Hornet-hävittäjän ylilento sotaveteraanin muistolle Helsingissä

27_3_pikisnetti

 

Hornet-hävittäjän ylilento sotaveteraanin muistolle Helsingissä | F/A-18 Hornet-hävittäjä
Kuva Puolustusvoimat, Tommi Selander

Sodassa lentäjänä palvelleen majuri Topi Vuorisen muistotilaisuus järjestettiin perjantaina 27. maaliskuuta Hietaniemen uudessa kappelissa. Ilmavoimat kunnioitti veteraanin muistoa lentämällä hautausmaan yli yhdellä F/A-18 Hornet -hävittäjällä noin kello 14:40.

– Tämän tyyppisiä ylilentoja, kun kyseessä on sodassa ansioitunut veteraani, lennetään tilanteen mukaan, kun on mahdollisuus kunnioittaa heidän muistotilaisuuttaan. Tällaisia tilaisuuksia on ilmavoimilla nykyään yhdestä kahteen vuodessa, Satakunnan lennoston esikuntapäällikkö, everstiluutnantti Antti Koskela toteaa.

Vuorinen valmistui ilmavoimien reserviupseerikurssilta numero yhdeksän vuonna 1940. Hän ansioitui jatkosodassa lennettyään 227 sotalentoa, joissa saavutti yhden ilmavoiton ampuessaan neuvostoliittolaisen Bell B-39 Airacobra koneen 30.7.1944. Vuorinen palkittiin palveluksistaan kolmannen luokan vapaudenristillä.

Kone lensi Seurasaaren suunnasta kohti Helsinkiä noin 300 metrin korkeudella. Lentonopeuden ollen 350–400 solmua. Kappelin kohdalla kone suuntasi kohti taivasta vainajaa kunnioittaakseen. Lennon toteutti Satakunnan lennosto.