Finnair toteuttaa kasvustrategiaansa; kasvattaa ja modernisoi Euroopan liikenteen laivastoaan

Neljän A321-kapearunkokoneen vuokraus

Finnair on solminut BOC Aviation Pte Ltd:n (”BOC Aviation”) kanssa aiesopimuksen neljän uuden Airbus A321-200-kapearunkokoneen vuokraamisesta käyttöönsä. BOC Aviation on Singaporessa toimiva Bank of Chinan lentokoneiden vuokraukseen erikoistunut tytäryhtiö. Lentokoneiden odotetaan saapuvan Finnairin käyttöön vuoden 2017 ensimmäisen vuosipuoliskon aikana. Vuokrasopimusten kesto on lentokoneiden toimituksesta vähintään kahdeksan vuotta.

Finnair kertoi marraskuussa vuokranneensa lyhytaikaisesti kaksi A321-konetta osittain miehistöineen kesästä 2016 alkaen. Järjestely on suunniteltu siirtymäajaksi ennen neljän BOC Aviationilta pitkäaikaisesti vuokratun ja kokonaan Finnairin miehistöllä operoitavan A321-koneen toimitusta.

Järjestelyt liittyvät Finnairin laivastouudistukseen, jonka ensi vaiheessa kaukoliikenteen vanhat A340-laajarunkokoneet korvataan uudenaikaisilla A350-laajarunkoneilla. Kaukoliikenteen kasvun vuoksi syöttöliikenteen kapasiteettia kasvatetaan lisäämällä istuimien lukumäärää kapearunkokoneissa sekä korvaamalla pienimpiä lentokoneita lähivuosina suuremmilla. A321 on Airbusin kapearunkomatkustajakoneista suurikokoisin, ja vuokrattavien koneiden matkustamossa on 209 istuinta.

Neljän vanhan koneen myynti

Samassa yhteydessä Finnair myy laivastosuunnitelmansa mukaisesti korvattavia lentokoneitaan useille eri ostajille. Sopimukset tai aiesopimukset koskevat yhtä alueellisessa liikenteessä käytettyä ATR-potkurikonetta ja kahta Embraer E170-suihkukonetta, jotka poistuvat Finnairin ja Norran liikenteestä 2016 tammikuun–helmikuun aikana, minkä jälkeen ne luovutetaan ostajilleen. Lisäksi Finnair myy vanhan A340-laajarunkokoneen purettavaksi vuoden 2016 ensimmäisellä puoliskolla. Myynneillä ei ole merkittävää tulosvaikutusta.

Lappeenrannan lentoasema siirtyy uudelle yhtiölle

Lappeenrannan lentoasema siirtyy vuodenvaihteessa Finavia Oyj:n omistuksesta Etelä-Karjalan maakunnan ja Lappeenrannan kaupungin hallintaan. Finavia, Saimaan lentoasema säätiö sr sekä Lappeenrannan Lentoasema Oy ovat allekirjoittaneet Lappeenrannan lentoasemakiinteistöä ja sen liiketoimintaa koskevat kauppasopimukset.

Sopimusten mukaan Finavian omistama Lappeenrannan lentoasemakiinteistö siirtyy Saimaan lentoasema säätiö sr:lle. Lentoaseman liiketoiminta siirtyy Lappeenrannan Lentoasema Oy:lle 1.1.2016.

Liiketoimintakaupassa uudelle yhtiölle siirtyvät Lappeenrannan lentoaseman matkustajapalveluiden järjestäminen, lentoaseman alueen kunnossapito sekä kaupallinen toiminta ja kehittäminen.

Finavian luovutettavassa liiketoiminnassa lentoasemalla työskentelevä henkilöstö siirtyy yhtiön palvelukseen vanhoina työntekijöinä. Siirtyviä työntekijöitä on 13 henkilöä. Lennonjohtotyö ja lennonjohtajat eivät siirry liiketoimintakaupassa, vaan Finavia tarjoaa Lappeenrannassa lennonvarmistuspalveluita jatkossa kaupallisen palvelusopimuksen pohjalta.

Lappeenrannan lentoasemalta ei ole ollut liikennettä muille Finavian ylläpitämille lentoasemille.

Rajavartiolaitos on vastaanottanut uudet meripelastushelikopterit

356586183aaf9ab6274cb341438301a1e762ab7c

Kuva: rajavartiolaitos

Rajavartiolaitos on ottanut vastaan kaksi uutta Airbus Helicoptersin valmistamaa AS332L1e Super Puma -helikopteria Ranskassa Marignanessa valmistajan tehtaalla 21.12.2015.

Uudet helikopterit sijoitetaan Helsinkiin ja niillä korvataan nyt käytössä olevat AB412 -helikopterit. Helikopterit jäävät Ranskaan vielä ohjaajien koulutusvaiheen ajaksi. Ensimmäisen uuden helikopterin arvioidaan saapuvan Suomeen helmikuun lopussa ja toisen maaliskuun lopussa. Kotimaan harjoitteluvaiheen jälkeen päivystys uusilla helikoptereilla on tarkoitus aloittaa Helsingissä kesäkuussa 2016.

Uuden AS332L1e -helikopterin pääasialliset tehtävät ovat meripelastus, rajaturvallisuustehtävät, muut pelastus- ja sairaankuljetustehtävät sekä muiden viranomaisten tukeminen.

Helikopteri on samaa tyyppiä, jota Rajavartiolaitos käyttää nykyisin Turun tukikohdassa ja josta on hyvät käyttökokemukset vuosien varrelta. Käytössä oleviin koneisiin verrattuna uudessa L1e-helikopterissa on täysin uuden sukupolven avioniikka- ja suunnistuslaitteet, lämpökamera, autopilotti, lentomittaristot sekä radiolaitteisto.

Helsingin tukikohdan suorituskyky lentotehtävissä paranee oleellisesti. Yhden helikopterin pelastuskyky nousee 5 henkilöstä 10-15 henkilöön. Uudessa helikopterissa on jäänpoistojärjestelmä, mikä mahdollistaa toiminnan kaikissa sääoloissa, täydellinen meripelastusvarustus, kaksi pelastusvinssiä, uuden sukupolven suorituskykyinen lämpökamera, pimeänäkölaitteet sekä kattava ensihoitovarustus. Uudenaikainen ohjaajaa tukeva autopilottijärjestelmä mahdollistaa vaativien lentotehtävien toteuttamisen erittäin huonoissa sääoloissa. Uusien helikoptereiden käyttöönotto parantaa erityisesti meripelastuskykyä Suomenlahden alueella.

Turun tukikohdan ensimmäinen AS332-helikopteri on Ranskassa muutostöissä, jolla Turun kolme nykyistä helikopteria päivitetään vastaavaan tasoon kolmen vuoden aikana.

Finnair solmi aiesopimuksen kahden A350 -lentokoneen myynnistä ja takaisinvuokrauksesta

A350-900_Finnair_Dec2014

Finnair on solminut GE Capital Aviation Services Limited (“GECAS”), kanssa aiesopimuksen kahden Airbus A350-lentokoneen myynnistä ja takaisinvuokrauksesta. Rahoituksen kohteena ovat toimitusaikataulun mukaisessa järjestyksessä 6. ja 7. Finnairin A350-kone, joiden odotetut toimitusajankohdat ovat heinäkuussa 2016 ja helmikuussa 2017. Kaupan arvo on tämänhetkisin valuuttakurssein noin 265 miljoonaa euroa. Koneiden vuokrakausi on 12 vuotta ja vuokrakausiin liittyy jatko-optioita.

Tämänhetkisillä valuuttakursseilla laskettuna järjestelyillä odotetaan olevan Finnairin liiketulokseen noin 90 miljoonan euron nettomääräinen kertaluonteinen positiivinen vaikutus, joka käsittää myyntivoiton lisäksi valuuttasuojauksista ja ennakkomaksuihin muodostuvan valuuttakurssivoiton. Lopullinen taloudellinen vaikutus riippuu euron dollarikurssista kunkin koneen toimitushetkellä. Tulo kirjataan kunkin koneen toimitushetkellä eli tämänhetkisen odotetun toimitusaikataulun mukaan ensimmäinen arviolta vuoden 2016 kolmannella ja jälkimmäinen vuoden 2017 ensimmäisellä neljänneksellä.

Finnair on tilannut yhteensä 19 Airbus A350-900 XWB -lentokonetta Airbusilta. Finnair sai ensimmäisen A350-koneensa 7.10.2015 ja toisen 14.12.2015. Tällä hetkellä todennäköisen toimitusaikataulun mukaan Finnairilla on viisi A350-900-konetta vuoden 2016 toisen neljänneksen alussa ja seitsemän vuoden 2016 loppuun, 11 vuoden 2017 loppuun ja 19 vuoden 2023 loppuun mennessä.

Muiden A350-koneiden rahoitusjärjestelyistä tiedotetaan erikseen sitä mukaa, kun sopimuksia tehdään. Finnairin laivasto koostuu sekä omista että vuokratuista lentokoneista.

Helsinki-Savonlinna lentoliikennesopimus allekirjoitettu

34

Liikennevirasto, Savonlinnan kaupunki ja Budapest Aircraft Service allekirjoittivat 21.12.2015 sopimuksen Helsingin ja Savonlinnan välisen lentoliikenteen operoinnista vuosina 2016-2017.

Sopimus kattaa Helsingin ja Savonlinnan välisen lentoliikenteen hoitamisen 11.1.2016-22.12.2017. Sekä Liikennevirasto että Savonlinnan kaupunki kustantavat arvonlisäveroineen 4,4 miljoonan euron arvoisen sopimuksen puoliksi.

SAS lisää kapasiteettiaan Tampere-Tukholma -välillä

250px-Scandinavian_Airlines_logo.svg

SAS on siirtänyt marraskuun alusta Tampereen ja Tukholman väliselle reitilleen uudet, isommat koneet, joiden myötä matkustajakapasiteetti kasvaa jopa 30 prosentilla edelliseen vuoteen verrattuna.

SAS tarjoaa tammikuusta lähtien matkustajille jopa neljä päivittäistä lähtöä Tukholmasta Tampereelle ja Tampereelta Tukholmaan. Aikatauluja on muokattu paljon lentävien matkustajien tarpeiden mukaisesti, ja reittejä tullaan lentämään täysin uusilla koneilla. Välilasku Tukholmassa tarjoaa matkustajille mahdollisuuden hyödyntää SASin kattavaa jatkolentojen verkostoa. Tampereelta pääsee jatkossakin suosikkikohteisiin kuten Lontooseen, Pariisiin ja Milanoon SASn siivin.

– Tampereen ja Pirkanmaan seutu on SASille tärkeä alue Suomessa, ja olemme erittäin iloisia, että voimme lisätä kapasiteettiämme tällä välillä. Arlanda Tukholmassa tarjoaa erittäin hyvät jatkoyhteydet ja tiiviit aikataulumme mahdollistavat sen, että asiakas tavoittaa suuren osan maailmasta ajallisesti tehokkaalla matkallaan. Syyskuussa avattiin uusi reitti Hong Kongiin, ja maaliskuussa 2016 avautuu reitti Los Angelesiin. Näistä olemme aika tohkeissamme, kertoo Key Account Manager Tuomas Kankaala SASilta.

– Yhteistyö SAS:n kanssa on lähtenyt tehokkaasti käyntiin ja erityisen iloinen olen heidän todella nopeasta ja asiakkaan tarpeet huomioivasta reagoinnistaan, kun pyysimme lentoaikatauluihin pieniä aikataulumuutoksia parempien jatkoyhteyksien vuoksi. SAS:n pitkänmatkan reittiavaukset Tukholmasta ovat myös kiinnostavia mahdollisuuksia nopeilla yhteyksillä – erityisesti USAn länsirannikolle matkustettaessa. Lyhyt lento Tukholmaan ja suurempi istuinpaikkakapasiteetti antaa mahdollisuuden lisätä muun muassa tehokasta kauttakulkumatkustusta Arlandan kautta SAS:n kaikille pitkänmatkan reiteille, toteaa lentoliikenteen kehitysjohtaja Marja Aalto Tredeasta.

– On hienoa, että SAS näkee Pirkanmaan alueen vahvan asiakaspotentiaalin ja haluaa edelleen aktiivisesti panostaa sekä lentoyhteyksien- että kapasiteetin kehittämiseen. Finavian ja SAS:in välinen yhteistyö on Tampereen lentoasemalla tiivistä ja palveluita sekä toimintaa on jatkuvasti kehitetty. Tätä työtä edelleen jatkamme yhteisten asiakkaidemme parhaaksi, kertoo Tampere-Pirkkalan lentoaseman päällikkö Mari Nurminen.

Tukholman ja Tampereen väliä tullaan liikennöimään tammikuusta 2016 lähtien mm. uusilla ATR 72-600 -koneella, jossa on 70 matkustajapaikkaa, sekä huhtikuusta lähtien CRJ900-koneella, jossa on 90 matkustajapaikkaa. SASilla on käynnissä juuri nyt suuri kaukolentokoneiden uudistaminen uusilla matkustamoilla. Kaikkiin koneisiin tulee uusi matkustamo kevään 2016 aikana.
Lue lisää SASin uusista kaukolentojen matkustamoista:

http://www.sas.se/allt-om-resan/ombord/ny-kabin-pa-internationella-rutter/

http://www.flysas.com/en/uk/travel-info/onboard/new-cabin/

Norwegianin kokonaan omistama tytäryhtiö Arctic Aviation Assets vuokraa 12 lentokonetta HK Express -lentoyhtiölle

aarqsl1rr6oryz02nmfp

Arctic Aviation Assets Ltd (AAA), Norwegianin kokonaan omistama tytäryhtiö, on allekirjoittanut sopimuksen 12 Airbus A320neo -lentokoneen ulosvuokraamisesta HK Express -lentoyhtiölle. Vuokrattavien koneiden toimitus tapahtuu vuosina 2016–2018.

– Olemme hyvin iloisia yhteistyöstä HK Expressin kanssa ja siitä, että voimme myötävaikuttaa yhtiön reittiverkoston laajenemiseen nykyaikaisilla ja polttoainetehokkailla Airbus A320neo -lentokoneilla, sanoo Arctic Aviation Assets Ltd:n operatiivinen johtaja Tore Jenssen.

Norwegian on tilannut AAA:n kautta 100 Airbus A320neo -lentokonetta. Koneissa on uudet, aiempaa polttoainetehokkaammat moottorit, jotka mahdollistavat jopa 20 prosentin kustannussäästöt ja päästövähennykset verrattuna aiempiin malleihin.

Arctic Aviation Assets Ltd on Norwegian Air Shuttlen kokonaan omistama tytäryhtiö, jonka pääkonttori on Irlannissa. AAA hallinnoi tällä hetkellä 100 lentokonetta Norwegian-konsernille. Sillä on tilaus 267 vuosina 2015–2022 toimitettavasta lentokoneesta. Lisäksi yhtiöllä on osto-optio 160 koneesta.

Finnair lisää syöttöliikennelaivastonsa istuinkapasiteettia

Kasvavan syöttöliikennetarpeen vuoksi Finnair on päättänyt tehostaa lähinnä Euroopassa liikennöivien Airbus-kapearunkokoneidensa tilankäyttöä. Suunnitelmien mukaan yhtiö lisää koneisiin istuimia niin, että pääsääntöisesti matkustajan käytettävissä oleva jalkatila ei muutu, jotta matkustusmukavuus säilyisi ennallaan. Sen sijaan tilankäyttöä parannettaisiin muuttamalla säilytys- ja teknisiä tiloja koneiden etu- ja takaosassa.

Investoinnin arvo on yhteensä noin 40 miljoonaa euroa, ja se koskee 22 Airbus-kapearunkokonetta Finnairin laivastossa. Muutos ei koske viittä A321ER-konetta, joiden matkustamot ovat jo suunnitelman mukaiset ja joissa on 209 istuinta. Matkustamomuutosten arvioidaan kestävän noin kaksi viikkoa konetta kohti vuoden 2017 aikana. Uudistuksella lisätään konetyypistä riippuen 6–13 istuinpaikkaa, jolloin Finnairin Airbus-kapearunkolaivaston matkustajakapasiteetti tarjotuilla henkilökilometreillä mitattuna kasvaa lähes 4 prosenttia.

Finnair on aiemmin kertonut tarvitsevansa lisää Euroopan syöttöliikenteen kapasiteettia kaukoliikennekapasiteettinsa kasvun vuoksi. Lisäkapasiteetti hankitaan pääasiassa kasvattamalla keskimääräistä kapearunkokoneen kokoa lähivuosien aikana

Helsinki-Vantaan uusi ennätys: 16 miljoonaa matkustajaa

476860_406468089369276_673409991_o

Tänä viikonloppuna Helsinki-Vantaalla saavutetaan uusi merkkipaalu, kun lentoaseman matkustajamäärä ylittää 16 miljoonan matkustajan rajan ensimmäistä kertaa kentän historiassa

– Kasvu on osoitus siitä, että Helsinki-Vantaan lukeutuu eurooppalaisten lentoasemien kärkikastiin. Aasian-lentojen määrässä mitattuna Suomen päälentokenttä on viidenneksi suurin lentoasema Euroopassa, iloitsee lentoasemanjohtaja Ville Haapasaari Finaviasta.

Positiivista kehitystä on Haapasaaren mukaan tiedossa myös ensi vuonna, jolloin Helsinki-Vantaalta lennetään 21 kaukokohteeseen.  Japanin-reittien määrässä Helsinki-Vantaa kipuaa ensi kesänä jo Euroopan suurimmaksi lentokentäksi.

– Helsinki-Vantaalta lähtee yli sata viikoittaista kaukolentoa, joista 85 suuntautuu Aasiaan ja 15 Yhdysvaltoihin.

Lentoreittiverkoston laajentuminen ja Helsinki-Vantaan asema Euroopan ja Aasian välisessä vaihtoliikenteessä tuo maahamme ulkomaalaisia matkailijoita. Haapasaari uskoo, että Suomeen suuntautuvassa matkailussa on merkittävää tulevaisuuden kasvupotentiaalia.

Matkailu- ja Ravintolapalvelut ry:n hiljattain julkaiseman tilaston mukaan aasialaisten matkustus Suomeen on selkeässä kasvussa. Esimerkiksi kiinalaisten yöpymiset ovat kasvaneet yli 40 prosenttia.

– Olemme mukana tässä matkailualan kehityksessä ja tuemme omalta osaltamme toimialan imua kansainvälisillä markkinoilla. Ennusteiden mukaan Helsinki-Vantaan kautta kulkee vuonna 2020 jo 20 miljoonaa matkustajaa, Haapasaari sanoo.

Edellisen kerran Helsinki-Vantaalla juhlittiin matkustajamäärien kasvua joulukuussa 2013, kun lentoasemalla ylitetiin 15. miljoonan matkustajan raja. Jiayang Zhuo matkusti tuolloin Amsterdamista Helsinki-Vantaan kautta Shanghaihin.

Finavia on käynnistänyt 900 miljoonan euron kehitysohjelman, jonka tavoitteena on vahvistaa Helsinki-Vantaan asemaa sekä kansainvälisessä lentoasemien kilpailussa että Euroopan ja Aasian välisen lentoliikenteen merkittävänä solmukohtana.

Kansainvälisesti kilpailukykyinen lentoasema on koko Suomen hyvinvoinnin kannalta tärkeä ja sen avulla voidaan säilyttää suomalaisten hyvät lentoyhteydet ympäri maailmaa. Laajennuksen ansiosta lentoasemalla voidaan palvella 20 miljoonaa vuotuista matkustajaa vuonna 2020

Ennätysmäärä matkustajia lentää Norwegianilla jouluna

b3rf7fsvqt2shcpjfsex

Vuoden matkustushuippu on alkamassa ja monille lentomatka mahdollistaa joulunvieton yhdessä perheen ja läheisten kanssa. Tulevien kolmen viikon aikana ennätysmäärä matkustajia lentää Norwegianilla. Joulukuun 18. päivän ja tammikuun 5. päivän välillä yli 100 000 matkustajaa lentää Norwegianilla Suomesta lähtevillä tai Suomeen saapuvilla lennoilla – enemmän kuin koskaan aikaisemmin kolmen viikon jaksolla joulukuussa.

Kaikkein kiireisimpien viikkojen aikana joulun ympärillä 18.12.–5.1. tulee yli 100 000 matkustajaa lentämään Norwegianin ulkomaan ja kotimaan lennoilla Suomessa. Monet matkustavat rakkaittensa ja läheistensä luo joulua viettämään, mutta lähes yhtä moni matkustaa muualle esimerkiksi aurinkoon ja lämpöön viettääkseen joulua vähemmän perinteisesti.

– Joulukuu on vilkasta matkustusaikaa. Norwegianille se merkitsee tapahtumarikkaan vuoden päätöstä. Olemme iloisia, että yhä useampi matkustaja Suomessa pitää tuotteestamme – suorista lennoista mielenkiintoisiin kohteisiin uusilla, nykyaikaisilla ja ympäristöystävällisillä lentokoneilla, sanoo Norwegianin kaupallinen johtaja Thomas Ramdahl.

Malaga, Alicante ja Teneriffa Espanjassa ovat varausten kolmen kärki niille, jotka ovat päättäneet matkustaa Suomesta ulkomaille joulun ja uuden vuoden aikana. Hieman kauemmas matkustaville Dubai Arabiemiirikunnissa on suosituin kohde. Norwegianin päivittäiset suorat lennot Helsingistä Dubaihin alkoivat marraskuussa.

Norwegianin kuusi eniten varattua kohdetta Suomesta 18.12.–5.1. ovat:

1. Malaga
2. Alicante
3. Teneriffa
4. Gran Canaria
5. Barcelona
6. Dubai