Finnair jatkaa rahoitussuunnitelmansa toteutusta: neljä A350-lentokonetta kattavalla myynti- ja takaisinvuokraussopimuksella yli 400 MUSD:n kassavaikutus

finnair_a350_detail_nose_and_wing-1024x768

Finnair jatkaa koronakriisistä selviytymisen varmistamiseksi laaditun rahoitussuunnitelmansa toimeenpanoa ja on solminut myynti- ja takaisinvuokraussopimuksen, joka kattaa neljä Airbus A350 -lentokonetta. Järjestelyssä Finnair myi lentokoneet, jotka on toimitettu kesäkuun 2017 ja helmikuun 2019 välisenä aikana, ja takaisinvuokrasi ne käyttöönsä. Vuokrakausi on keskimäärin 12 vuotta, ja sopimuksen vastapuolina ovat GE Capital Aviation Services ja Pacific Investment Management Company LLC:n vuokranantajina sekä GECAS järjestelijänä.

Järjestelyllä ei ole Finnairin vuoden 2021 kolmannen vuosineljänneksen liiketulokseen merkittävää vaikutusta. Sillä on kuitenkin Finnairille välitön yli 400 miljoonan Yhdysvaltain dollarin positiivinen kassavaikutus. Finnair tulee käyttämään saadut varat olemassa olevien velkojensa uudelleenrahoitukseen ja yhtiö tulee myös luopumaan käyttämättömästä 175 miljoonan euron valmiusluottolimiitistään.

”Tämä on yhtiömme historian suurin yksittäinen lentokonerahoitustransaktio”, sanoo Finnairin talousjohtaja Mika Stirkkinen. ”Se on merkittävä osa ahkerasti toimeenpanemaamme pandemia-ajan rahoitussuunnitelmaa ja parantaa pääomarakennettamme entisestään.”

Finnair on tilannut yhteensä 19 Airbus A350-900 XWB -lentokonetta Airbusilta, ja se on vastaanottanut niistä 16. Kolme jäljellä olevaa A350-lentokonetta on tarkoitus toimittaa vuoden 2022 toisella neljänneksellä, vuoden 2024 viimeisellä neljänneksellä ja vuoden 2025 ensimmäisellä neljänneksellä.

Finnairin operoimien ja/tai omistamien koneiden luettelo löytyy yhtiön internetsivuilta https://www.finnair.com/fi/fi/flights/fleet

Finnair lisää lentoja ja kohteita Euroopan, Aasian ja Pohjois-Amerikan verkostoonsa

finnair-aircraft-flyer-sky

Rokotekattavuuden parantuessa ja maiden avautuessa myös matkustus piristyy nyt monilla markkinoilla. Finnair vastaa kasvaneeseen kysyntään lisäämällä Euroopan, Aasian ja Pohjois-Amerikan verkostoonsa lentoja ja kohteita tulevalle talvikaudelle.

Finnair tarjoaa edelleen yhteydet tärkeimpiin Aasian kohteisiinsa lentämällä päivittäin Tokioon, Souliin ja Bangkokiin. Lisäksi Finnair lentää useita kertoja viikossa Singaporeen ja Hongkongiin. Finnair vahvistaa läsnäoloaan Japanin markkinoilla ja palauttaa verkostoonsa Osakan reitin lokakuussa ja Nagoyan reitin helmikuussa. Finnair aloittaa myös Dubain reittinsä operoinnin laajarunkoisella A350-koneella.

Finnair vahvistaa yhteyksiään Pohjois-Amerikkaan ja jatkaa lentojaan talvikaudella Chicagoon, jonne on aiemmin lennetty vain kesäkaudella. Finnair jatkaa myös päivittäisiä lentojaan New Yorkiin ja operoi kolme kertaa viikossa Miamiin ja Los Angelesiin.Helsingistä lennettävien lentojen lisäksi Finnair aloittaa suorat lennot Tukholmasta Los Angelesiin ja New Yorkiin. Jo aiemmin Finnair on kertonut avaavansa reitit Tukholmasta Miamiin, Phuketiin ja Bangkokiin.

Finnair kasvattaa talvikauden aikana lentojen määrää nopealla tahdilla ja yhtiö lentää kahdesti päivässä moniin Euroopan keskeisiin kohteisiin, kuten Amsterdamiin, Müncheniin, Düsseldorfiin, Berliiniin ja Frankfurtiin. Lontooseen ja Pariisiin Finnair lentää kolmesti päivässä. Myös Pietarin viikkovuoroja lisätään talvikaudella. Finnair tarjoaa useita päivittäisiä yhteyksiä Pohjoismaiden pääkaupunkeihin ja avaa talvikaudella lennot myös Krakovaan ja Gdanskiin. Talvikaudelle Finnair lisää lentoja Espanjan suosittuihin lomakohteisiin ja tarjoaa useita viikkovuoroja Malagaan, Kanariansaarille, Madridiin ja Barcelonaan.

Kotimaassa Lappi houkuttelee edelleen talvimatkailijoita, ja Finnair mahdollistaa sujuvat yhteydet pohjoiseen lentämällä neljä kertaa päivässä Rovaniemelle, Ivaloon ja Kittilään, sekä kaksi kertaa päivässä Kuusamoon.

”Olemme iloisia voidessamme taas laajentaa verkostoamme ja mahdollistaa paremmat yhteydet asiakkaillemme,” sanoo Ole Orvér, Finnairin kaupallinen johtaja. ”Asiakasmäärien kasvaessa palautamme myös asiakkaille tärkeitä palveluitamme: avasimme Schengen-puolen Finnair Loungen jo elokuussa, ja Finnairin non-Schengen-puolen Lounge aukeaa lokakuun alussa. Olemme myös uudistaneet lentojen ruoka- ja juomatarjoilua.”

Finnairin verkkosivuilta ja mobiilisovelluksesta löytyvät parhaat hinnat ja lentotarjoukset.

Finnair sopi vuokrajärjestelystä koskien seuraavaksi toimitettavaa A350-lentokonetta

Finnair A350 XWB Test Flight Takeoff 02_49

Kuva: Airbus

Finnair on osana uudelleenrakennusohjelmaansa tehnyt vuokrasopimusjärjestelyn seuraavaksi yhtiölle toimitettavasta A350-lentokoneesta. Järjestelyssä JLPS Holding Ireland Limited toimii vuokranantajana ja järjestelijänä. Järjestelyssä Finnair siirtää Airbus A350 -lentokoneen osto-oikeuden kolmannelle osapuolelle ja takaisinvuokraa lentokoneen käyttöönsä. Lentokone on tarkoitus toimittaa yhtiölle vuoden 2022 toisella neljänneksellä. Vuokrakausi on vähintään 12 vuotta, ja siihen sisältyy varastointijakso, jonka on tarkoitus alkaa myyntihetkellä vuoden 2021 viimeisellä neljänneksellä.

Järjestelyllä on vuosina 2021–2022 Finnairille yhteensä yli 100 miljoonan Yhdysvaltain dollarin positiivinen kassavaikutus verrattuna tilanteeseen, jossa Finnair olisi ostanut lentokoneen omakseen.

Finnair on tilannut yhteensä 19 Airbus A350-900 XWB -lentokonetta Airbusilta, ja se on vastaanottanut niistä 16 (viimeisin vastaanotettu 1.9.2020). Mainittu lentokone on 17:s. Kaksi jäljellä olevaa A350-lentokonetta on tarkoitus toimittaa vuoden 2024 viimeisellä neljänneksellä ja vuoden 2025 ensimmäisellä neljänneksellä.

Finnair ja Fintraffic aloittavat yhteistyön lentojen hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi

2020-06-30-10-04-35-1200x800

Finnair ja lennonjohtopalveluja Suomessa tarjoava Fintraffic ANS aloittavat uudenlaisen yhteistyön, joka tähtää lentojen hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen ja ympäristövaikutuksen pienentämiseen. Finnair jakaa Fintrafficille lentojensa polttoainekulutusdataa, ja Finnair ja Fintraffic ANS kartoittavat yhdessä keinoja, joilla lennonjohto voi tukea lentoyhtiön päästövähennystavoitteita.

”Lentotoiminnan päästöjen vähentäminen on tärkein ympäristötavoitteemme, ja siihen voimme vaikuttaa joka ikisellä lennolla”, sanoo kapteeni Tom Hakala, joka vastaa Finnairin lento-operaatioiden polttoainetehokkuudesta ja ohjaa Finnairin lentäjiä polttoainetehokkaaseen lentämiseen. ”Jaamme lennonvarmistukselle avoimesti dataa lennon eri vaiheiden polttoainekulutuksesta ja lennonjohdon toimien vaikutuksesta siihen ja kartoitamme yhdessä keinoja vähentää polttoaineenkulutusta ja siten pienentää lentojen ympäristökuormitusta.”

”Me haluamme, että Suomessa on maailman turvallisin, sujuvin ja ympäristöystävällisin ilmatila. Teemme päivittäin paljon toimenpiteitä, jotta lentoliikenne voisi toimia mahdollisimman optimoidusti. Lentoreittioptimointi, jatkuvan liu’un laskeutumiset ja tiivis kansainvälinen yhteistyö ovat keinojamme päästöjen vähentämisessä. Lisäksi lennonvarmistuksen tulee huomioida ympäristöluvan asettamat vaatimukset lentokonemelunhallinnalle. Entisestään tiivistyvä yhteistyö Finnairin kanssa antaa meille uutta tietoa ja keinoja kehittää Suomen lentoliikennettä entistä ympäristötehokkaammaksi”, sanoo Fintraffic ANS:n asiakkuusjohtaja Pasi Nikama.

Lennon polttoaineenkulutusta voi vähentää muun muassa suunnittelemalla lentoreitit polttoainetehokkaiksi, minimoimalla rullausaika ja turhat pysähtelyt lentoasemalla, käyttämällä jatkuvan nousun menetelmää lentoonlähdössä, optimoimalla lentoreitin, -nopeuden ja -korkeuden mm.  sääolosuhteet huomioiden sekä laskeutumalla jatkuvan liu’un menetelmällä. Suomessa on jo eurooppalaisittain tehokas ilmatila, minkä myös Eurocontrolin viime vuonna julkaisema tutkimus totesi.

Finnair ja Fintraffic ANS kartoittivat lennon eri vaiheiden polttoaineenkulutuksen minimoinnin mahdollisuuksia Helsingistä Kittilään ja Ivaloon suuntautuneilla lennoilla marraskuussa. Testilennoilla mitattiin lentoaikaa, lennon pituutta, polttoaineen kulutusta ja hiilidioksidipäästöjä ja verrattiin optimaalisen suunnitelman ja toteutuneen lennon dataa toisiinsa. Lennon eri vaiheiden optimointiin vaikuttaa moni asia, kuten säätila ja muut ilmatilan käyttäjät.

”Polttoainetehokkuuteen vaikuttaa moni asia, ja pienilläkin teoilla on merkitystä, kun ne kertautuvat tuhansilla lennoilla vuodessa”, sanoo Tom Hakala.

Finnair lentää keskiviikkona 17.2. Helsingistä Kittilään lennon, jota voi seurata Finnairin Instagram- ja Twitter-tileillä. Lennon aikana tarkastellaan lennon eri vaiheiden vaikutusta polttoaineenkulutukseen.

”Kaikkien tehokkuustoimenpiteiden lisäksi lento lennetään ns. book and claim -menetelmällä asiakkaidemme ostamalla biopolttoaineella”, kertoo Finnairin vastuullisuusjohtaja Anne Larilahti. ”Jatkossa kumppanuutemme Nesteen kanssa mahdollistaa biopolttoaineen tankkauksen Helsinki-Vantaalla.”

Finnairin tavoitteena on puolittaa nettohiilidioksidipäästönsä vuoden 2025 loppuun mennessä ja saavuttaa hiilineutraalius vuonna 2045. Tärkein keino tähän on polttoainetehokkuus, johon päästään tehokkaalla lentokalustolla, vähentämällä lentojen painoa, lentämällä polttoainetehokkaasti ja tekemällä laajaa yhteistyötä eri toimijoiden kanssa. Tavoitteeseen pääsemiseksi tarvitaan myös biopolttoaineita ja päästöhyvityksiä.

Lue lisää Blue Wingsistä.

Finnair purkaa ja kierrättää käytöstä poistuvan A319-lentokoneen Helsinki-Vantaalla

_DSC1907 ret

Kuva: Mikko Pylkkö/Finnair

Finnair purkaa ja kierrättää Airbus A319-lentokoneen, joka on 21-vuotiaana saapunut taloudellisen käyttöikänsä loppuun. Koneen purku alkaa hallissa Helsinki-Vantaan lentokentällä, missä Finnairin mekaanikot irrottavat koneesta muuhun Finnairin laivastoon sopivat osat, joita voidaan käyttää uudelleen, kuten moottorin, istuimet, laskutelineet ja avioniikkakomponentit.

”Tämä on ensimmäinen kerta, kun Finnairin lentokone puretaan ja kierrätetään Suomessa. Teimme päätöksen purusta kotikentällä vastuullisuuden ja taloudellisuuden kokonaisuutta optimoiden”, kertoo Finnairin tekniikan johtaja Juha Ojala. ”Projektin avulla pystymme parantamaan laitehuollon kustannustehokkuutta sekä työllistämään tekniikan henkilöstöä aikana, jolloin varsinaista huoltotyötä on vähän tarjolla.”

Ennen tätä Finnairin käytöstä poistetut lentokoneet on kierrätetty muualla Euroopassa. Suurin osa alan yrityksistä sijaitsee kuivilla vyöhykkeillä, joissa ilmasto-olosuhteet suosivat osien ja lentokoneiden pitkäaikaista varastointia. Suomessa ei ole aikaisemmin purettu yhtään tämän kokoluokan lentokonetta. Lentokoneen purku on Finnairille poikkeuksellinen projekti, joka eroaa normaalista huoltotyöstä erityisesti työnsuunnittelun ja projektijohdon osalta.

Lentokoneilla on suunniteltu maksimikäyttöikä, sillä koneen runko kestää vain tietyn määrän paineistuksia, ja sen jälkeen kone on valmistajan ohjeiden mukaisesti poistettava käytöstä. Lentokoneen ja sen osien kierrätettävyys huomioidaan jo valmistusvaiheessa. Uusista lentokoneista pystytään kierrättämään ja uudelleen käyttämään jopa 98 prosenttia. Vanhemmista koneista, kuten nyt purettava A319, pystytään hyödyntämään noin 90 prosenttia.

”Monia nyt purettavasta koneesta saatavia osia – kuten laskutelineitä, moottoreita, APU-voimalaitetta sekä järjestelmien laitteita – pystytään tarkastuksen jälkeen hyödyntämään Finnairin huoltotoiminnassa, mikä tukee sekä kokonaistaloudellisuutta että vastuullisuustavoitteitamme”, kertoo Juha Ojala. ”Uudelleenkäytettävät osat tarkastetaan ja huolletaan ennen uudelleenkäyttöä. Myös pieniä elementtejä, kuten tuolien päällisiä tai matkustamon verhoja voidaan käyttää edelleen.”

Lue lisää projektista Blue Wingsistä.

Finnair käynnistää lennot Iso-Britanniasta ja Irlannista Suomeen 25.1., edellyttää kaikilta Suomeen suuntautuvien lentojen asiakkailta koronatestitodistusta 28.1. lähtien

airbus-2389715_1280

Finnair käynnistää matkustajalennot Iso-Britanniasta ja Irlannista Suomeen kuukauden tauon jälkeen 25.1.2021 Traficomin sallittua matkustajalentojen jatkumisen näistä maista Suomeen.

THL:n suosituksen mukaisesti Finnair alkaa 28.1.2021 lähtien edellyttää negatiivista koronatestitodistusta tai todistusta sairastetusta koronavirusinfektiosta kaikilta Suomeen suuntautuvien lentojensa asiakkailta, pois lukien Helsingistä kansainvälisellä jatkolennolla jatkavat asiakkaat. Todistusvaatimus on voimassa toistaiseksi.

”Tämä mahdollistaa terveysturvallisen matkustamisen jatkumisen ja täydentää muita kattavia terveysturvallisuustoimia lennoilla ja lentoasemilla,” sanoo Finnairin operatiivinen johtaja Jaakko Schildt. ”Tämä on myös linjassa yleistyvän trendin kanssa; moni maa edellyttää negatiivista koronatestitodistusta maahantuloa varten.”

Todistusvaatimus ei vaikuta Suomen tai alueellisen terveysviranomaisen maahantuloa koskeviin menettelytapoihin, ja kaikki ulkomailta Helsinkiin tulevat ohjataan lentoasemalla koronatestaukseen.

Finnair viestii tästä uudesta testitodistusvaatimuksesta asiakkailleen kaikissa asiakasviestintäkanavissaan. Finnairin henkilökunta tarkistaa koronatestitodistuksen tai muun todistuksen lähtöselvityksessä tai portilla. Ilman asianmukaista todistusta asiakkaalta evätään pääsy lennolle. Asiakas voi sitten siirtää matkaansa ottamalla yhteyttä Finnairiin. Lisätietoja asiakkaille on Finnairin matkustustiedotteissa.

Finnairin lennot Kajaaniin, Kemiin, Kokkolaan, Joensuuhun ja Jyväskylään jatkuvat 18.4.2021 asti

A321 Sharklet View 1_9a103c8b5227694cba1bdb8dbc752e01

Finnair lentää Kajaaniin, Kemiin, Kokkolaan, Joensuuhun ja Jyväskylään hieman aiemmin suunniteltua pidempään eli 18.4.2021 asti. Viikkovuorot ja lentoajat pysyvät tänä aikana samoina kuin talvella, lukuun ottamatta tiistaisin lennettävää HEL-KOK-KEM-kolmiolentoa, joka lennetään tuntia aikaisemmin. Lennot tulevat myyntiin 12.1.2021.

”Ymmärrämme hyvin lentoyhteyksien merkityksen alueille, ja jatkamme siksi lentoja hieman aiempaa suunniteltua pidempään, jotta yhteyksiin ei tulisi katkoa ennen valtion ostoliikenteenä hankkimia yhteyksiä”, sanoo Finnairin myyntijohtaja Mikko Turtiainen.

Finnair arvioi osallistumistaan näiden kaupunkien lentoyhteyksien kilpailutukseen, kun kilpailutuksen yksityiskohdat julkaistaan, mutta Finnairin käyttämä konekalusto ei välttämättä ole optimaalinen kyseisien reittien matkustajamääriin nähden.

Finnair lentää tällä hetkellä Kajaaniin, Kemiin, Kokkolaan, Joensuuhun ja Jyväskylään kaksi kertaa viikossa. Kaikki lennot lennetään kolmiolentoina HEL-KOK-KEM, HEL-KUO-JOE ja HEL-KAJ-JYV.

Finnair solmi myynti- ja takaisinvuokraussopimuksen yhdestä omistamastaan A350-lentokoneesta

ezgif.com-gif-maker

ezgif.com-gif-maker

Finnair on osana uudelleenrakennusohjelmaansa tehnyt myynti- ja takaisinvuokraussopimuksen yhdestä omistamastaan A350-lentokoneesta. Järjestelyssä Incline B Aviation Limited Partnership toimi vuokranantajan takaajana ja BBAM Aviation Services Limited järjestelijänä. Finnair myi huhtikuussa 2019 vastaanottamansa Airbus A350 -lentokoneen ja takaisinvuokrasi sen käyttöönsä. Vuokrakausi on 12 vuotta, ja siihen liittyy lisäksi jatko-optioita.

Järjestelyllä ei ole Finnairin vuoden 2020 neljännen vuosineljänneksen liiketulokseen merkittävää vaikutusta. Sillä on kuitenkin Finnairille välitön yli 100 miljoonan euron positiivinen kassavaikutus.

Finnair on tilannut yhteensä 19 Airbus A350-900 XWB -lentokonetta Airbusilta, ja se on vastaanottanut niistä 16 (viimeisin vastaanotettu 1.9.2020).

Finnairin operoimien ja/tai omistamien koneiden luettelo löytyy yhtiön internetsivuilta https://www.finnair.com/fi/fi/flights/fleet ja neljännesvuosittain päivitettynä yhtiön taloudellisista katsauksista.

Suomen valtio valmistautuu myöntämään enintään 400 miljoonan euron hybridilainan Finnairille

9ad94c8188f66458_800x800ar

Suomen valtio ja Finnair ovat valmistelleet rahoitusjärjestelyä, jossa valtio myöntäisi Finnairille vakuudettoman, enintään 400 miljoonan euron hybridilainan.  Lopullisen päätöksen mahdollisesta rahoitusjärjestelystä tekee valtioneuvoston yleisistunto, jolloin myös hybridilainan lopulliset ehdot vahvistetaan. Hybridilainan myöntäminen edellyttää EU-komission hyväksyntää.

Finnairin oma pääoma oli viimeksi julkaistun vuoden 2020 kolmannen vuosineljänneksen osavuosikatsauksen mukaan 940 miljoonaa euroa ja sen kassavarat olivat tuolloin 725 miljoonaa euroa.

Finnair voisi nostaa lainaa, jos sen kassavarat tai oma pääoma laskisivat lainaehdoissa määriteltävien raja-arvojen alapuolelle.

”Finnair valmistautuu vuoteen 2021 ja sen jälkeiseen uudelleenrakennuksen aikaan varmistamalla, että se selviytyy yli koronakauden huolimatta siitä, mikä sen laatimista tulevaisuuden skenaarioista toteutuu. Lähdimme koronakauteen tilanteesta, jossa taseemme sekä kassavaramme olivat vahvat. Nyt haluamme varmistaa, että selviydymme yli poikkeusjakson ja että pystymme toteuttamaan Euroopan ja Aasian yhdistävää strategiaamme myös jatkossa sekä kehittämään Finnairia modernina laatulentoyhtiönä”, korostaa Finnairin toimitusjohtaja Topi Manner.

”Suunniteltu hybridilaina on tärkeä askel taloudellisen vakautemme varmistamisessa siinäkin tapauksessa, että liikenne lähtisi toipumaan oletettua hitaammin”, toteaa Manner. ”Olemme vuoden 2020 aikana toteuttaneet jo useita rahoitustoimia taloutemme tasapainottamiseksi ja kustannusrakenteemme tehostamiseksi, ja näitä toimia jatkamme edelleen.”

Finnair siirtää kolmen A350-lentokoneen toimitusta osana uudelleenrakennusohjelmaansa

13-3-7918213

Airbus A350 XWB

Finnair on solminut Airbusin kanssa sopimuksen kolmen jäljellä olevan A350-900-lentokonetoimituksen siirtämisestä, kuten yhtiö ennakoi kolmannen vuosineljänneksen tulosjulkistuksen yhteydessä. Sopimus on osa niitä kattavia toimenpiteitä, joilla Finnair pyrkii varmistamaan, että se selviää COVID-19-pandemiasta vahvana lentoyhtiönä. Lentokoneet oli tarkoitus toimittaa vuoden 2021 toisen vuosineljänneksen ja vuoden 2022 toisen vuosineljänneksen välillä, mutta nyt kunkin lentokoneen toimitus siirtyy keskimäärin 24 kuukautta alun perin suunniteltua myöhemmäksi.

Toimitusten siirtämisen vuoksi Finnairin investointien kassavirta on noin 200 miljoonaa euroa vähemmän vuonna 2021.

”Olemme neuvotelleet aktiivisesti kaikkien toimittajiemme kanssa COVID-19-pandemian aikana ja hakeneet kustannusten vähentämistä tukemaan suunnitelmaamme lentojen lisäämisestä, kun liikenne taas elpyy. Tämä sopimus tuo meille joustavuutta nykyisen laivastomme tehokkaaseen käyttöönottoon ja kassavirran hallintaan”, sanoo Finnairin rahoituksesta ja laivastosta vastaava johtaja Christine Rovelli.

Finnair on tilannut yhteensä 19 Airbus A350-900 XWB -lentokonetta Airbusilta, ja se on vastaanottanut niistä tähän mennessä 16.

Finnairin operoimien ja/tai omistamien koneiden luettelo löytyy yhtiön internetsivuilta https://www.finnair.com/fi/fi/flights/fleet ja neljännesvuosittain päivitettynä yhtiön taloudellisista katsauksista.