Aurinkolentokone saavutti ensimmäisen etappinsa

c-solar-impulse-rezo.ch

Solar Impulse kiisi ensimmäiset etapit maailmanympärysmatkastaan

Aurinkovoimalla toimiva lentokone Solar Impulse on taittanut ensimmäiset neljä etappia maailmanympärysmatkastaan. Yhteensä etappeja kertyy matkalla 12. Suoritus on melkoinen ympäristöystävällisen lentomatkailun historiassa.  Kokonaan aurinkoenergialla kulkeva kone on luotu ohjelmistoyritys Dassault Systèmesin teknologian avulla.

Solar Impulse on ennennäkemättömän haasteen edessä. Kone lentää viidestä kuuteen päivää kerrallaan ilman tippaakaan polttoainetta maailman ympäri. Tehtävään valmistautuessaan Solar Impulsen insinöörit käyttivät hyväkseen Dassault Systèmesin ohjelmistojen tarjoamia 3D-prototyyppejä, analysointityökaluja, simulaatiovälineitä sekä reaaliaikaisen ja saumattoman yhteistyön mahdollistavia ominaisuuksia.

Koneen runko ja siivet vaativat aivan uudenlaisten materiaalien käyttöä, jotta ne saatiin tarpeiksi kevyiksi. Ohjaamoa suunniteltaessa piti ottaa huomioon myös pilotin turvallisuus ja mukavuus, sekä koneen hyvä ohjattavuus. Digitaalisen teknologian avulla aurinkolentokonetta voitiin suunnitella, rakentaa ja testata virtuaalisesti ennen varsinaista lentosuoritusta.

Koneen siipien kärkiväli on 72 metriä, eli leveämpi kuin Boeing 747 lentokoneessa. Kone koostuu pääasiassa hiilikuitukomposiiteista. Kevyt materiaalivalinta auttaa konetta saavuttamaan matkustusnopeuden, joka on noin 90 kilometriä tunnissa. Kone painaa noin 2 300 kiloa ja sisältää 17 248 aurinkokennoa, joiden avulla kone lentää sekä öisin että päivisin. Yksipaikkainen ohjaamo suunniteltiin täyttämään tarkat vaatimukset, sillä lentäjä viettää 3,8 neliömetristä koostuvassa tilassa yhtäjaksoisesti viidestä kuuteen vuorokautta kerralla. Tilan lämpötila vaihtelee 40 pakkasasteesta 40 plusasteeseen. Ohjaamossa on hieman tilaa myös tarvikkeille. Ohjaamon kokoonpanon ansiosta ensimmäisellä etapilla Abu Dhabista Omaniin lentäjä pystyi olemaan samassa asennossa noin 12 tuntia.

Solar Impulsen lentäjät André Borschberg ja Bertrand Piccard matkustavat kaksi kuukautta Intiaan, Myanmariin, Kiinaan, Amerikkaan sekä joko Etelä-Eurooppaan tai Pohjois-Afrikkaan ennen kuin palaavat takaisin Abu Dhabiin.

Lisää tietoa: http://www.3ds.com/industries/aerospace-defense/solar-impulse/