Finnair: Kuluttaja-asiamiehen näkemykset lentojen viivästyskorvauksista poikkeavat muista EU-maista

aircraft-1421918_640

Kuluttaja-asiamies on tänään pyytänyt markkinaoikeutta kieltämään Finnairia maksamasta asiakkaille osittaista korvausta sellaisissa tapauksissa, joissa lennon myöhästymisen aiheuttaneen teknisen vian luonteen selvittäminen on vielä kesken.

EU:n tuomioistuimen ennakkoratkaisujen mukaan lentoyhtiöllä ei ole korvausvelvollisuutta, jos myöhästymisen tai perumisen aiheuttanut tekninen vika johtuu suunnittelu- tai valmistusvirheestä. Finnairin näkemyksen mukaan suunnittelu- tai valmistusvirhe voidaan osoittaa myös jälkikäteen valmistajan tai viranomaisen antamalla asiakirjalla. Vastaava linjaus on tehty useissa muissa EU-maissa.

Tämän mukaisesti Finnair ei korvaa viivästymiskorvauksia välittömästi tapauksissa, jotka Finnairin asiantuntemuksen ja kokemuksen mukaisesti todennäköisesti johtuvat suunnittelu- tai valmistusvirheestä. Näissä tapauksissa Finnair kuitenkin tarjoaa tyypillisesti asiakaspalvelusyistä matkustajalle sovintoratkaisua, esimerkiksi vakiokorvausta alempaa korvausta tai lahjakorttia, koska teknisen vian luonteen ja taustalla olevan mahdollisen suunnittelu- tai valmistusvirheen lopullinen selvittäminen tyypillisesti vie pitkän aikaa. Jos lennon viivästys tai peruminen taas johtuu tavanomaisesta teknisestä viasta, Finnair maksaa vakiokorvauksen asiakkaalle hakemuksen perusteella.

Kuluttaja-asiamiehen näkemyksen mukaan Finnair ei saisi tehdä matkustajille tällaisia sovintotarjouksia. Sen mukaan suunnittelu- ja valmistusvirheet olisivat vapautumisperusteita vain silloin, kun valmistajalta tai ilmailuviranomaiselta on jo tullut ilmoitus, jonka perusteella lento perutaan, koska kone ei ole lentokelpoinen. Kuluttaja-asiamiehen linjaus poikkeaa Finnairin selvityksen mukaisesti selvästi muissa EU-maissa tehdyistä linjauksista.

”Olemme hämmentyneitä kuluttaja-asiamiehen ottamasta kannasta, joka on selvästi erilainen kuin muissa EU-maissa – mielestämme Suomessa ei tule tulkita EU-lainsäädäntöä eri tavalla kuin muualla”, toteaa Finnairin lakiasiainjohtaja Sami Sarelius. ”Ihmettelemme myös, miksi kuluttaja-asiamies hakee pakkokeinoa asiassa, joka on oikeudellisesti epäselvä – käytännöt ja tulkinnat tästä asiasta vaihtelevat, ja useissa EU-maissa tulkinta on samanlainen kuin Finnairin linjaus.”

”Valtaosa teknisistä vioista johtuvista korvaushakemuksista kuitenkin maksetaan täysimääräisesti, ja eriävät näkemykset kuluttaja-asiamiehen kanssa koskevat vain suunnittelu- tai valmistusvirheitä koskevia tilanteita”, muistuttaa Sarelius.

 

Kuluttaja-asiamies vie Finnairin markkinaoikeuteen lentomatkustajien oikeuksien rikkomisesta

finnair-2786442_960_720

Kuluttaja-asiamies hakee markkinaoikeudelta kieltoa menettelyyn, jolla Finnair epää kuluttajamatkustajilta täysimääräisen vakiokorvauksen silloin, kun lennon peruutuksen tai viivästyksen taustalla on ennakoimaton, Finnairin mukaan valmistus- tai suunnitteluvirheen luontoinen tekninen vika, joka ei kuitenkaan EU-tuomioistuimen ratkaisukäytännön mukaan kelpaa syyksi olla maksamatta vakiokorvausta.

Evätessään vakiokorvauksen Finnair tarjoaa yleensä sovintoratkaisuna matkustajalle lahjakorttia tai käteistä rahaa, joiden arvo alittaa vakiokorvauksen määrän. Sovintotarjous edellyttää, että matkustaja luopuu lopullisesti asetuksen mukaisesta oikeudestaan täysimääräiseen vakiokorvaukseen. Vastauksissaan kuluttajille Finnair antaa harhaanjohtavan kuvan vallitsevan oikeuskäytännön vaatimuksista, Finnairin velvollisuuksista ja matkustajan oikeuksista. Myös näihin Finnairin menettelyihin kuluttaja-asiamies hakee markkinaoikeudelta kieltoa.

Kuluttaja-asiamies vaatii markkinaoikeutta tehostamaan kutakin kolmea kieltoa 500 000 euron uhkasakolla. Kuluttaja-asiamiehen hakemus on jätetty markkinaoikeuteen keskiviikkona 27.9.2017.

Ennen asian saattamista markkinaoikeuden ratkaistavaksi kuluttaja-asiamies ja Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi ovat käyneet Finnairin kanssa pitkälliset neuvottelut asian sovinnolliseksi ratkaisemiseksi.

Taustalla satoja valituksia ja pakottavat EU-säännökset

Sadat kuluttajat ovat syksystä 2015 lähtien olleet yhteydessä kuluttaja-asiamieheen ja maistraateissa toimiviin kuluttajaoikeusneuvojiin siitä, että Finnair ei ole maksanut heille lentomatkustajien oikeuksia koskevan asetuksen mukaisia lennon pituudesta ja määränpäästä riippuvia 250-600 euron vakiokorvauksia lennon viivästymisestä tai peruutuksesta.

Lentomatkustajien oikeuksia koskevalla EU-asetuksella on vahvistettu lentomatkustajien vähimmäisoikeudet, kun muun muassa matkustajan lento peruutetaan tai lento viivästyy. Asetuksesta ja Euroopan unionin tuomioistuimen ratkaisukäytännöstä ilmenee, missä tilanteissa peruutetun tai viivästyneen lennon matkustajalla on oikeus vakiokorvaukseen, kuten myös se, milloin lentoyhtiön ei tarvitse maksaa vakiokorvausta. Asetuksessa on määrätty lentoyhtiöitä velvoittavasti vakiokorvauksen määrä.

Kuluttaja-asiamiehen toiminnan ensisijaisena tavoitteena on saada lainvastaisesti toimiva yritys lopettamaan menettelynsä tai muuttamaan sitä vapaaehtoisesti. Jos yritystä ei saada neuvottelemalla luopumaan lainvastaisesta menettelystä, kuluttaja-asiamiehen on tarvittaessa ryhdyttävä asian edellyttämiin pakkotoimiin tai saatettava asia tuomioistuimen käsiteltäväksi. Kuluttaja-asiamies ei kommentoi asiaa sen käsittelyn ollessa kesken tuomioistuimessa.

Lisätietoja:

Norwegianin ja UNICEFin neljäs humanitaarinen lento on matkalla Jemeniin

ui8ugfwqpvxae3qnqglr

Norwegianin konsernijohtaja Bjørn Kjos ja yhtiön työntekijöitä lähdössä Jemeniin.

Norwegian lentää ensimmäisen kerran hätäapua UNICEF Dreamlinerillaan. Tämä on yhtiön kaikkien aikojen suurin humanitaarinen panostus. Yhteistyössä UNICEFin kanssa Norwegian lentää hätäapua täynnä olevan koneen Jemeniin auttaakseen lapsia, jotka kärsivät sodasta ja konflikteista.

Yhtiölle viime viikolla toimitettu ja UNICEF-tunnuksilla varustettu uusi lentokone on Boeing 787-9 Dreamliner. Lento on matkalla Kööpenhaminasta Djibutiin, jonne se laskeutuu tänä iltana. Sieltä hätäapu kuljetetaan edelleen Adeninlahden yli Jemeniin. Tänä vuonna Norwegian lahjoittaa lähes 28 tonnia hätäapua, muun muassa lääkkeitä ja välttämättömyystarvikkeita, auttaakseen avuntarpeessa olevia lapsia Jemenissä. Maata koettelevat konfliktit ja laaja koleraepidemia.

– Signature-kumppanuus UNICEFin kanssa on tärkein yhteistyökumppanuutemme. Jemenissä jatkuva kriisi ja koleraepidemia tekevät tästä tehtävästä tärkeämmän kuin koskaan aiemmin. Tämä on myös suuri mahdollisuus näihin asioihin intohimoisesti suhtautuvan henkilöstömme sitouttamiseksi. Odotamme, että voimme tulevaisuudessa toteuttaa lisää vastaavia tehtäviä UNICEFin kanssa, sanoo Norwegianin konsernijohtaja Bjørn Kjos.

Tämä on neljäs kerta, kun Norwegian ja UNICEF lähettävät lääkkeillä ja muilla välttämättömyystarvikkeilla täyteen lastatun koneen auttaakseen avuntarpeessa olevia lapsia. Norwegian ja UNICEF ovat vuodesta 2014 lähtien lentäneet hätäapua myös Maliin, Keski-Afrikan tasavaltaan ja syyrialaispakolaisille Jordaniaan. Hätäavulla on tähän mennessä pelastettu yli 100 000 lasta.

Ensimmäinen kiinalainen lentoyhtiö aloittaa Helsinki-Vantaalla

E-1030x687

Finavian Helsinki-Vantaan lentoaseman rooli Aasian-liikenteen keskuksena vahvistuu entisestään, kun kiinalainen lentoyhtiö Lucky Air aloittaa lennot Suomeen talvella 2018.

Lucky Airin uusi reitti tuo kaksi suurta kiinalaiskaupunkia suomalaisten ulottuville. Kyseessä on niin sanottu kolmioreitti: Kiinasta Suomeen matkatessaan lentoyhtiö lentää ensin Kunmingista Chengduun ja jatkaa sieltä lyhyen pysähdyksen jälkeen Helsinkiin. Paluu sujuu samaa reittiä takaisin.

– Kiinalaisen lentoyhtiön avaus Suomessa tukee tavoitettamme kehittää Helsinki-Vantaan lentoasemaa Aasian-liikenteen merkittävänä solmukohtana. Lentoyhteyksien määrällä mitattuna Helsinki-Vantaa on ykkönen koko Pohjois-Euroopassa ja matkustajatutkimusten perusteella yksi maailman parhaista lentoasemista. Toivotamme uuden lentoyhtiötulokkaan lämpimästi tervetulleeksi Suomeen ja Helsinki-Vantaalle, sanoo johtaja Joni SundelinFinaviasta.

Lentoreitin on suunniteltu alkavan 17. tammikuuta ja sitä lennetään Airbusin A330-laajarunkokoneilla kahdesti viikossa. Chengdu ja Kunming ovat molemmat kiinalaisia miljoonakaupunkeja, joiden asukkailla on avauksen jälkeen hyvät yhteydet Suomeen ja Helsinki-Vantaan jatkoyhteyksien kautta muualle Eurooppaan. Lucky Air on osa kiinalaista HNA-konsernia.

Reittivalikoima paranee, kasvu jatkuu  

Finavia tekee tiivistä yhteistyötä Suomen lentoasemien reittikehityksen eteen muun muassa Visit Finlandin ja matkailualan eri toimijoiden kanssa.

– Lucky Airin liikenteen aloittaminen Kunmingista ja Chengdusta Helsinkiin on Visit Finlandin kannalta merkittävä uuden ja kiinnostavan markkinan avaus Kiinan ja Suomen välisessä liikenteessä. Molemmat kaupungit ovat nopeasti kansainvälistyviä, kasvavia ja dynaamisia liike-elämän alueellisia keskuksia, jotka edustavat uutta potentiaalia Suomeen suuntautuvalle matkustukselle Kiinasta. Chengdu on myös Kiinan pandakeskus, ja vuoden lopulla Suomeen saapuvat pandat tuovat näin mukanaan suoran yhteyden kotikaupungistaan vilkastuttamaan matkailua maidemme välillä, toteaa johtaja Paavo Virkkunen Visit Finlandista.

Helsinki-Vantaalta on Lucky Airin ja Finnairin uusien reittiavausten jälkeen loistavat lentoyhteydet Kiinaan: Peking, Shanghai, Xi’an, Chongqing, Guangzhou, Nanjing, Chengdu/Kunming, Hongkong.

Finavian Helsinki-Vantaan lentoasema teki vuonna 2016 kaikkien aikojen matkustajaennätyksen: 17,2 miljoonaa matkustajaa. Ennätystehtailu jatkuu ja ennusteiden mukaan Helsinki-Vantaan matkustajamäärä ylittää 18,5 miljoonaa vuonna 2017.

– Kasvun taustalla on kansainvälisen vaihtoliikenteen lisääntyminen. Samalla eksoottinen ja pohjoinen Suomi kiehtoo nyt matkakohteena maailmalla. Finaviassa olemme viime aikoina panostaneet paljon kiinalaismatkustajien palveluun ja asiakaskokemukseen Helsinki-Vantaan lentoasemalla, jotta ensihetket Suomeen saapuessa olisivat mahdollisimman mukavat ja sujuvat, Joni Sundelin sanoo.

Finavialla on käynnissä Helsinki-Vantaan lentoasemalla 900 miljoonan euron kehitysohjelma. Lentoaseman laajennusten ansiosta lentoasemalla voidaan tulevaisuudessa palvella 30 miljoonaa matkustajaa vuodessa.

Stuttgartin lentoaseman maa-ajoneuvojen polttoaineeksi Neste MY uusiutuva diesel

121986

Kuvan lähde: Stuttgartin lentoasema

Stuttgartin lentoasemalla Saksassa on otettu käyttöön Neste MY uusiutuva diesel keinona vähentää hiilidioksidipäästöjä ja osana saksalaisen Baden-Württembergin osavaltion lentoaseman ilmasto-ohjelmaa. Lentoasema voi pienentää hiilijalanjälkeään huomattavasti siirtymällä käyttämään tätä huippulaatuista ja dieselajoneuvoihin sellaisenaan sopivaa uusiutuvaa dieseliä. Neste MY uusiutuvaa dieseliä käytetään Stuttgartin lentoasemalla kaikissa niissä maa-ajoneuvoissa, jotka eivät kulje sähköllä, kuten esimerkiksi lentoaseman palokalustossa ja talvihuoltokalustossa.

“Osavaltion lentoasema on Baden-Württembergin ensimmäinen kuljetusyhtiö, joka käyttää uusiutuvaa dieseliä laajasti ajoneuvoissaan. Ilmastoystävällinen polttoaine tukee sähkön ja muiden vaihtoehtoisten käyttövoimien käyttöä maalla ja ilmassa. Tämä on yksi tärkeä askel ilmaston ja terveyden suojelussa”, sanoo Baden-Württembergin liikenneministeri ja Flughafen Stuttgart GmbH:n hallituksen puheenjohtaja Winfried Hermann.

“Tuemme erittäin mielellämme Stuttgartin lentoasemaa muutoksessa ilmastoneutraaliksi lentoasemaksi vuoteen 2050 mennessä. On aina ilahduttavaa nähdä, että polttoaineemme erinomainen laatu ja suorituskyky vastaavat asiakkaamme vaativia odotuksia”, kertoo Nesteen Uusiutuvat tuotteet -liiketoiminta-alueen johtaja Kaisa Hietala.

Neste MY uusiutuvaa dieseliä toimittaa paikallisella C.A.R.E. Diesel® -tuotenimellä Nesteen jakelukumppani Tool Fuel Service GmbH, joka on erikoistunut uusiutuvien polttoaineiden jakeluun Saksassa.

“Tavoitteemme lentoaseman kaikkien toimintojen ilmastoneutraaliudesta vuoteen 2050 mennessä on hyvin kunnianhimoinen. C.A.R.E. Dieselin käyttö täydentää aiempia ilmastonsuojelutoimiamme, ja tästä hyötyy myös asematason henkilöstömme”, Flughafen Stuttgart GmbH:n toimitusjohtaja Walter Schoefer toteaa.

Neste MY uusiutuva dieselin edut

Neste MY uusiutuva diesel on huippulaatuista polttoainetta. Se on sekä perinteistä biodieseliä että jopa perinteistä fossiilista dieseliä parempaa niin moottorin suorituskyvyn kuin ympäristön kannalta. Polttoaineella on myös erinomaiset kylmäominaisuudet.

Neste MY uusiutuva diesel sopii heti käytettäväksi perinteisen fossiilisen dieselin sijasta ilman, että vanhoihin dieselmoottoreihin tarvitsee tehdä muutoksia sekä ilman investointeja varastointi- tai logistiikkajärjestelmiin.

Miehittämätön ilmailu luo mahdollisuuksia ja uhkia

IMG_8024_turvahyvaksytty_web

– Miehittämättömän ilmailun teknologia antaa mahdollisuuksia kehittää suomalaista yhteiskuntaa ja yrityksiä esimerkiksi tutkimus-, seuranta- ja vartiointitoiminnassa sekä tavaralogistiikassa. Samalla tulee tunnistaa uuden teknologian mukanaan tuomat uudenlaiset uhat, toteaa suomalaisen teknologiakonserni Insta Group Oy:n toimitusjohtaja Henry Nieminen.

Miehittämätön ilmailu kasvaa voimakkaasti. Kauko-ohjatut ilma-alukset voivat kuljettaa hyötykuormia ja suorittaa esimerkiksi tarkastuksia, laadunvalvontaa, partiointia, tutkimuksia ja mittauksia. Pelastustoimintaan ne voivat tuoda nopeasti reaaliaikaisen tilannekuvan ylhäältä katsottuna. Teknologian kehittyessä kustannukset laskevat, toiminta-ajat pitenevät ja hyötykuormat paranevat.

Mahdollisuudet tuovat mukanaan uhat. Miehittämätöntä ilma-alusta voidaan käyttää vakoiluun, ilkivaltaan ja jopa vakavaan haitantekoon. Monet kriittisetkin kohteet on perinteisesti suojattu maata pitkin tulevilta uhilta. Nyt harrastelijakäyttöön suunniteltu laite kykenee kantamaan kameran tai vaaraa aiheuttavia materiaaleja. Eri lähteistä on saatavissa jatkuvasti havaintoja miehittämättömien ilmailulaitteiden aiheuttamista uhkatilanteista ja mahdollisista vakoilutilanteista.

Haavoittuvat kohdat on suojattava

Puolustusvoimien strategisena kumppanina ja huoltovarmuusorganisaationa toimivan Insta-konsernin toimitusjohtaja Henry Nieminen muistuttaa, että teknologian kehittyminen vaatii uudenlaista ajattelua. Aiemmin esimerkiksi vesi- ja sähkölaitokset ovat olleet turvassa fyysisten porttien takana. Miehittämättömän ilmailun yleistyessä on myös lisättävä suojautumiskeinoja mahdollisesti ilmasta lähestyville haittatekijöille.

– Hankalimmissa skenaarioissa pyritään saastuttamaan juomavesiä tai katkaisemaan sähköverkkoa tai tietoliikenneyhteyksiä, jotta yhteiskunnan toimintoja voitaisiin häiritä. Laitokset on turvattava reaalimailmassa ja digitaalisessa ympäristössä. Haavoittuvat kohdat, kuten sähkönjakeluverkkojen muuntamot, on suojattava. Yritysten tulisi osata tunnistaa ja hallita tällaisia uhkia, Nieminen sanoo.

Laki kaipaa muutosta

Lain mukaan miehittämättömän ilma-aluksen kulkuun puuttuminen on laitonta. Yrityksen alueelle saapuva ilma-alus voidaan siis havaita ja sitä voidaan seurata, mutta sen kulkuun ei voida puuttua.

Niemisen mielestä lain tulisi kertoa, missä tilanteissa, millaisilla valtuuksilla ja miten miehittämättömiä ilma-aluksia voidaan torjua. Valmisteilla olevat lakimuutokset tuovat tähän toivottua parannusta ja hallittavuutta.

–  Lupakäytäntöjen, koulutuksen ja lainsäädännön ajantasaistaminen tulee palvelemaan kehittämistä ja yhteiskunnan turvallisuutta, Nieminen painottaa.

Norwegian ja easyJet aloittavat yhteistyön

bvia4tkmmqvc77fxynln

Norwegian ja easyJet aloittavat yhteistyön

Norwegian ja brittilentoyhtiö easyJet aloittavat yhteistyön, jossa Norwegianin kaukoreitit tulevat myyntiin easyJetin uuteen varauspalveluun «Worldwide by easyJet». Uuden palvelun myötä easyJetin asiakkaat voivat varata jatkoyhteyksiä Norwegianin kaukoreiteille yhdellä varauksella.

easyJet on toiseksi suurin halpalentoyhtiö Euroopassa. Yhtiöllä on yli 800 lyhyen matkan reittiä 31 maassa. easyJet on tänään lanseerannut uuden varauspalvelun, «Worldwide by easyJet», jossa matkustajilla on mahdollisuus yhdistää easyJetin lento muiden lentoyhtiöiden kaukoreittien kanssa mukaan lukien Norwegianin jatkuvasti kasvavan kaukoreittiverkoston lennot Yhdysvaltoihin, Aasiaan ja Etelä-Amerikkaan.

«Worldwide by easyJet» on ensivaiheessa saatavilla Lontoon Gatwickistä lennettäville reiteille. Suunnitelmissa on, että palvelu tulee mahdolliseksi lähitulevaisuudessa myös muilla suurilla lentoasemilla Euroopassa. Norwegianilla on tällä hetkellä 13 kaukoreittiä Gatwickistä; 11 reittiä Yhdysvaltoihin Singaporen ja Buenos Airesin reittien lisäksi.

– Teemme mahdolliseksi sen, että kaikilla on mahdollisuus lentää. Siksi on erittäin ilahduttavaa aloittaa yhteistyö easyJetin kanssa. Monilla Norwegianin matkustajilla on jatkoyhteyksiä kaukoreiteillemme ja «Worldwide by easyJet» -palvelu tuo matkustajille entistä enemmän valinnan mahdollisuuksia kilpailukykyisillä hinnoilla, sanoo Norwegianin kaupallinen johtaja Thomas Ramdahl.

– Yli 1,2 miljoonalla easyJetin asiakkaalla on jatkoyhteyksiä Lontoon Gatwickistä ja varauspalvelulle, joka tekee prosessin yksinkertaisemmaksi matkustajille, on suuri kysyntä. «Worldwide by easyJet» merkitsee, että saavutamme uuden ja suuren asiakasryhmän. Lentoyhtiöillä, joiden kanssa aloitamme yhteistyön, on erilaisia maailmanlaajuisia verkostoja. Vaikka uusi palvelu on tarjolla vain Lontoon Gatwickistä lähtevillä lennoilla, näemme mahdollisuuden laajentua muille eurooppalaisille lentoasemille, sanoo easyJetin konsernijohtaja Carolyn McCall.

Neste ja Geneven lentokenttä tarjoavat yhdessä vastuullisia ja uusiutuvia ratkaisuja ilmailualalle

121582
Neste ja Geneven lentokenttä aloittavat uraauurtavaan yhteistyön parantaakseen lentoliikenteen vastuullisuutta ja turvatakseen ilmailualan hiilineutraalin kasvun hiilidioksidipäästöjä vähentämällä. Geneven lentokenttä aikoo tarjota lentoliikenteen käyttöön uusiutuvaa lentopolttoainetta Geneven kansainvälisellä lentoasemalla. Tavoitteena on, että vähintään 1 % Geneven lentokentän vuotuisesta lentopolttoaineen kulutuksesta on uusiutuvaa lentopolttoainetta vuoden 2018 lopusta alkaen. Valtio, lentoasema ja uusiutuvien ratkaisujen tarjoaja tekevät esimerkillistä yhteistyötä lentoliikenteen hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi.

“Geneven lentokenttä näyttää esimerkkiä vastuullisuudessa ja sillä on kunnianhimoiset kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistavoitteet. Olemme innoissamme, sillä yhteistyömme Geneven lentokentän ja siellä liikennöivien lentoyhtiöiden kanssa näyttää mallia koko ilmailualalle. Olemme yhtä mieltä siitä, että lentoliikenteen hiilidioksidipäästöjen vähentäminen on tärkeä osa ilmastonmuutoksen vastaista työtä. Tämä on tärkeä askel Nesteen kasvustrategiassa laajentua uusiutuvien polttoaineiden käytössä tieliikenteen ulkopuolelle. Neste MY uusiutuva lentopolttoaine on Nesteen vastuullinen ratkaisu ilmailun päästöjen vähentämisessä”, Nesteen Uusiutuvat tuotteet -liiketoiminta-alueen johtaja Kaisa Hietala sanoo.

“Lentoliikenteen kasvaessa lentoasemilla on keskeinen rooli ympäristövaikutusten vähentämiseen tähtäävissä hankkeissa. Geneven lentokenttä tekee tässä kunnianhimoisessa hankkeessa erittäin mielellään yhteistyötä Nesteen, Sveitsin viranomaisten sekä Genevestä lentävien lentoyhtiöiden ja alueella toimivien polttoaineyhtiöiden kanssa”, Geneven lentokentän toimitusjohtaja André Schneider sanoo.

Lentoliikenne kasvaa tulevaisuudessa paljon – päästövähennykset tärkeitä

Lentoliikenne on nopeimmin kasvava liikennemuoto, mikä tarkoittaa päästöjen huomattavaa kasvua. Kansainvälinen siviili-ilmailujärjestö ICAO on asettanut tavoitteeksi, että vuodesta 2020 lähtien lentoliikenne kasvaa hiilineutraalisti. Tällä hetkellä ainoa käyttökelpoinen vaihtoehto kaupallisessa lentoliikenteessä käytetyille nestemäisille fossiilisille polttoaineille on vastuullinen ja uusiutuva lentopolttoaine, jonka käyttäminen on tehokkaimpia tapoja vähentää kasvihuonekaasupäästöjä. Se voidaan ottaa heti käyttöön ilman uusia investointeja polttoainejakeluverkostoon.

Neste MY uusiutuva lentopolttoaine(TM) ja sen kehitystyö ovat olleet Nesteellä useiden vuosien mittainen matka: koe-erän tuotannosta on edetty täyttämään luotettavasti kaikki ilmailualan laatu- ja suorituskykyvaatimukset. Neste MY uusiutuvan lentopolttoaineen teknologia ja laatu on todettu toimiviksi tuhansilla kaupallisilla lennoilla mm. Lufthansalla, ja se on valmis kaupalliseen käyttöön.

Neste on maailman johtava jätteistä ja tähteistä jalostetun uusiutuvan dieselin tuottaja. Kymmenen viime vuoden aikana yhtiön tuottamalla uusiutuvalla dieselillä on vähennetty liikenteen hiilidioksidipäästöjä 33 miljoonaa tonnia. Määrä vastaa Sveitsin kuljetusalan kahden vuoden päästöjä. Nyt uusiutuviin polttoaineisiin liittyvä asiantuntemus ja ratkaisu ovat myös ilmailualan käytössä.

ANS Finland sopimukseen lentoturvallisuustietojen vaihtamisesta Suomen Ilmailuliiton kanssa

IMG_7417-3

Suomen Ilmailuliitto ja ANS Finland ovat tehneet sopimuksen lentoturvallisuustietojen vaihdosta. Yhteistyön tavoitteena on tukea turvallisuustyötä, edistää lentoturvallisuuden kehittymistä sekä kehittää alan palveluita.

Tietojenvaihto tapahtuu organisaatioiden turvallisuudesta vastaavien yksiköiden välillä. Yhteistyön avulla saamme jatkossa molemmille organisaatioille tärkeää tietoa mm. harrasteilmailun havainnoista, poikkeamista ja esimerkiksi eri organisaatioiden tekemästä analyysitoiminnasta.

–    Yhteistyöstämme hyötyvät kaikki yleisilmailijat ja toimijat ilmailualalla, kun pystymme paremmin tunnistamaan erilaisia ilmiöitä ilmailutoiminnan taustalla. Tavoitteena on myös tukea organisaatioiden välistä avointa turvallisuustiedon vaihtoa, sekä parantaa oikeudenmukaista ja syyllistämätöntä raportointikulttuuria kaikilla ilmailun sektoreilla, kertoo ANS Finlandin toimitusjohtaja Raine Luojus.

Tietojenvaihto on luottamuksellista ja se toteutetaan anonyymisti siten, ettei jaettu tieto sisällä identifiointitietoja yksittäisistä henkilöistä tai ilma-aluksista.

–    Ilmailuliitto haluaa jatkuvasti parantaa ilmailun turvallisuutta ja nyt sovittu tietojenvaihto on osa tätä työtä. Tiedonvaihdossa jaettua tietoa käytetään vain lentoturvallisuuden parantamiseksi tähtäävään työhön. Välitettävien tietojen avulla ei pystytä tunnistamaan yksittäisiä toimijoita, yrityksiä, henkilöitä tai ilma-aluksia, sanoo Suomen Ilmailuliiton toiminnanjohtaja Timo Latikka.

Yhteistyösopimus allekirjoitettiin Vantaalla 7.9.2017

Kimmo Mäki Finavian toimitusjohtajaksi

Satama

Finavian Oyj:n toimitusjohtaja 1.1.2018 alkaen on DI Kimmo Mäki,

Lentoasemayhtiö Finavian Oyj:n uudeksi toimitusjohtajaksi on nimitetty diplomi-insinööri Kimmo Mäki, 43. Hän aloittaa tehtävässään 1. tammikuuta 2018.

Kimmo Mäellä on laaja kokemus palvelu- ja logistiikka-alalta. Hän on toiminut viimeiset kuusi vuotta Helsingin Satama Oy:n toimitusjohtajana. Sitä ennen hän on työskennellyt muun muassa Steveco Oy:n ja Stockmann Oyj:n palveluksessa.

– Kimmo Mäellä on vahva kokemus palveluliiketoiminnan johtamisesta ja suurinvestointien menestyksellisestä läpiviennistä. Finavian tulos on huipputasolla, lentoliikenne on voimakkaassa kasvussa ja Helsinki-Vantaalla on menossa yhtiön historian suurin investointiohjelma. Uskon, että Mäen johdolla voimme kehittää Finaviaa yhä asiakaskeskeisemmäksi ja varmistaa yhtiön kannattava kasvu myös jatkossa, sanoo Finavian hallituksen puheenjohtaja Harri Sailas .

– On hienoa päästä työskentelemään Suomen kilpailukyvyn ja saavutettavuuden kannalta merkittävään yritykseen. Odotan innolla, että pääsen kehittämään Finavian ja lentoasemien palveluita. Luotettava ja asiakaslähtöinen toimintatapa, vastuullinen ote ja osaava henkilökunta ovat jatkossakin yhtiön menestyksen kulmakiviä, sanoo Mäki.

Toimitusjohtajan palkitsemisessa noudatetaan valtio-omistajan ohjeita. Uuden toimitusjohtajan kuukausipalkka on 26 000 euroa. Hänen eläke-etuutensa ja -ikänsä määräytyvät työntekijän eläkelain mukaan.

Finavian nykyinen toimitusjohtaja Kari Savolainen , 63, jatkaa johdon neuvonantajana ja jää eläkkeelle ensi vuonna.