Move Again Friend, Etelä-Sudanin avustuslentokone, rauhannobelisti Denis Mukwege ja Lento elämään Malmin lentokentällä

1-etela-cc-88-sudanin-avustuslentokone-cessna-grand-caravan-c208b

Etelä-Sudanin avustuslentokone C208B Cessna Grand Caravan, kuva MAF Suomi

Lauantaina 26.10.2019 Malmin lentokentälle saapuu lentokone, joka on matkalla Etelä-Sudaniin avustustyöhön. Cessna Grand Caravan C208B lentokone voidaan varustaa 9-12 paikkaiseksi ja sillä on mahdollista kuljettaa avustustyöntekijöitä ja avustustarvikkeita noin yhdin tonnin  verran 4 lentotunnin päähän, mikä vastaa noin 1100 kilometriä. Suomessa tämä tarkoittaisi lentoa Helsingistä Enontekiölle. Etelä-Sudanin olosuhteissa tällä MAF:n laivastoon liitettävällä lentokoneella on suuri merkitys, sillä maan tiestö on laajalti kehittymätön ja maantieliikkuminen on erittäin turvatonta. Kone täydentää MAF:n laivostoa Etelä-Sudanissa, missä on entuudestaan  4 Cessna Grand Caravania ja yksi Cessna 182 -lentokone. Etelä-Sudan kärisii pitkään jatkuneen sodan ja kuivuuden aiheuttamista vakavista ongelmista. Uusimman Unicefin raportin mukaan maan sisäisiä pakolaisia on 1,8 miljoonaa ja 2,3 miljoonaa sudanilaista elää pakolaisena naapurimaissa. Akuutista ruoan puutteesta tai nälänhädästä kärsii 6,3 miljoonaa sudanilaista. Tätä hätää Malmin lentokentälle saapuva lentokone lähtee helpottamaan.

Rauhannobelisti Denis Mukwege saapuu MAF:n avustuslentokoneella

MAF:n avustuslentokoneen saapuminen on historiallinen hetki, sillä lopettamisuhan alla oleva Malmin lentoasema saa vielä kerran olla yhteyksien luojana. Ruotsista Malmille MAF:n avustuslentokoneella saapuu Suomeen myös arvovieras rauhannobelisti Dr. Denis Mukwege. Tohtori Denis Mukwege palkittiin Noblin rauhanpalkinnolla vuonna 2018 Kongon sodissa hyväksikäytettyjen ja raiskattujen naisten auttamiseksi tehdystä työstä. Tohtori Mukwege on henkilökuntansa kanssa hoitanut ja auttanut tuhansia potilaita Bukavuun vuonna 1999 perustetussa Panzin sairaalassa.

Tohtori Mukwege, joka saapuu Suomeen Fida Internationalin kutsumana, käyttää äärimäisissä ja turvattomissa oloissa tekemässään työssään myös MAF:n lentopalveluita,  MAF on toiminut Kongossa vuodesta 1961 auttaen avustusjärjestöjä, sairaaloita ja kirkkoja. Kun tiet ovat turvattomia tai ne ovat huonossa kunnossa, lento pienkoneella on usein ainut keino viedä apu eristyksissä oleville ihmisille. Pienkoneen ääni on näissä oloissa toivon ääni.

Lento elämään -kirja

Lento elämään -kirja kertoo lentäjä Janne Ropposen seikkailuista neljällä eri mantereella, elämästä ja lentämisestä. Romantiikan ystävät löytävät kirjasta myös pari rakkaustarinaa. Kirjan lukija pääsee ihmetellemään monia maailmalla vastaantulleita mielenkiintoisia juttuja. Kirjailija Paavo Rauskasen kirjoittamassa teoksessa on kaikkiaan 335 sivua ja yli 80 valokuvaa sekä liiteosa “Kartat ja lentotekniset liitteet”. Alla on kirjan takakannen teksti, josta saa vähän esimakua kirjasta.

Lentokone kiiti kolmensadan kilometrin tuntinopeudella kauniiden maisemien yllä kohti Entebbeä. Vajaan tunnin kuluttua oltaisiin perillä ja potilas voitaisiin siirtää sairaalaan. Yhtäkkiä…

JANNE ROPPONEN innostui lentämisestä nuorena kauppatieteiden opiskelijana. Suunnitelmat muuttuivat ja hän kouluttautui ammattilentäjäksi. Avustuslentäminen ja kaukaisten lähimmäisten auttaminen ovat antaneet tohtoriksi väitelleelle Jannelle enemmän sisältöä kuin ura tutkimustyön tai matkapuhelinjärjestelmien parissa. Työ MAFin lentäjänä on vienyt Jannen perheineen tropiikin kuumuuteen ja puuttomien arojen kylmyyteen. Kirjaa voi tilata kirjakaupoista tai MAF Suomen toimistolta (lahjat@maf.fi tai puh. 0504483275).

Move Again Friend – Liikutaan taas yhdessä

Move Again Friend on MAF Suomen uusi kutsukampanja, jolla kannustetaan suomalaisia liikkumaan aktiivisesti ja tempaisemaan yhdessä MAF:n avustuslentotoiminnan hyväksi. Ajatus on yksinkertainen. Samalla, kun liikut yhdessä kotona, koulussa ja työpaikalla, voit myös tutustua MAF:n kehittyvien maiden vaikeakulkuisilla ja turvattomilla alueilla asuvien ihmisten auttamiseksi tehtävään työhön. Kampanjan tarkoitus on tarjota vuosittain uusi mielenkiintoinen kannustin kutsua ja haastaa mukaan liikkumaan yhdessä. Samalla, kun liikut ja kohennat kuntoasi, voit myös saada MAF:n koneet liikkumaan kehittyvissä maissa. Lisätietoa www.maf.fi/move

MAF auttaa Nepalin uhreja helikoptereilla

nepalin-lapset

Kuvassa maanjäristyksestä selvinneitä lapsia (kuva Medair)

MAF auttaa Nepalissa kahden maanjäristyksen uhreja helikoptereilla siellä, minne kukaan muu ei ole päässyt. Kahden kuukauden avustuslento-operaatiosta on vielä kattamatta noin 350.000 euroa.

MAF käyttää kahta Airbus AS350-helikopteria lentämään apua Nepalin maanjäristyksen uhreille. Lennoilla viedään ruokaa, vettä ja avustustarvikkeita sekä kuljetaan avustustyöntekijöitä auttamaan maanjäristysten uhreja. Kahden kuukauden operaatio maksaa yli 1,1 miljoonaa euroa, josta vielä on kattamatta noin 350.000 euroa.

MAF:n katastrofitiimin johtaja Daniel Juzi ja avustustyöntekijä Dave Forney lensivät helikopterilla tarkastamaan tuhoja. Samalla ryhmä lääkäreitä ja ensihoitajia lensi yhteen pahiten kärsineistä laaksoista Pohjois-Nepalissa. Korkealta tiimi näki, miten paljon tuhoa maanjäristykset ovat saaneet aikaan – suurin osa kylien rakennuksista oli romahtanut tai pahasti vaurioitunut.

Kahdessa maanjäristyksessä jo yli 8.000 ihmistä on todettu kuolleeksi. Loukkaantuneita pelätään olevan 15.000. Ainakin 24.000 ihmistä asuu väliaikaismajoituksessa. YK:n arvion mukaan ruoka-avun tarpeessa on 3 miljoonaa ihmistä.

MAF auttaa Nepalin uhreja helikoptereilla

Tilinumero MAF Suomi, FI04 5724 1120 0933 25, Viestikenttään pyydetään merkitsemään NEPAL sekä oma osoite.

MAF Suomi: Kaksi isoa puoluetta peruisi asuntojen rakentamisen Malmin lentokentän paikalle

MAF Suomi kysyi kahdeksan eduskuntapuolueen johtajalta heidän kantojaan valtion päätökseen vetäytyä Malmin lentoasemalta ja muuttaa alue asuntorakentamisen käyttöön. Yksittäisenä asiana tämä MAF Suomen toiminnan kannalta suurin riski ja uhkaa lentokoulutustoiminnan jatkumista. Tähän asiaan otamme voimakkaasti kantaa, vaikka järjestönä olemme poliittisesti sitoutumaton. Yhdistyksemme mielestä päätös on haitallinen kaikille suomalaisille asuinpaikasta riippumatta, sillä päätös vie edellytyksiä ilmaliikenteen toimialan kasvulta sekä tuottaa turhia ylimääräisiä kustannuksia ja tappiota suomalaiselle yhteiskunnalle ja veronmaksajille.

MAF Suomen kyselyssä selvisi, että puolueissa on kannatusta toisenlaisellekin asuntopolitiikalle. Yhtenevä linja löytyy tässä asiassa Keskustalta ja Perussuomalaisilta, joiden mielestä Malmin rakentaminen olisi virhe ja lentokenttä tulee säilyttää ilmailukäytössä. Kristilliset ja RKP taas näyttävät olevan valmiita tarkistamaan viimevuotista kantaansa ja mahdollisesti tulemaan Keskustan ja Perussuomalaisten tueksi tässä asiassa. Kokoomus, SDP, Vihreät ja Vasemmisto taas ovat puolueina jumiutuneet viimevuotisiin kantoihinsa ja haluavat edelleen rakentaa Tattarisuolle asuntoja. Kaikki eduskuntapuolueet vastasivat kyselyyn lukuunottamatta Vihreitä, joiden kanta oletetaan pysyneen samana viime vuodesta.

MAF Suomi: Kenelle sinä annat äänesi – MAF Suomi kysyi puoluejohtajilta