Hawk-suihkuharjoituskoneet harjoittelevat pohjoisessa

HW_Mk66_13102011_pari_sivulta_kaistelty

Hawk MK66

Lentosotakoulu järjestää HELA 2014 -lentoharjoituksen Oulunsalon tukikohdassa 4.–8.8.2014. Harjoituksessa on mukana kahdeksan Hawk MK66 -konetta. Harjoitusjoukon vahvuus on noin 50 henkilöä. 

HELA 2014-harjoituksen lentotoiminta tapahtuu aamukahdeksan ja iltakymmenen välisenä aikana. Koneet saapuvat Oulunsaloon maanantaina 4.8. ja palaavat Kauhavalle perjantaina 8.8. iltapäivällä. Harjoituksessa lennetään Hawk-lentokoulutusohjelman mukaisia harjoitus- ja koululentoja. 

– Keskeistä harjoituksessa on jatkokoulutusvaiheeseen edenneiden ohjaajien vaativamman ilmataistelulentokoulutuksen aloittaminen tiiviillä lentointensiteetillä. Laivueen syksy on puolustusvoimauudistuksen vuoksi erityisen kiireinen, joten tehokas toiminta lentoharjoituksissa palvelee myös uudituksen toteuttamista, kertoo harjoituksen johtaja, everstiluutnantti Timo Herranen. 

Harjoituksen tavoitteena on myös harjaannuttaa lennonopettajia ja lentoteknistä henkilöstöä sekä lento-oppilaita toimimaan Oulunsalon tukikohdassa. 

– Harjoitteleminen kotitukikohdan ulkopuolella palvelee valmistautumista poikkeusoloihin, tarkentaa everstiluutnantti Herranen. Poikkeusoloissa voidaan joutua tukeutumaan mihin tahansa tukikohdista, ja toiminnan on oltava sujuvaa myös muualla kuin omassa tutussa tukikohdassa. 

Lentotoiminta suuntautuu Kuopio-Rovaniemi väliselle alueelle sekä Perämeren alueelle. Lentoja suoritetaan myös matalilla lentokorkeuksilla.

Ilmavoimien kuljetuskone kummastutti Etelä-Savossa

Combat+CC

Laskuvarjojääkärit nousevat CASA-kuljetuskoneeseen Tampereen lentonäytöksen toimintanäytöksessä 14.8.2010. Kuva: Ilmavoimat/Joni Malkamäki.

Etelä-Savossa ihmeteltiin keskiviikkona matalalla lentänyttä konetta. Silminnäkijähavintojen mukaan ilmavoimien henkilökuljetuskoneeksi arveltu kone nähtiin myös Lappeenrannassa, josta kone on jatkoi matkaa mahdollisesti kohti Savonlinnaa tai Varkautta, koillisen suuntaan kuitenkin.

Asiaa puitiin myös Puskaradio Mikkeli -Facebook-ryhmässä, jossa konetta arveltiin muun muassa tiedustelulennoksi. Mikkelissä koneen havainnot oli tehty kello 11 aikaan aamupäivällä.

Tiedottaja Laura Kaipainen Ilmavoimista kertoo, että bongattu kone on todennäköisesti ollut CASA-kuljetuskone, joka on ollut koulutuslennolla.
– Omia ovat olleet, Kaipainen rauhoittelee.

Kaipaisen mukaan koulutuslento lähti Tampereelta ja palasi myös sinne.

Helsinki-Vantaalla otetaan käyttöön uutta teknologiaa matkustuskokemuksen parantamiseksi

Helsinki-Vantaan lentoasema on ensimmäinen lentoasema maailmassa, joka ottaa käyttöön uutta teknologiaa matkustajavirtojen seurantaan. Uusi järjestelmä toimii lentoasemalla kaikkialla missä matkustajia liikkuu. Lentoasemaoperaattori Finavia Oyj hyödyntää järjestelmän tuottamia tietoja kehittäessään matkustuskokemusta ja lentoaseman palveluja. Teknologia mahdollistaa erittäin tarkan paikannuksen tallentamatta mitään yksittäisen käyttäjän tietoja.

Järjestelmän on kehittänyt suomalainen teknologiayhtiö Walkbase, jonka ratkaisua käyttävät muun muassa suuret kauppaketjut ympäri Eurooppaa. Walkbasen ratkaisu perustuu sisätilapaikannukseen hyödyntäen kannettavien laitteiden päällä olevia Wi-Fi-signaaleja – tavoittaen tällä hetkellä arviolta 60-70% lentokentän matkustajista.

Uudet innovaatiot korostavat Helsinki-Vantaan mainetta edistyksellisenä ja asiakaslähtöisenä liikennekeskuksena: “Walkbasen ratkaisu on osa strategiaamme älykkäästä lentoasemasta, joka tarjoaa mutkattoman palvelukokemuksen ja vaivattoman matkustamisen Euroopan ja Aasian välillä. Helsinki-Vantaa ottaa käyttöön teknologian matkustajavirtojen hallintaan ensimmäisenä maailmassa, kattaen koko lentokenttäkokemuksen aina pysäköintialueista lähtöporteille asti,” kertoo Helsinki-Vantaan lentoaseman apulaisjohtaja Heikki Koski .

Kerättyä paikkatietoja hyödynnetään saapuvien ja lähtevien matkustajavirtojen seurantaan, sekä asiakaskokemuksen parantamiseen, esimerkiksi ruuhkien ja pullonkaulojen löytämiseen turvatarkastuksessa tai myymälöissä. Lähiaikoina myös matkustajat voivat halutessaan ottaa uusia järjestelmän mahdollistavia palveluita käyttöönsä, kuten tietoja lähtöaikojen tai -porttien muutoksista sekä nopeimmista reiteistä eri lentoaseman alueille. “Kuvittele, että älypuhelimesi kertoisi lentoasemalla paljonko sinulla on täsmälleen aikaa syödä tai tehdä ostoksia, ja koska sinun pitäisi lähteä kävelemään kohti lähtöporttiasi. Tämä on jo mahdollista Helsinki-Vantaalla Walkbasen teknologian ansiosta,” kertoo Walkbasen toimitusjohtaja ja perustajajäsen Tuomas Wuoti .

“Yhteistyömme Finavian kanssa osoittaa myös, kuinka perinteinen palveluntarjoaja kuten lentoasema voi innovoida ja parantaa liiketoimintaansa jatkuvasti kehittymällä ja olemalla avoin uusille ideoille, jotka kumpuavat startup-kulttuurista,” Wuoti sanoo
Järjestelmän tekninen toteutus sisältää jopa 300:n iBeacon-laitteen ja Wi-Fi-reitittimen asentamisen lentoasemalle tämän vuoden aikana. Ne seuraavat hienovaraisesti matkapuhelimien ja muiden kannettavien laitteiden lähettämiä signaaleja joko passiivisesti tai applikaatio-pohjaisen opt-in-toiminnon kautta. Matkapuhelimien ja muiden kannettavien laitteiden lähettämien Wi-Fi-signaalien tietoturva on järjestelmässä huipputasolla. “Koko vuosia kestänyt kehitystyömme on perustunut erittäin tarkkaan yksityisyydensuojaan, ja se on teknologiamme ydin,” Wuoti jatkaa. “Emme tallenna, emmekä edes näe yksittäiseen henkilöön liittyviä tietoja,” hän painottaa.

Finnair avaa uusia reittilentoja lomamatkaajien suosimiin kohteisiin kesällä 2015

d1a531044d81bec30e3041f857ecaa97

Finnair tarjoaa kesäkaudelle 2015 kymmenen uutta reittilentoa kesän suosittuihin aurinkokohteisiin.

Kesällä 2015 matkustajillamme on mahdollisuus ostaa suosittuihin lomakohteisiin pelkkä reittilento, ilman hotellia. Finnair jatkaa Aurinkomatkojen kanssa tiivistä yhteistyötä mahdollistaakseen parhaat matkavaihtoehdot sekä pakettimatkalaisille että pelkkien lentojen ostajille. Matkustajalla on mahdollisuus ostaa pelkkä lento joko Finnairin www-sivujen tai matkatoimiston kautta.

– Omatoimimatkaajat sekä asiakkaamme, joilla on lomakohteissa loma-asunto, ovat toivoneet meiltä mahdollisuutta ostaa pelkät lennot suosituimpiin aurinkokohteisiimme. Kesällä avattavat uudet reittilennot antavat Finnairin ja Aurinkomatkojen asiakkaille nyt parempia ja monipuolisempia vaihtoehtoja, sanoo Finnairin kaupallinen johtaja Allister Paterson.

Kymmenen uutta reittilentoa ovat:

 • Kypros, Pafos: lennot kerran viikossa, alkaen 31.3.
 • Espanja, Mallorca: lennot kerran viikossa, alkaen 11.4.
 • Turkki, Bodrum, Dalaman-lentokenttä: lennot kerran viikossa, alkaen 12.4.
 • Kreikka, Kreeta, Heraklion-lentokenttä: lennot kahdesti viikossa, alkaen 17.4.
 • Kreikka, Kreeta, Hanian lentokenttä: lennot kuudesti viikossa, alkaen 18.4.
 • Kreikka, Rhodos: lennot viidesti viikossa, alkaen 19.4.
 • Italia, Sisilia, Catania: lennot kerran viikossa, alkaen 6.5.
 • Kreikka, Kos: lennot kerran viikossa, alkaen 9.5.
 • Italia, Amalfi, Napolin lentokenttä: lennot kahdesti viikossa, alkaen 28.5.
 • Itävalta, Innsbruck: lennot kerran viikossa, alkaen 14.6.

Kesällä 2014 Finnair avasi uuden reitin Turkin Gazipasan lentokentälle. Gazipasasta on lyhyt ajomatka suomalaisten suosimaan Alanyaan, mikä on tehnyt reitistä erittäin suositun. Vastatakseen paremmin asiakkaidensa tarpeisiin, Finnair tulee operoimaan ensi vuonna enemmän lentoja Gazipasaan Antalyan sijaan.

Edellä mainittujen uusien reittien avaamisen jälkeen Finnair lentää 67 kohteeseen Suomessa, Euroopassa sekä Venäjällä. Aasiassa Finnair lentää 13 kohteeseen.

Lennot ovat nyt myynnissä osoitteessa www.finnair.fi.

Aerospace-Technology: Maailman suurin lentovene tuotantoon Kiinassa

产品展厅 蛟龙600_中航通用飞机有限责任公司 - Google Chrome_2014-07-29_22-02-15

Kiinalainen lentokonevalmistaja China Aviation Industry General Aircraft (CAIGA) on aloittanut maailman suurimmaksi amfibiolentokoneeksi väitetyn TA600 lentoveneen koevalmistuksen. TA600 korvaisi japanilaisen ShinMaywan US-2-lentoveneen.

Kiinalaiskoneen neitsytlentoa odotetaan ensi vuodeksi.

1_110701103233_1

TA600 lentoveneen maksimi lentoonlähtömassa on 53,5 tonnia ja sen toimintamatka on yli 5 000 kilometriä. Konetta suunnitellaan käytettävän avuksi metsäpalon kaltaisten katastrofien torjunnassa sekä pelastustehtävissä.

Lähde: Aerospace-technology.com

ASKY Airlines: Afrikkalainen lentoyhtiö keskeyttää lentoja Ebolan takia

1395934_645602172151505_507179205_n

Kuolettavaan Ebola-virukseen sairastunut mies matkusti viime viikolla länsiafrikkalaisen lentoyhtiön lennolla Liberian pääkaupungista Monroviasta Nigerian Lagosiin, jossa hän myöhemmin menehtyi.

Tiistaina kyseinen lentoyhtiö Asky Airlines ilmoitti keskeyttävänsä toistaiseksi lennot Monroviaan ja Sierra Leonen pääkaupunkiin Freetowniin. Ebola-epidemian aiheuttamia tartuntoja on esiintynyt eniten kyseisissä kaupungeissa.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan Ebola-epidemiassa on kuollut jo lähes 700 ihmistä.

Liberia on ryhtynyt tiukkoihin turvatoimiin lentokentillä Ebolan leviämisen estämiseksi, mutta viime viikolla matkustajille ei vielä tehty seulontoja.

WHO:n mukaan riski saada Ebola-tartunta kanssamatkustajalta on hyvin matala, eikä WHO ole antanut suosituksia matkustamisen rajoittamiseksi kyseisiin maihin Ebolan takia.

Verenvuotokuume Ebolaan ei ole hoitoa ja noin 70 prosenttia tartunnan saaneista on kuollut.

ASKY Airlines: ASKY suspend ses vols vers et au départ de Monrovia et Freetown

Iltalehti: Helikopteriyhtiön johtoa epäillään rahanpesusta

_MG_0624_1050

Helikopteriyhtiö Copterlinen toimintaa jatkaneen yhtiön vastuuhenkilöitä epäillään törkeästä rahanpesusta, kertoo Iltalehti.

Konkurssiin ajautuneen Copterlinen toimintaa jatkaneen yrityksen kolmeen johtohenkilöön kohdistuvat rikosepäilyt koskevat myös omaisuutta koskevan viranomaiskiellon rikkomista.

Iltalehden tavoittamat yhtiön johtohenkilöt eivät halunneet kommentoida asiaa. Yhtiön hallituksen puheenjohtajaa asiassa edustava juristi Kari Uoti pitää rahanpesuepäilyjä absurdeina.

Copterlinen helikopterionnettomuudessa vuonna 2005 kuoli 14 ihmistä. Yhtiö asetettiin sittemmin konkurssiin.

Urheilutaitolentäjät ry: Taitolennon mestaruuksista kisattiin Jämillä

sillogo

Suomen Ilmailuliitto ja Urheilutaitolentäjät ry järjestivät taitolennon vuoden 2014 avoimet Suomen mestaruuskilpailut moottori- ja purjelentokoneille Jämillä 24. – 27. heinäkuuta. Mestaruuksista kilpailtiin Sportsman-, Intermediate- ja Advanced-luokissa. Lisäksi lennettiin Primary-luokassa, jolla ei ollut SM-arvoa sekä purjelennon Sportsman-luokassa.

Torstai oli kisan saapumis-, ilmoittautumis- ja harjoittelupäivä. Varsinaiset kilpailupäivät olivat perjantaina ja lauantaina. Sunnuntai toimi varapäivänä.

Jämillä 24.-26.7. ajettujen SM-kisojen lopulliset tuloksest ovat tässä:

Primary, Ei SM-arvoa (kaksi kierrosta tunnettua):

1. Sami Saikkonen, 62,05%

2. Jarkko Ketonen, 59,42%

3. Tapani Wallin, 58,75%

4. Ismo Vairinen, 55,54%

Sportsman (kaksi kierrosta tunnettua):

1. Jyri Mattila, 65,61%

2. Erno Berger, 60,38%

3. Pekka Niemi, 57,44%

4. Harri Kanto, 57,39%

5. Petri Lippponen, 55,09%

6. Tapani Wallin, 48,49%

7. Aki Kallio, 46,28%

Intermediate (tunnettu, vapaa ja tuntematon ohjelma):

1. Jaakko Heikkala, 56,35%

2. Risto Kallinen, 56,02%

3. Sakari Romunen, 24,48%

Advanced, ei SM-arvoa, koska vain yksi kilpailija (tunnettu, vapaa ja tuntematon ohjelma):

1. Tero Vallas, 61,61%

Glider Sportsman:

1. Toivo Huovinen, 58,80%

2. Tomi Ylinen, 57,88%

3. Mika Laajalahti, 56,39%

4. Erkki Soinne, 55,54%

Urheilutaitolentäjät onnittelee voittajia!

Kisat meni hienosti ja haluammekin kiittää Tanelia, joka mahdollisti kisan järjestämisen Jämillä, Jyskyä, joka toimi kilpailun johtajana, Trafia, joka tarkasti hyvällä ilmailuhengellä kilpailijat ja koneet ja todella palveli tuomarilinjaa. Suksea, joka kävi liiton edustajana paikalla jakamassa palkinnot, Kimmoa ja ilmasotakoulun lentokerhoa hinauksista, tuomareita, avustajia ja Tietysti kilpailijoita, joita ilman kisoja ei olisi ollut.

Niin, ja primaryssä ei jaettu sm-arvoa,  koska se ei ole sm-kisaluokka, eikä advancedissä koska oli vain yksi kilpailija. Mainetta ja kunniaa he kyllä saivat osakseen ja kellekään tuskin jäi paha maku kisasta. Jokaiselle kilpailijalle nimittäin jaettiin tikkarit

Halpalentoyhtiö Ryanairilta positiivinen tulosvaroitus

ryanair-aircraft-(12)

Euroopan suurin halpalentoyhtiö Ryanair nosti arvioitaan kuluvan vuoden tuloksestaan. Yhtiö arvioi tuloksensa asettuvan 620 miljoonan ja 650 miljoonan euron välille.

Aiemmin yhtiö arvioi tuloksensa olevan 580–620 miljoonaa.

Ohjeistuksen nosto perustuu matkustajamäärän lisääntymiseen, mikä alentaa yksikkökustannuksia. Lisäksi yhtiö ilmoitti lisäävänsä reittejä tulevana talvena.

Ryanair ilmoitti uudesta ohjeistuksesta osavuosituloksen julkistuksen yhteydessä. Yhtiö raportoi tilivuotensa ensimmäiseltä neljännekseltä yli kaksinkertaisen tuloksen verrattuna vuodentakaiseen. Tulos kasvoi 178 miljoonaan euroon vertailukauden 78 miljoonasta.

Liikevaihto kasvoi 11 prosenttia lähes 1,5 miljardiin euroon. Myynnin kasvua selittää osaltaan pääsiäisen osuminen päättyneelle neljännekselle.

Yhtiön osake nousi tulosjulkistuksen jälkeen viisi prosenttia.

RYANAIR Q1 RESULTS

Turun lentoaseman liikennealueen korjaustyöt valmistuvat

turku_airport_002

Liikennealueilla tehtävien korjaustöiden takia suljettuna ollut Turun lentoaseman kiitotie otetaan suunnitellusti käyttöön sunnuntaina 27.7. klo 12.00.

Matkustajakoneet aloittavat liikennöinnin lentoasemalta maanantaina 28.7. Peruskorjaustyöt jatkuvat terminaalissa, mutta lentomatkustajat pääsevät liikkumaan terminaalissa lähes normaalisti.

Lentoaseman liikennealueella on peruskorjattu alueita kiito-, rullaustiellä ja asematasolla. Asematasolle on rakennettu kolme uutta lentokoneen pysäköintipaikkaa. Korjaustöiden edetessä lentoasemalle on tulossa myös mm. self bag drop –pisteet, joissa matkustajat voivat hoitaa lähtöselvityksen itse.

Turun lentoasemalta lähtevistä lennoista saa tietoa verkkopalvelustamme tai suoraan lentoyhtiöistä.