Suora lentoreitti Turusta Puolan Krakovaan avautui vapunpäivänä

wizz-air-a3218e7a3c5d7b3749ca819e56fddd9dd4bf_74d31fff

Lentoyhtiö Wizz Air jatkaa uusien lentoyhteyksien avaamista Turusta. Yhtiö aloitti vapunpäivänä 1.5. reittilennot Turusta Puolan Krakovaan. Reittiä operoidaan kahdesti viikossa, keskiviikkoisin ja sunnuntaisin.

Wizz Air on tehnyt viime aikoina useita avauksia Turusta Eurooppaan. Marraskuussa 2018 yhtiö aloitti lennot Turusta Liettuan Kaunasiin. Suora reitti Turusta Lontoon Lutonin lentoasemalle avataan 2.7.2019. ja Makedonian pääkaupunki Skopjeen 3.7.2019.

Turun lentoasemalla uutta yhteyttä juhlistettiin vapunpäivänä 1.5. avajaisjuhlalla, saapuvalle lennolle tehdyllä vesitervehdyksellä ja avajaisnauhan leikkauksella.

Ruuhkaton ja helppojen yhteyksien päässä oleva Turun lentokenttä on houkutteleva vaihtoehto Helsinki-Vantaan lentoasemalle. Jokaisen Turun seudulta matkustavan kannattakin ehdottomasti tarkistaa Turun tarjoamat reittivaihtoehdot ennen matkalle lähtöään.

Kaupunki täynnä historiaa

Krakova on Puolan vanhimpia kaupunkeja. Krakovan asukasluku on noin 800 000 (esikaupunkeineen noin 1,2 miljoonaa) ja sen on Puolan toiseksi suurin kaupunki pääkaupunki Varsovan jälkeen.

Etelä-Puolassa sijaitseva Krakova on kaunis kaupunkikohde, jonka historia ulottuu aina keskiajalle asti. Krakova oli Puolan pääkaupunki 1500-luvun lopulle saakka. Historiallisen kaupungin arkkitehtuuri on poikkeuksellisen upea, ja Krakovan läpi virtaava Veiksel-joki tuo kaupunkiin oman tunnelmansa.

Viralliselta nimeltään Krakova Johannes Paavali II:n kansainvälinen lentoasema Krakova-Balice sijaitse reilun kymmenen kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Lentokentältä on bussiyhteys keskustaan.

Turun ja Kaunasin välinen lentoyhteys avattiin tänään

wizz-air-a3215b13415346374d1684f0968c9664e7cb_7aaa4cf5

Wizz Airin operoimat suorat lennot Turusta Liettuan Kaunasiin käynnistyivät tänään. Uuden reittiyhteyden ensimmäinen lento nousi Turun kentältä klo 9.50. Uutta reittiä lennetään kahdesti viikossa, lähdöt ovat Turusta aina maanantaisin ja perjantaisin.

Turun apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen ja Turun lentoaseman päällikkö Juha Aaltonen katkaisivat kentällä juhlavasti nauhan reitin aloittamisen kunniaksi.

– Koska uuden yhteyden avaus on aina merkittävää koko lentoaseman kehitykselle ja toiminnalle, Finnavia ja Turun kaupunki halusivat  tarjota kaikille ensimmäisen vuoron matkustajille kakkukahvit terminaalissa, iloitsi Juha Aaltonen.

Turun alueella toimiva Naantalin Matkakauppa on reagoinut uuteen yhteyteen ripeästi ja tarjoaa jo valmiiksi räätälöityjä matkapaketteja Kaunasiin matkaaville.

Kaunas tarjoaa elämyksiä matkailijoille

Kaunas on yli 310 000 asukkaallaan Liettuan toiseksi suurin kaupunki ja maan entinen pääkaupunki. Se sijaitsee Liettuan keskiosassa, maan kahden suurimman joen Niemenin ja Nerisin yhtymäkohdassa ja Via Baltican varrella. Matkaa maan nykyiseen pääkaupunkiin Vilnaan on noin 100 kilometriä. Kaunas tulee olemaan Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2022.

Kaunasia kutsutaan usein “opiskelijoiden kaupungiksi”, sillä yli 25 000 henkeä opiskelee kaupungin yliopistossa. Kaupungissa sijaitsee muun muassa Baltian maiden suurin teknillinen yliopisto, jossa opiskelee lähes 12 000 opiskelijaa. Kaunas on myös vanha Hansakaupunki, josta löytyy merkintä arabialaisesta kartasta jo 1140-luvulta. Historiallinen vanha kaupunki on yksi sen lukuisista nähtävyyksistä.

Turusta pääsee joustavasti maailmalle

Turun lentoaseman kasvu on tällä hetkellä vakaalla ja kestävällä tasolla. Kuluvan vuoden aikana matkustajamäärät ovat kasvaneet 11 prosenttia ja uusi yhteys tulee kasvattamaan niittä entisestään. Turun lentokenttä onkin Suomen toiseksi vilkkain lentokenttä, kun tarkastellaan kansainvälisten matkustajien määrää.

Turusta voi tällä hetkellä lentää joustavasti lukuisiin kohteisiin maailmassa. Tukholman, Riian ja Helsingin kenttien kautta aukeaa kattava jatkoyhteysverkosto, ja suoria yhteyksiä on niiden lisäksi Gdanskin ja Kaunasin kentille.

Turun kentän vahvuuksiin kuuluu ehdottomasti ruuhkattomuus sekä se, että kentän läpikulkuajat ovat erittäin nopeat, jolloin matkalle lähtö on vaivatonta ja stressitöntä. Lentoasema on käyttäjiään lähellä, jolloin matkustajat välttyvät pitkältä, usein pimeässä ja huonoissa keliolosuhteissa tapahtuvasta siirtymäajosta Helsinki-Vantaalle.

– Matkalle lähtijän kannattaa aina ennen matkalle lähtöään tarkistaa Turun kentän tarjoamat vaihtoehdot, sillä Turku on usein koko matkaketjua ajatellen huokein ja mukavin vaihtoehto, korostaa Turun apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen.

Wizz Air avaa uuden lentoreitin Turusta Kaunakseen

wizz-2654513_960_720

Wizz Air ryhtyy lentämään kaksi kertaa viikossa Liettuaan, Kaunakseen. Lennot ovat maanantaisin ja perjantaisin, ja ensimmäinen reittilento lähtee marraskuun 9. päivänä.

Turussa suorat lennot nähdään hienona mahdollisuutena eri toimijoiden yhteistyölle.

– Turku ja Turun seutu tarvitsee lisää kansainvälistä osaamista täyttämään positiivisen rakennemuutoksen mukanaan tuoman työvoimatarpeen. Kaikki reitit, jotka tukevat tätä, ovat lämpimästi tervetulleita, kaupunginjohtaja Minna Arve sanoo.

– Uusi reitti vahvistaa Wizz Airin sitoutumista Suomeen, Turun kaupunkiin ja Turun lentokenttään, toteaa Wizz Airin viestintäjohtaja Andras Rado.

– Kaikki suorat lennot lisäävät turismia ja luovat uusia yhteistyömahdollisuuksia. Samaan tapaan kuin Gdanskin suorat lennot ovat lisänneet matkailua Puolaan, niin tämä yhteys tulee varmasti lisäämään matkailua Liettuaan. Uusi yhteys kiinnostaa varmasti, sillä Liettuan toiseksi suurin kaupunki Kaunas ei välttämättä ole monelle ennestään tuttu, matkailujohtaja Anne-Marget Hellén kertoo.

Kaunas sijaitsee jokien risteyksessä runsaan sadan kilometrin päässä nykyisestä pääkaupungista, Vilnasta.

Kaunas on tärkeä yliopistokaupunki, jossa sijaitsee Baltian maiden suurin teknillinen yliopisto, jossa opiskelee lähes 12 000 opiskelijaa. Lisäksi Kaunaksessa sijaitsevat muun muassaTerveystieteiden yliopisto, Vytantas Suuren Yliopisto ja Urheiluyliopisto.

Kaunas on myös vanha hansakaupunki, josta löytyy merkintä arabialaisesta kartasta jo 1140-luvulta. Historiallinen vanha kaupunki on yksi lukuisista nähtävyyksistä. Lisäksi Kaunas tulee olemaan kulttuuripääkaupunki vuonna 2022.

Uuden marraskuussa käynnistyvän Kaunas-yhteyden lisäksi Turusta pääsee tällä hetkellä suorilla lennoilla Tukholmaan, Gdanskiin ja Riikaan.

Wizz Air vahvistaa 110 A321neo-lentokoneen tilauksen Airbusille

af0c03cc2f00679d_800x800ar

Suurin Itä- ja Keski-Euroopassa lentävä halpalentoyhtiö Wizz Air on vahvistanut kesäkuussa tekemänsä aiesopimuksen 110 A321neo-lentokoneen tilauksesta. Tilaus nostaa Neo-koneiden tilauskannan yli 4 300 koneen.

Tällä hetkellä Wizz Airilla on käytössä 63 A320-perheen lentokonetta. Niillä lennetään yli 380 reitillä 22 kohteesta käsin.

“Tilaus auttaa meitä vahvistamaan jo tukevaa markkina-asemaamme Keski- ja Itä-Euroopassa. Se antaa meille myös joustonvaraa, jonka avulla voimme sovittaa kalustomme vastaamaan kasvutarpeisiimme”, sanoo Wizz Airin pääjohtaja József Váradi.

”Uusi lentokone antaa meitä pitämään kustannusetumatkamme matkustamon uusien ominaisuuksien, uusimman moottoriteknologian ja muiden tehokkuutta parantavien piirteiden avulla.”

A320neo-perheen lentokoneiden käyttökustannukset ovat kapearunkokoneiden alhaisimmat. Kun uudet koneet otetaan käyttöön, niiden polttoaineen kulutusta on vähennetty 15 %. Vuoteen 2020 mennessä päästään 20 %:n vähennyksiin.

A320neo-perheeseen kuuluu kolme erikokoista konetta, joihin mahtuu 100–240 matkustajaa. Tähän mennessä Airbus on myynyt yli 12 200 kapearunkokonetta, joista yli 6 700 on toimitettu 300 asiakkaalle eri puolilla maailmaa.

Wizz Air tilaa Airbusilta 110 A321neo-lentokonetta

bffdf3e2d9397f74_800x800ar

Itä- ja Keski-Euroopan suurin halpalentoyhtiö Wizz Air on tehnyt aiesopimuksen Airbusin kanssa 110 A321neo-lentokoneen ostamisesta. Kyseessä on suurin yksittäinen A321neo-tilaus, jonka nostaa neo-koneiden tilaukset yli 4 000 rajapyykin.

Wizz Airin tilaamien A321neo-koneiden matkustamossa käytetään Cabin Flex -kokoonpanoa, jonka ansiosta koneeseen mahtuu 239 18-tuumaista istuinta.

Tällä hetkellä Wizz Airilla on käytössä 61 lentokonetta, joilla lennetään 380 reittiä 22 kentältä.

“Nopeasti kasvavan A320-laivastomme ansiosta olemme nousseet yhdeksi Euroopan johtavista lentoyhtiöistä. A321neo on selvästikin johtava kapearunkokone, joka käytön taloudellisuus tukee kunnianhimoisia kasvusuunnitelmiamme”, sanoo WIzz Airin pääjohtaja Jozsef Varadi.

A320neo-koneiden käyttökustannukset ovat kapearunkokoneiden alhaisimmat. Kolmeen eri konekokoon mahtuu 100–240 matkustajaa. Näin tuoteperhe kattaa kaikenlaiset tarpeet kapearunkokoneille yhtä lailla kotimaisille kuin kaukoreiteille.

Tähän mennessä Airbus on saanut A320-koneista yli 11 700 tilausta yli 300 sadalta asiakkaalta. Koneita on toimitettu yli 6 500.