VAISALA TUKEE PURJELENNON MM-KILPAILUJA SUOMESSA

404148_355785957798835_411696822_n

Vaisala tukee purjelennon maailmanmestaruuskilpailuja, jotka ovat parhaillaan käynnissä Räyskälässä ja päättyvät 5.7. Kilpailuun osallistuu 112 lentäjää 25 eri maasta. Kilpailuluokkien määrä purjelennossa on lisääntynyt huomattavasti viime vuosien aikana. Vuonna 1976 Räyskälässä järjestetyissä MM-kilpailuissa luokkia oli vain kaksi. Tänä vuonna luokkia on yhteensä kuusi. Näistä kolmen luokan mestaruudet ratkotaan Räyskälässä ja loput Puolan Leznossa myöhemmin tänä kesänä.

Räyskälän MM-kilpailuissa lennetään vakio-, kerho- ja kaksipaikkaisten koneiden luokissa. Vakioluokassa koneiden siipien kärkiväli on rajoitettu 15 metriin. Kaksipaikkaisten luokassa se voi ulottua jopa 20 metriin asti. Jokainen maa saa lähettää kerho- ja vakioluokkaan kaksi konetta ja kaksipaikkaisiin yhden koneen.

Sään ymmärtäminen on tärkeää

Purjelennon MM-kilpailut kestävät kahden viikon ajan. Sään salliessa tehtäviä annetaan päivittäin. Lentosäätä ennustettaessa säähavaintojen hyödyntäminen on keskeisessä asemassa. Tärkeimmät säähavaintolähteet ovat radioluotaukset, pintasäähavainnot sekä tutka- ja satelliittihavainnot. Radioluotaukset antavat tietoa ilman lämpötilasta, kosteudesta ja tuulesta eri korkeuksilta. Vaisalan radioluotain on yksi maailman tarkimmista. MM-kilpailujen tehtävien suunnittelua varten Jokioisten observatoriolla tehdään päivittäin ylimääräinen Vaisalan radioluotaus yhteistyössä Ilmatieteen laitoksen kanssa. Räyskälän lentokentällä on myös Vaisalan lentokenttäkäyttöön suunniteltu automaattinen säähavaintoasema. Sadealueiden kehittymisen ja reittien seurannassa tärkein havaintoväline on säätutka. Säätutkahavainnot saadaan Ilmatieteen laitoksen säätutkaverkosta, jossa uusimmat säätutkat ovat Vaisalan toimittamia.

Lentämisessä turvallisuus on etusijalla

Purjelennossa turvallisuus on etusijalla kuten ilmailussa yleensäkin. Luotettavat säähavainnot ja -ennusteet ovat hyvin tärkeä lentoturvallisuuteen vaikuttava osatekijä. Turvallisuudesta huolehditaan myös riittävällä lentokoulutuksella, luotettavilla laitteilla ja kalustolla, säännöllisillä lentokoneiden huolloilla sekä ilmailuviranomaisen sääntöjen noudattamisella. Turvallinen lentäminen edellyttää lentäjältä hyvää tilannetajua, ennakointia ja oikeaa asennetta. Kilpapurjelentämisessä on huomattavaa hyötyä päivittäisen säätilan kehityksen ymmärtämisestä.

Lisätietoja on luettavissa www.wgc2014.fi

Voit myös seurata päivityksiä:

www.facebook.com/WGC2014 ja www.twitter.com/WGC2014.