoltotoiminnoista vastaavana johtajana ja on toiminut syyskuusta 2015 lähtien Thomas Cook Airlines UK:n vastuullisena johtajana. Aiemmin Schildt on toiminut muun muassa Finnair Tekniikan johtajana sekä SAS-konsernin eri johtotehtävissä.

Schildt aloittaa uudessa tehtävässään viimeistään 16.8.2016. Toistaiseksi sitä hoitaa tehtävän nykyinen haltija Ville Iho tulevan uuden tehtävänsä ohella. Iho on Finnairin uudessa organisaatiossa strategiasta ja resurssienhallinnasta vastaava johtaja.

Finnairin uusi, kasvustrategiaa tukeva organisaatio aloittaa toimintansa 1.3.2016 senmukaisena kuin yhtiö ilmoitti 16.2.2016.

Finavia vahvisti kannattavuuttaan

Loka-joulukuu 2015

 • Finavia-konsernin liikevaihto nousi edelliseen vuoteen verrattuna ja oli 94,5 miljoonaa euroa (89,7)
 • Viimeisen neljänneksen liiketulos ilman kertaluonteisia eriä oli 10,4 (5,8).

Vuosi 2015

 • Finavia-konsernin liikevaihto vuonna 2015 nousi 1,0 prosenttia edellisestä vuodesta ja oli 353,1 miljoonaa euroa (349,6 vuonna 2014). Liikevaihdon kasvu tuli pääosin muista kuin lentoliikenteen tuotoista.
 • Konsernin liiketulos ilman kertaluonteisia eriä vahvistui ja oli 55,7 miljoonaa euroa (47,3). Liiketulos ilman kertaluonteisia eriä oli 15,8 prosenttia liikevaihdosta (13,5).
 • Tilikauden tulos parani edellisestä vuodesta ja oli 40,7 miljoonaa euroa (6,7).
 • Tulokseen sisältyi kertaluonteisia omaisuuden myyntituloja 14,4 miljoonaa euroa (1,9). Kertaluonteisia kuluja oli yhteensä 13,7 miljoonaa euroa (4,3). Tähän sisältyi alaskirjauksia liittyen Helsinki-Vantaan kiitotie 1 peruskorjaukseen ja lentoaseman kehitysohjelmaan sekä lennonvarmistuksen WAM-järjestelmään, uusien ja purettujen ylimääräisten ympäristövarausten vaikutus sekä voitto- ja tulospalkkiot.
 • Konsernitaseen loppusumma oli 935,5 miljoonaa euroa (938,6) ja omavaraisuusaste 63,2 prosenttia (59,6). Liiketoiminnan rahavirta oli 75,1 miljoonaa euroa (54,6).
 • Vuosina 2009-2011 tehtyjen ei-suojaavien strukturoitujen korkojohdannaisten tulosvaikutus kokonaisuudessaan oli -34,3 miljoonaa euroa huomioiden saadut ja maksetut korot sekä preemiot. Ei-suojaavat strukturoidut korkojohdonnaiset on suljettu.
 • Hallitus ehdottaa, että osinkoa jaetaan 4 603 008 euroa.

829a1a2cff9b2ca9_800x800ar

Toimitusjohtaja Kari Savolainen:

Finavia Oyj teki vuonna 2015 parhaimman tuloksensa kautta aikojen. Liiketoimintamme on paremmassa iskussa kuin koskaan ennen. Olemme pitkäjänteisesti tehostaneet toimintaamme ja yhtiönä onnistuneet kustannustehokkaiden toimintatapojen kehittämisessä. Toiminnan määrätietoinen kehittäminen on parantanut tehokkuuden lisäksi myös asiakkaidemme tyytyväisyyttä palveluihimme. Matkustajien tyytyväisyys lentoasemiimme kasvoi vuoden 2015 aikana, kun lentoasemien palveluvalikoima ja viihtyisyys nousivat uudelle tasolle. Tehokkuutta ja asiakaspalvelun parantamista haetaan lisää digitaalisten palveluiden kehittämisellä.

Maailmantalouden epävarmuudesta ja kotimaan taantumasta huolimatta lentoliikenteen kysyntä kasvoi vuonna 2015. Finavia teki oman matkustajaennätyksensä, kun kokonaismatkustajamäärä nousi ensimmäisen kerran yli 20 miljoonaan. Helsinki-Vantaalla matkustajamäärä kasvoi yli 16 miljoonaan ja Lapin lentoasemat palvelivat vuosien tauon jälkeen yli miljoonaa matkustajaa. Kansainvälisen liikenteen kasvua tukivat uudet reittiavaukset.

Finavia on pystynyt parantamaan liiketoimintansa kannattavuutta, mikä tekee mahdolliseksi viedä vuonna 2014 aloitettu investointiohjelma menestyksekkäästi läpi. Finavialla on vahva rahoitusasema, joka tukee liiketoiminnan tulevia kehitysinvestointeja. Valtion pääomituksen lisäksi Pohjoismaiden Investointipankki ja Euroopan Investointipankki ovat antaneet yhtiölle lainan Helsinki-Vantaan kehittämiseen.

Helsinki-Vantaan yhteensä 900 miljoonan euron kehitysohjelma jatkui suunnitellusti. Voimakas kehittäminen tukee koko Suomen hyvinvointia tuomalla Suomeen lisää matkailijoita ja työpaikkoja. Myös maakuntalentoasemiin tehdyillä panostuksilla on iso merkitys lentoliikenteen toimintaedellytyksille niillä alueilla, joissa lentoliikenteelle on aitoa kysyntää.

Lentoasemaverkoston noin 100 miljoonan euron laajuinen investointiohjelma saatiin vuoden 2015 loppuun mennessä vietyä suunnitellusti läpi. Hyvällä syyllä voi sanoa, että lentoasemat Suomessa eivät ole koskaan olleet näin kilpailukykyiset. Maailman talousfoorumi arvioikin taas viime vuonna Suomen lentoasemaverkoston kilpailukyvyltään maailman kärkeen verrattuna muiden maiden verkostoihin.

Finavialla on tärkeä rooli Suomen ja eri alueiden saavutettavuuden varmistamisessa. Olemme jatkaneet määrätietoisesti yhteismarkkinointia alueiden kanssa lentoreittien houkuttelemiseksi Suomen lentoasemille. Pitkäjänteinen työ tuottaa myös tulosta, mistä hyviä osoituksia ovat esimerkiksi tänä ja ensi talvena alkavat uudet suorat lentoreitit Lapin ja Saksan eri kaupunkien välillä.

Olemme olleet viime aikoina paljon julkisuudessa, mikä on liittynyt yhtiössä vuosina 2009-2011 tehtyihin ei-suojaaviin, strukturoituihin johdannaissopimuksiin. Finavia pitää näihin johdannaisiin liittyviä tapahtumia erittäin valitettavina. Finavia on uusinut kaikki rahoituskäytäntönsä heti sen jälkeen, kun yhtiön kannalta epäsuotuisat sopimukset tulivat ilmi vuonna 2012. Vastaavaa virhettä ei voisi enää tapahtua. Sopimukset on myös purettu eli yhtiölle aiheutuneet tappiot ovat tiedossa. Siltä osin asia on yhtiön liiketoiminnan näkökulmasta pitkälti loppuunkäsitelty, ja keskitymme nyt kaikin keinoin tukemaan viranomaisten selvityksiä asiassa.

Vuosi 2016 on alkanut liiketoiminnassamme positiivisesti. Odotamme Helsinki-Vantaan kansainvälisen liikenteen kasvun jatkuvan suotuisasti myös alkaneena vuonna. Meille tämä tarkoittaa myönteistä haastetta, sillä palvelutason pitäminen erinomaisella tasolla vaatii meiltä entistä enemmän Helsinki-Vantaan kasvun rajojen tullessa vähitellen vastaan ennen laajennusinvestointien valmistumista. Hyvä palvelutaso on elinehto kaupallisten tulojemme ja Finavian talouden kannalta.

Etenkin kotimaan liikenteen vaatimattomassa kehityksessä näkyy Suomen pitkään jatkunut heikko talouskehitys. Myös poliittisen jännitteen kasvamisella Itämerellä voi olla vaikutusta liiketoiminnallemme vuonna 2016.

Norwegian lanseeraa kolme reittiä Pariisista Yhdysvaltoihin

pg68bvuuqllnyspxprnz

Norwegian jatkaa kansainvälistä kasvuaan ja lanseeraa uusia kaukoreittejä samassa tahdissa, kun upouusia 787 Dreamlinereita otetaan käyttöön. Yhtiön kautta aikojen ensimmäiset suorat lennot Pariisista Yhdysvaltoihin alkavat suorilla lennoilla Charles De Gaullen kentältä New Yorkiin, Los Angelesiin ja Fort Lauderdaleen. Ensimmäinen lento lähtee 29. heinäkuuta.

Norwegian tulee liikennöimään neljällä lähdöllä viikossa Pariisista (CDG) New Yorkiin (JFK), kahdella viikoittaisella lähdöllä Los Angelesiin (LAX) ja yhdellä viikoittaisella lähdöllä Fort Lauderdaleen (FLL). Samalla Norwegian alkaa ensimmäisen kerran liikennöidä Charles De Gaullen lentokentältä. Yhtiö liikennöi tällä hetkellä Pariisin ulkopuolella olevalta Orlyn kentältä useisiin kaupunkeihin Pohjoismaissa.

Norwegian käynnisti kaukolentotoiminnan vajaa kolme vuotta sitten ja tänä päivänä yhtiö tarjoaa 38 suoraa lentoa Yhdysvalloista Eurooppaan – enemmän kuin mikään muu eurooppalainen lentoyhtiö.

– Olemme erittäin iloisia, että voimme tarjota Pariisista Yhdysvaltoihin matkustaville edullisia lentolippuja täysin uusilla Dreamlinereilla. Lähes 30 prosenttia kaikista Norwegianilla Yhdysvaltojen ja Euroopan välillä matkustavista matkustajista on amerikkalaisia. Olemme innoissamme, että voimme tarjota amerikkalaisille matkustajille entistäkin laajemman valikoiman kohteita Yhdysvaltojen ja Euroopan välillä. Kiinnostus edullisia lentoja kohtaan Yhdysvaltojen ja Euroopan välillä on suurta. Lupaamme, että uusia reittejä useisiin jännittäviin kohteisiin tulee lisää, sanoo Norwegianin toimitusjohtaja Björn Kjos.

Kaikki Pariisin ja Yhdysvaltojen väliset lennot lennetään Boeing 787 Dreamlinereilla, joka on yksi kaikkein ympäristöystävällisimmistä markkinoilla olevista lentokonetyypeistä. Viime vuonnaInternational Council on Clean Transportation nimesi Norwegianin polttoainetehokkaimmaksi lentoyhtiöksi Atlantin ylittävillä lennoilla. Norwegianin lentolaivaston keski-ikä on tällä hetkellä 3,6 vuotta, mikä tekee siitä yhden vihreimmistä maailmassa.

Kevään 2016 aikana lanseerattavia muita uusia reittejä ovat: Oslo – Boston, Kööpenhamina – Boston, Lontoo – Boston ja Lontoo – San Francisco. Lisätietoja www.norwegian.com.

Finnair valmistautuu kasvuun ja suunnittelee organisaatiouudistusta

Finnair airbus tail 01

Yhtiö on vuosien säästöohjelmien jälkeen valmistautumassa kasvuun A350-koneiden myötä. Uusi vaihe edellyttää organisaatiota, joka parhaalla mahdollisella tavalla mahdollistaa kasvun. Yhtiön suunta on oikea ja nyt se tavoittelee notkeutta ja nopeutta, joita kasvumahdollisuuksien hyödyntäminen edellyttää.

– Olemme tehneet viime vuosina kovasti töitä kilpailukyvyn parantamiseksi, ja vuosi 2015 oli osoitus siitä, että olemme selvästi oikealla tiellä. Etenemme oikeaan suuntaan ja nyt tavoitteemme on lisätä nopeutta sekä kykyä reagoida nopeasti uusiin liiketoimintamahdollisuuksiin. Haluamme varmistaa, että meillä on sellainen organisaatio, joka mahdollistaa ja vauhdittaa kasvun rakentamista. Kasvu tarvitsee resursseja ja tarkempaa fokusta joillakin alueilla, korostaa Finnairin toimitusjohtaja Pekka Vauramo.

– Haluamme nostaa nyt asiakaskokemuksen entistä tiukemmin toimintamme keskiöön. Tämä on osa-alue, jolla on aivan olennainen rooli kasvustrategiassamme. Liiketoimintaympäristömme on jatkuvassa murroksessa, ja siksi meidän on oltava oma-aloitteisia vastataksemme nopeasti muutostarpeisiin, korostaa Vauramo. – Tavoitteenamme on tarjota asiakkaille ainutlaatuinen pohjoismainen kokemus ja entistä laajempi ja kilpailukykyisempi verkosto. Samalla pidämme huolta siitä, että kehitämme systemaattisesti edelleen jo nyt maailmanluokkaa olevaa operatiivista luotettavuuttamme.

Finnairin uusi, suunnitteilla oleva organisaatio astuisi voimaan 1.3.2016. Nyt julkistetut organisaatiosuunnitelmat vaativat vielä yhteistoimintalain mukaiset neuvottelut henkilöstön kanssa.

Organisaatio koostuisi seuraavista yksiköistä:

 • Asiakaskokemus, jota vetää Piia Karhu, s. 1976. Karhu on koulutukseltaan kauppatieteiden tohtori ja hän ollut Finnairissa eri johtotehtävissä vuodesta 2013. Viimeksi hän on vastannut Finnairin verkoston suunnittelusta ja liiketoiminnan kehityksestä.
 • Strategia ja resurssienhallinta, jota johtaa Ville Iho. Iho on aiemmin vastannut Operatiivisesta yksiköstä. Iho on myös Finnairin toimitusjohtajan sijainen.
 • Operatiivinen yksikkö, jolle nimitetään johtaja myöhemmin. Toistaiseksi Operatiivista yksikköä johtaa Ville Iho.
 • Kaupallinen yksikkö, jota johtaa edelleen Juha Järvinen.
 • Digitalisaatio, jota johtaa Chief Digital Officer (CDO). Finnair on nimittänyt CDO:ksi DI, eMBA Katri Harra-Salosen 21.3.2016 alkaen. Harra-Salonen, s.1969, on tehnyt pitkän uran digitaaliseen transformaatioon liittyvissä tehtävissä. Vuodesta 2012 hän on toiminut perustamansa Umbrella Strategic Advisory Oy:n toimitusjohtajana. Sitä ennen hän on toiminut Fjord Sweden AB:n toimitusjohtajana Tukholmassa sekä johtotehtävissä Satama Interactive Oyj:ssä Suomessa ja Ruotsissa. Finnairin IT-organisaatio, jota vetää edelleen Kari Saarikoski, raportoisi CDO:lle.
 • Henkilöstö, Talous ja rahoitus, Lakiasiat sekä Viestintä ja yhteiskuntavastuu ja -suhteet jatkaisivat pääsääntöisesti entisenlaisina ja niiden johtajat sekä raportointisuhteet säilyisivät entisellään. Näidenkin yksikköjen toimintaa kehitetään niin, että ne tukisivat kasvua ja yhtiön liiketoimintoja.

– Suunnitelmamme mukaan laajennamme nyt johtoryhmäämme ja madallamme johtamisjännettä, toteaa Pekka Vauramo. Näin pyrimme varmistamaan nopean ja koordinoidun päätöksenteon, sillä kasvu edellyttää ripeää liiketoimintamahdollisuuksiin tarttumista ja saumatonta yhteistyötä.

Finnairin johtoryhmään kuuluvat 1.3.2016 lähtien seuraavat henkilöt:

Pekka Vauramo, toimitusjohtaja

Eija Hakakari, henkilöstöjohtaja

Ville Iho, strategiasta ja resurssienhallinnasta vastaava johtaja, toimitusjohtajan sijainen

Juha Järvinen, kaupallinen johtaja

Piia Karhu, asiakaskokemuksesta vastaava johtaja

Sami Sarelius, lakiasiat

Arja Suominen, viestintä- ja yhteiskuntavastuujohtaja

Pekka Vähähyyppä, CFO, talousjohtaja

Finnairin tuleva CDO Katri Harra-Salonen aloittaa Finnairin johtoryhmässä 21.3.2016. Lisäksi johtoryhmään liittyy myöhemmin nimettävä operatiivisen yksikön johtaja.

Icelandair – 15. helmikuuta alkaen Wi-Fi koneissa portilta portille

i69nx1ahe3aldzxz6g3e

15. helmikuuta alkaen Icelandair tarjoaa ensimmäisenä eurooppalaisena yhtiönä langattoman yhteyden

koko matkan ajan. Aiemmin yhteydet olivat mahdollisia vain kun lentokone oli saavuttanut normaalin lentokorkeuden.

Islantiin tai johonkin yhtiön Pohjois-Amerikan 16 kohteeseen lentäessään asiakkaat voivat käyttää älypuhelinta, tablettia ja kannettavaa tietokonettaan heti astuttuaan koneeseen.

Wi-Fi on tarjolla kaikissa matkustusluokissa, Saga Class matkustajille maksutta ja muissa matkustusluokissa nimellistä korvausta vastaan. Yhteys on 3G tasoinen, ja sen hyötykäyttö toimii hyvin. Palaute asiakkailta on erittäin myönteinen.

Icelandair verkostossa on 2016 yhteensä 39 kohdetta, joista 16 Pohjois-Amerikassa. Uutuus Chicago sekä Boston, Washington D.C., New York (JFK ja Newark), Orlando, Minneapolis/St. Paul, Denver, Seattle, Anchorage ja Portland. Kanadassa Toronto, Halifax, Vancouver Edmonton ja Montreal.

Kansainvälinen helikopteri- ja erikoisjoukkojen talviharjoitus Lapissa

CbBBeYTUEAAhWEs

Kuva: Puolustusvoimat

Utin jääkärirykmentti järjestää talviolosuhdeharjoituksen Lapissa 29. helmikuuta – 18. maaliskuuta 2016. Talviharjoitukseen kuuluu kolme erillistä kokonaisuutta, joista yksi on ensimmäistä kertaa Suomessa järjestettävä Euroopan puolustusviraston helikopterikoulutusohjelman mukainen harjoitus, Cold Blade 2016.

Utin jääkärirykmentin talviolosuhdeharjoitus tuo pohjoiseen Suomeen kaikkiaan noin 530 henkilöä puolustusvoimista ja rajavartiolaitoksesta. Kansainvälisiä yhteistoimintakumppaneita mukana on noin 120. Harjoitukseen osallistuu 14 helikopteria sekä 170 ajoneuvoa.

Harjoituksen osakokonaisuuksia ovat kansainväliset Cold Blade 2016 –helikopteritoimintaharjoitus ja Northern Griffin 2016 –erikoisjoukkoharjoitus. Lisäksi Eno 2016 –harjoituksessa koulutetaan muun muassa helikopteriohjaajaksi valmistuvia kadetteja.

Utin jääkärirykmentin talviolosuhdeharjoituksessa kehitetään varusmiesten ja henkilökunnan kykyä toimia pohjoisen Suomen tunturiolosuhteissa. Harjoituksen ajalle on puolustusvoimista annetun lain 14 §:n perusteella tehty päätös kiinteistöjen tilapäisestä käyttämisestä puolustusvoimien harjoitustoimintaan Rovaniemen, Pelkosenniemen, Kemijärven, Sodankylän, Savukosken, Sallan, Kittilän, Kolarin, Muonion, Enontekiön ja Inarin kuntien alueilla.

Cold Blade 2016 kouluttaa eurooppalaisia helikopterimiehistöjä

Cold Blade 2016 on yhdeksäs Euroopan puolustusvirasto EDA:n helikopterikoulutusohjelman puitteissa järjestettävä harjoitus, mutta ensimmäinen, joka järjestetään kylmissä ja lumisissa olosuhteissa. Lentoharjoituksen lisäksi eurooppalaisille helikopterimiehistöille on annettu mahdollisuus osallistua erätaito- ja selviytymiskoulutukseen Lapin tunturialueella.

Harjoituksen kokonaisvahvuus on noin 180 henkilöä. Suomalaiseen helikopteriosastoon kuuluu kuusi NH90-kuljetushelikopteria ja noin sata henkilöä. Saksa osallistuu harjoitukseen kahdella CH-53GA –helikopterilla ja 65 hengen vahvuisella lento-osastolla. Lisäksi Ruotsi ja Saksa asettavat tarkkailijoita harjoitukseen.

Cold Blade 2016 –harjoituksen tavoitteena on vahvistaa yhteistoimintakykyä eurooppalaisten helikopterimiehistöjen välillä sekä kehittää talvi- ja tunturilentämiseen liittyvää osaamista muun muassa pimeälentojen ja etsintämenetelmien osalta. Harjoituksen tukikohta on Ivalon lentokentällä.

Cold Blade 2016 –helikopteritoimintaharjoituksen lisäksi Utin jääkärirykmentin MD500-kevythelikopterit miehistöineen osallistuvat Käsivarren Lapissa järjestettävään Eno 2016 –harjoitukseen 8. – 16.3.2016.

Molempien osaharjoitusten helikopterit lentävät koko Lapin alueella, kaikkina vuorokauden aikoina. Helikopterit tekevät lentojen aikana maastolaskuja ja ne saattavat käyttää toiminnassaan myös valonheittimiä ja omasuojaheitteitä, jotka näkyvät kirkkaina valoilmiöinä.

Myös erikoisjoukoilla kansainvälistä yhteistoimintaa

Varusmiehille ja palkatulle henkilöstölle koulutetaan Northern Griffin 2016 -harjoituksessa tiedustelu- ja taistelutehtävien lisäksi toimintakyvyn ylläpitoa talvisissa olosuhteissa ja pitkillä siirtymisillä, Lapin tunturialueen erityispiirteet huomioiden.

Joukot liikkuvat maastossa pääosin hiihtäen ja moottorikelkoilla. Harjoitukseen liittyvät ampumaharjoitukset järjestetään puolustusvoimien ja rajavartiolaitoksen ampuma-alueilla.

Aikaisempien vuosien tapaan Northern Griffin 2016 -harjoitukseen osallistuu myös kansainvälisiä yhteistyökumppaneita, tällä kertaa yhteensä noin 40 henkilöä Viron, Puolan ja Yhdysvaltojen asevoimista Koulutusyhteistyö tukee suomalaisten joukkojen koulutusta sekä edistää niiden yhteistoimintakykyä muiden maiden asevoimien kanssa. Kansainvälisten yhteistoimintaosapuolten tavoitteena on saada lisäkoulutusta kylmissä ja pimeissä talviolosuhteissa toimimiseen.