Finnair valmistautuu mahdolliseen IAU:n tukilakkoon, tarjoaa asiakkaille mahdollisuutta siirtää lentojaan

Finnair täysin ulkopuolinen taustalla olevassa työehtokiistassa

Ilmailualan Unioni on jättänyt varoituksen Finnairiin ja Finnairin alihankkijoihin kohdistuvasta tukilakosta, joka liittyy liittojen kiistaan Airpro Oy:ssä noudatettavista työehdoista. Finnairilla ole mitään tekemistä kyseisen työehtokiistan kanssa. Tukilakon on ilmoitettu tapahtuvan 7.5. ja 8.5. klo 6:00-18:00.

Toteutuessaan tällä tukilakolla olisi merkittäviä vaikutuksia Finnairin liikenteeseen, sillä se pysäyttäisi käytännössä matkatavarapalvelut ja koneiden lähtemiseen liittyvät palvelut useiksi tunneiksi ruuhkaisimpaan aikaan kahtena päivänä ja sotkisi siten useiden tuhansien asiakkaidemme matkasuunnitelmat. Tukilakko hidastaisi myös asiakaspalveluamme Helsinki-Vantaan kentällä.

“Olemme pettyneitä siihen, että Finnairiin ja asiakkaisiimme kohdistuu vahingollisia toimia, vaikka kiistan kohteena oleva asia ei mitenkään liity Finnairiin eikä Finnair ole kiistassa osapuolena”, sanoo Finnairin operatiivinen johtaja Ville Iho.

“Olemme aloittaneet valmistelut, joiden tavoitteena on minimoida mahdollisesta tukilakosta asiakkaillemme aiheutuva haitta. Tilanne on ikävä, sillä toteutuessaan lakko vaikuttaisi kymmenien tuhansien ihmisten matkasuunnitelmiin.”

Finnair tarjoaa asiakkaille, joilla on varaus Finnairin lennoille 7.5.-8.5.2015, mahdollisuutta siirtää lentoaan toiseen ajankohtaan ja näin välttää matkustaminen mahdollisina lakkopäivinä.

Jos lakko näyttää toteutuvan, Finnair joutuu perumaan suuren osan lennoistaan kyseisinä päivinä, jotta vältetään tilanne, jossa tuhannet ihmiset jäävät jumiin Helsinki-Vantaalle, kun koneet eivät pääse lähtemään, eikä niihin saada matkatavaroita.

Finnair neuvoo asiakkaita toimimaan seuraavasti:

  • Ne asiakkaat, joiden matkapäivä osuu mahdollisille lakkopäiville, voivat jo nyt siirtää maksutta matkaansa osoitteesta http://www.finnair.fi/info löytyvän ohjeen mukaisesti.
  • Huolehdi, että matkapuhelinnumero ja muut yhteystiedot ovat ajan tasalla matkavarauksessasi.

Päätökset lentojen peruutuksista tehdään ensi viikon alussa, ja Finnair viestii peruutuksista suoraan asiakkaille sekä myös Twitterissä ja nettisivuillaan http://www.finnair.com/FI/FI/flights/flightlist

Mikäli lento peruutetaan, asiakkaalla on mahdollisuus siirtää matkan ajankohtaa aikaisemmaksi tai myöhemmäksi, saada mahdollisuuksien mukaan korvaava reitti tai hakea lipun hinnan palautusta.

Asiakkaat saavat ajantasaista tietoa Finnairin toiminnasta ja tilanteen kehittymisestä parhaiten seuraavista kanavista:

Infosivut: http://www.finnair.fi/info

Tietoja lennoista: http://www.finnair.com/FI/FI/flights/flightlist

Finnairin asiakaspalvelu Twitterissä: www.twitter.com/finnairhelps

Finnair Twitterissä: www.twitter.com/finnair ja www.twitter.com/finnairsuomi

Finnair toivoo, että kiistan osapuolet pääsevät ratkaisuun ja tukilakolta vältyttäisiin. On selvää, että toteutuessaan tukilakko aiheuttaisi Finnairille taloudellista haittaa ja vahingoittaisi sen mainetta. Se aiheuttaisi myös haittaa Suomen maineelle Euroopan ja Aasian välisen liikenteen keskuksena.

NEXTJET: SUORAT LENNOT ARLANDAAN KOKKOLA-PIETARSAAREN KENTÄLTÄ JA TUPLASTI YHTEYKSIÄ KESÄKAUDELLE

nextjet+ruotsalainen+lentoyhtiö+lentokone

 

Nextjet aloittaa suorat lennot Kokkola-Pietarsaaren lentoasemalta Tukholmaan 4. toukokuuta lähtien. Välilasku Porissa poistuu, mikä merkitsee sitä, että matka-aika lyhenee 85 minuuttiin. Lentojen muuttamisen suoriksi ovat mahdollistaneet kevään aikana myönteisesti kehittyneet matkustajamäärät. Lisäksi heinäkuussa alkavaan kesäaikatauluun tulee merkittävä parannus Nextjetin kaksinkertaistaessa lennettävien vuorojen määrän. Kesän liikenneyhteyksien parantuminen palvelee sekä elinkeinoelämän että vapaa-ajan matkustajien tarpeita.

Nextjet on lentänyt Kokkola-Pietarsaaren ja Arlandan välistä reittiä runsaan vuoden ajan. Yhtiössä ollaan tyytyväisiä reitin matkustajamääriin ja etenkin niiden viimeaikaiseen kasvuun. Elinkeinoelämä ja vapaa-ajan matkustajat ovat osoittaneet, että reitti on tarpeellinen. Yhtenä voimakkaana kysyntää kasvattavana tekijänä tulevalle kesälle on ollut Vaasan lentoaseman sulkeutuminen heinäkuun ajaksi. Nextjet vastaakin tähän kysyntään kasvattamalla heinäkuun liikennetarjontaa 24 vuoroon viikossa.

-Tuntuu todella hienolta vastata alueen tarpeeseen. Suorat yhteydet Arlandaan ovat olleet alueen toiveena aivan alusta lähtien, kun Porin välilaskut aloitettiin reitillä. On todella mukavaa taas tarjota suoria yhteyksiä alueen matkustajille. Laajennettu kesätarjonta on ollut ajankohtainen siitä lähtien, kun saimme tietää Vaasan kentän peruskorjauksesta ja sulkemisesta heinäkuussa. On todella hienoa, että voimme nyt lisätä tarjontaa, toteaa myyntijohtaja Henning Lindberg Nextjet Ab:stä.

Norwegianilla hyvä matkustajamäärän kasvu ja käyttöaste ensimmäisellä vuosineljänneksellä

vlgbloh8kbojcp4zs2gv

Norwegian julkisti tänään vuoden 2015 ensimmäisen vuosineljänneksen tuloksen. Nettotulos on -538 miljoonaa Norjan kruunua. Se on 57 miljoonaa Norjan kruunua parempi kuin viime vuonna samaan aikaan. Ensimmäisen vuosineljänneksen tulokseen vaikuttivat Skandinavian lentäjien lakko ja heikko Norjan kruunu. Samaan aikaan matkustajamäärä kasvoi voimakkaasti Euroopassa ja käyttöaste oli kuusi prosenttiyksikköä korkeampi kuin samaan aikaan viime vuonna. Varaustilanne näyttää hyvältä, erityisesti kaukoreiteillä.

Norwegianin ensimmäisen vuosineljänneksen liikevaihto oli 4,034 miljardia Norjan kruunua, mikä on 14 prosenttia enemmän kuin vastaavana ajanjaksona viime vuonna. Yhtiö kuljetti lähes viisi miljoonaa matkustajaa, joka vastaa kahden prosentin kasvua. Myytyjen henkilökilometrien määrä (RPK) kasvoi 15 prosenttia. Se tarkoittaa, että Norwegianin asiakkaat lensivät huomattavasti pidemmälle kuin vuotta aiemmin. Vuoden 2015 ensimmäisen vuosineljänneksen käyttöaste oli 83 prosenttia, mikä on kuusi prosenttiyksikköä korkeampi kuin samaan aikaan vuotta aikaisemmin.

Ensimmäisellä vuosineljänneksellä Norwegian otti vastaan kaksi uutta Boeing 737-800 -konetta. Lisäksi maalis-huhtikuun vaihteessa yhtiö vastaanotti yhden Boeing 787-8 Dreamlinerin. Norwegian on hiljattain lanseerannut myös useita uusia kaukoreittejä. Englannissa ja Espanjassa matkustajamäärä kasvoi ensimmäisellä vuosineljänneksellä 320 000 matkustajalla verrattuna vuotta aiempaan. Norjassa ja Ruotsissa matkustajamäärä sen sijaan laski 190 000 matkustajalla, mikä johtuu ennen kaikkea lentäjälakosta Skandinaviassa. Tätä tasasi pääsiäisen liikenne, joka osui tänä vuonna ensimmäiselle vuosineljännekselle, kun se viime vuonna oli toisella vuosineljänneksellä.

– Perinteisesti ensimmäinen vuosineljännes on hiljaista sesonkia ja tänä vuonna lukuihin vaikutti myös heikko Norjan valuutta (NOK) suhteessa dollariin ja euroon. Samanaikaisesti lentäjälakko Skandinaviassa teki sen, että menetimme monia asiakkaita kilpailijoillemme. Myönteistä on, että matkustajamäärän kasvu muualla on vahvaa, erityisesti kaukoreiteillä. Matkustajamäärän kasvu on erityisen hyvää Lontoon Gatwickissä ja varaustilanne näyttää niin ikään hyvältä, sanoo Norwegianin toimitusjohtaja Björn Kjos.

Norwegian Q1 2015 -raportti (pdf)

Nahkahameita ja avaruushopeaa – Lentoemäntien virkapuvuista kuoriutui valokuvanäyttely Helsinki-Vantaalle

dzszib53n4i1c93argj0

Finnairin virkapuvut ovat seuranneet muotia ja tyypillisesti edustaneet uusinta suunnittelua. Osalla asuista on jopa matkustamohenkilökunnan antamat lempinimet kuten pannumyssy, nunnapuku ja jäähile.

Ensimmäiset virkapuvut ovat vuodelta 1947. Tuolloin lentoemäntiä oli vain kuusi. He saivat osallistua vaatturin tekemän puvun suunnitteluun. Myöhemmin hameen helmat ja olkatoppaukset vaihtuivat aina muodin mukaan.

Vuonna 1969 Finnairin lentoemännät saivat kuulennon innoittamana polvipituiset pikku hamoset ja avaruushopean värisen puseron. Samana vuonna käynnistettiin Finnairin ensimmäinen lento Amerikkaan.

1970-luvulla kaukolennoilla palvelleiden Finn Hostessien asut olivat aivan oma lukunsa. Nimekkäimmät kotimaiset suunnittelijat kilpailivat vuosittain vaihtuvan, aina pitkähelmaisen asun suunnittelusta.

Ensimmäiset Finn Hostessit pukivat ylleen Suomen Trikoon sinivalkoisen, graafisen velourleningin. Muihin suosikkeihin kuului muun muassa Friitalan pitkä, beige nahkahame. Kirkkaankeltainen topattu hame sai puolestaan pian osuvan lempinimen “pannumyssy”.

Asusteisiin on vuosien saatossa lukeutunut minkkihattuja, sateenvarjoja, pitkävartisia saapikkaita ja muun muassa, Björn Weckströmin hopeakoru. Housut kuuluivat virkapukuun ensimmäistä kertaa 1990-luvun lopulla.

Näyttelyn toteuttajina valokuvauksen aikuisopiskelijat

Blue Wings of Time -valokuvanäyttelyn ovat toteuttaneet Tampereella sijaitsevan Visuaaliviestinnän Instituutin valokuvauksen opiskelijat. He saivat käyttöönsä Finnairin vanhoja virkapukuja eri vuosikymmeniltä niin Ilmailumuseolta, entisiltä lentoemänniltä kuin Finnairiltakin.

Asut puettiin malleille, tilanteet lavastettiin kampauksia, lentokoneita ja miljöötä myöten vastaamaan omaa aikaansa. Syntyi kahdeksan upeaa valokuvaa, jotka opiskelijaryhmä kuvasi lentoemäntänäyttelyä varten.

Näyttelyn yhteydessä esitetään kuvien toteuttamisesta kertova video. Kävijä pääse katsomaan tuotannon verhojen taakse ja näkee vilahduksen siitä, millaisissa paikoissa kuvia on rakennettu ja millaista kuvia on ollut kuvata ja tuottaa. Video on nähtävillä myös Finavian verkkosivuilla.

Finavialle näyttelyn järjestäminen on osa sen toimintaa vastuullisena yrityksenä. Helsinki-Vantaan ArtPort-konseptiin kuuluvat näyttelyt ja galleriat tarjoavat suomalaisille taitelijoille mahdollisuuden saada töitään ja osaamistaan esille sekä kotimaiselle että kansainväliselle yleisölle.

Ilmailuaiheisia valokuvia esillä lentoasemalla vuodesta 2009 alkaen

Finavian, Ilmailutoimittajien ja Merja Ailama-Mäkitalon yhteistyön tuloksena syntynyt näyttelyidea on vuosien varrella esittänyt ilmailua ja lentämistä useista näkökulmista suomalaisten ja kansainvälisesti tunnettujen kuvaajien kautta.

Monelle ilmailun ystävällä kaksi kertaa vuodessa vaihtuva näyttely on säännöllinen vierailukohde Helsinki-Vantaalla.

Lentoasemalla jo kuusi vuotta sijainnut näyttelyalue löytyy vastaanottajien aulasta terminaali 2:n tulokerroksesta. Alueelle on vapaa pääsy kaikille, jotka asioivat lentoasemalla. Näyttely on avoinna ympäri vuorokauden ja se on maksuton.

Näyttelyn ovat yhteistyössä tuottaneet Finavia, Finnair, Kameralehti, Ilmailutoimittajat, Color-Kolmio, Epson, Visuaaliviestinnän Instituutti Oy, Merja Ailama-Mäkitalo ja Ilmailumuseo.

Valokuvauksesta kiinnostuneille on nähtävää myös Helsinki-Vantaan näköalaterassilla. Yhdeksän kuvaa esittelevät lentoaseman muutosta 60 vuoden aikana.

Tietoa valokuvanäyttelystä: www.bluewingsoftime.com

Finavia-konsernin osavuosikatsaus tammi-maaliskuulta 2015

2015-04-28 14_52_42-OsavuosikatsausQ1_2015.pdf - Nitro Pro 9 (Expired Trial)

Tammi–maaliskuu 2015 lyhyesti

  • Kehitys- ja investointiohjelmat jatkuivat Helsinki-Vantaalla ja verkostolentoasemilla
  • Kansainvälinen vaihtomatkustus vahvistui edelleen
  • Kotimaan matkustajamäärä väheni hieman
  • Liikevaihto laski edellisestä vuodesta 3,8 prosenttia johtuen lähinnä Helsinki-Vantaan kaupallisen liiketoimintamallin muutoksesta
  • Liiketulos ilman kertaluonteisia eriä oli 7,8 miljoonaa euroa

 

86b88be0a14e0afc_800x800ar

Toimitusjohtaja Kari Savolainen:

”Olemme tyytyväisiä matkustajamäärien tuntuvaan lisääntymiseen kansainvälisessä vaihtoliikenteessä. Alkuvuonna vaihtomatkustus kasvoi 7,7 prosenttia. Yhä useampi matkustaja valitsee vaihtokentäkseen Helsinki-Vantaan.

Huolimatta siitä, että Suomella on maailman parhaimmaksi arvioitu lentoasemaverkosto, ei lentoliikenne kotimaassa ole kehittynyt ja kysyntä on pysynyt melko alhaisella tasolla. Lyhyillä etäisyyksillä lentokone on menettänyt vetovoimaansa muihin liikennemuotoihin verrattuna. Osa pitemmistä kotimaan reiteistä on kuitenkin onnistunut kasvattamaan matkustajamääriään matkailun ansiosta. Alkuvuonna Finavian lentoasemilla käyvien lentokoneiden määrät ovat supistuneet.

Finavian liikevaihto aleni edellisvuodesta ennen muuta Helsinki-Vantaan kaupallisen liiketoimintamallin muutoksen takia. Liiketoimintamallin muutoksella arvioidaan kuitenkin jatkossa olevan positiivinen vaikutus tulokseen.

Finavia seuraa lentoliikenteen toimintaympäristön kehittymistä tarkasti. Sopeutuminen nopeasti muuttuvaan markkinatilanteeseen on kilpailukykymme edellytys. Finavia on onnistunut edelleen parantamaan perusliiketoiminnan tehokkuutta. Toimintatapojen jatkuva uudistaminen ja tiukka kulukuri ovat tehostaneet konsernin toimintaa. Samalla olemme voineet viedä läpi mittavan palvelu-uudistuksen ja ottaa askeleen kohti entistä parempaa palveluyritystä.

Finavian tulosta rasittavat vuosina 2009-2011 tehdyt ei-suojaavat johdannaissopimukset, jotka tulivat ilmi vuoden 2011 tilintarkastuksen yhteydessä ja joista Valtiontalouden tarkastusvirasto julkaisi selvityksensä 2013. Sopimusten tulosvaikutus on merkittävimmillään historiallisen alhaisten korkojen oloissa. Siksi seuraamme tilannetta tarkoin, puramme sopimukset suunnitelman mukaisesti ja olemme ryhtyneet tarvittaviin toimenpiteisiin, jotta ei-suojaavilla johdannaissopimuksilla olisi mahdollisimman vähän vaikutusta yhtiön liiketoiminnalle.

Helsinki-Vantaan kansainvälisen kilpailuaseman varmistamiseen tähtäävä kehitysohjelma on edennyt aikataulussaan ja kapasiteetin kasvattamiseen tähtäävät suunnittelutyöt ovat käynnissä. Uskomme vaihtoliikenteen kasvun jatkuvan tulevina vuosina ja Suomen hyviin mahdollisuuksiin ottaa kasvusta osansa. Teemme yhteistyötä matkailutoimijoiden kanssa, että saisimme myös osan vaihtomatkustajista tutustumaan Suomeen matkailumaana.”

Finavia Oyj:n osavuosikatsaus tammi-maaliskuulta 2015

Vaasan lentoaseman kiitotie peruskorjataan kesällä

Finavia Oyj valmistelee lentoliikennealueen peruskorjausta Vaasassa. Työt alkavat keväällä, mutta lentoliikenteeseen tulee vaikutuksia vasta kesäkuun loppupuolella, kun kiitotie suljetaan.

Peruskorjaus aloitetaan jo huhti-toukokuussa, jolloin tehdään kenttävalaistukseen ja sähköjärjestelmiin liittyviä töitä. Lisäksi työt käynnistyvät rullausteillä ja asematasolla. Kiitotie on suljettuna 22.6.-26.7.2015, jolloin lentoasemalla ei ole lentotoimintaa.

– Lentomatkustajien kannalta on tietysti harmillista, että lentoliikenne joudutaan keskeyttämään kuukaudeksi, mutta haittaa aiheutuu keskikesällä mahdollisimman vähän, sillä silloin matkustajia on Vaasassa vähemmän kuin muina vuodenaikoina, kertoo Vaasan lentoaseman päällikkö Petri Lampi .

Lentoaseman ollessa suljettuna kiitotien päällyste uusitaan kokonaisuudessaan, viemäriverkosto saneerataan ja kiitoteiden päihin rakennetaan kääntöpaikat. Myös rullausteiden päällysteet uusitaan ja niitä levennetään nykyvaatimusten mukaisiksi. Asematason sujuvuutta kehitetään ja päällysteet sekä lentokoneiden seisontapaikat korjataan.

Investoinnin arvo Vaasan lentoasemalla on yli 5 milj. euroa.

– Finavian tehtävänä on taata, että lentoasemat tukevat lentoliikenteen kasvua parhaalla mahdollisella tavalla. Investoinnin tavoitteena on turvata lentoliikenteen toimintaedellytykset kiitotiepäällysteen osalta vähintään 15 ja kenttävalojärjestelmän osalta 30 vuodeksi, kertoo Finavian Länsi-Suomen aluejohtaja Juha Aaltonen .

Finavian investointiohjelma jatkuu vuonna 2015

Finavialla on käynnissä lentoasemaverkostossaan mittava investointiohjelma vuosille 2013–2015.

Vuonna 2015 verkostolentoasemilla tehdään investointeja noin 25 miljoonalla eurolla ja niiden arvioitu työllisyysvaikutus on 350 henkilötyövuotta. Koko investointiohjelma tuo maakuntien keskeisten lentoasemien ympäristöön työtä lähes 1 700 henkilötyövuoden verran.

Maailman talousfoorumi (WEF) on arvioinut, että Suomen lentoasemaverkosto on maailman 5. paras:

https://www.finavia.fi/fi/tiedottaminen/ajankohtaista/2014/maailman-talousfoorumin-raportti-suomessa-lentoliikenteen-infrastruktuuri-on-maailman-karkea

Kajaanin lentoaseman matkustajista puolet työ- ja puolet vapaa-ajanmatkustajia

2015-04-23 15_11_43-Kajaanin_lentoaseman_matkustajatutkimus_Final.pdf - Nitro Pro 9 (Expired Trial)

Kajaanin ammattikorkeakoulussa vuoden 2014 aikana tehdyn kyselytutkimuksen mukaan Kajaanin lentoaseman noin 70.000 vuosittaista reittilentomatkustajaa jakautuvat lähes tasan kahtia työmatkustajiin ja vapaa-ajan matkustajiin/matkailijoihin. Matkustajarakennetta voidaan pitää hyvänä perustana Kajaanin reittilentojen jatkuvuudelle, kun lisäksi lentoaseman käyttöaste on suhteellisen tasainen ympäri vuoden.

Matkustajat tyytyväisiä Kajaanin lentoaseman palveluihin

Tutkimuksen mukaan lentomatkustajat ovat tyytyväisiä Kajaanin lentoasemalla tarjolla oleviin palveluihin. Erityiskiitosta sai osakseen lentoaseman henkilökunnan palveluasenne, jolle annettiin pelkästään myönteistä palautetta. Tyytymättömyyttä ilmeni vähäisessä määrin lähinnä odotustiloja kohtaan.

Lentoaseman yleisilmeen kohentamiseksi esitettiin enemmän kainuulaisuutta sisustukseen ja äänisuunnitelman tekemistä, joka sekin voisi sisältää paikallisväritteistä taustamusiikkia. Kyselyyn vastanneilla matkustajilla lentokentän liityntäliikenne hoitui yleisimmin omalla autolla, sukulaisen, tuttavan tai firman kyydillä tai taksilla. Linja-auton käytön lisäämiseksi ehdotettiin näkyvämpää tiedotusta olemassa olevista bussivuoroista.

Lomamatkailusta piristystä Kainuuseen suuntautuvaan lentomatkustukseen

Selvitykseen osallistuneet lentomatkustajat arvioivat käyttävänsä Kajaanin lentoasemaa mediaanilla mitattuna kolme kertaa vuodessa. Tätä useammin lentoasemalta matkustavan tyyppiesimerkki on Kainuussa asuva pääkaupunkiseudulle työasioissa matkustava ylempi toimihenkilö tai yrittäjä. Kainuun lentoliikenteen kehittämisen eräs haaste onkin, kuinka saada maakuntaan tulevat lomamatkailijat kiinnostumaan entistä enemmän lentokoneen käytöstä matkustusvälineenä.

”On hieman ristiriitaista, että alkaneella vuosituhannella Kainuun matkailu on kasvanut tuntuvasti, mutta samaan aikaan Kajaanin lentoaseman matkustajamäärä on ollut laskusuunnassa”, pohtii osaamisaluevastaava Mikko Keränen Kajaanin ammattikorkeakoulusta. ”Selitys epäsuhtaan on Kainuun matkailun tukeutuminen vahvasti kotimaisiin perhematkailijoihin, joille oma auto on usein kätevin ja taloudellisin liikkumisväline. Kainuussa vierailevien ulkomaisten matkailijoiden osuus on suhteellisen vähäinen ja he tulevat edelleen pääosin Venäjältä yleensä omilla autoillaan. Kansainvälinen matkailu tarjoaa kuitenkin varteenotettavan mahdollisuuden Kainuun lentoliikenteen kehittämiseen.”

”Kajaanin reittilentojen siirtyessä toukokuun alusta Finnairin liikenteeksi avautuvat mahdollisuudet kansainvälisten matkailijoiden tulolle aivan uudella tavalla, kun ulkomaan ja kotimaan lennot ovat samassa hinnoittelukokonaisuudessa samalla lentoyhtiöllä. Alueen matkailutoimijat ja Finnair ovat jo aloittaneet vuoropuhelun Kainuun matkailun saamiseksi mukaan Finnairin ja VisitFinlandin kansainvälisiin myynti- ja markkinointikanaviin. Lentomatkustuksen kasvutavoitteita tukee Finnairin kasvava Kajaanin lentovuorojen tarjonta, varsinkin uudet lauantain lentovuorot” toteaa Kajaanin kaupunginjohtaja Jari Tolonen.

Tutkimusraportti luettavissa seuraavasta osoitteesta: http://www.theseus.fi/handle/10024/89160

Lentäjien Juhannuksen huikaiseva ilmailuohjelma on nyt julki!

10497131_1566057263650124_138471163893395996_o

Edellisen kerran vuonna 2012 järjestetty perinteinen Lentäjien Juhannus palaa kesätapahtumien joukkoon kaksipäiväisenä 19.–20. kesäkuuta. Tapahtumapaikkana on entinen Kauhavan Lentosotakoulun alue. Kansainvälisesti huikeassa ilmailuohjelmassa ovat mukana muun muassa Ruotsin Ilmavoimien käytössä olleet Draken- ja Viggen-hävittäjät!

Lento-ohjelma tulee olemaan menneiden vuosien tapaan laaja, kansainvälinen ja näyttävä. Koneiden kärjessä Kauhavan taivaalla nähdään Saab 35 Draken ja Saab 37 Viggen -hävittäjät. Saab 35 Draken on ruotsalaisvalmisteinen hävittäjälentokone, jota Saab valmisti vuodesta 1955 vuoteen 1974. Draken oli myös 1990-luvulle saakka Suomen ilmavoimien päähävittäjätyyppi yhdessä MiG-21:n kanssa. Ensimmäinen Drakeneita saanut Suomen ilmavoimien lennosto oli Hämeen lennosto. Kaikkiaan Drakeneita rakennettiin 651 yksilöä, joista Suomen ilmavoimilla oli 50 yksilöä lentokalustossaan. Drakenin seuraaja Saab 37 Viggen, eli suomeksi Salama, on yksipaikkainen monitoimihävittäjä. Sitä valmistettiin viitenä tyyppinä yhteensä 329 kappaletta, joista kymmenen oli kaksipaikkaisia koulutuskoneita. Käytöstä poistettuja Viggeneitä on romutettu Ängelholmissa vuodesta 1993. (http://swafhf.se/start-swafhf.html)

Ruotsalainen Bro Airshow saapuu Kauhavalle kolmella eri konetyypillä tehden sekä soolo- että muodostelmaesityksiä. Klemm 35 on kaunis ja taitolentoon sopiva koulutuslentokone, joka modernin muotonsa ansiosta on vähemmän altis sivutuulelle. Hopeinen yksilö on kopio ensimmäisestä Ruotsin Abayomi27:sta, ja se on osallistunut Pohjoismaiden ilmailukilpailuun. Bücker Bu131 Jungmann taas tunnetaan myös taitolennon ”Stradivariuksena”, jolla voidaan toteuttaa klassisia taitolentoliikesarjoja. Kauhavalla nähdään Bücker Bu131 Jungmann soololento. Noorduyn Harvard MKIIB -kone taas on toiminut toisessa maailmansodassa Kanadassa liittoutuneiden lentäjien koulutuskoneena. Ruotsin Ilmavoimat osti sen vuonna 1947, ja koneen monivaiheinen historia toi sen uudelleen lentokuntoiseksi, kun yksityishenkilö osti sen. (http://broairshow.se/index.html)

Scandinavian Air Show vetoaa erityisesti lapsiperheisiin. Siihen kuuluu kolme ryhmää. Skycatsit ovat siipikävelijöitä, joiden show kantaa nimeä Catwalk. Showhun kuuluu pilotin, joko Jacob Holländerin tai Sus Jan Hedén, lukuisat taitolentoliikkeet kuten silmukat. Lennon aikana Skycatsit kiipeilevät eri muodostelmissa. Taitolentoryhmä Viking käyttää kaksitasokoneita. Ryhmä lentää 3D-taitolentoa, ja menestyksekkääseen show’hun kuuluu erilaisia huimia kuvioita kuten ylösalaisin tehtäviä mikrosilmukoita. Led-laser-pyro -show eli LLP puolestaan on ainutlaatuinen, henkeäsalpaava ja hieno lentonäytös, jossa valo- ja pyrotekniikka yhdistyvät kaiuttimista tulevaan musiikkiin. (www.airshow.se)

Ruotsalainen taitolentäjä Daniel Ryfa tunnetaan ilmojen todellisena herhiläisenä. Daniel aloitti jo 14-vuotiaana lentämällä liitokoneita. Myöhemmin hän on hankkinut lupakirjat muun muassa MD-80 ja B737 -koneiden lentämiseen. Danielin kilpailu-ura taitolentäjänä alkoi vuonna 2005. Hänen saavutuksiinsa kuuluvat niin Ruotsin kuin Pohjoismaidenkin taitolentomestaruus. Ryfa lentää ”räätälöidyllä”, venäläisellä Sukhoi-koneella. Koneen huippunopeus on n. 450 km/h. (http://www.flygshow.se)

Taitolentoryhmä Artic Eagles tuo 30 vuoden tauon jälkeen siviiliosastotaitolennon suomalaisten ilmailutapahtumien ja lentonäytösten ohjelmiin. Artic Eagles jatkaa Seppo Saarion johtaman Red Birds -taitolentoryhmän perinnettä eli osastotaitolentoa kolmella kaksitasokoneella. Kaikki Artic Eagles -osaston koneet ovat Seppo Saarion rakentamia. Ryhmä esiintyi ensimmäisen kerran kolmella koneella purjetaitolennon MM-kisojen päätöslentonäytöksessä heinäkuussa 2013.  Ohjelma koostuu kaikkiaan 17 eri liikkeestä, joista 11 lennetään osastossa. Ryhmän tavaramerkki on aura, jossa 2. ja 3. koneet ovat ryhmittyneet koneen 1. siivelle molemmin puolin. Osastoesityksen lisäksi kukin osaston kone lentää soolo-ohjelman. Lentäjinä toimivat Raimo Nikkanen, Tapio Pitkänen ja Miikka Rautakoura.

SZD-59 Acro on yksipaikkainen lasikuiturakenteinen purjekone, jonka valmistaja on puolalainen PZL Allstar. Siipien kärkiväli on 13.2 m, ja koneella voi tehdä esimerkiksi silmukoita, vaakakierteitä, syöksykierteitä, pyrstöluisuja ja flick-rolleja. Tällä konetyypillä on MM-kisoissa voitettu Advanced-luokan maailmanmestaruudet vuosina 2010 ja 2013. Acron lentäjä Jukka Pelto-aho on kauhavalaissyntyinen useisiin SM- ja PM- sekä kaksiin MM-kisoihin osallistunut taitopurjelentäjä. Vuoden 2014 MM-kisoissa hän oli Advanced-luokassa seitsemäs. Taitolentämisen Pelto-aho aloitti vuonna 2009.

Fouga Team saapuu Kauhavalle kahdella Suomen Ilmavoimien entisellä suihkuharjoituskoneella Fouga Magisterilla. Koneet ovat kaksimoottorisia, kaksipaikkaisia, ja niitä käytettiin sotilaslentäjien alkeissuihkukonekoulutuksessa. Näytöksessä tiimi lentää “parilla”, eli lentoonlähdöstä alkaen koneet pysyvät muutaman metrin päässä toisistaan. Nopeus vaihtelee välillä 250–600 km/h, ja kiihtyvyysvoimat pusertavat lentäjiä penkkeihin +4g:n voimalla kaarroissa, ja välillä he ovat painottomassa tilassa. Miehistöinä Lentäjien Juhannuksessa ovat johtokoneessa #1 Ari Tolonen ja Risto Viljanen sekä siipikoneessa #2 Ari Saarinen ja Pentti Kopiloff. Fouga Magisterit ovat esillä myös maanäyttelyssä.

Paikan päällä järjestetään myös yleisölennätystä helikoptereilla lisämaksusta. Viihdepuolella kotimaisia kärkiartisteja ja kansainvälisiä tähtiä nähdään kahdella lavalla. Päälavalla esiintyvät Kolmas Nainen, Popeda, Paula Koivuniemi, Juha Tapio, Robin sekä Elonkerjuu. Lentokonehallin Ysärilavalla nähdään Basic Element, Pandora ja Günther sekä kotimaan tähdet Waldo, Movetron ja Dj Matti Airaksinen. Viihdeohjelmaan on luvassa vielä lisäyksiä kevään aikana.

Perinnettä kunnioittaen osa pääsylipputuloista sijoitetaan sotaveteraanien toimintaan. Lisäksi Lentäjien Juhannus on mukana keräämässä euroja Uusi Lastensairaala 2017 -hankkeelle.

Lentäjien Juhannus 2015 -lentonäytöksen ohjelmatarjonta kasvaa vielä kuluvan kevään ja alkukesän aikana. Ohjelmalisäyksistä ilmoitetaan sitä mukaan, kun ne vahvistuvat!

LIPUT

Lippuja myyvät Tiketti ja Lippupiste.

1 päivä ennakkoon alk. 35 EUR, portilta 40 EUR
1 päivä Lapsi ennakkoon alk. 19 EUR, portilta 25 EUR
2 päivää ennakkoon alk. 59 EUR, portilta 65 EUR
2 päivää Lapsi ennakkoon alk. 29 EUR, portilta 35 EUR
1 päivä perhelippu ennakkoon alk. 85 EUR, portilta 90 EUR
2 päivää perhelippu ennakkoon alk. 139 EUR, portilta 145 EUR
1 päivä VIP alk. 89 EUR
2 päivää VIP alk. 139 EUR
1 päivä Guest-passi alk. 69 EUR
2 päivää Guest-passi alk. 109 EUR

 

Ilmoitetut lippujen hinnat sisältävät alimman palvelumaksun.

Finavia-kiistan lakon uhka siirtyi – sovittelua jatketaan perjantaina

47836783628562784
Finavia-kiistaa soviteltiin jälleen tänään valtakunnansovittelijan johdolla. Sovittelua jatketaan perjantaina. Ensi viikolle aiemmin ilmoitetut työtaistelutoimet siirtyvät toteutettavaksi 7.-8. toukokuuta, mikäli sovintoa ei sitä ennen saavuteta.

Kiista koskee halpalentoyhtiöille tuotettavien maapalvelujen työehtoja. IAU ei hyväksy Finavian tapaa teettää halpalentoyhtiöiden maapalvelut eri työehdoilla tytäryhtiö Airpron nimiin muita huomattavasti heikommilla työehdoilla.

Maapalveluja ovat mm. matkustajien lähtöselvitys- ja porttipalvelut sekä asematasopalvelut, joihin sisältyy matkatavaran ja rahdin lastaaminen ja purkaminen lentokoneista, lentokoneiden siirrot matkustajasilloilta sekä lähettäminen.

Kiistan ratkaisemiseksi IAU on valmis pidättäytymään työllisyys- ja kasvusopimuksen mukaisista palkankorotuksista maapalveluja tuottavissa yrityksissä, mikäli Airprossa ryhdytään noudattamaan 80 työntekijän osalta samaa työehtosopimusta alan muiden toimijoiden tapaan. Palkankorotuksista luopuminen koskisi noin 2 500 maapalvelutyöntekijää.

Sovittelun yhteydessä jätettiin ennakkoilmoitukset tukitoimista. Työtaistelujen toteutuessa 7.-8.5. pysähtyvät Airpron maapalvelujen lisäksi Swissportin maapalvelut molempina päivinä kello 6-12, Aviatorin ja RTG Ground Handlingin maapalvelut sekä Finnairin matkustajapalvelut molempina päivinä kello 12-18.

Norwegian lanseeraa uusia suoria lentoja Karibialle ja Yhdysvaltoihin

print_rZyeesIFco

Norwegian jatkaa reittiverkostonsa laajentamista uusilla kaukokohteilla. Norwegian lanseeraa suorat lennot Karibialla sijaitsevalle Puerto Ricon saarelle San Juaniin Tukholmasta, Oslosta, Kööpenhaminasta ja Lontoon Gatwickistä sekä suorat lennot Las Vegasiin Tukholmasta ja Kööpenhaminasta. Kööpenhaminasta alkavat myös lennot St. Croixiin Yhdysvaltain Neitsytsaarille Karibialla. Uusiin kaukokohteisiin on hyvät yhteydet myös Helsingistä lähtevillä lennoilla.

Tulevana syksynä aurinkoa ja seikkailua kaipaavat suomalaiset pääsevät lentämään sujuvasti Norwegianin uusilla yhteyksillä Tukholman kautta San Juaniin Karibialle ja Las Vegasiin Yhdysvaltoihin. Vaihtoehtoisesti Helsingistä voi San Juaniin lentää Norwegianilla myös Oslon, Kööpenhaminan tai Lontoon Gatwickin kautta tai Las Vegasiin Kööpenhaminan kautta. Lisäksi Kööpenhaminan kautta voi Norwegianilla lentää Yhdysvaltain Neitsytsaarille St. Croixiin. Norwegian on ainoa lentoyhtiö, jolla on suorat lennot Las Vegasiin Tukholmasta ja Kööpenhaminasta.

Karibialla sijaitseva Puerto Ricon saari ja sen pääkaupunki San Juan tarjoavat upeita rantoja sekä runsaasti kulttuuria ja luontoelämyksiä. Puerto Rico on niin ikään ihanteellinen tukikohta hyvine risteily- ja lentoyhteyksineen niille, jotka haluavat tutustua myös ympäröiviin Karibian saariin.

Yhdysvaltain Nevadan osavaltion pääkaupunkia Las Vegasia kutsutaan usein maailman viihdepääkaupungiksi. Las Vegas houkuttelee yli 40 miljoonaa vierailijaa vuosittain ja se tunnetaan kasinoista, spektaakkelimaisista rakennuksista, hienoista ravintoloista sekä loisteliaasta yöelämästä ja viihde-esityksistä. Se tarjoaa myös erinomaisia kokous- ja konferenssimahdollisuuksia. Las Vegasin lähiympäristössä voi tutustua upeisiin luonnonihmeisiin kuten Grand Canyon, Lake Mead ja Valley of Fire.

– Norwegianin kaukoreitit ovat erittäin suosittuja ja kysyntä edullisille lennoille kaukokohteisiin on suuri. Siksi olemme todella iloisia lanseeratessamme täysin uusia kohteita Karibialla ja Yhdysvalloissa. San Juan, St. Croix ja Las Vegas ovat jännittäviä kohteita, joihin alamme lentää Skandinaviasta ja Lontoosta, sanoo Norwegianin kaupallinen johtaja Thomas Ramdahl.

Myös Helsingistä on hyvät yhteydet pohjoismaisten pääkaupunkien ja Lontoon Gatwickin lentokentän kautta näihin uusiin kaukokohteisiin.

– Olemme erittäin iloisia Norwegianin uudesta suorasta lennosta San Juaniin. Puerto Rico on viiden tähden kohde, jolla on paljon tarjottavaa lomanviettoon. Norwegianin viisi viikoittaista lentoa tulee lisäämään matkailijoiden määrää ja monipuolistamaan saaremme matkailuelinkeinoa, sanoo Puerto Rico Tourism Companyn johtaja Ingrid I. Rivera Rocafort.

– Olemme suunnattoman iloisia, kiitos Norwegianin, että ensimmäisen kerran Tukholmasta ja Kööpenhaminasta lennetään suoraan Las Vegasiin. Paremmat yhteydet lisäävät vierailijoiden määrää useilla miljoonilla. Tämä edesauttaa meitä saavuttamaan tavoitteemme kasvattaa kansainvälisten matkailijoiden määrä 30 prosenttiin seuraavan vuosikymmenen aikana, sanoo Las Vegas Convention and Visitor’s Authorityn varatoimitusjohtaja Cathy Tull.

Uudet reitit:

Tukholma – San Juan, Puerto Rico (SJU)
Kerran viikossa tiistaisin 3. marraskuuta alkaen

Tukholma – Las Vegas (LAS)
Kerran viikossa lauantaisin 31. lokakuuta alkaen

Kööpenhamina – San Juan, Puerto Rico (SJU)
Kerran viikossa maanantaisin 6. marraskuuta alkaen

Kööpenhamina – St. Croix, Yhdysvaltain Neitsytsaaret (STX)
Kerran viikossa maanantaisin 9. marraskuuta alkaen

Kööpenhamina – Las Vegas (LAS)
Kerran viikossa tiistaisin 10. marraskuuta alkaen

Oslo – San Juan, Puerto Rico (SJU)
Kerran viikossa sunnuntaisin 1. marraskuuta alkaen

Lontoo Gatwick – San Juan, Puerto Rico (SJU)
Kaksi kertaa viikossa keskiviikkoisin ja lauantaisin 4. marraskuuta alkaen