Lääkärihelikopteri aloittaa lennot KYSillä torstaina

d8b849c7-319f-44b6-8ffe-f4e9880db5ae

Kuva: Riikka Myöhänen

Korotetun helikopterikentän avautuminen mahdollistaa potilassiirrot helikopterilla suoraan KYSiin.

Lääkärihelikopteri FinnHEMS 60 teki viime viikolla onnistuneet koelennot KYSin uudelle korotetulle helikopterikentälle ja kenttä voidaan ottaa käyttöön. Toiminta kentällä alkaa torstaina 26. maaliskuuta.

Kattokentän avautuminen mahdollistaa potilassiirrot helikopterilla suoraan KYSiin.

– Potilaiden lopullinen hoitoon pääsy nopeutuu. Varsinkin päähän vammoja saaneet potilaat, aivoverisuonipotilaat, kriittisen suonitukoksen saaneet potilaat ja potilaat, joilla on kriittinen verenvuoto hyötyvät nopeammasta kuljetuksesta, KYSin ensihoitokeskuksen apulaisylilääkäri Helena Jänttikertoo.

– Jos potilaan kuljetuksessa päädytään siihen, että ensihoitolääkäri saattaa potilaan KYSille ambulanssin mukana, tulee helikopteri myös noutamaan ensihoitolääkärin KYSin katolta, Jäntti lisää.

Helikopterin käyttö parantaa ensihoidon resursseja. Jos ensihoitolääkäri saattaa potilaan sairaalaan ambulanssin mukana, tehtävään kiinnittyvät sekä lääkäriyksikkö että ambulanssi. Jos taas kuljetus tapahtuu helikopterilla, vapautuu kyseisen kunnan ambulanssi toimimaan alueella.

Kaarisairaalan korkeus vaikutti

Päivystyksen yläpuolella olevaa helikopterikenttää korotettiin lähes kuusi metriä Kaarisairaalan takia. Viisikerroksinen uudisrakennus on niin korkea, ettei helikopteri olisi päässyt laskeutumaan päivystyksen katolle turvallisesti.

Helikopterikentän korotukseen liittyvät myös päivystysosaston uudet tilat. Kentän alapuolelle, kokonaan uuteen kerrokseen, rakennetaan parhaillaan osastolle uusia tiloja. Päivystysosaston tilat otetaan käyttöön toukokuussa 2015.