Norwegian solmii sopimuksen kahden Boeing 737 MAX 8 -koneen vuokraamisesta

cjyyh8l3x9fegst0lql0

Norwegian jatkaa lentolaivastonsa kasvattamista valikoivasti. Yhtiöllä on ilo kertoa, että se on tehnyt sopimuksen kahden Boeing 737 MAX 8 -lentokoneen vuokraamisesta.

– Sopimus on tärkeä askel Norwegianin suunnitelmassa, jolla yhtiö rakentaa tehokkaan ja nykyaikaisen lentolaivaston tulevaisuutta varten. Koneiden todelliseen käyttöön perustuva joustavuus antaa meille mahdollisuuden hallita kapasiteettiamme matalasesongin yli ja mukautua kysynnän kausivaihteluihin, sanoo Norwegianin toimitusjohtaja Geir Karlsen.

Toimitukset alkavat lähiaikoina, jotta Norwegian voi hoitaa kesäksi 2022 julkistamansa lento-ohjelman, jossa on noin 270 reittiä.

Kummankin lentokoneen vuokra-aika on yhdeksän vuotta. Sopimuksessa on koneiden todelliseen käyttöön perustuva ns. ‘power-by-the-hour’ (PBH) -järjestely sekä IATAn talvikaudelle 2021/22 että 2022/23. Tämä antaa Norwegianille tarvittavan joustavuuden kapasiteetin hallintaan matalasesongin yli. Lisäksi Norwegianilla on sopimuksen mukaan mahdollisuus korvata sopimuksen kohteena oleva 737 MAX 8 -lentokone Airbusin uuden teknologia kapearunkokoneella. Vuokranantaja on hyvämaineinen toimija, jolla on pitkäaikainen yhteistyösuhde Norwegianiin.

Sopimuksen myötä Norwegian voi jatkossakin keskittyä tarjoamaan ympäristöystävällisimpiä matkustusvaihtoehtoja asiakkailleen.

1,2 miljoonaa matkustajaa matkusti Norwegianilla lokakuussa

zmjyizp4p6zndp4iirra

Norwegianin lokakuun liikennetiedot osoittavat, että matkustajamäärän kasvu jatkui. Ensimmäistä kertaa pandemian puhkeamisen jälkeen yli miljoona matkustajaa matkusti Norwegianilla yhden kuukauden aikana. Kysyntä kehittyy edelleen suotuisasti ja yhtiö lentää suorilla lennoilla jo moniin suosittuihin kohteisiin Pohjoismaissa ja Euroopassa.

– Matkustajamäärämme kasvaa jo kuudentena kuukautena peräkkäin. Olemme erittäin iloisia, että matkojen kysyntä on korkealla samalla kun siirrymme kohti talvikautta. Varausten määrä kasvaa koko verkostossamme Euroopassa, kertoo Norwegianin toimitusjohtaja Geir Karlsen.

Traffic report October 2021-page-001

Norwegian kuljetti lokakuussa 1 203 205 matkustajaa, mikä on lähes 900 000 matkustajaa enemmän kuin saman ajanjakson aikana viime vuonna. Verrattuna lokakuuhun 2020 kokonaiskapasiteetti (ASK) kasvoi 195 prosenttia ja myytyjen henkilökilometrien määrä (RPK) 340 prosenttia. Käyttöaste oli lokakuussa 82,7 prosenttia, missä on kasvua 27 prosenttiyksikköä viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

Norwegianin laivastossa oli lokakuussa 48 lentokonetta. Aikataulun mukaisista lennoista operoitiin 99,9 prosenttia ja lennoista 88,3 prosenttia lähti aikataulussa.

:KATSO LISTA: Norwegian aloittaa uudelleen 76 reittiä ja ottaa käyttöön 12 lisäkonetta

Norwegian 737-800

Norwegian aloittaa uudelleen 76 lentoreittiä 1. heinäkuuta alkaen. Reittejä avataan sekä maiden sisäisillä että ulkomaan reiteillä Euroopassa. Reittien uudelleen käynnistäminen on tulosta asiakkaiden kasvaneesta kysynnästä ja siitä, että useat muut lentoyhtiöt ovat jo aloittaneet lennot uudelleen Euroopassa. Suomessa Norwegian aloittaa jälleen lennot Tukholmaan ja Osloon.

– Monet asiakkaat ovat toivoneet, että Norwegian aloittaisi lennot useampaan kohteeseen kuin tämänhetkiset kotimaan reitit Norjassa, joita lennämme kahdeksalla lentokoneella. Sen vuoksi minulla on myönteistä kerrottavaa kaikille, jotka haluavat matkustaa Norwegianilla kesällä. Tulemme nimittäin aloittamaan uudelleen lennot useisiin kohteisiin, joita asiakkaat ovat toivoneet. Nyt, kun kilpailijamme ovat tuoneet takaisin suuria osia tarjonnastaan, haluamme myös olla mukana ja myötävaikuttaa siihen, että yhteiskunta palaa vähitellen kohti normaalimpaa. Olemme ottaneet käyttöön myös monia toimenpiteitä, jotta jo ennestään alhaista tartuntariskiä vähennetään lennoilla entisestään, sanoo Norwegianin konsernijohtaja Jacob Schram.

Norwegianilla on viime aikoina ollut käytössä kahdeksan lentokonetta, joilla se on lentänyt joitakin Norjan sisäisiä lentoja. Nyt liikenteeseen otetaan 12 konetta lisää, mikä merkitsee, että yli 900 norjalaisten tukikohtien lentäjää ja matkustamohenkilöstön jäsentä tulee vastaamaan 20 koneen miehistöstä.

– Olen erittäin iloinen, että moni ”Red Nose Warrior” palaa jälleen töihin ja lennoille pitämään huolta asiakkaistamme, jatkaa Schram.

Helsinki-Vantaan lentoasemalta Norwegian tulee lentämään seuraavat reitit:

Tukholma (6 kertaa viikossa)
Oslo (3 kertaa viikossa)

Lista kaikista reiteistä:

Lippuja voi varata osoitteessa www.norwegian.com

Turvallinen matka Norwegianilla

Matkustajat voivat tuntea olonsa turvalliseksi, kun he lentävät Norwegianilla. Asiakkaillemme ja henkilöstöllemme terveys ja turvallisuus ovat aina kaikkein tärkein asia – siitä syystä olemme tehneet monia toimenpiteitä minimoidaksemme tartuntariskin lennoilla.

 • Matkustajien, jotka ovat kuusi vuotta tai sitä vanhempia, tulee käyttää kasvosuojaimia, kun he matkustavat kanssamme. Tämä vastaa eurooppalaisen lentoviranomaisen suosituksia. Kasvosuojaimen käytöllä jokainen voi myötävaikuttaa siihen, että matka on turvallisempi sekä itselle että kanssamatkustajille.
 • Pyydämme matkustajia huomiomaan turvavälit sekä koneeseen noustessa että sieltä poistuttaessa.
 • Matkustajat sijoitetaan matkustamossa eri puolille ja keskipenkit täytetään viimeisenä. Yhdessä matkustavat matkustajat sijoitetaan istumaan vierekkäin.
 • Vähentääksemme kontakteja matkustajien ja henkilöstön välillä lennoilla ei ole tarjoilua.
 • Koneemme desinfioidaan huolella tiukkojen käytäntöjen mukaisesti ja huomiomme erityisesti kosketuspinnat koneen sisätiloissa. Näin minimoimme matkustajien ja matkustamohenkilöstön riskiä.

Kaikki koneemme on myös varustettu kehittyneellä ilmansuodatuksella, joka poistaa periaatteessa kaikki ilmassa olevat mikropartikkelit, myös bakteerit ja virukset. Samaa teknologiaa käytetään sairaaloiden leikkaussaleissa. Matkustamon ilma puhdistetaan kokonaan joka kolmas–neljäs minuutti. Asiakkaamme voivat tuntea olonsa turvalliseksi siitä, että matkustamon ilma on puhdasta, kun he matkustavat kanssamme.

Tutkimukset osoittavat, että tartuntariski lennoilla on hyvin pieni. Jos epäilisimme tartuntaa lennolla, meillä on käytännöt ja varusteet tilanteen hoitamiseksi.

Kuluttaja-asiamies Norwegianin tilanteesta: nyt ei kannata ottaa vastaan cash pointseja

landing-3954979_1280

Norwegian on tarjonnut asiakkailleen rahanpalautusten sijasta lentopisteitä eli cash pointseja. Kuluttaja-asiamies muistuttaa, että Norwegianin nykyisen tilanteen vuoksi palautus kannattaa vaatia rahana. 

Kuluttaja-asiamies on huolissaan lentoyhtiö Norwegianin kuluttajille tarjoamista lentopisteistä eli cash pointseista rahanpalautuksen vaihtoehtona silloin, kun yhtiö peruuttaa lennot. Tämänhetkisten tietojen mukaan yhtiö peruu lähes kaikki lentonsa ainakin vuoden ajaksi, vaikka yhtiön toiminta jatkuisikin. Talousvaikeuksissa oleva Norwegian pitää yhtiökokouksen maanantaina 4.5.2020, jolloin ratkeaa, pääseekö lentoyhtiö velkajärjestelyyn konkurssin välttääkseen.

– Nyt ei ole oikea aika ottaa vastaan Norwegianin tarjoamia cash pointseja, sillä lentojen toteutuminen on epävarmaa. Pisteet ovat myös Norwegianin tähänastisten ehtojen mukaan olleet voimassa vain vuoden myöntämishetkestä. Kannattaa siis vaatia palautuksia takaisin rahana. Myöskin uusien varausten ja lentojen siirtojen kanssa kannattaa odottaa. Sen sijaan että itse peruuttaisi lennon, kannattaa odottaa lentoyhtiön peruutusta, kuluttaja-asiamies Katri Väänänen painottaa.

Kuluttaja-asiamies muistuttaa, että kuluttajilla on lain mukaan oikeus saada palautukset rahana aina, kun lehtoyhtiö peruuttaa lennon. Jos matka on maksettu luottokortilla tai lennon maksamiseksi tarjotulla luotolla, rahoja voi hakea takaisin luotonantajalta kuluttajansuojalain mukaisesti. Luottoyhtiöllä on yhteisvastuu palautuksesta, eikä se voi vaatia kuluttajaa kääntymään ensin lentoyhtiön puoleen.

– Jos lentoyhtiö menee konkurssiin, lahjakortin ottanut kuluttaja saattaa menettää oikeutensa vaatia rahoja takaisin luottokorttiyhtiöiltä.

Kuluttaja-asiamies seuraa Norwegianin tilannetta tiiviisti ja kertoo lisää heti, kun aiheesta on enemmän tietoa.

Selvityspyyntö Norwegianille – kuluttajan oikeudet turvattava kriisitilanteessakin

Kuluttaja-asiamies on myös ollut huolissaan Norwegianin peruutuskäytäntöihin liittyvästä asiakasviestinnästä. Norwegian ei ole kuluttaja-asiamiehen havaintojen mukaan kertonut asiakkailleen aina riittävän selvästi vaihtoehdoista, joita asiakkailla on, kun lentoyhtiö peruuttaa lennon. Norwegianin viestintä on korostanut yhtiön omaa cash points -järjestelmää eikä rahanpalautusvaihtoehdosta ole kerrottu aina riittävän ajoissa ja selkeästi.

Kuluttaja-asiamies odottaa asiassa parhaillaan selvitystä Norwegianilta.

Norwegianin lentäjä- ja matkustamohenkilöstöyhtiöt Ruotsissa ja Tanskassa hakeutuvat konkurssiin

Norwegian_737-800

Covid-19 on vaikuttanut siihen, että maa toisensa jälkeen on sulkenut rajansa. Tämä on puolestaan johtanut siihen, että edellytykset matkustamiselle ovat kadonneet. Norwegianille tämä on tarkoittanut, että lähes koko lentotoiminta on keskeytynyt, mutta suuret henkilöstökustannukset ovat säilyneet. Lentäjät ja matkustamohenkilöstö ovat pääosin Norwegian-konsernin eri tytäryhtiöiden palveluksessa. Huolimatta toimenpiteistä, joita yhtiö on tehnyt kustannusten vähentämiseksi, tytäryhtiöiden hallituksille ei valitettavasti jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin jättää konkurssihakemukset.

Neljän Norwegianin tytäryhtiön, Pilot Services Sweden AB:n, Norwegian Pilot Services Denmark ApS:n, Norwegian Cabin Services Denmark ApS:n ja Norwegian Air Resources Denmark LH ApS:n, hallitukset tekivät tänään maanantaina päätökset hakeutumisesta konkurssiin. Norjassa on mahdollista lomauttaa henkilöstöä, mikä merkitsee, että valtio vastaa palkkakustannuksista lomautusaikana. Valitettavasti vastaavaa lomautusmahdollisuutta ei ole Ruotsissa ja Tanskassa, mikä tarkoittaa, että kustannukset säilyvät, vaikka lentäjät ja matkustamohenkilöstö eivät ole töissä.

Tilanne ei vaikuta Norwegianin Ruotsissa olevaan tytäryhtiöön, Norwegian Air Swedeniin (NSE). Norwegianilla on 54 Ruotsiin rekisteröityä lentokonetta ja lentotoimilupa Ruotsissa. Koronasta johtuen Norwegian ei ole operoinut lentoja Ruotsissa ja Tanskassa useiden viime viikkojen aikana.

– Kriisi koettelee ilmailualaa pahemmin kuin koskaan aiemmin ja olemme tehneet kaiken, mitä voimme, jotta olisimme voineet välttää sen, mitä tytäryhtiöillemme Ruotsissa ja Tanskassa tapahtuu nyt. Kilpailijoidemme tapaan olemme pyytäneet Ruotsin ja Tanskan valtioiden tukea. Ensimmäinen muodollinen hakemus Ruotsin viranomaisille jätettiin kuukausi sitten, mutta vielä ei ole esitetty konkreettisia ehdotuksia likviditeettitoimenpiteiksi. Meillä ei ole aikaa odottaa, sillä yhtiö on akuutissa kriisissä. Lentäjämme ja matkustamohenkilöstömme ovat toimintamme ydin ja he ovat tehneet loistavaa työtä. Tämä oli raskas päätös ja pahoittelen syvästi seurauksia, joita tästä aiheutuu niille, joita asia koskee. Työskentelemme vuorokauden ympäri viedäksemme meidät tämän kriisin läpi ja lentääksemme jälleen vahvempana ja parempana Norwegianina kuin koskaan aikaisemmin sekä yhtiönä, joka voi tarjota töitä lentävälle henkilöstölle tulevaisuudessa, sanoo Norwegianin konsernijohtaja Jacob Schram.

Huolimatta toimenpiteistä, joita yhtiö on jo tehnyt, Ruotsin ja Tanskan valtioiden merkittävän tuen puuttuminen ei antanut muuta vaihtoehtoa. Alla olevien Norwegian-konsernin yritysten hallitukset ovat tänään maanantaina 2. huhtikuuta päättäneet hakeutua konkurssiin:

 • Pilot Services Sweden AB
 • Norwegian Pilot Services Denmark ApS
 • Norwegian Cabin Services Denmark ApS
 • Norwegian Air Resources Denmark LH ApS

Koska tarve lentäjille ja matkustamohenkilöstölle on tällä hetkellä käytännössä katsoen olematon, Norwegian on myös irtisanonut sopimukset miehistöpalveluita Norwegianille tarjoavien OSM Aviationin ja Rishwortin kanssa. Näillä yhtiöillä on lentohenkilöstöä Ruotsissa, Espanjassa, Isossa-Britanniassa, Suomessa ja Yhdysvalloissa.

Konkurssiin hakeutuvat yhtiöt ja irtisanottavat sopimukset koskevat 1 571 lentäjää ja 3 134 matkustamohenkilöstön jäsentä Ruotsissa, Espanjassa, Isossa-Britanniassa, Suomessa ja Yhdysvalloissa. Vaikutukset eivät koske noin 700 lentäjää ja 1 300 matkustamohenkilöstön jäsentä Norjassa, Ranskassa ja Italiassa.

Kyseessä olevien maiden konkurssituomioistuimet ja konkurssinhoitajat jatkavat konkurssiin hakeutuvien tytäryhtiöiden asioiden käsittelyä.

Norwegianin maaliskuu: COVID-19 vaikutti voimakkaasti

David Peacock_5

COVID-19:n maailmaanlaajuinen leviäminen vaikutti ilmailualaan kaikkialla maailmassa ja sen vaikutus oli voimakas Norwegianin liikennelukuihin maaliskuussa. Yhtiön kysyntä laski merkittävästi viranomaisten asettamista matkustusrajoituksista ja vähentyneestä matkustamisesta johtuen.

Norwegian sopeutti reittiverkostoaan laskeneen kysynnän vuoksi useita kertoja maaliskuussa. Maaliskuun 10. päivä yhtiö vähensi suunnitellun mukaista kapasiteettiaan noin 15 prosentilla. Maaliskuun 16. päivä sopeuttaminen jatkui ja suunnitellun mukaisen kapasiteetin vähennys nousi 85 prosenttiin. Suurin osa lennoista peruutettiin 25. maaliskuuta alkaen. Kapasiteetti oli 40 prosenttia suunniteltua alhaisempi. Operoitujen lentojen käyttöaste oli 72 prosenttia, laskua 13,8 prosenttiyksikköä verrattuna samaan kuukauteen vuotta aiemmin.

Kapasiteetti (ASK) laski 53 prosentilla verrattuna samaan ajankohtaan viime vuonna ja myytyjen henkilökilometrien määrä (RPK) laski 60 prosentilla. Maaliskuussa 1 153 283 asiakasta valitsi lentoyhtiökseen Norwegianin, laskua 61 prosenttia.

Maaliskuussa Norwegian lensi 77 prosenttia aikataulun mukaisista lennoista sekä viranomaisten pyynnöstä useita ylimääräisiä lentoja, joilla noudettiin asiakkaita kotiin. Yhtiö jatkoi myös joidenkin reittien operointia kriittisen infrastruktuurin ylläpitämiseksi Pohjoismaissa.

– Äärettömän nopeasti kehittyneellä COVID-19-pandemialla oli merkittävä vaikutus Norwegianin liikennelukuihin maaliskuussa. Maailmanlaajuisten matkustusrajoitusten ja voimakkaasti vähentyneen kysynnän seurauksena Norwegianin piti peruuttaa lentoja toistuvasti koko kuukauden ajan. Yhteistyössä viranomaisten kanssa Norwegian lensi useita ylimääräisiä lentoja, joilla tuotiin kotiin tuhansia matkustajia. Haluan kiittää kaikkia omistautuneita kollegojamme ja asiakkaitamme kaikesta viime viikkoina saamastamme tuesta, sanoo Norwegianin konsernijohtaja Jacob Schram.

Norwegian peruuttaa 85 prosenttia lennoistaan ja lomauttaa noin 7 300 työntekijää

hknj2duukvgax4z2t4bi

COVID-19-tilanne kärjistyy jatkuvasti. Kysynnän pysähtymisen ja ympäri maailmaa olevien pakottavien viranomaisten asettamien matkustusrajoitusten vuoksi Norwegian peruuttaa vähitellen suurimman osan lennoistaan ja lomauttaa väliaikaisesti merkittävän osan henkilöstöstään.

– Toimialamme on ennennäkemättömän ja kriittisen tilanteen edessä. Lähestymme tilannetta, jossa suurin osa lentokoneistamme seisoo tilapäisesti maassa. Useat Euroopan maat ovat jo sanoneet tekevänsä kaikkensa varmistaakseen, että heidän lentoyhtiönsä voivat jatkaa toimintaansa, kun yhteiskunta normalisoituu. Arvostamme, että Norjan viranomaiset ovat ilmoittaneet toteuttavansa kaikki tarvittavat toimenpiteet lentoliikenteen suojelemiseksi Norjassa ja varmistaakseen siten tärkeän infrastruktuurin ja työpaikkojen säilymisen, sanoo Norwegianin konsernijohtaja Jacob Schram.

Norwegian on jo keskeyttänyt merkittävän määrän lennoistaan ja tärkein tehtävä tällä viikolla on ylläpitää niin moni aikataulun mukainen lento kuin mahdollista, jotta voimme varmistaa, että asiakkailla on mahdollisuus palata välittömästi kotiin. Yhtiö työskentelee myös läheisesti viranomaisten kanssa pelastuslentojen järjestämiseksi, jos se on tarpeellista. Norwegian on yhteydessä tekstiviestillä tai sähköpostitse matkustajiin, joihin reittimuutokset ja peruutukset vaikuttavat.

– Ymmärrämme, että tämä poikkeuksellinen tilanne on stressaava asiakkaillemme, mutta haluan vakuuttaa kaikille, että työskentelemme kellon ympäri varmistaaksemme, että kaikista huolehditaan tässä tilanteessa parhaalla mahdollisella tavalla, sanoo Schram.

Koska suurin osa yhtiön koneista on pysäköitynä, Norwegian joutuu valitettavasti lomauttamaan tilapäisesti kaikkiaan yli 7 300 työntekijää. Se vastaa noin 90 prosenttia työntekijöistä, johon kuuluu lentäjiä, matkustamohenkilöstöä, huollon ja hallinnon henkilöstöä. Lomautusmenettely vaihtelee maittain ja Norwegianin edustajat ovat jo rakentavassa vuoropuhelussa ammattiliittojen ja henkilöstön edustajien kanssa kaikissa toimipisteissään verkostonsa alueella.

– On todella raskasta, että joudumme lomauttamaan tilapäisesti yli 7 300 kollegaamme, mutta valitettavasti meillä ei ole muuta vaihtoehtoa. Haluan kuitenkin korostaa, että tämä on väliaikaista. Kun maailma normalisoituu tavoitteeni on, että voin pitää mahdollisimman monen omistautuneista kollegoistani, sanoo Schram.

Norwegianin reittiverkoston muutokset

 • Tuhansia reittejä on jo peruutettu.
 • Maaliskuun 21. päivästä lähtien yhtiö lentää ensisijaisesti karsitulla aikataululla Norjan sisällä sekä Pohjoismaisten pääkaupunkien välillä. Yhtiö operoi joitakin Euroopan sisäisiä lentoja. Kaikki mannertenväliset lennot pois lukien Skandinavian ja Thaimaan väliset lennot on peruutettu (viimeinen lento maaliskuun lopussa).
 • Kaikki lennot, jotka operoidaan ovat myynnissä osoitteessa Norwegian.com.
 • Karsittu aikataulu on voimassa ainakin 17. huhtikuuta saakka, mutta aikatauluja tarkistetaan säännöllisesti matkustusrajoitusten ja kysynnän mukaan.
 • Norwegian päivittää asiakkaita, rahoitusmarkkinoita ja mediaa ajankohtaisella tiedolla, kun uusia toimenpiteitä otetaan käyttöön.

Yksityiskohtaiset karsitut aikataulut – 25. maaliskuuta alkaen

Norja:
Oslo – Bergen/Stavanger/Trondheim: 4 päivittäistä lähtöä
Oslo – Ålesund/Bodö/Evenes/Tromssa: 2 päivittäistä lähtöä
Oslo – Alta/Kirkkoniemi: 1 päivittäinen lähtö
Oslo – Haugesund/Kristiansand/Molde: 1 päivittäinen lähtö
Oslo – Huippuvuoret: 3 viikoittaista lähtöä
Oslo – Tukholma/Kööpenhamina: 2 päivittäistä lähtöä
Oslo – Helsinki: 4 viikoittaista lähtöä
Stavanger – Bergen: 1 päivittäinen lähtö
Bergen – Trondheim: 1 päivittäinen lähtö

Suomi:
Helsinki – Kittilä: 6 viikoittaista lähtöä
Helsinki – Oulu: 1 päivittäinen lähtö
Helsinki – Rovaniemi: 1 päivittäinen lähtö
Helsinki – Oslo: 4 viikoittaista lähtöä

Ruotsi:
Tukholma – Kiiruna: 4 viikoittaista lähtöä
Tukholma – Luulaja/Uumaja: 2 viikoittaista lähtöä
Tukholma – Helsinki: 2 päivittäistä lähtöä
Tukholma – Kööpenhamina: 2 päivittäistä lähtöä
Tukholma – Oslo: 2 päivittäistä lähtöä

Tanska:
Kööpenhamina – Oslo: 2 päivittäistä lähtöä

Norwegian peruuttaa yli 4 000 lentoa ja ottaa käyttöön tilapäiset lomautukset

Norwegian 737-800

Yhdysvaltojen asettaman matkustuskiellon sekä kärjistyneen koronavirustilanteen johdosta Norwegian on päättänyt peruuttaa noin 4 000 lentoa toukokuun loppuun asti. Peruutetut lennot vastaavat kaikkiaan noin 40 prosenttia yhtiön kaukolentoverkostosta ja 25 prosenttia Euroopan lennoista.

– Tämä on ennennäkemätön tilanne. Meidän tärkein tehtävämme on huolehtia asiakkaidemme ja työntekijöidemme turvallisuudesta. Uudet rajoitukset tekevät vaikeasta tilanteesta entistäkin vaikeamman. Kannustamme viranomaisia eri puolilla maailmaa toimimaan sen puolesta, että tärkeä infrastruktuuri ja työpaikat voidaan pelastaa, sanoo Norwegianin konsernijohtaja Jacob Schram.

40 prosenttia kaukolentokapasiteetista peruutetaan
Maaliskuun 13.– 29. päivä peruutamme suurimman osan kaukolennoistamme Yhdysvaltoihin Amsterdamista, Madridista, Oslosta, Barcelonasta ja Pariisista.

Maaliskuun 13. päivästä toukokuun loppuun asti peruutetaan kaikki Rooman ja Yhdysvaltojen väliset lennot.

Maaliskuun 29. päivästä huhtikuun loppuun peruutetaan kaikki lennot Pariisista, Barcelonasta, Madridista, Amsterdamista, Ateenasta ja Oslosta Yhdysvaltoihin.

Oslo – Fort Lauderdale jatkuu 28. maaliskuuta saakka.

Kaikki reitit Lontoon Gatwickin ja Yhdysvaltojen välillä lennetään suunnitellun mukaisesti. Tavoitteenamme on uudelleen reitittää niin moni asiakkaistamme kuin mahdollista Lontoon kautta matkustuskiellon aikana.

Merkittävät vaikutukset lyhyen matkan verkostoon
Norwegian peruuttaa myös suuren määrän kotimaan lennoistaan Norjassa ja lentoja Skandinaviassa, kuten Oslo-Kööpenhamina ja Oslo-Tukholma. Myös kaikki lennot Italiaan peruutetaan. Useita kotimaan ja Skandinavian sisäisiä lentoja yhdistetään.

Asiakkaisiin, jotka ovat varanneet lentoja niille lennoille, joita muutokset koskevat, ollaan yhteydessä ja heille tarjotaan uudelleenvarausmahdollisuutta myöhempään ajankohtaan. Kyselyjen suuresta määrästä johtuen suosittelemme asiakkaitamme tarkistamaan viimeisimmän tilanteen nettisivuiltamme www.norwegian.com/updates. Jos matka on 15. huhtikuuta 2020 jälkeen, toivomme, että asiakaspalveluumme ollaan yhteydessä myöhemmin.

Lomautukset
Pandemian aikana Norwegian asettaa etusijalle yhtiön asiakkaiden ja työntekijöiden terveydestä ja hyvinvoinnista huolehtimisen samalla kun varmistetaan Norwegianin kyky pitää yllä välttämättömät toiminnot ja jatkaa palvelujen tarjoamista asiakkaille.

Koronaviruksen aiheuttamasta poikkeuksellisesta markkinatilanteesta, sen seurauksena tapahtuneesta asiakkaiden dramaattisesta vähenemisestä ja tilanteesta johtuvasta tuotannon laskusta yhtiön tulee tutkia kaikki mahdolliset vaihtoehdot kustannusten vähentämiseksi. Tämä pitää valitettavasti sisällään myös tilapäiset lomautukset jopa 50 prosentissa henkilöstöämme ja luku voi kasvaa. Väliaikaiset lomautukset vaikuttavat kaikkiin osastoihin.

Olemme aloittaneet neuvottelut ammattiliittojen kanssa ja yhtiö ilmoittaa neuvottelujen tuloksista suoraan osastoille ja työntekijöille, joita lomautukset tulevat koskemaan.

Norwegian peruuttaa COVID-19:n seurauksena noin 3000 lentoa ja ilmoittaa lomautuksista

ieo0bpo8zh9g0k2lmc55

COVID-19-tilanteesta johtuen Norwegian suunnittelee peruuttavansa noin 3 000 lentoa maaliskuun puolivälistä kesäkuun puoliväliin saakka. Tämä vastaa noin 15 prosenttia yhtiön kapasiteetista tällä ajanjaksolla. Norwegian ryhtyy myös muihin toimenpiteisiin mukaan lukien merkittävää osaa henkilöstöä koskevat lomautukset.

Norwegian on viimeisen viikon aikana huomannut kysynnän laskeneen. Yhtiö tulee tästä syystä peruuttamaan 3 000 lentoa vastaamaan muuttunutta kysyntää. Peruutetut lennot vastaavat 15 prosenttia yhtiön kokonaiskapasiteetista ajanjaksolla maaliskuun puolivälistä kesäkuun puoliväliin. Peruutukset vaikuttavat koko reittiverkostoon. Norwegian kertoo yksityiskohtia niin pian kuin suunnitellut muutokset ovat selvillä. Asiakkaisiin, joita muutokset koskevat, ollaan yhteydessä suoraan.

– Tämä on vakava ajanjakso koko ilmailualalle ja myös Norwegianille. Kannustamme viranomaisia välittömiin toimiin, jotta lentoyhtiöiden taloudellista taakkaa voidaan helpottaa samoin kuin suojata tärkeä infrastruktuuria ja työpaikkoja, sanoo Norwegianin konsernijohtaja Jacob Schram.

– Valitettavasti peruutetut lennot tulevat vaikuttamaan merkittävään osaan Norwegianin työntekijöitä. Olemme aloittaneet viralliset neuvottelut ammattiliittojen kanssa työntekijöiden lomautuksista. Jatkamme rakentavaa vuoropuhelua ammattiliittojen ja kollegojemme kanssa, jotta selviämme tämän vaikean ajan läpi, jatkaa Schram.

Norwegianilla korkeammat yksikkötuotot ja parempi täsmällisyys helmikuussa

qpwv1oha4yfhbtm4bd3o

Norwegianin helmikuun liikennetiedot osoittavat, että yhtiön strategia siirtyä kasvusta kannattavuuteen näkyy merkittävästi kohonneissa yksikkötuotoissa ja parantuneessa täsmällisyydessä. Viime päivinä joidenkin reittien kysyntä on heikentynyt ja yhtiö on siitä syystä päättänyt peruuttaa 22 lentoa Euroopan ja Yhdysvaltojen välillä.

Norwegian kuljetti 1 955 585 matkustajaa helmikuussa. Suunnitellut kapasiteetin vähennykset ja reittiverkoston optimointi vaikuttivat lukuihin edelleen positiivisesti. Täsmällisyys oli helmikuussa 84,2 ja käyttöaste 81,7 prosenttia, nousua 0,2 prosenttiyksikköä.

– Olen erittäin tyytyväinen, että jatkamme strategiamme mukaisesti kohti kannattavuutta usean vuoden merkittävän kasvun jälkeen. Helmikuu oli yhdestoista peräkkäinen kuukausi, jolloin suunnitellut kapasiteettivähennykset vaikuttivat yksikkötuottoihin positiivisesti. Olen myös tyytyväinen, että täsmällisyytemme parani, sillä tiedän, miten tärkeää se on asiakkaillemme. Samanaikaisesti olemme viime päivien aikana huomanneet, että kysyntä on heikentynyt koronaviruksen vuoksi tietyillä reiteillä. Olemme siitä syystä päättäneet peruuttaa joitakin lentoja Euroopan ja Yhdysvaltojen välillä, sanoo Norwegianin toimitusjohtaja Jacob Schram.

Yhtiön CO2-päästöt pysyivät helmikuussa samalla tasolla kuin viime kuussa ja ne olivat 75 grammaa matkustajakilometriä kohti. Lukuihin vaikutti se, että yhtiön on pitänyt vuokrata vanhempaa korvaavaa kalustoa. Norwegianilla on yksi maailman ympäristöystävällisimmistä lentolaivastoista. Nuoren laivaston ansioista yhtiö on vähentänyt matkustajakohtaisia päästöjä 33 prosentilla vuodesta 2009 lähtien. Helmikuussa yli 37 000 asiakasta valitsi ilmastokompensoinnin lentovarauksensa yhteydessä Norwegianin verkkosivuilla.

COVID-19:n aiheuttama kysynnän muutos

Viime päivien aikana Norwegian on huomannut kysynnän laskeneen joillakin reiteillä. Tämä koskee erityisesti lentoja pidemmän ajan kuluttua, kun taas vaikutus lähiviikkojen lentoihin on ollut vähäisempi. Yhtiö on siitä syystä päättänyt peruuttaa 22 Euroopan ja Yhdysvaltojen välistä kaukolentoa 28. maalikuuta ja 5. toukokuuta välillä. Norwegianilla on vain vähän lentoja Pohjois-Italiaan ja muille alueille, joihin virus on vaikuttanut voimakkaasti. Yhtiöllä on myös suurempi osuus loma- ja vapaa-ajanmatkoja, joihin näyttää kohdistuvan vähemmän vaikutuksia kuin liikematkoihin. Lisäksi Norwegian on jo vähentänyt kapasiteettia lähes 15 prosentilla vuonna 2020. Yhtiö seuraa tilannetta tarkasti ja arvioi jatkuvasti reittiverkoston lisämuutostarpeita. Vaikutukset kohdistuvat seuraaviin reitteihin: Rooma – Los Angeles, Rooma – Boston, Rooma – New York (vähemmän lentoja kaikilla reiteillä valikoitujen viikkojen aikana) ja Lontoo – New York (kolmen päivittäisen lennon sijasta kaksi päivittäistä lentoa). Yhtiö on yhteydessä asiakkaisiin, joihin muutokset vaikuttavat ja tarjoaa heille vaihtoehtoisia lentoja.

Kysynnän epävarmuudesta johtuen Norwegian vetää takaisin 13. helmikuuta 2020 antamansa ohjeistuksen. Tällä hetkellä liian varhaista arvioida, miten virustilanne vaikuttaa kokonaisuudessaan yhtiöön.