PÄÄESIKUNTA: Venäjä tekee tarkkailulennon Suomessa

Antonov_An-30B,_Open_Skies_(Russia_-_Air_Force)_AN1908056

Koneena käytetään Venäjän Open Skies -tarkkailukonetta AN-30B Kuvaaja: Anton Bannikov

Venäjä on ilmoittanut tekevänsä Open Skies -tarkkailulennon Suomessa 15. – 18. heinäkuuta 2015. Koneena käytetään Venäjän Open Skies -tarkkailukonetta AN-30B. Lento on Open Skies -sopimuksen mukainen.

Venäjän tehtäväryhmän vahvuus on 17 henkeä. Tarkkailulennon suomalaisena tehtävänjohtajana toimii majuri Toni Ovaskainen Ilmavoimien esikunnasta.

Open Skies (Avoin taivas) on sopimus, jonka tavoitteena on edistää avoimuutta ja turvallisuutta Euroopassa. Sopimus mahdollistaa jäsenvaltioiden tarkkailu- ja kuvauslennot toistensa ilmatilassa ennalta laadittujen lentosuunnitelmien mukaisesti. Suomi liittyi sopimukseen helmikuussa 2003.