Pyhtää-Redstonen lentokentästä Helsinki-East Aerodrome – E18-moottoritien liittymään uusi teknologiapuisto

37ba8b42-01a7-4f0a-a998-a34c4a7536b6-w_576_h_2000

Etelärannikon uudesta lentokentästä Redstone AERO:sta tuli perjantaina Helsinki-East Aerodrome, kun kehitysyhtiö Cursor ja Pyhtään kunta julkaisivat alueen kaavaluonnoksen. 300 hehtaarin aluetta Uudenmaan ja Kymenlaakson rajalla Helsinki-Pietari -moottoritien liittymässä kehitetään tulevaisuuden ilmailuteknologian ja logistiikan keskukseksi.

Pyhtää-Redstone on Suomen uusin lentokenttä. Kenttä syntyi tarpeeseen, kun kasvava ilmailuliiketoiminta tarvitsee tukikohdan Etelä-Suomeen. Pyhtään lentokenttä eli Redstone AERO on nyt virallinen osa julkista ilmaliikennejärjestelmää. Lentokenttä näkyy ilmailutietojärjestelmässä ICAO-tunnuksella EFPR.

Redstone AERO on profiloitunut vahvasti tulevaisuuden ilmailuun. Kentällä on jo runsaasti miehittämättömän ilmailun kehitystoimintaa ja testausta sekä kotimaasta että ulkomailta. Perjantaina lentokentällä nähtiin dronetoimijoita mm. Virosta ja Venäjältä.

Teknologiapuiston nimi Helsinki-East Aerodrome syntyi, kun valmistuneen lentokentän myötä syntyi kysyntää logistiikan ja teknologiateollisuuden sijoittautumismahdollisuuksista.

Seudulla nähdään, että lentokentän ympärille voi syntyä laajaa toimintaa tulevaisuuden ilmailuteollisuudesta matkailutoimintoihin. Alue on vahvasti mukana kilpailemassa Suomen Ilmailumuseon uudesta sijoituspaikasta. Lentokenttäympäristössä museosta saadaan erityisen houkutteleva, kun osa kalustosta voi olla lentäviä museokoneita.

Ratkaisu akuuttiin toimipaikkapulaan

Redstone on ensimmäinen julkinen uusi lentokenttä Suomessa vuosikymmeniin. Kenttä syntyi ilmailutoimialan akuutista sijoittumistarpeesta. Koko etelärannikolle ei jää Malmin ja Hernesaari Heliportin toiminnan päättyessä lainkaan aikatauluttoman liikenteen käyttöön sopivaa lentokenttää.

Kuten Helsinki-Vantaan kehityksestä nähdään, ilmailu kasvaa voimakkaasti. Nopeimmin kasvava ilmailun muoto on yleisilmailu pienemmillä lentokoneilla.

– Suomalaisten ja koko Suomen menestyksen kannalta ilmailutoimialan jääminen ilman sijoittautumispaikkaa olisi ollut todella huono tilanne. Liikenteellisesti Suomi on saari ja menestymisemme tulevaisuudessa edellyttää sujuvia yhteyksiä. Pyhtää-Redstone ratkaisee tämän sijoittautumisongelman vain tunnin matkan päässä pääkaupunkiseudulta, kertoo Redstone AERO:n hallituksen puheenjohtaja Esa Korjula.

Toimitiloja tarvitsevat niin nykyiset ilmailutoimijat kuin tulevaisuuden sähköisen ja miehittämättömän ilmailun kehittäjät. Redstoneen sijoittujia ovat dronetoimijoiden lisäksi mm. ilma-alusten huoltoyhtiöt, erilaiset työlentoyritykset, ilmailukoulutusorganisaatiot ja taksilentoyhtiöt sekä tulevaisuuden droneoperaattorit.

Pyhtään kunnan ja Kymenlaakson kannalta lentokenttä tuo alueelle tunnettuutta ja työpaikkoja. Alue päätettiin kaavaluonnoksessa nimetä Helsinki-East Aerodromeksi. Niin kansainväliset esimerkit kuin lähempänä Vantaan Aviapolis ovat osoittaneet, että lentokenttäpaikkakunnat menestyvät.

Redstonesta kehitetään tulevaisuuden lentokenttä

Ensimmäisen vaiheen valmistumisen jälkeen kentän rakentaminen jatkuu intensiivisesti. Parhaillaan on menossa kiitotien pidentäminen noin 1800 metrin mittaiseksi. Tämä mahdollistaa liike- ja tilauslentojen operoinnin yleisimmillä konetyypeillä.

Redstone rakennetaan nimenomaan ammatillisen ilmailun tarpeisiin. Kiitoteille tullaan laatimaan huonon sään satelliittipohjaiset lähestymismenetelmät. Tämänkin suhteen kyseessä on ensimmäinen lentokenttä Suomessa. Lähestymismenetelmiä suunnittelee suomalainen toimialan pioneeri AII Aerospace Design. Yhtiö on maailman johtavia uuden teknologian hyödyntäjiä ilmailutoimialalla.

– Äskettäin varmistuneella EU -rahoituksella toteutetaan ilmailun turvallisuuteen ja toimintakykyyn liittyviä ratkaisuja, jotta eurooppalainen satelliittijärjestelmä saadaan parhaaseen hyötykäyttöön Suomessa. Tämän myötä Suomessa on mahdollista synnyttää uudenlaista liiketoimintaa ilmailun ympärille, toteaa vastuullinen johtaja Juha-Pekka Mattila AII Aerospace Designista.

Redstone tulee olemaan myös tullikenttä Pietarin suunnan liikennettä varten. Muualle Eurooppaan voi Pyhtäältä lentää suoraan jo nyt.

Vielä enemmän kuin lentokenttä

Pyhtään kunta on nähnyt lentokentän suurena mahdollisuutena lisätä seudun elinvoimaa. Lentokentän ympäristöön, suoraan uuden E18-tien liittymään tulee syntymään tulevaisuuden ilmailun ja sitä tukevan teollisuuden toimipaikka-alue, teknologiapuisto. Alueen yleiskaavaluonnos on juuri julkaistu.

Luonnoksissa alueesta käytetään nimeä “Helsinki-East Aerodrome”. Vastaavalla tavalla kehittyneistä lentokenttä-teknologia-alueista on hyviä kansainvälisiä esimerkkejä. Tukholman kakkoskenttä Stockholm-Skavsta sijaitsee saman etäisyyden päässä pääkaupunkiseudusta kuin Redstone. Tanskassa puolestaan Kööpenhaminan lähistöllä Roskilden kentästä on muodostunut vilkas ilmailuteollisuuden keskus.

Miehittämättömän ilmailun myötä kehittyvät logistiikkatoiminnot tulevat olemaan kiinnostava osa teknologiapuistoa. Dronet mielletään usein pieniksi helikoptereiksi, mutta mittakaavan kasvaessa rahtidronet saavat lentokoneen muodon ja tarvitsevat myös kiitotien.

Ilmailumuseon uusi sijoituspaikka

Redstone ja Pyhtään kunta ovat ilmoittautuneet tavoittelemaan Suomen Ilmailumuseon uutta sijoituspaikkaa.

– Ilmailumuseon tulee mielestäni ehdottomasti sijaita lentokentällä. Kansainväliset onnistumiset vetovoimaisista museoista ovat toiminnallisia ja mikä on sen houkuttelevampaa kuin nähdä lentäviä museokoneita, huolto- ja restaurointitoimintaa tai kun mekaanikot koekäyttävät vanhaa tähtimoottoria, kertoo Redstonen Esa Korjula.

Lentokenttäympäristö sopii hyvin myös monipuolisten yleisötapahtumien järjestämiseen messuista ja konserteista lentonäytöksiin. Kokonaisuus tuo seudulle tärkeän matkailija- ja tulovirran.

Helsingin keskustakirjaston suunnitellut ALA -arkkitehtitoimisto on luonnostellut museon näyttelyhalliksi näyttävän hangaarin, jossa lentokoneidentiteetin lisäksi toistuvat Oodista tutut kaarevat linjat.

– Selkeä, elegantti ja rakenteiltaan kaunis hangaari on arkkitehdille kuin runon kirjoittamista monimutkaisen nykymaailman paineissa, toteaa ALA:n osakas, arkkitehti Antti Nousjoki.

Liikenne- ja viestintäministeriö on tukenut lentokentän investointivaihetta avustuksin. LVM:n päätöksissä on näkynyt tahtotila kehittää Suomen asemaa tulevaisuuden ilmailun johtavana toimijana.