Norwegian lensi maailman tärkeimmän asiakirjan – Lapsen oikeudet – DNA:ksi koodattuna Huippuvuorille

ezgif.com-webp-to-jpg

Kuva: Carl J. Asquini

YK:n Lapsen oikeuksien sopimuksen 30-vuotisjuhlinnan yhteydessä Norwegian on saanut UNICEFin ylpeänä kumppanina kunnian kuljettaa yhden maailman tärkeimmistä asiakirjoista – Lapsen oikeudet – synteettiseksi DNA:ksi muunnettuna Huippuvuorille. Huippuvuorilla DNA varastoidaan ikiroutaan Arctic World Archiven siemenholviin.

Norwegianin lento DY396 laskeutui tänään Huippuvuorille erittäin tärkeä lasti mukanaan: YK:n Lapsen oikeudet synteettiseksi DNA:ksi muutettuna. Kyseessä on ensimmäinen tässä muodossa varastoitava virallinen asiakirja. DNA tullaan säilyttämään yhdessä maailman turvallisimmista paikoista, ikiroudassa Arctic World Archivessa, jota voi verrata jättikokoiseen varmuuskopioon.

Norwegianin sitoutunut ja omistautunut miehistö vastasi arvokkaan lastin kuljettamisesta Huippuvuorille. Aiemminkin UNICEF-tehtävissä mukana olleet kapteeni Sissel Maria Finnsethin ja matkustamon esimies Beate Vinkler Rasmussenin esittelivät ylpeänä DNA:ta lennolla olleille matkustajille.

– Olen ylpeä, että saan olla mukana tällä historiallisella lennolla. Lasten oikeudet ovat äärimmäisn tärkeitä ja ne ovat jotakin, mitä meidän tulee puolustaa, sanoi Vinkler Rasmussen.

Kapteeni Sissel Maria Finnsethille, joka istui lennon ohjaimissa, tämä tehtävä oli erityisen tärkeä.

– On upeaa, että voimme tällä lennolla myötävaikuttaa lasten oikeuksien nostamiseksi huomion keskiöön. UNICEF on osa Norwegianin DNA:ta ja teemme jatkossakin voitavamme, jotta yhä useampi lapsi saa tulevaisuuden, jonka hän ansaitsee, hän sanoi.

– Norwegianin tuki on ollut ratkaisevaa
– Olemme aina olleet ylpeitä kumppanuudesta Norwegianin kanssa. Yhtiön tuki oli ehdottoman ratkaiseva, jotta DNA voitiin kuljettaa turvallisesti. Lisäksi Norwegianin työntekijät ovat aina olleet mukana suurella sitoumuksella ja heidän kanssaan on erittäin mukava työskennellä, sanoi Norjan UNICEFin pääsihteeri Camilla Viken.

UNICEF Norja on korostanut lasten oikeuksia koskevan yleissopimuksen merkitystä ja varmistanut, että sen sisältö säilyy tulevaisuuteen. DNA-kapseli varastoidaan Arctic World Archiveen kansainvälisenä lapsen oikeuksien päivänä jota vietetään 20. marraskuuta. Varastointimahdollisuus syntyi digitaalisen tiedon varastointiin erikoistuneen Piglin ja Store Norske Spitsbergen Kulkompanin yhteistyönä.

Digitaalisessa varastoinnissa teknologia voi vanhentua nopeasti ja se voi siten olla haavoittuvaa. Siitä syystä tutkijat ovat onnistuneet kehittämään menetelmiä, jotka mahdollistavat tiedon varastoinnin luonnon vanhimpaan varastointipaikkaan, nimittäin DNA:han.

– Nykyään on helpompaa saada tietoja jopa esihistoriallisista jäännöksistä kuin vanhasta matkapuhelimesta. Digitaalisen tiedon varastointi synteettiseen DNA:han on kuin tavallista koodausta, mutta vain toisella kielellä. Se on ikään kuin kiinan kielen kääntämistä englanniksi, sanoo EMBL’s European Bioinformatics Instituten Senior Scientist Nick Goldman Cambridgestä Englannista. Hän vastaa asiakirjan koodauksesta.