LENTÄJIEN JUHANNUS KERÄSI 17 000 KÄVIJÄÄ

10599642_1566056923650158_6238975784526090596_n

Ensi vuonna taas toteutettavan tapahtuman tasoa tullaan nostamaan

Legendaarinen Lentäjien Juhannus toteutetaan taas vuoden päästä. 70 vuotta täyttänyt juhannustapahtuma saavutti monta tavoitetta, vaikka kävijätavoitteesta jäätiin hieman lauantai-illan rankkasateiden vuoksi. Lentäjien Juhannus keräsi yhteensä noin 17 000 kävijää. Tapahtuman promoottori Kalle Keskinen sanoo nostavansa festivaalin tasoa nykyisestä.

− Lentäjien Juhannus järjestetään ensi vuonna. Niin monta tavoitetta saavutettiin, sanoo tapahtuman promoottori Kalle Keskinen. Tapahtuma sai ihmisiltä paljon kiitosta lento-ohjelmasta ja artistikattauksesta. Myös kahden lavan käytäntö koettiin hyväksi ratkaisuksi. Kävijämäärään eilisiltaiset rankat sadekuurot vaikuttivat. Näin lauantain festivaalivieraiden määrä jäi noin 7000. Yhteensä hyvän avauspäivän ja juhannuspäivän yleisömääräksi tuli osapuilleen 17 000.
− Harmittaa toki, ettei eilen päästy samaan kävijämäärään kuin avauspäivänä, mutta kyllähän sää nyt verotti paljon. Tapahtuman 70 vuoden historiassa tämä oli myös ensimmäinen kerta kun, se järjestettiin kaksipäiväisenä, pohtii Keskinen.

Lentäjien Juhannuksen herääminen henkiin entisen Kauhavan Lentosotakoulun alueelle toi kaupunkiin eloa ja takaisin yhden sen identiteettiinkin vaikuttavista tapahtumista. Festivaali saikin hyvän vastaanoton niin Kauhavalla kuin koko Etelä-Pohjanmaalla.
− Tapahtumalla oli selkeästi tilausta, ja ihmiset ottivat sen hyvin vastaan. Muun muassa siksi Lentäjien Juhannukselle tulee jatkoa jo ensi vuonna. Vuoden päästä siis juhlitaan taas juhannusta Kauhavalla. Entistäkin parempana. Nyt oli tärkeää nähdä, mikä vaikutus tällä oli kaupunkiin ja ihmisiin. Tästä lähdetään nostamaan tasoa ensi vuoteen, suunnittelee Keskinen.

Upeita lentonäytöksiä ja ykkösluokkaisia artisteja

Juhannusaattona kahdella lavalla esiintyivät tämän hetken suomalaiset kärkiartistit ja mielenkiintoisimmat ysäritähdet. Päälavalla nähtiin aina niin iloisesti esiintyvä Robin, yleisön tanssimaan saanut Juha Tapio, riemuisasti vetänyt Elonkerjuu sekä kesällä vain yhden konsertin Lentäjien Juhannuksen jälkeen pitävä Kolmas Nainen. Lentokonehallin Ysärilavalla yleisön lämpimänä avauspäivänä pitivät nuorekas Movetron, energisyyttä säästämättä esiintynyt Günther sekä elinvoimaisen vahvan shown pitänyt Basic Element.

Juhannuspäivänä lauantaina päälavalla tahtia pitivät Ikurin rockpoppoo Popeda, tähtien tähti Paula Koivuniemi, eurodancekuningatar Pandora Live-orkesterinsa kera sekä illan päättänyt Arttu Wiskari. Ysärilavalla puolestaan eilen lauantaina esiintyivät upea Princessa ja dynaamisen vahvan esityksen tarjonnut Waldo’s People. DJ Matti Airaksinen esiintyi lauantai-illan aikana kahdesti.

Perjantaina taivaalla tapahtuneet taidokkaat lentonäytökset saivat yleisön huokailemaan ihastuksesta. Ehdottomassa kärjessä olivat Kauhavan taivaalle paluuntehneet Ilmavoimien Midnight Hawksit. Juhannusyön viimeisenä lentonäytöksenä nähtiin upean häikäisevä Led-laser-pyro−shown Juhannuskokko-esitys. Led-laser-pyro−shown lentonäytöksessä valo- ja pyrotekniikka olivat vertaansa vailla yhdistettynä musiikkiin. Maanäyttelyssä matkustaja- ja kuljetuslentokone Douglas DC-3 oli paikalla vain perjantaina.

Juhannuspäivänä lauantaina muun muassa taitolentoryhmä Viking ja taitolentäjä Daniel Ryfa Sukhoi 26 M -koneella toteuttivat henkeäsalpaavia esityksiä. Taivaalla nähtiin myös esimerkiksi SK-16 pari ja SK-60. Molempina päivinä nähtiin ruotsalainen hävittäjälentokone Saab 35 Draken sekä taitolentoryhmien hienoja esityksiä, kuten suomalaisen Arctic Eaglesin näytös ja ruotsalaisen Scandinavian Airshown Skycatsien siipikävelyesitys Catwalk.

Lentäjien Juhannus kiittää kaikkia yhteistyökumppaneitaan, henkilökuntaa, talkoolaisia ja ennen kaikkea yleisöä sekä esiintyjiä niin taivaalla kuin lavalla.

Lentäjien Juhannuksen huikaiseva ilmailuohjelma on nyt julki!

10497131_1566057263650124_138471163893395996_o

Edellisen kerran vuonna 2012 järjestetty perinteinen Lentäjien Juhannus palaa kesätapahtumien joukkoon kaksipäiväisenä 19.–20. kesäkuuta. Tapahtumapaikkana on entinen Kauhavan Lentosotakoulun alue. Kansainvälisesti huikeassa ilmailuohjelmassa ovat mukana muun muassa Ruotsin Ilmavoimien käytössä olleet Draken- ja Viggen-hävittäjät!

Lento-ohjelma tulee olemaan menneiden vuosien tapaan laaja, kansainvälinen ja näyttävä. Koneiden kärjessä Kauhavan taivaalla nähdään Saab 35 Draken ja Saab 37 Viggen -hävittäjät. Saab 35 Draken on ruotsalaisvalmisteinen hävittäjälentokone, jota Saab valmisti vuodesta 1955 vuoteen 1974. Draken oli myös 1990-luvulle saakka Suomen ilmavoimien päähävittäjätyyppi yhdessä MiG-21:n kanssa. Ensimmäinen Drakeneita saanut Suomen ilmavoimien lennosto oli Hämeen lennosto. Kaikkiaan Drakeneita rakennettiin 651 yksilöä, joista Suomen ilmavoimilla oli 50 yksilöä lentokalustossaan. Drakenin seuraaja Saab 37 Viggen, eli suomeksi Salama, on yksipaikkainen monitoimihävittäjä. Sitä valmistettiin viitenä tyyppinä yhteensä 329 kappaletta, joista kymmenen oli kaksipaikkaisia koulutuskoneita. Käytöstä poistettuja Viggeneitä on romutettu Ängelholmissa vuodesta 1993. (http://swafhf.se/start-swafhf.html)

Ruotsalainen Bro Airshow saapuu Kauhavalle kolmella eri konetyypillä tehden sekä soolo- että muodostelmaesityksiä. Klemm 35 on kaunis ja taitolentoon sopiva koulutuslentokone, joka modernin muotonsa ansiosta on vähemmän altis sivutuulelle. Hopeinen yksilö on kopio ensimmäisestä Ruotsin Abayomi27:sta, ja se on osallistunut Pohjoismaiden ilmailukilpailuun. Bücker Bu131 Jungmann taas tunnetaan myös taitolennon ”Stradivariuksena”, jolla voidaan toteuttaa klassisia taitolentoliikesarjoja. Kauhavalla nähdään Bücker Bu131 Jungmann soololento. Noorduyn Harvard MKIIB -kone taas on toiminut toisessa maailmansodassa Kanadassa liittoutuneiden lentäjien koulutuskoneena. Ruotsin Ilmavoimat osti sen vuonna 1947, ja koneen monivaiheinen historia toi sen uudelleen lentokuntoiseksi, kun yksityishenkilö osti sen. (http://broairshow.se/index.html)

Scandinavian Air Show vetoaa erityisesti lapsiperheisiin. Siihen kuuluu kolme ryhmää. Skycatsit ovat siipikävelijöitä, joiden show kantaa nimeä Catwalk. Showhun kuuluu pilotin, joko Jacob Holländerin tai Sus Jan Hedén, lukuisat taitolentoliikkeet kuten silmukat. Lennon aikana Skycatsit kiipeilevät eri muodostelmissa. Taitolentoryhmä Viking käyttää kaksitasokoneita. Ryhmä lentää 3D-taitolentoa, ja menestyksekkääseen show’hun kuuluu erilaisia huimia kuvioita kuten ylösalaisin tehtäviä mikrosilmukoita. Led-laser-pyro -show eli LLP puolestaan on ainutlaatuinen, henkeäsalpaava ja hieno lentonäytös, jossa valo- ja pyrotekniikka yhdistyvät kaiuttimista tulevaan musiikkiin. (www.airshow.se)

Ruotsalainen taitolentäjä Daniel Ryfa tunnetaan ilmojen todellisena herhiläisenä. Daniel aloitti jo 14-vuotiaana lentämällä liitokoneita. Myöhemmin hän on hankkinut lupakirjat muun muassa MD-80 ja B737 -koneiden lentämiseen. Danielin kilpailu-ura taitolentäjänä alkoi vuonna 2005. Hänen saavutuksiinsa kuuluvat niin Ruotsin kuin Pohjoismaidenkin taitolentomestaruus. Ryfa lentää ”räätälöidyllä”, venäläisellä Sukhoi-koneella. Koneen huippunopeus on n. 450 km/h. (http://www.flygshow.se)

Taitolentoryhmä Artic Eagles tuo 30 vuoden tauon jälkeen siviiliosastotaitolennon suomalaisten ilmailutapahtumien ja lentonäytösten ohjelmiin. Artic Eagles jatkaa Seppo Saarion johtaman Red Birds -taitolentoryhmän perinnettä eli osastotaitolentoa kolmella kaksitasokoneella. Kaikki Artic Eagles -osaston koneet ovat Seppo Saarion rakentamia. Ryhmä esiintyi ensimmäisen kerran kolmella koneella purjetaitolennon MM-kisojen päätöslentonäytöksessä heinäkuussa 2013.  Ohjelma koostuu kaikkiaan 17 eri liikkeestä, joista 11 lennetään osastossa. Ryhmän tavaramerkki on aura, jossa 2. ja 3. koneet ovat ryhmittyneet koneen 1. siivelle molemmin puolin. Osastoesityksen lisäksi kukin osaston kone lentää soolo-ohjelman. Lentäjinä toimivat Raimo Nikkanen, Tapio Pitkänen ja Miikka Rautakoura.

SZD-59 Acro on yksipaikkainen lasikuiturakenteinen purjekone, jonka valmistaja on puolalainen PZL Allstar. Siipien kärkiväli on 13.2 m, ja koneella voi tehdä esimerkiksi silmukoita, vaakakierteitä, syöksykierteitä, pyrstöluisuja ja flick-rolleja. Tällä konetyypillä on MM-kisoissa voitettu Advanced-luokan maailmanmestaruudet vuosina 2010 ja 2013. Acron lentäjä Jukka Pelto-aho on kauhavalaissyntyinen useisiin SM- ja PM- sekä kaksiin MM-kisoihin osallistunut taitopurjelentäjä. Vuoden 2014 MM-kisoissa hän oli Advanced-luokassa seitsemäs. Taitolentämisen Pelto-aho aloitti vuonna 2009.

Fouga Team saapuu Kauhavalle kahdella Suomen Ilmavoimien entisellä suihkuharjoituskoneella Fouga Magisterilla. Koneet ovat kaksimoottorisia, kaksipaikkaisia, ja niitä käytettiin sotilaslentäjien alkeissuihkukonekoulutuksessa. Näytöksessä tiimi lentää “parilla”, eli lentoonlähdöstä alkaen koneet pysyvät muutaman metrin päässä toisistaan. Nopeus vaihtelee välillä 250–600 km/h, ja kiihtyvyysvoimat pusertavat lentäjiä penkkeihin +4g:n voimalla kaarroissa, ja välillä he ovat painottomassa tilassa. Miehistöinä Lentäjien Juhannuksessa ovat johtokoneessa #1 Ari Tolonen ja Risto Viljanen sekä siipikoneessa #2 Ari Saarinen ja Pentti Kopiloff. Fouga Magisterit ovat esillä myös maanäyttelyssä.

Paikan päällä järjestetään myös yleisölennätystä helikoptereilla lisämaksusta. Viihdepuolella kotimaisia kärkiartisteja ja kansainvälisiä tähtiä nähdään kahdella lavalla. Päälavalla esiintyvät Kolmas Nainen, Popeda, Paula Koivuniemi, Juha Tapio, Robin sekä Elonkerjuu. Lentokonehallin Ysärilavalla nähdään Basic Element, Pandora ja Günther sekä kotimaan tähdet Waldo, Movetron ja Dj Matti Airaksinen. Viihdeohjelmaan on luvassa vielä lisäyksiä kevään aikana.

Perinnettä kunnioittaen osa pääsylipputuloista sijoitetaan sotaveteraanien toimintaan. Lisäksi Lentäjien Juhannus on mukana keräämässä euroja Uusi Lastensairaala 2017 -hankkeelle.

Lentäjien Juhannus 2015 -lentonäytöksen ohjelmatarjonta kasvaa vielä kuluvan kevään ja alkukesän aikana. Ohjelmalisäyksistä ilmoitetaan sitä mukaan, kun ne vahvistuvat!

LIPUT

Lippuja myyvät Tiketti ja Lippupiste.

1 päivä ennakkoon alk. 35 EUR, portilta 40 EUR
1 päivä Lapsi ennakkoon alk. 19 EUR, portilta 25 EUR
2 päivää ennakkoon alk. 59 EUR, portilta 65 EUR
2 päivää Lapsi ennakkoon alk. 29 EUR, portilta 35 EUR
1 päivä perhelippu ennakkoon alk. 85 EUR, portilta 90 EUR
2 päivää perhelippu ennakkoon alk. 139 EUR, portilta 145 EUR
1 päivä VIP alk. 89 EUR
2 päivää VIP alk. 139 EUR
1 päivä Guest-passi alk. 69 EUR
2 päivää Guest-passi alk. 109 EUR

 

Ilmoitetut lippujen hinnat sisältävät alimman palvelumaksun.

:KATSO VIDEO: Ilmailun ykköstapahtuma kesällä Turussa

arkiv_2_500

 

Saab Safari

Kesäkuun ensimmäisenä viikonloppuna järjestettävä Turku Airshow 2015 tuo Turun lentoasemalle ilmailun huumaa ja upeita näytöksiä. Tapahtuman päälentonäytöksessä luvassa on suihkuhävittäjien jyrinää, klassista taitolentoa, pelastushelikoptereita ja muodostelmalentoa kotimaisten ja kansainvälisten vieraiden taidonnäytteinä, mukana muun muassa Suomen Ilmavoimien Midnight Hawks -taitolentoryhmä.

Pääesiintyjäksi saapuu Turkin ilmavoimien sotilastaitolentoryhmä Turkish Stars (Türk Yıldızları), joka esiintyy Suomessa ensimmäistä kertaa. Turkish Stars esiintyy seitsemällä Northrop F-5 Freedom Fighter -koneella, joita on nähty mm. Top Gun -elokuvassa. Ryhmän show on upea yhdistelmä musiikkia, taidokkaita muodostelmia, näyttäviä kohtaamisia ja tehostesavujen käyttöä.

Norjasta Turkuun saapuu kaksi Norjan kuninkaallisten ilmavoimien Lockheed F-16AM hävittäjää, jotka vastaavat taistelukyvyltään Suomen Ilmavoimien F-18 Hornet -kalustoa. Lisäksi nähdään Norjan Ilmavoimien Lentosotakoulun Saab Safari -taitolento-osasto kirkkaankeltaisine koneineen. Yksi koneista on esillä maanäyttelyssä ja taitolentoesitys lennetään neljän ”Yellowbirds”-koneen voimin. Lisää esiintyjiä julkaistaan vielä kevään aikana.

F-16 304 from above

 

F-16 -hävittäjä

Tapahtuman maanäyttelyssä mukana on erikokoisia koneita, joita yleisö pääsee ihastelemaan lähietäisyydeltä. Sotilaskoneet, taitolentokoneet ja historialliset lentokoneet kiinnostavat varmasti koko perhettä, mutta lentokoneiden lisäksi luvassa on myös erityisohjelmaa lapsille. Tapahtuman Kids World –alueella perheen pienimmät pääsevät kokeilemaan rallisimulaattorin ja tivolilaitteiden lisäksi miltä tuntuu istua Fouga-koneen ohjaamossa.

Turku Airshow järjestetään Turun lentokentällä 6.-7.6.2015.

Kuvat: Norjan puolustusvoimat

FINLAND INTERNATIONAL AIRSHOW 2015 SUOMEN SUURIN KOKO PERHEEN ILMAILUTAPAHTUMA

logo_main

Helsinki-Malmin lentoasema, Helsinki
Lauantai 15. ja sunnuntai 16. elokuuta.

HORNET-ESITYSLENTO HELSINGIN TAIVAALLA – HYVÄÄ HYTINÄÄ JA MOOTTORIEN MURINAA!

Suomen Ilmavoimien Boeing F/A-18 C/D Hornet -monitoimihävittäjä

Suomen ilmapuolustuksen tärkeimmän suorituskyvyn muodostavat Ilmavoimien kuusikymmentä kaksi Boeing F/A-18 C/D Hornet -monitoimihävittäjää. Päätös koneiden hankkimisesta Suomen ilmavoimille tehtiin vuonna 1992, ja koneet toimitettiin vuosina 1995–2000.

F/A-18 Hornetia käyttävät muun muassa Yhdysvaltain laivasto ja merijalkaväki sekä mm. Sveitsin, Kanadan, Kuwaitin, Malesian, Espanjan ja Suomen ilmavoimat. Hornetin pituus on noin 17 metriä ja siipien kärkiväki noin 5 metriä. Koneen suurin nopeus on 1 915 kilometriä tunnissa (Mach 1.8), joka saavutetaan noin 12 kilometrin korkeudessa.

Esityslentäjän tehtävä on tuoda esiin Ilmavoimien suorituskyvyn kärjen, F/A-18 Hornet-monitoimihävittäjän kykyjä lentonäytöksissä niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Esityslentäjän on pystyttävä hallitsemaan koneen suorituskyvyn koko kirjo.

Tiivistettynä esityslentosarja rakentuu Hornet-esityslentäjä Ville Uggeldahlin mukaan kolmesta asiasta. Ensin on mietittävä mitä haluaa tehdä, sitten tulee tietää mitä Hornetilla pystyy tekemään ja lopuksi sarja tulee muokata sellaiseksi, että se on turvallinen ja rajoitusten mukainen. Alkuun esityslentosarjan harjoittelu tapahtuu simulaattorissa, josta siirrytään ennen pitkää ilmaan.

– Viime vuoden lopussa minulla oli alustava luonnos siitä, mitä haluan tehdä – muutama liike tai niiden yhdistelmä. Muokkasin niistä sarjan, jota olen jo tänä vuonna lentänyt. Hyvän sään ohjelmassa alku ja loppu tulevat olemaan erilaisia edelliseen vuoteen verrattuna. Liukuspiraalin sijasta lento päättyy silmukkaan ja alussakin lähden suoraan startista silmukkaan. Tänä vuonna mukana on sekä Hornetin pienen nopeuden liikehtimiskyvyn esiin tuovia että ison nopeuden liikkeitä. Näistä muodostuu näköiseni ohjelma.

Tehokeinoja, kuten taustamusiikkia, ei Hornet-esityslento Uggeldahlin mielestä kaipaa, vaan moottorien musiikki riittää ja soihduilla kruunataan kokonaisuus.

(Lainaukset Ilmavoimien tiedotteista 5.12.2014 & 1.4.2015)

Muuta nähtävää Malmilla

Suomen Ilmavoimien Hornetin lisäksi tapahtumassa nähdään mm. liettulainen Jurgis Kairys & Air Bandits -taitolentoryhmä. Ryhmän johtaja Jurgis Kairys, taitolentonäytösten pioneeri ja viisinkertainen maailmanmestari herätti suurta ihastusta Malmilla jo viime vuonna sooloesityksillään. (Kuvat ja lisätiedot: http://www.jkairys.com)

Arvostettu tsekkiläinen The Flying Bulls Aerobatic Team esiintyy elokuussa kolmen koneen voimin, tosin vain lauantaina.

www.flyingbulls.cz

Bro Airshow –tiimin muodostaa viisi kokenutta ruotsalaista lentäjää. Porukan lentotuntinestorit ovat Stefan Sandberg, 8 500 lentotuntia ja Patrick Sjöberg, 6 500 lentotuntia. Joukkoon kuuluvat myös Håkan Wijkander, 2 500 lentotuntia, Niklas Larsson, 2 000 lentotuntia ja Niclas Amrén, 1 500 lentotuntia.

http://broairshow.se/

Skybirds on jo vuonna 1991 perustettu kuuden ruotsalaisnaisen muodostama muodostelmalentoryhmä, joka lentää Piper PA-28 –koneilla. Kyseessä on ilmeisestikin Euroopan ainoa pelkästään naispiloteista koostuva taitolentoryhmä. Skybirds nähdään nyt ensimmäistä kertaa urallaan esiintymässä Suomessa.

http://www.skybirds.se/

Taitolentoryhmä Arctic Eagle on tulossa mukaan kolmen koneen voimin. Suomen Ilmavoimien Vinka L-70 lentää esityslentoja.Vartiolentolaivue nähdään ilmassa, samoin PatrianSuomen Ilmailuopiston ja Aeropolen koneet sekä Malmin “lemmikki” DC3 / DC-yhdistys.

Maanäyttelyssä yleisö voi tutustua mm. Suomen Ilmavoimien, Rajavartiolaitoksen Vartiolentolaivueen, Patrian, Suomen Ilmailuopiston ja Aeropolen kalustoon.

Musiikki- ja viihdetarjonta huomioi erityisesti perheet, nuoret ja lapset

Lauantaina 15.8. esiintyy vasta 14-vuotias Isac Elliot, joka on nostettu mm. amerikkalaisella, tulevaisuuden tähtiä ennakoivalla Billboard Next Big Sound -listalla sijalle 11. Toinen lauantain esiintyjistä on Instgramista tuttu Benjamin, jonka profiililla on yli 200 000 seuraajaa. Benjamin on jo ehtinyt levyttämäänkin, ja esikoissingle ”Underdog” julkaistiin syyskuussa 2014.

Sunnuntaina 16.8. estradilla nähdään kultaa, platinaa ja triplaplatinaa levymyynneillään saavuttanut Robin, jonka musiikkivideoita on YouTubessa katsottu yli 40 miljoonaa kertaa. Sunnuntain hulvattomasta sanailusta ja temppuviihteestä vastaa tietysti Duudsonit.

Liput

Lippujen ennakkomyynti alkaa Lippupisteessä ja Tiketissä maanantaina 20.4.

Yhden päivän lippu: alk. 26 EUR aikuinen / 15 EUR lapset alle 15 v.

Kahden päivän lippu: alk. 40 EUR aikuinen / 22 EUR lapsi

Perhelippu (2 aikuista + 2 alle 15 v. lasta):

Yhden päivän lippupaketti: alk. 59 EUR

Kahden päivän lippupaketti: alk. 89 EUR

VIP yhden päivän lippu: alk. 89 EUR

VIP kahden päivän lippu: alk. 139 EUR

Hinnat sisältävät palvelumaksut.

Finland International Airshow 2015 -ilmailutapahtuman ohjelmatarjonta kasvaa voimallisesti vielä kuluvan kevään ja alkukesän aikana. Ilmoitamme ohjelmalisäyksistä heti niiden vahvistuttua!

Punainen Risti auttaa Finland International Airshow -ilmailutapahtumassa

Punaisen Ristin ensiavun vapaaehtoiset päivystävät Helsinki-Malmin lentoasemalla Finland International Airshow -tapahtumassa 16.–17.8.2014.

Yhteensä viisi ensiavun vapaaehtoista auttaa tapahtuman kävijöitä lauantaina kello 10 alkaen aina puoleenyöhön asti ja sunnuntaina kello 10–18. Punaisen Ristin ensiapupiste sijaitsee sisäänkäynnin vieressä tapahtuma-alueen ulkopuolella, ja vapaaehtoiset kiertävät tapahtuma-alueella koko Airshown ajan.

Ensiapuryhmä hoitaa paikan päällä pienet haavat ja vammat. Tarvittaessa ensiapuryhmä tilaa paikalle ammattiapua, jos hätä on suuri. Ensiavun vapaaehtoiset tunnistaa punaisista ensiapuliiveistä.

Kaikki Punaisen Ristin päivystävät vapaaehtoiset ovat täysi-ikäisiä ja tehtäväänsä koulutettuja. Punaisen Ristin vapaaehtoiset päivystäjät auttavat tänäkin kesänä kymmenissä tapahtumissa eri puolilla Suomea.

Tour de Sky 2014 valtaa Oulun – varaa aikaa lentoasemalle saapumiseen

oulu_airport

Ilmailualan vuoden ykköstapahtuma Tour de Sky 2014 saapuu Oulun lentoasemalle 9.–10.8. Lentonäytöksen aikana lentoasema-alueen liikennejärjestelyt muuttuvat. Oulusta lennolle lähtevien kannattaa varata lentoasemalle siirtymiseen tavallista enemmän aikaa.

Suomen Ilmailuliiton päälentonäytös Tour de Sky 2014 on kesän ainoa lentonäytös, jossa voi nähdä taivaalla Ilmavoimien suihkukoneet Hornet, Midnight Hawks ja Hawk, kotimaisia kärkiesiintyjiä temppukoneineen sekä ulkomaisia sotilaskoneita Italian Ilmavoimien 10 koneella lentävän Frecce Tricolorin johdolla. Tapahtumassa järjestetään myös lentokoneiden ja helikoptereiden maanäyttely.

Lento-ohjelma alkaa molempina päivinä klo 10 ja päättyy klo 17.30.

Muutoksia liikennejärjestelyissä

Lentonäytös aiheuttaa lentoasema-alueen liikenteessä lukuisia poikkeusjärjestelyjä. Lentoasemalle saapumiseen kannattaa varata tavallista huomattavasti enemmän aikaa ja varautua sekä ruuhkiin että poikkeusjärjestelyihin.

Lentonäytöksen aikana liikennettä matkustajaterminaalialueelle rajoitetaan liikenteenohjaajilla. Lentonäytösliikenne ohjataan Lentokentäntien ja Automaatiotien risteyksestä Automaatiotietä pitkin tapahtuma-alueelle.

Bussi- ja taksiliikenne sekä erikseen myönnetyt kulkuluvat saavat liikennöidä alueella normaalisti. Näin taataan lennolle lähtevien matkustajien esteetön pääsy terminaalialueelle.

Papinjärventie toimii lentonäytöksen aikana pelastuslaitoksen pelastustienä ja on suljettu yleisöltä 9.–10.8.

Papinjärven uimaranta on lentonäytöksen aikana suljettu.

Parkkipaikat

Tapahtuma-alueen välittömässä läheisyydessä on noin 2 500 lähiparkkipaikkaa. Pysäköintimaksu on 10 €/päivä.

Kaukoparkkipaikoille Oritkarin ja Äimäraution alueille on opasteviitoitus pääliikenneväyliltä. Pysäköinti kaukoparkissa on maksutonta. Kaukoparkkialueilta järjestetään bussikuljetuksia tapahtuman pääsisäänkäynnille. Edestakaisen bussikuljetuksen hinta on 10 €/henkilö. Alle 7-vuotiaat pääsevät kyytiin veloituksetta.

Oulusta bussikuljetus tapahtumapaikalle

Oulun linja-autoasemalta lähtee tapahtuma-alueelle busseja erikseen merkityiltä laitureilta (laiturit 1 ja 2). Busseja kulkee tapahtuma-alueelle aamupäivisin tasaisin väliajoin ainakin klo 13 saakka matkustajien määrästä riippuen. Bussimaksu on 10 €/henkilö. Alle 7-vuotiaat pääsevät kyytiin veloituksetta.

Bussikuljetukset liikennöi OTP Travel.

Mahdollisista muutoksista tiedotetaan tapahtuman nettisivuilla.

Jämi Fly In: Hawker Hurricane ei ehdi Jämille

Hawker Hurricanen omistajalta, Phil Lawtonilta hetki sitten saadun tiedon mukaan koneen ensilento on siirtynyt viikolla suunnitellusta, ollen nyt 14. heinäkuuta. Sen jälkeen koelento-ohjelma kestää noin viikon, ellei mitään takaiskuja tule. Näin ollen Hurricane ei missään tapauksessa ehdi Jämille.

Lentonäytöksen ohjelma on kuitenkin siten rakennettu että tällä peruuntumisella ei ole suurta vaikutusta. Toki olisimme koneen mielellämme Jämillä nähneet, mutta toivomme Philille tsemppiä projektin parissa: Leuka pystyyn ja kohti uusia tuulia! Toivottavasti näemme koneen ensi vuonna Jämilläkin.

Näytöksessä Pär Cederqvist & Supermarine Spitfire Mk XVI korvaa Hurricanen.

http://www.jamiflyin.com/