PALTA PITÄÄ IAUn ENSI VIIKON TUKILAKKOA LAITTOMANA

20130130 HELSINKI Palvelualojen työnantajat PALTA ry. Kuvassa varatoimitusjohtaja Tuomas Aarto.  Kuva: Olli Häkämies
20130130 HELSINKI Palvelualojen työnantajat PALTA ry. Kuvassa varatoimitusjohtaja Tuomas Aarto. Kuva: Olli Häkämies

Palvelualojen työnantajat PALTA pitää Ilmailualan Unioni IAU:n ensi viikon torstaina ja perjantaina uhkaavaa tukilakkoa laittomana ja hakee työtuomioistuimen ratkaisua lakon laillisuuteen. IAU on vaatinut kanteen perumista ja on tarjonnut vastineeksi lakon rajaamista ja siirtämistä viikolla. PALTA ei näe vaihtokaupalle perusteita.

PALTA on eilen pyytänyt IAU:ta perumaan tai siirtämään lakkonsa, kunnes työtuomioistuimen ratkaisu saadaan. IAU ei suostunut pyyntöön vaan vaati työnantajaliittoa vetämään työrauhakanteen pois ja tarjosi vastakauppana lakon lykkäämistä ja rajaamista.

PALTA ei pitänyt mahdollisena suostua ehdotukseen, koska kysymyksessä on kaksi eri asiaa. Työrauhakanne on normaali keino hakea oikeussuojaa, mikäli kyseessä on työrauhavelvollisuuden rikkominen. Lakoilla taas pyritään painostamaan työnantajaa itse riita-asiassa. IAU on omaa valta-asemaansa vahvistaakseen vaatinut, että Airpro Oy soveltaisi jatkossa maapalvelutyöhön IAU:n omaa työehtosopimusta nykyisen, Airpron oman yrityskohtaisen ja laillisen sopimuksen sijaan.

Työnantajaosapuoli toivoo edelleen, että IAU peruisi lakkonsa. Mikäli lakko toteutuu, se vaikeuttaa kymmenen tuhansien matkustajien matkoja ja aiheuttaa kymmenien miljoonien eurojen vahingot.

– Kyseessä ovat IAU:n ilmoittamat lakot ja pallo niiden perumisesta tai siirtämisestä on IAUlla. PALTA ei ole julistanut mitään työtaistelutoimenpiteitä, sanoo varatoimitusjohtaja Tuomas Aarto Palvelualojen työnantajat PALTA ry:stä.

SLSY perui Airprota koskevan lakon

Suomen Lentoemäntä- ja Stuerttiyhdistys SLSY ry on perunut lakon, jonka se oli suunnitellut toteuttavansa 26.3.2015 klo 07.00 – 16.00 Airpro Oy:ssä. Lakon perumisen syynä on, ettei SLSY ollut määräajassa tehnyt lain vaatimia ilmoituksia lakkoa koskien. Työriitalain mukaan lakosta on ilmoitettava viimeistään kahta viikkoa ennen valtakunnansovittelijan toimistoon ja vastapuolelle

Lentoyhtiö Flybe Finlandille uusi työehtosopimus

flybe195

Palvelualojen työnantajat PALTA ja Ammattiliitto Pro ovat hyväksyneet Flybe Finland Oy:n matkustamohenkilöstön uuden työehtosopimuksen.

Sopimus on voimassa 31.8.2016 saakka ja sitä sovelletaan noin 300 Flyben palveluksessa olevaan lentoemäntään ja stuerttiin Suomessa. Kustannusvaikutuksiltaan sopimus on työllisyys- ja kasvusopimuksen mukainen.