SNOWBIRD SUUNNITTELEE ENERGIAKLUSTERIA PALVELEVIA LENTOYHTEYKSIÄ

1048690_577467889012925_551686998_o

Uuden, käynnistysvaiheessa olevan tilauslehtoyhtiö Snowbirdin edustajat vierailivat Vaasassa 19.8. tapaamassa Vaasan seudun matkailun, logistiikkakehittämisen ja elinkeinoelämän edustajia. Snowbird tarjoaa päätoimialansa tilauslentoliikenteen lisäksi säännöllisen epäsäännöllistä reittiliikennettä.

Yhtiö on aloittamassa syksyllä lentoja Suomen eri maakuntakentiltä esimerkiksi Malagaan, Alicanteen ja Manner-Eurooppaan, ja nyt Pohjoismaiden energiakeskittymän ytimessä käydyissä keskusteluissa suunniteltiin, mitkä yhteydet palvelisivat Vaasan seutua ja sen energiaklusteria parhaiten.

VASEKin viestintäpäällikkö Suvi Markko esitteli Snowbirdin edustajille Vaasan seutua, ja logistiikka-asiantuntija Riitta Björkenheim Vaasan seudun lentoliikenteen nykytilannetta ja kehitystä sekä tulevaisuuden suunnitelmia.

– Lentoliikenne on ollut kovassa murroksessa ja sen muutos jatkuu edelleen. Nykyään matkustajat tekevät matkapäätöksensä nopeasti erityisesti vapaa-ajan matkustuksessa. Vaasan seudun lukuisat liikematkustajat ja korkeakoulukaupungin opiskelijamäärät tarjoavat Snowbirdille hyvän matkustajapotentiaalin, joka on tottunut nopeisiin käänteisiin ja edullisiin hintoihin, Björkenheim toteaa.

Snowbird on toimitusjohtajansa Marja Aallon mukaan seuraavan sukupolven lentoyhtiö, joka nojaa uuteen teknologiaan ja jättää hallinnon osuuden työntekijämäärästään pienemmäksi kuin perinteisemmät lentoyhtiöt.

– Pärjäämme matalalla organisaatiolla tehokkaiden sähköisten työkalujen avulla, Aalto kertoo.

– Haemme vankkaa alueellista yhteistyötä paikallisten matkanjärjestäjien, matkatoimistojen ja matkailuyrittäjien kanssa.

– Seudun asukkaat ensisijaisesti haluavat pois alueelta, mutta jotta lentoyhteys voi kestävästi kasvaa, tarvitaan myös alueelle tuleville syy tulla tänne. Eli paketoituja palveluja, esimerkiksi juuri ainutlaatuiseen luonnonperintökohteeseen, Aalto jatkaa.

Snowbird pitää alueiden kanssa tehtävää markkinointiyhteistyötä todella tärkeänä ja kuuntelee tarkasti seutujen toiveita kohteista.

Aallon vastaus Björkenheimin kysymykseen siitä, mitä Snowbird seuraavaksi toivoo ja odottaa Vaasan seudulta, saa tyytyväisen hymyn tapaamisen osallistujien huulille:

– Voisimme selvittää mahdollisuuksia avata reitit Zürichin ja Müncheniin, siihen tarvitsisimme hieman tilastoja. Ehkä myös osa suunnittelemistamme syksyn Malagan lennoista voidaan lentää Vaasan kautta, Aalto listaa.

Elinkeinoelämän edustajat ovat tyytyväisiä: energiaklusterin kansainväliset yhtiöt hyötyvät, vapaa-ajanmatkustajat hyötyvät.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV): Virtuaalilentoyhtiöt rinnastetaan valmismatkaliikelaissa matkanjärjestäjiin

1048690_577467889012925_551686998_o

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) kielsi 23.6.2014 tilauslentoyhtiö Snowbird Airlines Oy:tä myymästä lentoja suoraan kuluttajille, ennen kuin yhtiö on rekisteröitynyt KKV:n ylläpitämään matkatoimistorekisteriin – tai vaihtoehtoisesti saanut Trafilta luvan lentoliikenteen harjoittamiseen. Yritys on kuitenkin valittanut päätöksestä, joten se voi jatkaa toistaiseksi myyntiä myös kuluttajille, koska päätös ei ole vielä lainvoimainen.

KKV:n päätös perustuu valmismatkaliikelakiin, jonka säännökset koskevat vain kuluttajille tapahtuvaa myyntiä – matkanjärjestäjille, matkatoimistoille ja muille yrityksille Snowbird Airlines voi myydä lentoja vapaasti.

Valmismatkaliikelaki koskee myös ns. virtuaalilentoyhtiöitä, jotka myyvät lentoja suoraan kuluttajille. Lentoyhtiöt, joilla ei ole lentoliikenteen harjoittajan lupaa rinnastetaan laissa matkanjärjestäjiin ja niillä on siten velvollisuus rekisteröityä KKV:n ylläpitämään matkatoimistorekisteriin. Rekisteröitymisen edellytyksenä on puolestaan se, että matkanjärjestäjä asettaa vakuuden turvaamaan kuluttajien etukäteen maksamia matkoja ja lentoja.

Snowbird Airlines Oy ei ole rekisteröitynyt matkatoimistorekisteriin, eikä ole asettanut KKV:lle vakuutta, jolla kuluttajien saatavat turvattaisiin. Yhtiöltä lippua hankkivan kuluttajan on siksi hyvä huomata, ettei lipun hintaa saa välttämättä takaisin, jos yritys ajautuu maksukyvyttömäksi. Poikkeuksena on tilanne, jossa lippu on maksettu luottokortilla – maksun palauttamista voi silloin hakea luottokorttiyhtiöltä.

Seinäjoelle pääsee pian taas lentäen

1048690_577467889012925_551686998_o

Snowbird Airlines on viime vuonna perustettu kotimainen tilauslentoyhtiö, joka aikoo ottaa yhdeksi kohteekseen Seinäjoen. Kuva: Snowbird Airlines

Uusi kotimainen tilauslentoyhtiö Snowbird Airlines käy parhaillaan neuvotteluita säännöllisen lomalentoliikenteen käynnistämisestä Seinäjoelle.

Seinäjoki kiinnostaa yhtiön toimitusjohtajan Marja Aallon mukaan kovasti yhtiötä.

Ensimmäiset lennot saattavat toteutua Seinäjoelle jo ensi lokakuussa. Säännöllistä, päivittäistä reittiliikennettä ei ole luvassa.

Snowbird aloittaa syksyllä lennot ainakin kolmeen kohteeseen kahdesti viikossa.

Rengonharjun säännöllinen reittiliikenne Helsinkiin loppui keväällä 2013.