Zimbabwen lentoturman tutkinta nytkähti eteenpäin – suomalaiset saivat vihdoin tietoja paikallisilta viranomaisilta

zimbabwe-flag-waving_1498-69

Zimbabwen ilmailuonnettomuustutkintaviranomainen tutkii vakavan 23.11.2018 pienlentokoneonnettomuuden, jossa kuoli ohjaajan lisäksi neljä suomalaista miestä. Onnettomuustutkintakeskus on saanut Zimbabwesta tapauksen perustiedot. 

Onnettomuustutkintakeskus on saanut tapauksen tutkinnasta vastaavalta Zimbabwen ilmailuonnettomuuksien tutkintaviranomaiselta perustiedot 23.11.2018 sattuneesta lento-onnettomuudesta. Onnettomuudessa kuoli zimbabwelaisen ohjaajan lisäksi neljä suomalaista miestä. Lentokoneen zimbabwelainen ohjaaja oli liikennelentäjä ja eräopas.

Onnettomuuden tutkinnasta vastaa kansainvälisen siviili-ilmailujärjestö ICAO:n yleissopimuksen (Chicagon sopimus) mukaisesti tapahtumavaltio Zimbabwe. Siksi Zimbabwen ilmailuonnettomuuksien tutkintaviranomainen tekee tapauksesta onnettomuustutkinnan. Tutkinnan tulisi suosituksen mukaan kestää enintään vuoden.

Cessna U206C -tyyppinen yksimoottorinen lentokone rekisteritunnukseltaan Z-BRS putosi Chemajenjera Hill -alueella Masvingon maakunnassa aamulla noin klo 7.30 perjantaina 23.11.2018. Lentokone oli matkalla Hippo Valley -lentopaikalta Victoria Falls -lentoasemalle. Matkan kokonaispituus oli noin 700 km. Onnettomuus tapahtui noin 70 km päässä lähtöpaikasta suoralla matkalentoreitillä. Suurin osa koneen hylystä päätyi jyrkkään metsäiseen rinteeseen.

Koska onnettomuuden neljä kuolonuhria ovat Suomen kansalaisia, on Onnettomuustutkintakeskuksella ICAO:n yleissopimuksen mukaan oikeus asettaa tutkintaan asiantuntija, oikeus saada tutkinnasta faktatietoja, jotka tutkintaa johtava valtio on hyväksynyt julkaistavaksi, tietoa tutkinnan etenemisestä sekä vastaanottaa tutkintaraportin lopullinen versio. Onnettomuustutkintakeskus on tarjonnut Zimbabwelle asiantuntija-apuaan heti saatuaan tiedon onnettomuudesta.

Onnettomuustutkintakeskus seuraa aktiivisesti tutkintaa ja tiedottaa lisää, mikäli Zimbabwen onnettomuustutkintaviranomaiset julkaisevat merkittävää lisätietoa.