REUTERS: Virgin Galacticin avaruuslentokone tuhoutui lennolla

31_10_virgin+galactic+spaceshiptwo

Virgin Galactic -yhtiön lentolaite Space Ship Two on tuhoutunut koelennolla. Koneessa tapahtui räjähdys ja se syöksyi autiomaahan.

Avaruuden turistimatkoille tarkoitettua konetta testattiin Mojaven autiomaassa, Kaliforniassa sijaitsevassa lentotukikohdassa.

Koneessa oli kaksihenkinen miehistö. Kalifornian viranomaisten mukaan toinen heistä on menehtynyt, toinen loukkaantunut vakavasti.

Lentäjät ilmoittivat hieman ennen koneen tuhoutumista, että koneessa oli poikkeustilanne.

Vaikka Space Ship Two on vielä koelentovaiheessa, matkoja on varannut jo 800 ihmistä.

Kone toimii siten, että se nousee tavallisen lentokoneen tavoin 15 kilometriin. Tämän jälkeen käynnistyy rakettimoottori, joka vie koneen aina sataan kilometriin, eli avaruuden reunamille. Matkustajat näkevät maapallon avaruudesta, samoin kuin avaruuden pimeyden. He kokevat myös painottomuuden muutaman minuutin ajan.

Virgin Calacticin omistaja on tunnettu miljardööri Richard Branson.

REUTERS: Virgin Galactic spaceship crashes during California test flight

Aeropole Flight Training: Malmin sulkeminen nostaisi lentokoulutuksen hintaa

aeropole

Helsinki-Malmin lentoaseman toiminnan loppuminen merkitsisi Aeropole Oy:n lentokoulutustoiminnalle merkittävää muutosta, johon yhtiö on varautunut. Yhtiön kannalta paras ratkaisu olisi kentän säilyminen ilmailukäytössä. Malmin sulkeminen täysin merkitsisi huomattavaa nousua koulutuskustannuksiin, sillä yritykset pakotettaisiin siirtymään pois pääkaupunkiseudun asiakaskunnan ja koulutushenkilöstön läheltä.

Aeropolelle Helsinki-Malmin lentokentän sulkeminen merkitsisi koulutustoiminnan jakamista useammalle kotimaan paikkakunnalle jo alkaneen kansainvälistymisen lisäksi. Siirto kotimaan ainoan merkittävän asiakasvirran luota ilman uutta korvaavaa kenttää pääkaupunkiseudulla lisää kustannuksia huomattavasti, mikä tulisi heijastumaan asiakashintoihin vuodesta 2016 alkaen. Valtaosa pätevistä kouluttajista asuu pääkaupunkiseudulla. Lisäksi toimivan ilmailuklusterin pirstaloituminen nostaa kustannuksia ja merkitsee monen toimintaa tukevan yrityksen toiminnan loppumista. Tämä voi tarkoittaa jopa 40-50 % hinnannousua koulutustuotteissa.  

Malmin sulkemisen toteutuessa Aeropolen yksityislentäjäkoulutus tulee jatkumaan pääkaupunkiseudun läheisyydessä. Aeropolen Jyväskylän toimipiste Tikkakoskella jatkaa toimintaansa normaalisti. Ammattilentäjäkoulutuksen lentotoiminnalle mahdollisia vaihtoehtoja ovat Helsinki-Vantaan lisäksi Tallinna sekä Etelä-Suomen suurimmat lentoasemat. Teoria- ja simulaattorikoulutus jatkuu edelleen asiakkaiden lähellä Helsingissä.

Aeropole tulee lisäksi tarjoamaan asiakkailleen mahdollisuutta suorittaa liikennelentäjäkoulutuksen käytännön lentokoulutusmoduleita muualla Euroopassa, Aeropolen laatukriteerein.

Aeropole on vuonna 2010 perustettu, yksityisomistuksessa oleva liikenne- ja yksityislentäjien koulutusta tarjoava lentokouluttaja ja liikevaihdoltaan Suomen toiseksi suurin yksityisrahoitteinen siviili-ilmailukoulutusyritys. Aeropole toimii Helsinki-Malmin ja Tikkakosken lentoasemilla.

Finnair-konsernin osavuosikatsaus 1.1. – 30.9.2014

Kolmannen vuosineljänneksen toiminnallinen liiketulos laski 26,7 miljoonaan euroon – kauden aikana julkistetut tuoteuudistukset ja neuvotellut säästösopimukset vaikuttavat tulokseen vuodesta 2015 alkaen.

Heinä – syyskuu 2014

 • Liikevaihto laski 2,2 % vertailukaudesta ja oli 622,7 miljoonaa euroa (636,9).
 • Toiminnallinen liiketulos oli 26,7 miljoonaa euroa (43,0).
 • Liiketoiminnan nettorahavirta oli -8,9 miljoonaa euroa (38,7) ja investointien nettorahavirta -15,1 miljoonaa euroa (-85,3).
 • Yksikkökustannus tarjottua tuolikilometriä kohti ilman polttoainetta (CASK excl. fuel) laski 0,4 prosenttia vertailukaudesta.
 • Yksikkötuotto tarjotulta tuolikilometriltä (RASK) laski 1,6 %.

Tammi – syyskuu 2014

 • Liikevaihto laski 5,9 % vertailukaudesta ja oli 1 731,8 miljoonaa euroa (1 839,8).
 • Toiminnallinen liiketulos oli -27,1 miljoonaa euroa (33,0).
 • Liiketoiminnan nettorahavirta oli 39,8 miljoonaa euroa (128,4) ja investointien nettorahavirta 126,3 miljoonaa euroa (-141,0).
 • Yksikkökustannus tarjottua tuolikilometriä kohti ilman polttoainetta (CASK excl. fuel) laski 1,0 prosenttia vertailukaudesta.
 • Yksikkötuotto tarjotulta tuolikilometriltä (RASK) laski 3,7%.
 • Tulosnäkymä ennallaan: Finnair arvioi, että sen liikevaihto vuonna 2014 jää selvästi edellisvuodesta ja että sen vuoden 2014 toiminnallinen liiketulos jää selvästi tappiolliseksi.

Toimitusjohtaja Pekka Vauramo:

”Finnairin matkustaja- ja rahtiliikenteen tuotot heikkenivät heinä–syyskuussa vuoden 2013 vertailujaksosta, minkä vuoksi liikevaihtomme laski 622,7 miljoonaan euroon. Yksikkötuottojen lasku jatkui vuoden kolmannella neljänneksellä, joskin alkuvuotta hitaampana. Lasku johtui pääasiassa euron vahvistumisesta tärkeimpiä aasialaisia valuuttoja vastaan. Matkustajamäärän kasvu ja kustannussäästöjen eteneminen eivät riittäneet kompensoimaan heikkoa tuottokehitystä, vaan toiminnallinen liiketuloksemme putosi 26,7 miljoonaan euroon.

Finnairin kannattavuuden parantamiseksi on välttämätöntä parantaa yksikkötuottoja ja ylläpitää tiukkaa kustannuskuria. Syyskuun lopussa olimme jo lähellä 200 miljoonan euron kustannussäästöohjelmamme kokonaistavoitteen saavuttamista, ja viemme ohjelman päätökseen vuoden loppuun mennessä. Syys- ja lokakuussa lentäjien ja matkustamohenkilökunnan kanssa solmimamme säästösopimukset parantavat osaltaan kustannuskilpailukykyämme vuodesta 2015 alkaen. Olen erittäin tyytyväinen neuvottelutuloksiin, sillä säästöjen ohella ne mahdollistavat toimintamme jatkokehittämisen yhdessä henkilöstömme kanssa.

Kerroimme elokuussa useista tuoteuudistuksista, joilla haemme lisätuottoja. Odotamme loppuvuonna 2015 laivastoomme saapuvien ensimmäisten A350-lentokoneiden vaikuttavan positiivisesti kannattavuuteemme vuodesta 2016 lähtien. Jotta tuottomme paranisivat merkittävästi tätä ennen, kotimarkkinakysynnän pitäisi  elpyä merkittävästi ja polttoaineen maailmanmarkkinahinnan laskea selvästi.”

Tulosnäkymä ennallaan

Kotimaan, Euroopan ja Aasian epävarmoina jatkuvat talousnäkymät heikentävät kuluttajakysyntää päämarkkina-alueillamme. Lentoliikenteen odotetaan kasvavan maltillisesti vuonna 2014. Finnair ei kuitenkaan pääse hyötymään tästä kasvusta, ellei se etene kustannussäästöohjelmassaan ja saavuta tavoittelemaansa kustannusrakennetta.

Finnair arvioi, että sen liikevaihto vuonna 2014 jää selvästi edellisvuodesta. Polttoainekustannusten odotetaan pysyvän korkeina. Henkilöstökustannuksiin liittyvien säästöneuvottelujen viivästymisen ja epäsuotuisasta kilpailutilanteesta johtuvan yksikkötuottojen voimakkaan laskun vuoksi Finnair arvioi, että sen vuoden 2014 toiminnallinen liiketulos jää selvästi tappiolliseksi. 

Taloudellinen raportointi

Finnairin tilinpäätöstiedote vuodelta 2014 julkaistaan keskiviikkona 11.2.2015.

Osavuosikatsaus 1.1.-30.9.2014(pdf)

Flyben ensi kesän lennot myyntiin – sesonkikohteena Gotlannin Visby

investors-new

Suosittujen kohteiden, kuten Visbyn, Maarianhaminan ja Kajaanin, lentoja voi varata ensi kesälle jo nyt. Länsirannikon saavutettavuus varmistetaan Kokkola-Pietarsaaren-lennoilla Vaasan lentoaseman ollessa kiinni.

Flyben ensi kesän lennot ovat tulleet myyntiin. Lentoja voi varata 3. syyskuuta 2015 asti. Reittien aikatauluja on muokattu suosittujen kesäkohteiden kysynnän ja kesäkuukausien hiljentyneen liikematkustuksen mukaisesti.

Kesän sesonkikohteena on jälleen huippusuosittu Gotlanti. Lennot Helsingin ja Visbyn välillä aloitetaan torstaina 11. kesäkuuta ja viimeinen lento lennetään 23. elokuuta. Alkukesän ajan reitillä lennetään torstaisin ja sunnuntaisin. Kuumimman kesäsesongin ajaksi, 7. heinäkuuta–4. elokuuta, reitille lisätään kolmas viikoittainen vuoro tiistaisin.

Flybe myös lisää lauantaivuorot kysytyille Suomen sisäisille reiteille Helsingistä Maarianhaminaan ja Helsingistä Kajaaniin. Maarianhaminan-reitillä lennetään lauantaisin 30. toukokuuta–15. elokuuta ja Kajaanin-reitillä 6. kesäkuuta–15. elokuuta.

Kokkola-Pietarsaaren lentoaseman kautta länsirannikolle myös heinäkuussa

Vaasan lentoasema on kesällä 2015 kuukauden ajan remontissa. Flybe on varmistanut, että länsirannikolle pääsee myös kesällä kätevästi lentämällä Kokkola-Pietarsaaren lentoasemalle Kruunupyyhyn.

Normaalisti liikematkustajien suosiman reitin lentoja vähennetään kesäkuukausina, mutta ensi vuonna lentoja on lähes normaali määrä myös kesän hiljaisempina kuukausina. Ainoastaan myöhäinen yölento Helsingistä Kokkola-Pietarsaareen ja varhainen aamulento Kokkola-Pietarsaaresta Helsinkiin jäävät pois heinäkuussa.

Flyben siivin Jyväskylän MM-ralleihin

Flybe lennättää jälleen kesällä 2015 rallikansaa Jyväskylään. Neste Oil Rally järjestetään 30. heinäkuuta–2. elokuuta, ja lennot Helsingin ja Jyväskylän välillä on muokattu sopimaan niin suomalaisten kuin kansainvälisten rallivieraiden matkustustarpeisiin.

Ennen rallihumua Jyväskylän reitillä vietetään perinteinen kesätauko liikematkustajien ollessa kesälomilla. Lennot ovat tauolla 29. kesäkuuta alkaen ja ne aloitetaan taas MM-rallien alla keskiviikkona 29. heinäkuuta.

Flybe lentää seuraavilla reiteillä:

Helsingistä:

 • Jyväskylään (jopa 4 lentoa päivässä)
 • Kajaaniin (jopa 4 lentoa päivässä)
 • Kemi-Tornioon (jopa 4 lentoa päivässä)
 • Kokkola-Pietarsaareen (jopa 4 lentoa päivässä)
 • Maarianhaminaan (jopa 2 lentoa päivässä)
 • Norrköpingiin, Ruotsiin (5 kertaa viikossa)
 • Tarttoon, Viroon (5 kertaa viikossa)
 • Visbyhyn, Ruotsiin (jopa 3 kolme kertaa viikossa, kesä–elokuu 2015)

Flyben lennot kesäksi 2015 ovat varattavissa osoitteessa www.flybe.fi tai valtuutetulta matkatoimistolta. Uusia sesonkireittejä sekä matkailu-, urheilu-, tai kulttuuritapahtumien aikana lennettäviä lentoja voidaan julkaista lisää talven aikana.

Finavia-konsernin osavuosikatsaus tammi–syyskuulta 2014

Tammi–syyskuu 2014

 •          Kansainvälinen vaihtomatkustus Helsingin kautta kasvoi edelleen
 •          Kotimaan matkustus on elpymässä
 •          Liiketulos ilman kertaluonteisia eriä parani edellisestä vuodesta
 •          Matkustajapalveluiden liikevaihto laski johtuen kaupallisen liiketoimintamallin muutoksesta sekä kuluttajien varovaisesta ostokäyttäytymisestä
 •          Kehitys- ja investointiohjelmat jatkuivat Helsinki-Vantaalla ja verkostolentoasemilla

Konsernin avainluvut:

53287532654632537

Toimitusjohtaja Kari Savolainen:

– Vuoden kolme ensimmäistä neljännestä ovat olleet Finavialle kohtuullisen suotuisia. Kansainvälinen vaihtomatkustus Helsingin kautta kasvoi edelleen ja myös kotimaan matkustus elpyi, jolloin Finavian palveluiden kysyntä vahvistui useilla lentoasemilla. Lisäksi onnistuimme edelleen kulujemme hallinnassa, minkä seurauksena yhtiön liiketulos parani edellisvuoteen verrattuna.

– Varaudumme Finaviassa siihen, että lentoasemillamme lentoliikenteen kysynnän ja tarjonnan vaihtelut tulevat jatkumaan. Lentoyhtiöt reagoivat kysynnän vaihteluun sopeuttamalla kapasiteettiaan nopeastikin ja tavoittelemalla mahdollisimman korkeita koneiden täyttöasteita. Lentoliikenteen kysynnän vaihtelut ja matkustajamäärien heikentynyt ennustettavuus tuovat haasteita Finavian lentoasemien toiminnan suunnitteluun ja kannattavuuden ylläpitämiseen. Euroopan talousvaikeuksien lisäksi epävarmuutta tuo myös Aasian yleinen talouskasvun hidastuminen. Yleisen taloustilanteen jatkuessa epävarmana vaikutukset näkyvät edelleen lentoliikenteen kysynnässä sekä matkustajien ostokäyttäytymisessä. Odotamme kuitenkin, että vuoden 2014 kokonaismatkustajamäärä paranee hieman edellisvuodesta.

– Helsinki-Vantaan lentoaseman kehitysohjelma on edennyt suunnitellulla tavalla. Olemme päättäneet laajentaa lentoasemaa yhden katon alla, koska ratkaisu osoittautui analyysissamme tehokkaimmaksi ja tuottaa parhaimman matkustajakokemuksen. Lentoliikenteen ennustetaan maailmanlaajuisesti kasvavan ja Finavia valmistautuu tulevaan kasvuun vahvistamalla kilpailuasemaansa Euroopan ja Aasian välisessä liikenteessä. Samalla pidämme huolta siitä, että eri puolille Suomea ulottuva lentoasemaverkostomme on kilpailukykyinen ja tarjoaa kustannustehokkaasti kysynnän mukaiset palvelut.

Finavia-konsernin osavuosikatsaus tamm i–syyskuu 2014 

Raportti: Ilmailukerhojen ja harrastajien kehitettävä turvallisuuttaan

2014-10-29 11_12_26-15678-Trafin_julkaisuja_15-2014_-_Harrasteilmailun_riskikartoitus.pdf - Nitro Pr

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi on kartoittanut liikenne- ja viestintäministeriön toimeksiannosta harrastusilmailun riskejä. Raportissa painotetaan harrastajien omaa vastuuta turvallisuudestaan. 

Kartoitus sisältää 41 suositusta harrasteilmailun turvallisuutta edistäviksi toimenpiteiksi. Joidenkin työstäminen on jo käynnissä. 

Työryhmä luovutti raportin liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikolle 29. lokakuuta. 

Kartoitus osoittaa, että harrasteilmailun keskeiset riskit liittyvät päätöksentekokyvyn puutteisiin, puutteelliseen lennonvalmisteluun, omien rajojen tuntemattomuuteen ja omien kykyjen yliarviointiin. Riskejä otetaan esimerkiksi lähtemällä lennolle huonoissa tai huononevissa sääoloissa. 

Synkimmät onnettomuustilastot ovat ultrakevyillä koneilla. Riskit liittyvät erityisesti koneen hallinnan menettämiseen ja puutteisiin lentotaidossa kuten lähestyvän sakkauksen tunnistamisessa. 

Viranomaisista ja ilmailun asiantuntijoista koostunut työryhmä toivoo, että selvityksen laaja aineisto tarjoaa harrasteilmailuyhteisölle hyödyllistä taustatietoa niiden oman turvallisuustyön pohjaksi. Kartoitus perustuu pitkälti harrasteilmailijoille suunnattuun kyselyyn sekä järjestettyjen työpajojen tuloksiin. 

Euroopan yleisilmailun kehityssuunnitelman sekä Trafin strategian mukaisesti harrasteilmailuyhteisön on jatkossa otettava suurempi vastuu turvallisuudesta. Trafi tukee tätä yhteisön omaa turvallisuustyötä. 

Perinteisen kerhotoiminnan rinnalle on noussut itsenäinen harrastaminen. Tämä edellyttää uudenlaisia keinoja tuoda yksittäiset harrastajat ilmailuyhteisön piiriin. Yhteisöllisyys nähdään keskeisenä keinona levittää hiljaista tietoa ja turvallisuudelle myönteisiä asenteita sekä ylläpitää yksittäisen harrastajan osaamista. 

Sääntelyä ei pidetä vastauksena turvallisuuden parantamiseen ja säännösten kiristäminen katsotaan viimeiseksi vaihtoehdoksi. Kartoituksessa kuitenkin tunnistetaan, että uutta sääntelyä tarvitaan isoille harrastekoneille: esimerkiksi minimivaatimukset lentokelpoisuudelle, koulutukselle ja lentotoiminnalle. 

Suomessa lentoturvallisuusviranomainen on Trafi, joka valvoo turvallisuutta riskiperusteisesti. Toiminta painottuu kaupalliseen ilmakuljetukseen. 

Raportissa todetaankin, että jatkotyönä tulee selvittää Trafin ja harrastajien roolit ja tehtävät. Trafi järjestää asiasta sidosryhmäkeskustelun vielä tämän vuoden puolella. Tavoitteena voisi hyväksyttävän riskitason määrittelyn sijasta olla ”tavoiteltava turvallisuustaso”. 

JULKAISU 
Harrasteilmailun riskikartoitus (Trafin julkaisuja 15-2014) 
http://www.trafi.fi/tietopalvelut/julkaisut/2014_julkaisut 

Yksityisalojen Esimiehet ja Asiantuntijat YTY ry: Lentoyhtiö Flybe painostaa lentäjiä avaamaan työehtosopimuksensa

flybe195

Laittomat lakot on kiellettävä ja ay-liike ei pidä kiinni sopimuksista, huutaa työnantajapuoli julkisuudessa, mutta ei itse kunnioita tehtyjä työehtosopimuksia. Lentäjäyhdistys Flybe Airline Pilot Association FAPA ja Yksityisalojen Esimiehet ja Asiantuntijat YTY ovat tänään jättäneet työrauhavelvollisuuden rikkomista koskevan kanteen työtuomioistuimeen.

Flybe Finland Oy käynnisti lokakuussa koko henkilökuntaan kohdistuvat yt-neuvottelut. Lentäjien osalta yhtiö on ilmoittanut harkitsevansa 31 henkilön irtisanomisia, jos yt-neuvotteluissa ei synny 3,2 miljoonan euron säästöjä lentäjien työehtosopimuksesta uudelleen sopimalla. Nykyinen työehtosopimus on voimassa ensi vuoden loppuun.

FAPAn hallituksen jäsenen, lentäjien luottamusmiehen Ville Vahteran mukaan Flyben yksinomainen tarkoitus on saavuttaa säästöjä lentäjien työehtosopimukseen perustuvissa henkilöstökuluissa.
– Yhtiö ei ole pyynnöistä huolimatta esittänyt mitään konkreettisia suunnitelmia muutoksista liiketoimintaansa, kuten reittien lopettamista, muuttamista tai muuta uudelleenorganisointia lentoliikenteessä, jotka voisivat olla peruste irtisanoa lentäjiä, Vahtera huomauttaa.

Työehtosopimus velvoittaa siihen osallisia yhdistyksiä ja työnantajia välttämään kaikkia työtaistelutoimenpiteitä, jotka kohdistuvat työehtosopimukseen kokonaisuudessaan tai johonkin sen yksittäiseen määräykseen. Työnantaja, kuten vastaavasti myöskään työntekijäpuoli, ei siten saa sopimuksen voimassa ollessa ryhtyä painostustoimenpiteisiin, joilla pyritään vaikuttamaan työehtosopimuksella sovittuihin asioihin.
– Työnantaja pyrkii irtisanomisilla uhaten muuttamaan voimassaolevaa työehtosopimusta. Katsomme tämän olevan työehtosopimukseen kohdistuva painostustoimi, lentäjien edunvalvontaa hoitavan Yksityisalojen Esimiehet ja Asiantuntijat YTYn neuvottelupäällikkö Anu Aspiala toteaa.

 

Norwegian lentää tänään täyden koneen hätäaputarvikkeita Afrikkaan

mz0unyvhtqpptkctprym

Norwegianin lentokone vie tänään täyden koneellisen hätäaputarvikkeita Keski-Afrikan tasavaltaan. Elintärkeä kuljetusapu on osa UNICEFin ja Norwegianin yhteistyötä. Yli kymmenen kuukautta lapset ja perheet Banguissa Keski-Afrikan tasavallassa ovat eläneet avuttomina raa’an sodan uhreina.

Norwegian on lahjoittanut lentokoneen ja miehistön kuljettamaan hätäaputarvikkeita, kuten lääkkeitä ja muita elintärkeitä tarvikkeita Keski-Afrikan tasavaltaan. Tämän lisäksi Norwegian on lahjoittanut 500 000 Norjan kruunua kampanjaan, jonka tavoitteena on kerätä yhteensä kolme miljoonaa Norjan kruunua. Tällä summalla on hankittu lisää avustustarvikkeita, jotta kaikki koneessa oleva tila täytetään elintärkeillä avustustarvikkeilla.

“Täytä kone” -kampanja on ollut käynnissä elokuusta lähtien. Kampanjan tuloksena varoja on kerätty niin paljon, että koneen rahtitilat, matkatavaralokerot koneen sisällä ja kaikki istuimet on täytetty lääkkeillä ja muilla välttämättömillä avustustarvikkeilla.

Norwegianin lento lähtee tänään Oslosta Kööpenhaminaan, jossa koneeseen lastataan hätäaputarvikkeita UNICEFin varastosta. Tämän jälkeen kone suuntaa Banguin lentokentälle Keski-Afrikan tasavaltaan. UNICEF ja Norwegian ovat tehneet yhteistyötä useita vuosia ja ovat yhdessä päättäneet nostaa esille yhden maailman unohdetuista kriiseistä, josta 2,3 miljoonaa lasta kärsii. Miljoona ihmistä on pakotettu muuttamaan sodan repimässä maassa ja heillä on pulaa perustarvikkeista hengissä selviämiseksi. Väkivalta maassa on mieletöntä, eivätkä lapset säästy siltä. Norwegian ja UNICEF ovat tehneet yhteistyötä varainkeruuhankkeessa, jossa ovat olleet mukana myös monet Norwegianin matkustajat.

– Haluan kiittää matkustajiamme ja työtovereitani Norwegianilla siitä, että he ovat auttaneet Keski-Afrikan tasavallan lapsia lahjoittamalla rahaa UNICEFin tärkeään työhön ja yhteiseen ”Täytä kone” -projektiimme. UNICEFin ja Norwegianin yhteinen tavoite on täyttää lentokoneemme mahdollisimman täyteen elintärkeitä tarvikkeita, sanoo Norwegianin toimitusjohtaja Björn Kjos. 

– Haluan kiittää Norwegiania ja sen matkustajia, jotka ovat auttaneet meitä täyttämään lentokoneen hätäavulla, joka pelastaa ihmishenkiä. Tämä tärkeä kuljetus mahdollistaa sen, että voimme tarjota apua yhä useammalle lapselle sekä voimme auttaa heitä selviytymään ja saamaan arvokkaan elämän takaisin, sanoo UNICEFin Norjan pääsihteeri Bernt G. Apeland, joka vieraili maassa aikaisemmin tänä vuonna ja on omin silmin nähnyt kurjuuden paikan päällä.

UNICEFilla on toimintaa yli 190 maassa ympäri maailmaa ja järjestö on vahvasti läsnä myös Keski-Afrikan tasavallassa. Maailman suurin lastenjärjestö koordinoi terveyteen, puhtaaseen veteen ja kouluihin liittyvää hätäapua, ja on avaintoimija myös lapsisotilaiden vapauttamisessa sekä lastensuojelussa laajemmin. UNICEF on vedonnut maailman yhteisöihin, että se osallistuu Keski-Afrikan tasavallan auttamiseen 500 miljoonalla Norjan kruunulla, mistä on tähän mennessä saavutettu 37 prosenttia.

Norwegian ja UNICEF ovat olleet yhteistyökumppaneita vuodesta 2007 lähtien. Norwegian tukee UNICEFiä kampanjoilla ja matkatuella. Norwegianin työntekijät tukevat UNICEFia lahjoittamalla vuosittaiset joululahjansa UNICEFille. Vuonna 2013 Norwegian lahjoitti yhden Norjan kruunun jokaisesta lentomatkan aikana myydystä vesipullosta UNICEFin tärkeään työhön. Norwegianin Fornebussa 1. syyskuuta 2012 järjestetyn 10-vuotisjuhlakonsertin tuotot lahjoitettiin myös UNICEFille. 

Osallistuminen “Täytä kone” -kampanjaan on edelleen mahdollista. Klikkaa linkkiä ja osallistu kampanjaan. Voit seurata lennon kulkua Norwegianin ja UNICEFin Facebook-sivuilta tällä viikolla.

Kuopion alueen kauppakamari: Varkauden lentoliikenne tärkeintä suurille yrityksille

medium_varkauden_terminaali_2

Lentoyhteyksien puuttuessa Varkauden alueen yritykset ovat siirtyneet käyttämään omaa autoa, junaa ja Kuopion lentokenttää. Pidentyneet matka-ajat vaikuttavat kustannuksiin ja henkilöstön hyvinvointiin.

Etelä-Savon ja Kuopion alueen kauppakamareiden lokakuun alussa tekemästä kyselystä käy ilmi, että Varkauden lentojen loppuminen on aiheuttanut monille yrityksille pieniä käytännön vaikeuksia ja heikentänyt yksittäisten yritysten kilpailukykyä sekä lisännyt liiketoiminnan kustannustasoa.

Varkauden lentoliikennettä pidetään edelleen tärkeänä monissa yrityksissä. Noin kolmannes pitää sitä erittäin tai jokseenkin tärkeänä. Suhtautuminen kuitenkin vaihtelee suuresti yritysten välillä. Vaikka yrityksistä lähes 60 % ei koe lentoliikenteen loppumisella olevan vaikutuksia heidän toimintaansa, enemmän lentojen loppumisesta kärsivät yli 100 hengen yritykset. Tämä on huomionarvoista, sillä suurten yritysten rooli on Varkauden alueen viennin kannalta merkittävä. Työpaikkojen määrän kannalta lentoliikenteen loppumisella ei nähdä olevan suurta merkitystä.

Lentoliikenteen lakattua yritykset ovat siirtyneet muihin liikennemuotoihin, erityisesti liikutaan omalla autolla, junalla ja lentäen Kuopiosta. Mikäli lennot Varkaudesta eivät suju toimivilla aikatauluilla, toivovat yritykset mm. panostamista entistä nopeampaan raideliikenteeseen.

Lentoliikenteen taloudellista tukemista ei koeta yritysten tehtäväksi. Pidentyneet matka-ajat ja lisääntyneet yöpymiset vaikuttavat sekä matkakustannuksiin että henkilöstön hyvinvointiin. Lentojen loppuminen on hankaloittanut yhteydenpitoa asiakkaisiin.

Avoimissa kysymyksissä todetaan muun muassa: ”Täältä takamatkalta maailmalle töihin lähteminen pitää saada sujuvaksi, koska maalissa pitää olla samaan aikaan kilpailijoiden kanssa. Muuten emme voi menestyä”. Kysely toteutettiin 3.-17.10.2014 ja suunnattiin Varkauden ja Pieksämäen kauppakamariosastojen jäsenille.

Vastausprosentti oli 37 % ja vastaajamäärä 54. Vastaajat edustivat laajasti erikokoisia ja eri toimialojen yrityksiä. Teollisuusyritykset olivat suurin vastaajaryhmä.

Finavia parantaa Helsinki-Vantaan kykyä toimia huonossakin kelissä

medium_LetkaTakaapäin2

Finavia Oyj

Finavia Oyj kohentaa Helsinki-Vantaan lentoaseman toimintavarmuutta huonoissa keliolosuhteissa. Helsinki-Vantaan huonon näkyvyyden toimintamenetelmiä parannetaan ja yksi kentän kiitoteistä päivitetään tarkkuuslähestymisjärjestelmän luokkaan CAT III.

– Helsinki-Vantaa on kehittynyt keskeiseksi solmukohdaksi Euroopan ja Aasian välisessä liikenteessä. Siksi kentän toimivuus kaikissa oloissa on ensiarvoisen tärkeää, jotta Suomi voi säilyttää asemansa lentoliikenteen kilpailussa, toteaa lennonvarmistuksen johtaja Raine Luojus Finaviasta.

Helsinki-Vantaalla on ollut vuositasolla huonojen keliolosuhteiden takia noin 15 tuntia tilanteita, joissa lasku ei ole onnistunut CAT II –luokassa. Kun tilanne sattuu tuloruuhka-aikaan, joutuu ilma-alus joko odottamaan parempaa keliä tai laskeutumaan varakentille.

– Toimintaa kehittämällä haluamme mahdollistaa Helsinki-Vantaan käytön entistä vaikeammissa keliolosuhteissa, jotta lentoliikenteelle ei aiheutuisi viiveitä ja turhia kustannuksia esimerkiksi varakenttien käytöstä. Siksi yhden kiitotien päivittäminen ILS:n eli tarkkuuslähestymisjärjestelmän CAT III –luokkaan otettiin tavoitteeksi muutama vuosi sitten, Luojus perustelee tehtyä uudistusta.

Päivityksen kohteena on kiitotie 3 (04 vasen) Espoon suunnasta, joka on ensisijainen lähestymissuunta pohjois- tai koillistuulen puhaltaessa.

– Toimintavarmuus huonoissa näkyvyysolosuhteissa tulee paranemaan, sillä CAT III on tarkoitettu operointiin alle 30 metrin ratkaisukorkeuksilla. Jos lentokoneen ohjaaja ei siihen mennessä saa näkyviin kiitotien valoja, se tekee ylösvedon. Fysiikan lakien mukaan liike jatkuu vielä alaspäin ylösvetopäätöksen jälkeen, jolloin on mahdollista, että koneen pyörät käyvät kiitotiessä ennen kuin liike jatkuu ylöspäin. Ja se on vielä täysin turvallista, vakuuttaa Luojus.

CAT III –luokka koneen kiitotielle ohjaavassa järjestelmässä on ollut myös lentoyhtiöiden toiveena. Tilastojen mukaan Helsinki-Vantaalla ei päivityksen jälkeen pitäisi olla enää niin huonoa näkyvyystilannetta, ettei kentälle sen takia päästä laskuun.

Finavian tavoitteena on saada uusi toimintatapa käyttöön vuoden 2015 alkupuolella.

Finaviassa on panostettu vahvasti toimintamenetelmien kehittämiseen myös talvikunnossapidossa. Kiitoteiden puhdistamiseen on kymmeniä kelinmukaisia menetelmiä, jotta lentokoneet voivat turvallisesti lähteä ja saapua talvisissa olosuhteissa.

Finavian lentoasemilla kiitoteiden keliä mittaa reaaliaikaisesti tietoa välittävä kiitotieraportointijärjestelmä, joka on tärkeä osa lentoasemien lumiosaamista. Järjestelmän avulla tieto kiitoteiden olosuhteista välittyy lennonjohtoon ja lentokoneen miehistölle. Vuonna 2012 käyttöön otettu järjestelmä on räätälöity Suomen lentoasemille ensimmäisenä maailmassa.