Metsäpalojen lentotähystys on valmiudessa

forest-fire

Metsäpalojen lentotähystys on lentokoneilla tapahtuvaa valvontaa maastopalojen havaitsemiseksi.  Toiminta kattaa koko Suomen ja sillä pyritään ehkäisemään maastopalojen leviäminen suureksi, havaitsemalla ne ajoissa. Maastopaloiksi luokitellaan mm. metsäpalot, ruohikkopalot ja turvetuotantoaluepalot.

Lentotoiminta on käynnistynyt 28.4 harjoituksien muodossa. Harjoituksia pidetään säännöllisesti, jotta pelastuslaitoksien ja lentokoneiden yhteistoiminta on tehokasta ja sujuvaa kaikissa tilanteissa. Harjoitukset pidettiin Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen ja Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksien alueilla. Lennoilla havaittiin kaksi paloa, jotka johtivat pelastuslaitoksen osalta palojen sammutukseen. Avotulen teko on kielletty metsä- tai ruohikkopalovaroituksen ollessa voimassa.

Vuosi 2019 oli lentotoiminnan kannalta kiireinen, sillä lentoja suoritettiin kaikkiaan 762 kpl. Lennoilla havainnoitiin paloja 177 kpl ja opastettiin pelastustoimen yksiköitä palopaikalle 46 kertaa.

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston tehtävänä on järjestää metsäpalojen lentotähystys koko Suomessa. Metsäpalojen lentotähystystä suoritetaan normaalisti 1.5-31.8 välisenä aikana, mutta se voidaan poikkeuksellisesti aloittaa jo huhtikuussa ja lopettaa syyskuussa. Lennolle lähdetään, kun Ilmatieteenlaitoksen määrittelemä metsäpaloindeksi nousee yli 4,1 tai 4,3 ennalta suunnitellulla reitillä. Indeksin noustessa yli 5,4 reitti lennetään kaksi kertaa päivässä.  Lentotähystystä suoritetaan koko Suomessa 22 reitillä ja palveluntuottajana on yleensä paikallinen ilmailukerho tai ilmailualan yritys.