Iso-Britannian helikoptereita osallistuu Utin jääkärirykmentin lentotoimintaan

Iso-Britannian lento-osastoon kuuluu kolme AH-64E Apache-taisteluhelikopteria Kuva: Tim Felce (Airwolfhound) – commons file, CC BY-SA 4.0,

Iso-Britannian maavoimien helikopteriosasto osallistuu Utin jääkärirykmentin Helikopteripataljoonan lentotoimintaan 29. huhtikuuta – 1. kesäkuuta 2024 järjestettävässä harjoituksessa.

Utin jääkärirykmentin harjoitukseen osallistuvaan Iso-Britannian lento-osastoon kuuluu kolme AH-64E Apache-taisteluhelikopteria sekä lentotoiminnan vaatimaa henkilöstöä, yhteensä alle 100 henkilöä.

Harjoituksen tavoitteena on kehittää yhteensopivuutta ja yhteistoimintaa Suomen ja Iso-Britannian helikopteriosastojen välillä, sekä harjoituttaa joukko-osastoja yhteistoimintaan helikoptereiden kanssa Maavoimien kevään kokonaisharjoitteluun liittyen.

Helikopteripataljoonasta harjoitukseen osallistuu NH90- ja MD500-helikoptereita.

Utin jääkärirykmentin harjoituksen helikopteritoiminta painottuu Etelä-Suomeen, mutta lentotoimintaa saattaa olla myös muualla Suomessa. Tavoitteena on harjoitella vaihtelevissa maasto- ja valaistusolosuhteissa, kaikkina vuorokauden aikoina.

Lentotoiminnasta voi aiheutua meluhaittaa.

Harjoitus on osa vuodelle 2024 hyväksyttyä Puolustusvoimien kansainvälistä harjoitusyhteistyötä.

:ILMAVOIMAT: Ilmatankkauslentokierroksia Yhdysvaltain ilmavoimien kanssa

Ilmavoimien F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjät harjoittelevat Yhdysvaltain ilmavoimien KC-135 Stratotanker -ilmatankkauskoneen kanssa 12.–15.2.2024.

Yhdysvaltain ilmavoimien kanssa toteutettavan harjoittelun tavoite on kouluttaa, ylläpitää ja uusia suomalaisten hävittäjälentäjien ilmatankkauskelpuutuksia. Kelpuutuksen suorittaminen on osa Hornet-ohjaajien lentokoulutusta.

Lapin lennosto toteuttaa ilmatankkauslentokierrokset yhteistyössä Ison-Britannian Mildenhallin lentotukikohtaan sijoitetun Yhdysvaltain ilmavoimien 100. ilmatankkauslennoston (100th Air Refueling Wing) kanssa. Harjoitteluun osallistuu suomalaisia F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjiä ja yksi yhdysvaltalainen KC-135 Stratotanker -ilmatankkauskone.

Ilmatankkausharjoittelua lennetään Rovaniemen, Kuusamon, Kajaanin ja Oulun välisellä alueella osana Ilmavoimien päivittäistä lentotoimintaa 12.–15.2.2024. Ilmavoimien Hornetit lentävät kotitukikohdistaan Rovaniemeltä, Rissalasta ja Pirkkalasta. Yhdysvaltalainen KC-135 Stratotanker -ilmatankkauskone tukeutuu Rovaniemelle.

Ilmatankkauslentokierrokset ovat osa puolustusministeriön hyväksymää Puolustusvoimien kansainvälistä koulutus- ja harjoitustoimintaa. Vastaavia koulutustapahtumia on järjestetty säännöllisesti vuodesta 2009 alkaen.

Ilmavoimat harjoittelee heittoistuinhypyn jälkeistä vesipelastautumista Kajaanissa

Ilmasotakoulu järjestää hinausvarjoharjoituksen ilma-alusten miehistölle Kajaanin Nuasjärvellä 7.–16. elokuuta 2023.

Pelastautuminen veteen joutumisen jälkeen kuuluu kaikkien lentäjien perustaitoihin ja sitä harjoitellaan Ilmavoimissa säännöllisesti jo lentäjäkoulutuskaudelta alkaen.

Hinausvarjotoiminta toteutetaan ponttonikalustolta käsin vetoveneiden avulla. Tukeutumisalueena harjoituksessa on Rehjan saari. Saaren käytöstä harjoitustoimintaan on sovittu Kajaanin kaupungin kanssa. Yleisöä pyydetään välttämään veneilyä Rehjan saaren lähistöllä harjoituksen aikana. Harjoitukseen sisältyy myös teoriaosuuksia ja valmistavia harjoitteita muun muassa pelastusliivin ja -lautan käytöstä.

Hinausvarjoharjoituksessa simuloidaan tilannetta, jossa lentäjä on joutunut tekemään heittoistuinhypyn ja päätyy sen jälkeen veteen. Lentäjän tulee irrottautua laskuvarjostaan vedessä lentohaalarit päällä. Harjoituksen tavoitteena on osata käyttää pelastusvälineistöä ja pysyä toimintakykyisenä siihen asti, että pelastushenkilöstö paikantaa lentäjän ja pystyy noutamaan hänet pois.

Harjoitusta johtaa majuri Lauri Mäkinen Ilmasotakoulun Koulutuskeskuksesta. Ilmavoimien joukko-osastojen lisäksi harjoitusta tukevat Kainuun prikaati, 3. logistiikkarykmentti, Merivoimien Rannikkolaivasto ja Puolustusvoimien logistiikkalaitos.

Ilmavoimat esittelee toimintaansa Jyväskylän rallissa

Ilmasotakoulu esittelee sotilaskuljettajakoulutusta Paviljongin huoltoparkissa 2.-5. elokuuta. Luonetjärven sotilaskoti tuo mukanaan parhaat munkit ja rallimakkarat. Lisäksi Ilmavoimien Big Band sekä Midnight Hawks esiintyvät 2. elokuuta.

Tervetuloa tutustumaan Ilmavoimien kalustoon ja toimintaan Jyväskylän Lutakkoon ja satamaan keskiviikkona 2. elokuuta! Seremoniallisen rallilähdön yhteydessä pidettävässä koko perheen tapahtumassa esiintyy kello 18.30 alkaen Ilmavoimien Big Band sekä Midnight Hawks taitolento-osasto, joka näyttää vauhdin mallia kello 19.10 ja lentää sen jälkeen kaupungin yli kotikentälle Tikkakoskelle. Sotilaskotiauto Elisabet on paikalla koko illan.

Lutakosta rallin huoltoparkista löydät Ilmavoimien näyttelyalueen, jossa esitellään Puolustusvoimien kuljetuskalustoa ja Ilmavoimien erikoiskursseja. Jokaisen sotilaskuljettajan tehtävästä tai Ilmavoimista kiinnostuneen kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa millaisillä ajopeleillä voi päästä Ilmavoimissa ajamaan. Näytillä on täysperävaunuyhdistelmä (Scania R500 kuorma-auto sekä Humbaur täysperävaunulavetti), Mercedes Benz Sprinter -huoltoauto, Ilmasotakoulun pelastusyksikkö sekä Hitachi ZW180 kauhakuormain. Harvinaisena vieraana on myös Sylvi Kekkosen museoauto BMW 4D 502.

Huoltoparkista löydät myös Luonetjärven sotilaskodin myyntipisteen, jonne kaikkien herkunnälkäisten kannattaa suunnata.

Ilmavoimien alue sekä sotilaskodin myynti ovat avoinna seuraavasti: 2.8. kello 15-20, 3.8. kello 9-20 sekä 4.8-5.8. kello 10-21. Huomioithan, että huoltoparkkiin on avoimet ovet ainoastaan keskiviikkona 2. elokuuta.

Ison-Britannian kuninkaallisten ilmavoimien F-35-hävittäjät vierailevat Karjalan lennostossa

Karjalan lennosto isännöi Ison-Britannian kuninkaallisten ilmavoimien F-35B Lightning II -hävittäjien vierailua Rissalan tukikohdassa 28.‒30.6.2022.

Suomeen saapuvaan britannialaiseen lento-osastoon kuuluu kaksi F-35B Lightning II -hävittäjää ja noin 60 henkilöä. Lento-osaston vierailu on osa Ison-Britannian johtamaa Joint Expeditionary Force (JEF) -yhteistyötä, johon Suomi on osallistunut vuodesta 2017 lähtien.

‒ Karjalan lennoston isännöimän vierailun tavoitteena on vahvistaa Ilmavoimien ja Ison-Britannian kuninkaallisten ilmavoimien yhteistoimintakykyä sekä ilmavoimallista JEF-yhteistyötä. Vierailun yhteydessä harjoittelemme Hornet- ja F-35-hävittäjien yhteistoimintaa ilmassa ja saamme kokemusta F-35-hävittäjäkaluston tukeutumisesta Rissalan tukikohtaan, kertoo Karjalan lennoston esikuntapäällikkö everstiluutnantti Tomi Böhm.

Rissalaan tukeutuvat F-35-hävittäjät osallistuvat Ilmavoimien päivittäiseen harjoitus- ja koulutuslentotoimintaan yhdessä Karjalan lennoston Hornetien kanssa. Lentotoiminta suuntautuu Rissalan tukikohdan lähiharjoitusalueille 28.‒30.6.2022.

F-35B Lightning II -hävittäjien vierailu on osa kumppanimaiden kanssa tehtävää täydentävää koulutus- ja harjoitusyhteistyötä, josta puolustusministeri Antti Kaikkonen päätti 27.5.2022. Yhteistyön tavoitteena on vahvistaa Suomen puolustuskykyä ja osoittaa kumppanimaiden tukea Suomelle.

Ilmavoimien lentäjien harjoitus näkyy Multian ja Tikkakosken välisessä maastossa 18.–23.6.2022

Lentäjiä koulutetaan heittoistuinhypyn jälkeiseen pelastautumiseen.

Harjoituksen tavoitteena on muun muassa, että koulutettavat osaavat soveltaa toimintakykynsä säilyttämiseen tarvittavia taitoja, hallitsevat pelastautumisvarusteiden oikeaoppisen käytön ja ymmärtävät vastaosastojen väistämisen perusteet ja kykenevät toimimaan niiden mukaisesti. Lisäksi koulutettavien tulisi ymmärtää taistelutilanteessa tapahtuvan etsintä- ja pelastusavun vastaanoton periaatteet.

Osa harjoitukseen osallistuvista toimii koulutettavien vastaosastona. Heidän tehtävänään on muun muassa estää pelastautujien paluu kotitukikohtaan. Harjoituksessa on mukana myös koirapartioita.

Harjoitusjoukot liikkuvat alueella Multia-Petäjävesi-Uurainen-Tikkakoski jokamiehenoikeuksin, välttäen asutusta sekä yksityisalueita. Harjoitukseen osallistuu kaikkiaan 68 henkilöä, jotka ovat kadetteja sekä puolustusvoimien henkilökuntaan kuuluvia.

Harjoituksessa ei käytetä ampumatarvikkeita, eikä siihen sisälly lentotoimintaa.

Ilmavoimien joukkokoulutuskauden päättöharjoitus Siilinjärvellä ja Joroisissa

Kuva: Puolustusvoimat

Karjalan lennosto järjestää Ilmavoimien kesäkuussa kotiutuvien varusmiesten joukkokoulutuskauden päättöharjoituksen (JPH 1/22) Rissalan tukikohdassa Siilinjärvellä ja Varkauden lentoasemalla Joroisissa 24.5.‒2.6.2022.

JPH 1/22 -harjoituksen tavoite on kouluttaa Ilmavoimien varusmiehiä, reserviläisiä ja henkilökuntaa taistelutukikohdan tehtäviin sekä todentaa kesäkuussa reserviin siirtyvien varusmiesten osaaminen. Lisäksi harjoitutetaan joukkotuotettavia ja kertausharjoitettavia Ilmavoimien joukkoja osana lennoston toimintaa. Touko-kesäkuun vaihteessa toteutettava harjoitus on Karjalan lennoston vuoden 2022 pääsotaharjoitus. Harjoituksen johtaa lennoston komentaja eversti Aki Puustinen.

Harjoitukseen osallistuu joukkoja Ilmavoimien lisäksi Jääkäriprikaatista ja Karjalan prikaatista. Varusmiehistä, reserviläisistä ja henkilökunnasta koostuvien harjoitusjoukkojen kokonaisvahvuus on noin 1 100 henkilöä.

Harjoitusjoukkojen maatoiminta keskittyy Rissalan tukikohdan ja Varkauden lentoaseman ympäristöön. Joukkoja toimii myös Keski-Suomessa Tikkakoski‒Keuruu‒Ähtäri-alueella. F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjät tukeutuvat 30.5.‒1.6. välisenä aikana Rissalan ja Varkauden tukikohtiin ympäri vuorokauden ja Hawk-suihkuharjoituskoneet Tikkakoskelle päivittäin kello 8‒16. Lennot suuntautuvat tukikohdista Varkauden, Jyväskylän, Oulun, Kajaanin ja Joensuun väliselle alueelle.

Harjoitusjoukot siirtyvät Rissalaan moottorimarssina pääosin perjantaina 27.5. ja paluumarssien osalta liikenne jakaantuu keskiviikolle 1.6. ja torstaille 2.6. Ajoneuvot voivat hidastaa liikennettä. Rissalan tukikohdan lähiympäristössä liikkuu runsaasti sotilasajoneuvoja harjoituksen aikana.

Ilmavoimat osallistuu Luftförsvarsövning 22 -harjoitukseen Ruotsissa

F/A-18 Hornet ja kolme JAS 39 Gripen -hävittäjää (Kuva: Ilmavoimat)

Ilmavoimien F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjiä on mukana Ruotsin ilmavoimien Luftförsvarsövning 22 (LFÖ 22) -harjoituksessa 18.–25.5.2022.

Etelä- ja Keski-Ruotsissa järjestettävä Luftförsvarsövning 22 on Ruotsin ilmavoimien vuoden 2022 pääsotaharjoitus, johon osallistuu yhteensä noin 2 500 henkilöä. Suomesta harjoituksessa on mukana kuusi F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjää, yksi Pilatus PC-12NG -yhteyskone ja noin 80 henkilöä.

Suomen ilmavoimien osalta tavoitteena on harjoitella ilmaoperaatioiden suunnittelua ja toteutusta sekä tukikohta- ja johtokeskustoimintaa yhdessä Ruotsin ilmavoimien kanssa. Såtenäsin tukikohtaan tukeutuvat Lapin lennoston Hornetit osallistuvat ilmapuolustustehtäviä harjoittelevan joukon ilmaoperaatioihin ruotsalaisten JAS 39 Gripen -hävittäjien kanssa. Lento-osaston lisäksi harjoituksessa on mukana suomalaisia taistelunjohtajia ja yhteysupseereja.

‒ Toimimme Luftförsvarsövning 22 -harjoituksessa osana Ruotsin ilmapuolustusta. Ilmaoperaatioiden lisäksi harjoittelemme isäntämaatuen vastaanottamista Skaraborgin lennostolta ja integroitumista Såtenäsin tukikohdan toimintoihin, kertoo suomalaisen Hornet-osaston johtajana toimiva majuri Markus Paukkeri Lapin lennostosta.

Suomen ja Ruotsin ilmavoimat ovat osallistuneet toistensa kansallisiin pääsotaharjoituksiin vuodesta 2016 alkaen. Puolustusyhteistyö Ruotsin kanssa tähtää Itämeren alueen turvallisuuden sekä Suomen ja Ruotsin puolustuksen vahvistamiseen. Ilmavoimien osallistuminen Luftförsvarsövning 22 -harjoitukseen on osa puolustusministeriön hyväksymää Puolustusvoimien vuoden 2022 kansainvälistä koulutus- ja harjoitustoimintaa.

Neljä yhdysvaltalaislentokonetta tankkaa Suomen ilmatilassa

A-10 Lentokone

Neljä Yhdysvaltain A-10-lentokonetta ja KC-135 Stratotanker -ilmatankkauskone lentävät Suomen ilmatilassa perjantaina 13. toukokuuta 2022.

A-10-koneet tankataan Suomen ilmatilassa, mutta ne eivät laskeudu Suomen maaperälle. Ylilento Suomen ilmatilassa on osa koneiden reittisuunnitelmaa.

KC-135 Stratotanker -ilmatankkauskone

Vieraan valtion valtionilma-alus saa tulla Suomen alueelle luvan perusteella. Aluevalvontalain (755/2000: 5 ja 10 §) perusteella Pääesikunta käsittelee ja ratkaisee lupa-asian. Pääesikunta on käsitellyt ja hyväksynyt ylilennon Suomen ilmatilassa osaksi lentosuunnitelmaa.

:ILMAVOIMIEN VUOSIPÄIVÄ: Ilmavoimat 104 vuotta

All rights reserved-more info contact geert.vandeput@gmail.com

Ilmavoimien vuosipäivää vietetään sunnuntaina 6. maaliskuuta. Vuosipäivää juhlistetaan etukäteen henkilöstö- ja seppeleenlaskutilaisuuksilla perjantaina 4.3.2022.

Vuosipäivään liittyvät pääjuhlallisuudet järjestetään Tikkakoskella Jyväskylässä, jossa juhlapäivä aloitetaan laskemalla seppele Lentäjien patsaalle kello 11.30. Seppeleen laskee Ilmavoimien komentaja kenraalimajuri Pasi Jokinen yhdessä vuosipäivänä palkittavan Ilmavoimien henkilöstön edustajan kanssa. Seppeleen laskevat myös Luonetjärven Sotilaskotiyhdistyksen edustajat. Lentäjien patsaan edestä kulkeva Rykmentintie suljetaan liikenteeltä tilaisuuden ajaksi kello 11.20–12.00.

Ilmasotakoulun seppelepartio laskee seppeleen Vaasassa sijaitsevalle Kotka-patsaalle kello 12. Kotka-patsas on pystytetty Ilmavoimien ensimmäisen koneen, Thulin Typ D -tiedustelukoneen, saapumisen muistoksi. Ruotsalaisen kreivi von Rosenin Ilmavoimille lahjoittama kone siirtolennettiin Uumajasta Vaasaan 6. maaliskuuta 1918. Tapahtumien kunniaksi päivästä muodostui Ilmavoimien vuosipäivä.

Rovaniemen Someroharjulla seppele lasketaan Ilmapuolustuksen muistomerkille kello 10.30.

Seppeleenlaskutilaisuuksien yhteydessä toteutetaan F/A-18 Hornet -ylilennot. Ylilennoilla on säävaraus.