Kansainvälinen lentäjäliitto antoi merkittävän tunnustuksen suomalaiselle lentokapteenille

allonen-1_kuvaaja_petripitkanen

Kapteeni Matti Allonen (vas.)Kuvaaja: Petri Pitkänen

Kapteeni Matti Allonen palkittiin viikonloppuna liikennelentäjien kattojärjestö IFALPA:n vuosikokouksessa Montrealissa merkittävällä Scroll of Merit -tunnustuksella pitkästä kansallisesta ja kansainvälisestä työstään liikenneilmailun turvallisuuden eteen.

Matti Allosen lentäjänura ulottuu viidelle vuosikymmenelle. Hän aloitti ilmavoimissa 1970-luvulla, työskenteli Ilmailulaitoksessa 1980-luvulla ja jäi eläkkeelle Finnairista 2013. Valmistuminen Helsingin Teknillisestä Korkeakoulusta mahdollisti monipuolisen uran lentämisen rinnalla. Hänen merkittävimmät tehtävänsä olivat toiminta 11 vuotta Finnairin teknisenä ohjaajana sekä 5 vuotta kestänyt Suomen Lentäjäliitto FPA:n puheenjohtajuus.

Vuonna 2005 kapteeni Allonen valittiin Finnairin teknisen ohjaajan toimen jälkeen FPA:n puheenjohtajaksi ja hyvin nopeasti hänen laaja suhdeverkostonsa siirsi nuoren kattojärjestön uudelle tasolle. FPA:n turvatoimikunnan toiminta muodostui ilmailun ekosysteemin tunnustetuksi osaksi ilmailuviranomaisen, poliitikkojen ja lentoyhtiöiden johdon rinnalle. Allosen tekninen tietämys ja hyvät henkilöyhteydet yhdistettyinä FPA:n asiantuntijoiden laajaan asiantuntemukseen ovat luoneet vahvan perustan FPA:n arvostukselle niin kansallisesti kuin kansainvälisesti.

Kapteeni Matti Allonen sai IFALPA:n Scroll of Merit -tunnustuksen työstään JAA-MMEL-työryhmässä vuosina 2001–2003 ja toiminnastaan IFALPA:n edustajana JAA-MMEL-ohjausryhmässä vuonna 2004 sekä Suomen edustajana IFALPA:n Safety-komiteassa vuosina 1986–89, Security-komiteassa 1987–89 ja Aircraft Design and Operations -komiteassa vuosina 2002–09.

Kansainvälinen lentäjäliitto IFALPA edustaa yli 100 00 lentäjää lähes 100 maassa ympäri maailman. IFALPA on perustettu vuonna 1948.