Elena Stenholm nimitetty kaupalliseksi johtajaksi Helsinki-Vantaalle

VTM Elena Stenholm on nimitetty 1.6. 2015 alkaen Helsinki-Vantaan lentoaseman kaupalliseksi johtajaksi.

Elena Stenholmin vastuulla on Helsinki-Vantaan lentoaseman matkustajille tuotettavan kaupallisen palvelutarjoaman kokonaisvaltainen kehittäminen ja johtaminen sekä tiivis yhteistyö kentän kaupallisten toimijoiden kanssa.

Finavian rooli lentoaseman omistajana ja vuokranantajana vahvistuu, kun Stenholm tuo Finavialle vahvaa osaamista erityisesti kauppapaikan kehittämisessä. Stenholm on työskennellyt aikaisemmin mm. Cityconilla, Keskossa ja Anttilassa erilaisissa johtotehtävissä.

– Helsinki-Vantaan lentoasema on liikepaikkana ja kaupallisena ympäristönä ainutlaatuinen. Olen iloinen päästessäni johtamaan ja kehittämään näitä merkittäviä toimintoja ja asiakaskokemusta kokonaisuudessan, sanoo Stenholm.

ISS:ltä Finnairille ulkoalueiden kunnossapito-, turvallisuus-, siivous- ja postituspalvelut

Finnair ja ISS Palvelut ovat allekirjoittaneet 18. toukokuuta 2015 puitesopimuksen turvallisuus-, siivous- ja postituspalveluista sekä ulkoalueiden kunnossapidosta pääasiassa Helsinki-Vantaan lentoaseman alueella. 

Finnairin tarjouskilpailun taustalla on palvelutuotannon kehittäminen vastaamaan Finnairin kasvutavoitteita, luomaan kilpailukykyä kannattavan toiminnan varmistamiseksi ja vastaamaan toimintaympäristön muutoksia Helsinki-Vantaan kehittyessä tulevina vuosina.

– Olemme erittäin tyytyväisiä uuden sopimuksen myötä jatkoa saaneesta kumppanuudestamme. Yhteistyömme ISS Palveluiden kanssa on viime vuosina kehittynyt vahvasti muun muassa turvallisuuspuolella. Nyt solmitussa laajassa sopimuksessa on sovittu tehokkaampien toimintamallien ja -tapojen käyttöönotosta sekä toimintojen jatkuvasta tehostamisesta. ISS Palvelut valikoitui kumppaniksemme muun muassa siksi, että yhteinen tavoitteemme on kehittää toimintaa joustavammaksi ja taloudellisemmaksi kaikilla sopimuksen osa-alueilla, kertoo sopimuksesta vastaava apulaisjohtaja Pekka Kuosmanen Finnair Oyj:n Facility Teamista.

– Kokonaisvaltainen palvelutarjontamme tukee ja helpottaa Finnairin päivittäistä työtä ja varmistaa operaatioiden sujuvuutta ilman häiriöitä. Pitkäaikainen yhteistyömme on kartuttanut Finnairin liiketoimintaan, lentokenttä-alueen operaatioihin ja kiinteistöihin liittyvää tietoamme ja osaamistamme. Kokemuksemme edesauttaa meitä tuottamaan Finnairille korkealaatuisen, kehittyvän kokonaispalveluratkaisun, joka tukee kustannustehokkaasti yhtiön kasvutavoitteita, asiakkuusjohtaja Tomi Viitanen ISS Palveluista toteaa.

Sopimus astuu voimaan 1. kesäkuuta ja se työllistää noin 130 ISS:läistä.

PIENI ILMALIIKENNEONNETTOMUUS MALMIN LENTOASEMALLA

Hätäkeskus sai klo 14.16 ilmoituksen Malmin lentoasemalla tapahtuneesta ilmaliikenneonnettomuudesta.

Paikalle lähetettiin useita partioita sekä pelastuslaitoksen yksiköitä. Kohdealue eristettiin onnettomuustutkinnan turvaamiseksi.

Kyseessä oli kaksipaikkainen pienkone, joka moottorivian takia joutui suorittamaan hätälaskeutumisen Malmin lentokenttäalueen ulkopuolelle. Lentäjä oli yksin koneessa ja hän sai onnettomuudessa lieviä vammoja.

Victoria´s Secretin myymälä Helsinki-Vantaalle

victoria_s_secretin_myymala_helsinki_vantaalle_articleimage_2010

Alusvaate- ja kosmetiikkabrändi Victoria´s Secret avaa ensimmäisen Suomen-myymälänsä Helsinki-Vantaan lentoasemalle. Myymälä avataan tulevana kesänä.

Victoria´s Secret -myymälään Helsinki-Vantaalle tulee kosmetiikkaa ja tuoksuja, asusteita, huiveja, aurinkolaseja ja alusvaatteita.

”Isot, kansainväliset yritykset ovat alkaneet pitää Helsinki-Vantaata kiinnostavana kauppapaikkana”, sanoo Finavian Helsinki-Vantaan kaupallisesta liiketoiminnasta vastaava Jukka Isomäki.

Helsinki-Vantaa käy läpi melkoista mylläystä. Lentoasemalla avautuu noin 70 uutta tai uudistunutta myymälää ja ravintolaa. Viimeiset uudistukset terminaali 2:ssa valmistuvat 2015 loppuun mennessä. Sen jälkeen vuorossa on terminaali 1.

Yhdysvaltalaisbrändi on jo ollut osittain Suomessa – sillä on ennestään myymälä Viking Grace-laivalla.

Finnmatkat myi lentokoneet ennätystäyteen huhtikuussa

TUIFly Nordic

Suomen suurin matkanjärjestäjä teki kaikkien aikojen ennätyksen lentojen myynnissä viime kuussa. Finnmatkojen lomalentojen täyttöaste oli huhtikuussa 99,8 prosenttia.

Kovin montaa paikkaa ei jäänyt myymättä: tarkalleen niitä oli huhtikuussa Finnmatkojen lomalennoilla kaikkiaan vain 20.

– Kun ottaa huomioon, että kaikkiaan kapasiteettimme huhtikuussa oli runsaat 10 000 paikkaa, niin käytännössä nyt olemme haamurajalla. Teknisten syiden takia pystymme tuskin enää tämän tarkemmin lentopaikkoja täyttämään, Finnmatkojen maajohtaja Tiina Sirén toteaa.

Lentojen täyttöasteprosentti oli huhtikuussa 99,8. Keskimäärin Finnmatkojen lomalennot saatiin menneen talvikauden aikana täyteen 99,7 prosentin tarkkuudella, mikä on yhtiön pohjoismaisen emokonsernin TUI Nordicinkin paras tulos.

Koneiden erinomaiseen täyttöön vaikuttavat paitsi koko alan kapasiteetin sopeuttaminen vastaamaan yleistä taloustilannetta, myös lomamatkakysynnän ja äkkilähtömyynnin selvä piristyminen.

– Asiakkaat ovat myös selvästi huomanneet, että moniin paikkoihin pääsee suorilla lomalennoilla paljon helpommin ja edullisemmin kuin reittilennoilla. Lopulta asiakas tekee itse päätöksen, valitseeko pelkät lennot vai koko valmismatkapaketin, Tiina Sirén valottaa.

Täysien koneiden lennättäminen on myös ympäristölle ystävällisin tapa lentää: loma- eli tilauslento kuormittaa ympäristöä vähiten, kun lasketaan polttoaineenkulutusta matkustajaa kohti. Korkean täyttöasteen lisäksi matkustajakohtaista ympäristökuormitusta helpottaa se, että lomalennoilla käytettävissä koneissa on usein enemmän istuimia kuin reittilennoilla. Myös uudenaikainen konekanta ja suorat lennot ilman välilaskuja vähentävät polttoaineen käyttöä ja siten myös lentämisen ympäristövaikutuksia.

Europa Nostra Finland: Malmin lentoasema on Suomen uhanalaisin kulttuuriperintökohde

helsinki-malmi_11

Malmi on ainoa vapaan aikataulun kansainvälinen lentoasema 150 kilometrin säteellä Helsingistä. Siellä vierailee usein yleistymässä olevia kevyitä liikesuihkukoneita. Kuva: Tuomas Kuosmanen.

Europa Nostra Finland on valinnut Helsinki–Malmin lentoaseman Suomen uhanalaisimmaksi kulttuuriperintökohteeksi. Lentoasema lähetetään ehdolle kulttuuriperintöjärjestö Europa Nostran ja Euroopan investointipankin instituutin Seitsemän uhanalaisinta kulttuuriperintökohdetta -ohjelmaan. Ohjelma kokoaa julkiset ja yksityiset yhteistyökumppanit etsimään kestäviä ratkaisuja seitsemän hankkeeseen valittavan eurooppalaisen kohteen pelastamiseksi.“Lentoasema on miljöökokonaisuutena yksi maailman parhaiten säilyneistä sotia edeltävän ajan kansainvälisistä lentoasemista. Se on myös Suomen yleisilmailun keskus ja ainoa vapaalla aikataululla palveleva kansainvälinen lentoasema 150 kilometrin säteellä pääkaupungista. Kulttuurimiljöötä uhkaa Helsingin kaupungin suunnitelma rakentaa sen paikalle 25 000 asukkaan lähiö ensi vuosikymmenellä”, kohdetta ehdottanut Malmin lentoaseman ystävät kertoo.

Europa Nostra Finlandin hallitus toteaa, että Malmin lentoasema on kansainvälisesti merkittävä kulttuuriperintökohde sekä maailman mittakaavassa ainutlaatuinen modernistisen arkkitehtuurin kokonaisuus. Kohde on elävää kulttuuriperintöä, kuten esimerkiksi Vanha Rauma, ja se tulee säilyttää lentoasemakäytössä.

Europa Nostra Finland julisti varhemmin keväällä haun Suomen uhanalaisimmaksi kulttuuriperintökohteeksi. Hakemuksia saapui kaikkiaan 11.

”Kaikki ehdotukset olivat hyviä ja hyvin perusteltuja etenkin paikallisella ja osa kansainväliselläkin tasolla”, Europa Nostra Finlandin puheenjohtaja Tapani Mustonen toteaa.

”Päätimme kirjoittaa lausunnon jokaisen kohteen tueksi. Toivomme, että se auttaa asukkaita ja viranomaisia huomaamaan kohteiden arvon ja ryhtymään toimeen niiden tilanteen kohentamiseksi”, Mustonen jatkaa.

Europa Nostra Finland on kulttuuriperintöjärjestö Europa Nostran paikallisyhdistys ja suomalaisten kulttuuriperintöjärjestöjen ääni Euroopassa. Kotiseutuliitto huolehtii yhdistyksen toimistopalveluista.

Europa Nostra on 42 maassa toimiva kansalaisjärjestö, joka tekee läheistä yhteistyötä Euroopan unionin, Euroopan neuvoston ja Unescon kanssa. Järjestö on mm. saanut tehtäväkseen jakaa EU:n vuosittaiset kulttuuriperintöpalkinnot oman palkinto-ohjelmansa yhteydessä.

www.europanostra.fi

www.europanostra.org


Rovaniemen lentoasemasta vuoden lentoasema

rovaniemi_airport_terminal_reindeers

Finavia Oyj on valinnut vuoden 2015 lentoasemaksi Rovaniemen lentoaseman. Valintakriteereinä painottuivat toiminnallisen laadun ja kustannustehokkuuden parantuminen sekä lentoaseman erinomainen kehittämisote. Rovaniemellä on myös onnistuttu erittäin hyvin rakentamaan toimivat yhteistyösuhteet alueen muihin toimijoihin.

– Matkustajamäärät ovat kehittyneet Rovaniemellä positiivisesti viime vuosina. Alueen toimijat ovat yhteistyössä Finavian ja lentoyhtiöiden kanssa kyenneet luomaan lisäkysyntää lentoliikenteelle niin, että matkustajamäärien kasvu on ollut vakaata. Myös lentoaseman taloudellista tulosta on saatu kohennettua monipuolisen liiketoimintamallin sekä hyvän kustannustietoisuuden takia. Lentoaseman alueesta on tullut muun muassa merkittävä autotestauksen keskittymä, mikä tukee lentoliikenteen toimintaedellytyksiä Lapissa. Tunnustus kuuluu myös lentoasemalla työskenteleville monipuolisille lentoliikenteen ammattilaisille, jotka omalla panoksellaan vievät Rovaniemen lentoasemaa eteenpäin, sanoo toimitusjohtaja Kari Savolainen Finavia Oyj:stä.

– Rovaniemen lentoasema on kolmanneksi vilkkain lentoasema Suomessa. Rovaniemen asiakaskunta on hyvin monipuolista, kun reittiliikenteen lisäksi iso osa talven tilausliikenteestä laskeutuu Rovaniemelle. Rovaniemen asemaa porttina Lapin matkailukohteisiin halutaan vahvistaa entisestään, kun lentoasemalla aloitetaan uudistustyöt sen toimivuuden ja kapasiteetin kasvattamiseksi. Tulevaisuudessa keskitymme myös asiakastyytyväisyyden kehittämiseen, Lapin alueen vetovoimaan uskotaan vahvasti, jatkaa Savolainen.

Vuoden lentoasema valittiin nyt 25. kerran, ensimmäisen kerran valinta tehtiin vuonna 1990. Rovaniemi on edellisen kerran valittu vuoden lentoasemaksi vuonna 2006.

Rovaniemen vilkas talviliikenne vauhdittaa alueen matkailua

Rovaniemen lentoasema on Lapin liikenteen solmukohta, jonka kautta alueen matkailukohteet ovat helposti saavutettavissa ympäri vuoden. Rovaniemelle on useita päivittäisiä reittilentoja Helsinki-Vantaalta ja erityisesti talvella matkustajavilinää tuovat useat kymmenet tilauslennot eri puolilta maailmaa.

Rovaniemen lentoasema otettiin käyttöön vuonna 1940 ja vuonna 2014 sen kautta kulki 444 561 matkustajaa. Rovaniemen lentoasema on Joulupukin virallinen lentoasema.

Lentoaseman liikenne on ollut alkuvuonna vahvassa kasvussa (tammi-huhtikuu + 5 %). Lentoaseman päällikkönä toimii Finaviassa Martti Oinas, joka on myös Lapin aluejohtaja.

Uusia ilmailukieltoalueita Helsinkiin ja Naantaliin

Valtioneuvosto on lisännyt ilmailun kieltoalueisiin neljä uutta aluetta. Alueet ovat Kruununhaka, Meilahti ja Munkkiniemi Helsingissä sekä Luonnonmaa Naantalissa. Kiellosta annettu valtioneuvoston asetus tulee voimaan 28. toukokuuta 2015.

Näiden kohteiden yläpuolella ilmailu kielletään sen takia koska ne ovat valtion johtamisen kannalta tärkeitä. Uudet kieltoalueet ulottuvat noin 150 metrin korkeuteen maan- tai merenpinnasta.

Lentotoiminnan lisäksi myös miehittämätön ilmailu ja lennokit ovat kyseisillä alueilla kiellettyjä. Ilmailukielto ei ole ehdoton, vaan Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi voi myöntää erityisistä syistä luvan ilmailuun alueella.

Nykyiset ilmailukieltoalueet säilyvät edelleen Loviisassa, Olkiluodossa ja Kilpilahdessa.

Finnair laajentaa codeshare-yhteistyötä Japan Airlinesin ja Qantaksen kanssa

Uudet päivittäiset reitit Etelä-Korean Busaniin ja Australian Perthiin.

Finnair vahvistaa codeshare-yhteistyötään oneworld-kumppaniensa Japan Airlinesin ja Qantaksen kanssa. Finnairin asiakkaat saavat näin uudet yhteydet Etelä-Korean toiseksi suurimpaan kaupunkiin Busaniin ja Länsi-Australian keskukseen Perthiin.

Finnairin asiakkaat pääsevät nyt Busaniin päivittäin Japan Airlinesin yhteydellä Tokion Naritan kautta.

Kesäkuun 26. päivästä lähtien Finnairin asiakkaat pääsevät myös päivittäin Singaporesta Perthiin Qantaksen operoimalla lennolla. Finnairin asiakkailla on ennestään yhteys Perthiin Hongkongista toisen oneworld-kumppanin Cathay Pacificin operoimalla lennolla.

Suomen BURGER KING® -ketjun ensimmäinen subfranchising-ravintola palvelee lentomatkustajia

a8ec41feda9ee3bf_800x800ar

Helsinki-Vantaan lentoasemalle avataan ensimmäinen BURGER KING ® – ravintola tänään keskiviikkona kello 14. Kyseessä on samalla Suomen ensimmäinen subfranchising-ravintola, jonka operatiivisesta toiminnasta vastaa Restelin yhteistyökumppani HMSHost Finland. 

Ravintola avautuu Helsinki-Vantaan lentoasemalle terminaali 2:n non-Schengen alueelle. Toimipiste työllistää 30 henkeä, ja sen asiakaspaikkamäärä on 96. Avajaiset saavat jatkoa kesäkuussa, kun terminaali 2:n tuloaulaan avataan lentoaseman toinen BURGER KING® -ravintola yhteistyössä HMSH ostin kanssa.

ae46d08e775419a5_800x800ar

”Olemme erittäin tyytyväisiä uusiin toimipaikkoihimme lentoasemalla. On hienoa tehdä yhteistyötä lentokenttien ravintola-alan hyvin tuntevan toimijan HMSHostin kanssa”, kertoo Burger Kingin Suomen ketjujohtaja Mikko Mollberg.

HMSHost on kansainvälinen lentokenttien ravintolapalvelujen tuottaja, joka palvelee matkustajia ympäri maailman sekä omien että franchising-konseptien nimissä. HMSHost Finland operoi useita toimipisteitä Helsinki-Vantaan lentoasemalla.