Air Finlandin konkurssiin liittyvät korvaukset maksetaan hakijoille

Korkein hallinto-oikeus on 3.2.2015 hylännyt Air Finlandin konkurssin korvauspäätöksiä koskevat valitukset. Korvausten maksaminen hakijoille voidaan näin ollen aloittaa. Maksuaikataulu selviää lähipäivinä ja siitä tiedotetaan erikseen.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (aikaisemmin Kuluttajavirasto) käsitteli syksyllä 2012 lentoyhtiö Air Finlandin konkurssiin liittyen noin 3 000 hakemusta ja teki niistä korvauspäätökset saman vuoden lopulla. Osa Air Finlandin asiakkaista oli tyytymättömiä päätöksiin ja teki niistä hallinto-oikeuksiin valituksia. Osasta hallinto-oikeuksien kesällä 2014 antamista päätöksistä valitettiin edelleen korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Kuluttajille ei ole voitu maksaa korvauksia, koska ensin on pitänyt odottaa, että kaikki päätökset ovat saaneet lainvoiman ja niistä tehdyt valitukset on käsitelty loppuun. Korkein hallinto-oikeus on 3.2.2015 hylännyt valitukset, joten korvausten maksaminen voidaan aloittaa. Korvausprosentti on alkuperäisen päätöksen mukainen, eli noin 69,5%.

KKV toimittaa tiedot korvauksensaajista vakuudenantajalle, joka maksaa korvaukset oman aikataulunsa puitteissa. Maksuaikataulusta tiedotetaan lähipäivinä.

Lue lisää:
Air Finlandin konkurssi: Väliaikatietoa korvausten maksamisesta, KKV:n tiedote 13.11.2014

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV): Virtuaalilentoyhtiöt rinnastetaan valmismatkaliikelaissa matkanjärjestäjiin

1048690_577467889012925_551686998_o

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) kielsi 23.6.2014 tilauslentoyhtiö Snowbird Airlines Oy:tä myymästä lentoja suoraan kuluttajille, ennen kuin yhtiö on rekisteröitynyt KKV:n ylläpitämään matkatoimistorekisteriin – tai vaihtoehtoisesti saanut Trafilta luvan lentoliikenteen harjoittamiseen. Yritys on kuitenkin valittanut päätöksestä, joten se voi jatkaa toistaiseksi myyntiä myös kuluttajille, koska päätös ei ole vielä lainvoimainen.

KKV:n päätös perustuu valmismatkaliikelakiin, jonka säännökset koskevat vain kuluttajille tapahtuvaa myyntiä – matkanjärjestäjille, matkatoimistoille ja muille yrityksille Snowbird Airlines voi myydä lentoja vapaasti.

Valmismatkaliikelaki koskee myös ns. virtuaalilentoyhtiöitä, jotka myyvät lentoja suoraan kuluttajille. Lentoyhtiöt, joilla ei ole lentoliikenteen harjoittajan lupaa rinnastetaan laissa matkanjärjestäjiin ja niillä on siten velvollisuus rekisteröityä KKV:n ylläpitämään matkatoimistorekisteriin. Rekisteröitymisen edellytyksenä on puolestaan se, että matkanjärjestäjä asettaa vakuuden turvaamaan kuluttajien etukäteen maksamia matkoja ja lentoja.

Snowbird Airlines Oy ei ole rekisteröitynyt matkatoimistorekisteriin, eikä ole asettanut KKV:lle vakuutta, jolla kuluttajien saatavat turvattaisiin. Yhtiöltä lippua hankkivan kuluttajan on siksi hyvä huomata, ettei lipun hintaa saa välttämättä takaisin, jos yritys ajautuu maksukyvyttömäksi. Poikkeuksena on tilanne, jossa lippu on maksettu luottokortilla – maksun palauttamista voi silloin hakea luottokorttiyhtiöltä.