Kaakkois-Suomeen esitetään omaa lääkärihelikopteria

HUS, Carea ja Eksote toivovat, että Kaakkois-Suomi saisi oman lääkärihelikopterin. Perusteluna on alueen ensihoitopalvelun turvaaminen myös tulevaisuudessa. Sairaanhoitopiirit ovat lähettäneet asiasta esityksen sosiaali- ja terveysministeriölle.

Etelä-Suomessa Hyksin erityisvastuualueella (erva) toimii tällä hetkellä vain yksi HUS:n kustantama lääkärihelikopteriyksikkö. Kaikkiaan Suomessa on kuusi lääkärihelikopteria, viisi niistä toimii yliopistosairaaloiden yhteydessä ja kuudes on sijoitettu Rovaniemelle. Helikoptereiden lentotoiminnasta vastaa FinnHEMS Oy.

HUS:n, Carean ja Eksoten johtajat muistuttavat, että lääkärihelikoptereiden nykyiset määrä ja sijaintipaikat perustuvat vuonna 2009 – 2011 tehtyihin suunnitelmiin ja sen hetkisessä tilanteessa tehtyihin sosiaalipoliittisiin linjauksiin. Lähivuosina toteutettava sote-uudistus tulee kuitenkin merkittävästi muuttamaan tätä asetelmaa. Lisäksi päivystystoimintaa keskitetään Suomessa.

Tasa-arvoisen päivystystoiminnan turvaamiseksi Hyksin erva-alueella on alueen sairaanhoitopiirien mielestä perusteltua sijoittaa Kaakkois-Suomeen yksi uusi lääkintähelikopteriyksikkö tukemaan erityisesti Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan ensihoitoa.