Helikopterisaha lentää Espoon ja Kirkkonummen yllä 25.3-18.4.

helikopterisaha-espoossa-2018-caruna

Heliwest sahaamassa Espoossa maaliskuussa 2018. Kuva: Caruna

Caruna sahaa helikopterin avulla oksistoa sähkölinjojen ääreltä. Säännöllinen sahaus vähentää puiden aiheuttamia sähkökatkoja ja parantaa sähkönjakelun laatua.

Helikopterisahan voi nähdä eri puolilla Espoota ja Kirkkonummea. Sahausalue painottuu Kehä III:n ulkopuolelle Korpilammelta Veikkolaan ja Evitskogin kautta Upinniemeen saakka. Työt alkavat maanantaina 25.3. ja päättyy torstaihin 18.4. mennessä.

Huhtikuun alussa alkavan lintujen pesimärauhan huomioimiseksi helikopterisahaus aloitetaan lintujen luonnonsuojelualueilla, kuten Nuuksiossa, Oittaalla ja rannikkoalueilla.

– Haluamme turvata lintujen pesimärauhan mahdollisuuksiemme mukaan välttämällä häiriöitä lintujen lisääntymispaikoilla, Carunan kunnossapitopäällikkö Petteri Palmumaa kertoo.

carunan-helikopterisahausalue-2019

Sahauskohteet sijaitsevat eri puolilla tummennettua aluetta kartalla. Kuva: Google Maps

Puuston sahaus on olennainen osa kunnossapitoa ja helikopteriraivaus on siihen oikeissa olosuhteissa tehokas toimintatapa. Tällainen olosuhde on esimerkiksi korkealla puissa sijaitseva oksisto.

Helikopterisahauksen suorittaa yhteistyökumppanimme Heliwest. Toimenpiteet kohdistuvat keskijännitteiseen ilmajohtoverkkoon, joka on kolmijohtiminen ja jännitetasoltaan 20 kilovolttia. Kuvassa alla näet helikopterin sahaamassa oksistoa tyypillisen keskijännitteisen ilmajohtoverkon vierestä.

Mikäli sahausta ei voida suorittaa helikopterilla, tehdään raivaus myöhemmin toisella tavalla. Esimerkiksi ilmajohtolinjan alapuolella sijaitseva kasvusto poistetaan maasta käsin.

Sahauksesta syntyneet oksat, risut ja muut tähteet ovat kiinteistönomistajan omaisuutta. Piha-alueilla ja yleisillä paikoilla, kuten puistoissa, raivaustähteet kootaan siisteihin kasoihin. Muilla alueilla ne jäävät maastoon maanomistajan hyödynnettäväksi. Emme jätä raivattua kasvustoa teille, poluille, pelloille, ojiin tai niiden pientareille, aitojen päälle tai puihin roikkumaan.

Helikopterin lisäksi työkohteiden läheisyydessä ja mahdollisesti asukkaiden tonteilla liikkuu sähköasentajia. Heidän tehtävänään on varmistaa turvallisuus sekä tarvittaessa siistiä sahaustähteet asianmukaisesti. He osallistuvat tarvittaessa myös sähkölinjan korjaustoimenpiteisiin.

Turvallisuuden varmistamiseksi pyydämme pitämään työn aikana vähintään 90 metrin etäisyyden helikopteriin. Miehittämättömien ilma-alusten tai lennokkien käyttö työkohteen läheisyydessä on ehdottomasti kielletty.

Toiminnasta saattaa aiheutua lähialueelle lyhyitä sähkökatkoja.

Lue myös yleisimmät kysymykset helikopterisahaukseen liittyen Carunan verkkosivuilta!