Norwegian mahdollistaa ilmastokompensoinnin asiakkaille ja allekirjoittaa ensimmäisenä lentoyhtiönä YK:n ilmastoaloitteen

artfxi3p5mb9ct7cj7sz

Norwegian on aloittanut yhteistyön ilmastoyhtiö CHOOOSEn kanssa, jotta asiakkaiden olisi helppo hyvittää hiilijalanjälkensä, kun he ostavat Norwegianin lentoja. YK:n ilmastonsuojelun puitesopimuksen sihteeristö (UNFCCC) on tyytyväinen Norwegianin aloitteeseen.

Norwegian on iloinen, että se voi tästä päivästä lähtien tarjota asiakkailleen ilmastokompensoinnin yksinkertaisena ja integroituna osana lentovarausta.

– Norwegian on nimetty yhdeksi maailman ympäristöystävällisimmistä lentoyhtiöistä ja teemme jatkuvasti töitä vähentääksemme päästöjä uusien toimien avulla. Kun tarjoamme ilmastokompensoinnin, hinnoittelemme asiakkaiden todelliset hiilidioksidipäästöt ja teemme asiakkaillemme helpoksi myötävaikuttaa kestävämmän ilmailun puolesta, sanoo Norwegianin vt. konsernijohtaja Geir Karlsen.

– Vaikka ilmailuteknologia kehittyy jatkuvasti ja Norwegian vähentää ympäristövaikutuksiaan koko ajan, täysin päästötön lentäminen ei ole mahdollista tänä päivänä. Tiedämme, että monet asiakkaistamme haluavat hyvittää matkastaan aiheutuvat päästöt, hän jatkaa.

Hyvä vastaanotto YK:n ilmastosihteeristöltä
Norwegian on ensimmäinen lentoyhtiö, joka on allekirjoittanut YK:n ilmastotoimien ohjelman ja sitoutunut tulemaan ilmastoneutraaliksi ennen vuotta 2050.

– Hiilidioksidin hinnoittelu tällä tavalla auttaa myös muiden toimien ja tavoitetason edistämistä kaikilla yhteiskunnan tasoilla mukaan lukien elinkeinoelämä. Olemme tyytyväisiä Norwegianin toimiin, jotka auttavat asiakkaita hyvittämään päästönsä, kun he matkustavat. Ihmisten tuominen yhteen on perustavanlaatuista maailmanlaajuiselle ymmärrykselle, taloudelle, hyvinvoinnille ja koko planeetalle. Toivotamme Norwegianin tervetulleeksi Climate Neutral Now -ohjelmaamme, sanoo UNFCCC:n Global Climate Actionin johtaja Niclas Svenningsen.

Tuki CO2-päästöjä vähentäviin energiahankkeisiin
Norwegian kehitti uudesta ominaisuudesta niin informatiivisen, yksinkertaisen ja läpinäkyvän kuin mahdollista. Kun asiakas on valinnut lentomatkan, tulee näkyviin tieto kyseisen lennon CO2-päästöistä verrattuna alan keskimääräisiin päästöihin. CO2-laskuri perustuu YK:n kansainvälisen siviili-ilmailujärjestön (ICAO) viralliseen menetelmään, International Council of Clean Transportationin (ICCT) ja Norwegianin omiin päästötietoihin.

Asiakkaille tarjotaan yksinkertainen vaihtoehto kompensoida heidän oma hiilijalanjälkensä varauksen teon yhteydessä, kun he lentävät Norweganilla. Asiakkaat, jotka valitsevat ilmastokompensaation, voivat olla varmoja, että hyvityksellä rahoitetaan huolella valittuja maailmanlaajuisia CO2-päästöjä vähentäviä hankkeita. Hankkeet ovat YK:n ja Gold Standardin hyväksymiä. Tämä asettaa standardin ilmasto- ja kehitystoimien määrälliseksi arvioimiseksi, varmentamiseksi ja vaikutusten maksimoimiseksi. Gold Standard sisältää myös panostuksia muihin YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin.

– Myönteisten ilmastovaikutusten lisäksi kaikki Gold Standardin hankkeet synnyttävät myös muita hyötyjä paikallisille yhteisöille, kuten uusia työpaikkoja, puhdasta energiaa ja ilman laadun parannuksia. Ilmasto-oikeudenmukaisuuteen erityistä huomiota kiinnittävät Norwegianin matkustajat voivat luottaa siihen, että heidän panostuksensa toteutuvat paljon laajempina kuin päästöhyvityksinä, sanoo Gold Standardin viestintäjohtaja Sarah Leugers.

Saumaton ratkaisu
Norwegian on valinnut yhteistyökumppanikseen norjalaisen ilmastoasioihin erikoistuneen teknologiayhtiö CHOOOSEn Oslosta. CHOOOSE on kehittänyt ratkaisun, joka integroituu saumattomasti asiakkaan matkavaraukseen ja tekee asiakkaille helpoksi tukea parhaita hiilidioksidia vähentäviä hankkeita maailmassa. Norwegianin lisäksi CHOOOSElla on laaja joukko muita yhteistyökumppaneita ja asiakkaita yli 70 maassa.

– CHOOOSE tekee yhteistyötä toimijoiden kanssa, jotka haastavat nykytilan, osoittavat sitoutumisensa päästöjen vähentämiseen ja kantavat vastuun ”elefantista huoneessa” eli myöntävät, että kaikkea hiilijalanjälkeä ei pystytä välttämään nykyteknologialla, sanoo CHOOOSEn toimitusjohtaja Andreas Slettvoll.

– CHOOOSE on saavuttanut paljon lyhyessä ajassa. Tarjoamme yhdessä parhaan ratkaisun asiakkaillemme. CHOOOSE vaikuttaa alalla, joka kehittyy nopeasti ja on ehdottoman välttämätön. CHOOOSElla on uusi ja raikas lähestymistapa ilmastotoimiin, sanoo Karlsen.

International Council on Clean Transportation (ICCT) on nimennyt Norwegianin maailman polttoainetehokkaimmaksi lentoyhtiöksi Atlantin ylittävillä reiteillä vuonna 2015 ja vuonna 2018. Uusien ja polttoainetehokkaiden lentokoneiden asioista Norwegian on vähentänyt matkustajakilometrikohtaisia päästöjään 30 prosentilla vuodesta 2008 lähtien.

Lue lisää Norwegianin yhteistyöstä CHOOOSEn kanssa täältä:

https://www.norwegian.com/fi/chooose

Norwegian lensi maailman tärkeimmän asiakirjan – Lapsen oikeudet – DNA:ksi koodattuna Huippuvuorille

ezgif.com-webp-to-jpg

Kuva: Carl J. Asquini

YK:n Lapsen oikeuksien sopimuksen 30-vuotisjuhlinnan yhteydessä Norwegian on saanut UNICEFin ylpeänä kumppanina kunnian kuljettaa yhden maailman tärkeimmistä asiakirjoista – Lapsen oikeudet – synteettiseksi DNA:ksi muunnettuna Huippuvuorille. Huippuvuorilla DNA varastoidaan ikiroutaan Arctic World Archiven siemenholviin.

Norwegianin lento DY396 laskeutui tänään Huippuvuorille erittäin tärkeä lasti mukanaan: YK:n Lapsen oikeudet synteettiseksi DNA:ksi muutettuna. Kyseessä on ensimmäinen tässä muodossa varastoitava virallinen asiakirja. DNA tullaan säilyttämään yhdessä maailman turvallisimmista paikoista, ikiroudassa Arctic World Archivessa, jota voi verrata jättikokoiseen varmuuskopioon.

Norwegianin sitoutunut ja omistautunut miehistö vastasi arvokkaan lastin kuljettamisesta Huippuvuorille. Aiemminkin UNICEF-tehtävissä mukana olleet kapteeni Sissel Maria Finnsethin ja matkustamon esimies Beate Vinkler Rasmussenin esittelivät ylpeänä DNA:ta lennolla olleille matkustajille.

– Olen ylpeä, että saan olla mukana tällä historiallisella lennolla. Lasten oikeudet ovat äärimmäisn tärkeitä ja ne ovat jotakin, mitä meidän tulee puolustaa, sanoi Vinkler Rasmussen.

Kapteeni Sissel Maria Finnsethille, joka istui lennon ohjaimissa, tämä tehtävä oli erityisen tärkeä.

– On upeaa, että voimme tällä lennolla myötävaikuttaa lasten oikeuksien nostamiseksi huomion keskiöön. UNICEF on osa Norwegianin DNA:ta ja teemme jatkossakin voitavamme, jotta yhä useampi lapsi saa tulevaisuuden, jonka hän ansaitsee, hän sanoi.

– Norwegianin tuki on ollut ratkaisevaa
– Olemme aina olleet ylpeitä kumppanuudesta Norwegianin kanssa. Yhtiön tuki oli ehdottoman ratkaiseva, jotta DNA voitiin kuljettaa turvallisesti. Lisäksi Norwegianin työntekijät ovat aina olleet mukana suurella sitoumuksella ja heidän kanssaan on erittäin mukava työskennellä, sanoi Norjan UNICEFin pääsihteeri Camilla Viken.

UNICEF Norja on korostanut lasten oikeuksia koskevan yleissopimuksen merkitystä ja varmistanut, että sen sisältö säilyy tulevaisuuteen. DNA-kapseli varastoidaan Arctic World Archiveen kansainvälisenä lapsen oikeuksien päivänä jota vietetään 20. marraskuuta. Varastointimahdollisuus syntyi digitaalisen tiedon varastointiin erikoistuneen Piglin ja Store Norske Spitsbergen Kulkompanin yhteistyönä.

Digitaalisessa varastoinnissa teknologia voi vanhentua nopeasti ja se voi siten olla haavoittuvaa. Siitä syystä tutkijat ovat onnistuneet kehittämään menetelmiä, jotka mahdollistavat tiedon varastoinnin luonnon vanhimpaan varastointipaikkaan, nimittäin DNA:han.

– Nykyään on helpompaa saada tietoja jopa esihistoriallisista jäännöksistä kuin vanhasta matkapuhelimesta. Digitaalisen tiedon varastointi synteettiseen DNA:han on kuin tavallista koodausta, mutta vain toisella kielellä. Se on ikään kuin kiinan kielen kääntämistä englanniksi, sanoo EMBL’s European Bioinformatics Instituten Senior Scientist Nick Goldman Cambridgestä Englannista. Hän vastaa asiakirjan koodauksesta.

Norwegian lanseeraa suorat lennot Helsinki-Vantaan ja Tiranan välillä

y0mkowlwaj0nchvc9asn

Norwegian jatkaa reittiverkostonsa optimointia ja lanseeraa uuden suoran reitin Albanian pääkaupungin Tiranan ja Helsinki-Vantaan lentoaseman välillä kesällä 2020.

Albania ja maan pääkaupunki houkuttelevat matkailijoita miellyttävällä välimerellisellä ilmastolla, pitkällä rantaviivalla, kristallinkirkkailla vesillä ja kauniilla vuorilla. Albaniassa ja Tiranassa on monenlaista nähtävää ja koettavaa niin kulttuurista, luonnosta, ravintoloista kuin ostoksista kiinnostuneille matkailijoille.

– Olemme iloisia, että voimme tarjota jälleen houkuttelevan kohteen suomalaisille matkustajille. Odotamme innolla, että voimme toivottaa matkustajat tervetulleiksi lennoillemme polttoainetehokkailla lentokoneillamme, sanoo Norwegianin Senior Vice President Commercial Short Haul Magnus Maursund.

Tiranan reitti mukaan lukien Norwegian tarjoaa lähes 40 suoraa reittiä Helsinki-Vantaan lentoasemalta. Norwegianilla on erinomaiset yhteyden myös Helsinki-Vantaan ja Lontoon Gatwickin välillä, mikä mahdollistaa Helsingistä lähteville matkustajille pääsyn vieläkin laajempaan reittivalikoimaan useisiin kaukokohteisiin Pohjois- ja Etelä-Amerikassa, kuten New York, San Francisco, Austin, Boston, Miami, Denver, Chicago, Orlando, Rio de Janeiro ja Buenos Aires.

Uusi reitti
Helsinki-Vantaan (HEL) ja Tiranan (TIA) välinen reitti lennetään kerran viikossa keskiviikkoisin 3. kesäkuuta–5. elokuuta mahdollisuudella, että reitti jatkuu myös tästä eteenpäin.

Norwegian ja JetBlue sopivat yhteistyön aloittamisesta

image (2)

Norwegian ja yhdysvaltalainen lentoyhtiö JetBlue ovat tehneet sopimuksen yhteistyön aloittamisesta. Yhteistyön myötä molempien halpalentoyhtiöiden asiakkaat voivat varata helposti yhdellä varauksella jatkoyhteydellisiä lentoja molempien lentoyhtiöiden reittiverkostossa.

JetBluella on laaja reittiverkosto Yhdysvalloissa, Karibialla ja Latinalaisessa Amerikassa, kun taas Norwegianilla on lukuisia transatlanttisia reittejä ja laaja reittiverkosto Euroopassa. Yhteistyö mahdollistaa, että asiakkaat voivat varata jatkoyhteksiä sisältäviä lentomatkoja yhdellä varauksella molempien yhtiöiden reittiverkostossa. Tavoitteena on, että molempien yhtiöiden jatkoyhteydellisiä lentoja voi varata kummankin yhtiön verkkosivustoilta.

– Yhteistyö tulee tuomaan matkustajille aiempaakin enemmän valinnanmahdollisuuksia. JetBlue on suurin lentoyhtiö useissa Yhdysvaltojen tukikohdissamme, kuten New Yorkissa ja Fort Lauderdalessa, mikä tulee mahdollistamaan sekä meidän että JetBluen asiakkaille pääsyn laajaan reittiverkostoon molemmin puolin Atlanttia. JetBlue on ihanteellinen yhteistyökumppani meille, koska yhtiöllä on laaja läsnäolo Yhdysvalloissa, Karibialla ja Latinalaisessa Amerikassa, sanoo Norwegianin vt. konsernijohtaja ja talousjohtaja Geir Karlsen.

Kolmessa solmukohdassa, New Yorkin JFK:llä, Bostonissa ja Fort Lauderdalessa, Norwegianin matkustajat saavat pääsyn 60 Yhdysvaltojen sisäiseen reittiin samoin kuin 40 reittiin Karibialla ja Latinalaisessa Amerikassa. JetBluen asiakkaat voivat lentää Norwegianin yli 20 reitillä Eurooppaan.

– Yhteistyö antaa matkustajille saumattomat jatkoyhteydet JetBluen laajassa reittiverkostossa Yhdysvalloissa, Karibialla ja Latinalaisessa Amerikassa yhdessä Norwegianin mielenkiintoisten Euroopan kohteiden kanssa. Norwegian ja JetBlue jakavat vision siitä, että lisääntyvä kilpailu ja halvat hinnat ovat hyväksi asiakkaille, erityisesti transatlanttisilla reiteillä, joita hallitsevat huippukorkeat hinnat, verkostolentoyhtiöt ja allianssit, sanoo JetBluen konsernijohtaja Robin Hayes.

Matkustajat voivat varata jatkoyhteydellisiä lentolippuja Norwegianin ja JetBluen verkkosivustoilla vuoden 2020 ensimmäisellä vuosipuoliskolta lähtien. Matkustajat voivat myös lähtöselvittää matkatavaransa koko matkalle.

Lisätietoja JetBluesta:
JetBlue on yksi suurimmista halpalentoyhtiöistä Yhdysvalloissa. Yhtiö kuljettaa joka vuosi yli 42 miljoonaa matkustajaa yli sataan kohteeseen Yhdysvalloissa, Karibialla ja Latinalaisessa Amerikassa. Yhtiön palveluksessa on yli 22 000 työntekijää. Yhtiö on voittanut useita asiakastunnustuksia ja se tarjoaa ilmaisen Wi-Fin lennoillaan.

Norwegianin matkustajamäärä ja tuotot kasvoivat syyskuussa

787 Dreamliner

Norwegian kuljetti yli 3,3 miljoonaa matkustajaa syyskuussa. Yksikkötuotto kasvoi jo kuudetta kuukautta peräkkäin ja se oli kuusi prosenttia korkeampi kuin samana kuukautena viime vuonna.

Kaikkiaan 3 310 424 matkustajaa valitsi Norwegianin lentoyhtiökseen syyskuussa. Myytyjen henkilökilometrien määrä (RPK) kasvoi kaksi prosenttia ja tarjottujen henkilökilometrien määrä (ASK) kasvoi yhden prosentin. Käyttöaste kasvoi 1,1 prosenttiyksiköllä 90 prosenttiin.

– Siirtyessämme kasvusta kannattavuuteen olen iloinen, että yksikkötuottomme jatkoi kasvua kuudetta kuukautta peräkkäin, ja että matkustajien kysyntä on ollut vakaata. Norwegianin operatiivinen suorituskyky paranee edelleen ja olemme matkalla saavuttaaksemme kahden miljardin Norjan kruunun kohdennetut kustannusvähennykset vuonna 2019, sanoo vt. konsernijohtaja ja talousjohtaja Geir Karlsen.

– Tulevaisuuden näkymä on lupaava. Tulevalle talvikaudelle olemme mukauttaneet reittiportfoliotamme ja kapasiteettiamme varmistaaksemme, että olemme hyvissä asemissa vastataksemme todelliseen kysyntään, hän lisää.

Laivaston jatkuva uusiminen myötävaikutti syyskuussa CO2-päästöjen vähenemiseen entisestään 70 grammalla matkustajakilometriä kohden. Vähennys on 0,3 prosenttia verrattuna samaan ajanjaksoon viime vuonna. Norwegianin laivaston keski-ikä on 3,8 vuotta ja se on yksi ympäristöystävällisimmistä lentolaivastoista maailmassa. Tämän ansiosta yhtiö on vähentänyt matkustajakohtaisia päästöjä 30 prosentilla vuodesta 2008 lähtien.

Norwegian operoi syyskuussa 99,3 prosenttia aikataulun mukaisista lennoista, joista 79,8 prosenttia lähti aikataulussa. Vuokrakaluston (wetlease) käyttö vaikutti syyskuussa negatiivisesti täsmällisyyteen

Norwegian sai täydet neljä tähteä kansainvälisessä arvioinnissa

787-9 Dreamliner 2018

Matkustajat ympäri maailmaa ovat toisena peräkkäisenä vuonna antaneet Norwegianille neljä tähteä neljästä mahdollisesta tähdestä Airline Passengers Experience Associationin (APEX) arvioinnissa. Neljä tähteä on korkein arvio, jonka halpalentoyhtiö voi saada.

Tämän vuoden APEX-tunnustus perustuu arvioon yli miljoonasta lennosta ja 600 lentoyhtiöstä. Norwegian oli yksi kymmenestä eri puolilla maailmaa toimivasta halpalentoyhtiöstä, joka sai neljä tähteä.

– On suuri kunnia tulla matkustajiemme arvioimana neljän tähden lentoyhtiöksi. Kiitän kaikkia ympäri maailmaa olevaa 11 000 työntekijäämme, jotka tekevät joka päivä kaikkensa antaakseen mahdollisimman hyvän matkustuskokemuksen asiakkaillemme, sanoo Norwegianin Chief Customer and Digital Officer Kurt Simonsen.

Norwegian arvioitiin toisena peräkkäisenä vuonna neljän tähden lentoyhtiöksi. Tulokset julkistettiin eilen illalla Los Angelesissa.

Tietoa APEXista
APEX arvioi lentoyhtiöitä ympäri maailmaa eri kategorioissa matkustajien antamien äänien perusteella. Lentoyhtiöt jaetaan kolmeen kategoriaan: globaalit lentoyhtiöt, alueelliset lentoyhtiöt ja halpalentoyhtiöt. Arvioiden perusteena oli 1,4 miljoona lentoa ja 600 lentoyhtiötä ajanjaksolla 1.7.2018–30.6.2019. Matkustajat arvioivat lentoyhtiöitä kokonaisuutena sekä neljässä eri kategoriassa, joita ovat mukavuus, lennonaikaiset palvelut, ruoka ja juoma sekä viihde ja lennonaikainen Wi-Fi. Neljä tähteä on korkein arvio, jonka halpalentoyhtiö voi saada.

Norwegianin yksikkötuotot kasvoivat ja käyttöaste nousi elokuussa

Norwegian Boeing 737-800

Norwegian kuljetti yli 3,5 miljoonaa matkustajaa elokuussa. Yksikkötuotot kasvoivat kolmella prosentilla ja käyttöaste oli 90 prosenttia, nousua 0,4 prosenttiyksikköä.

Kaikkiaan 3 503 913 matkustajaa lensi Norwegianilla elokuussa. Myytyjen henkilökilometrien määrä (RPK) kasvoi viisi prosenttia ja tarjottujen henkilökilometrien määrä (ASK) kasvoi neljä prosenttia.

– Liikenneluvut osoittavat, että käyttöaste ja yksikkötuotot ovat nousseet. Kasvumme hidastuu. Se on linjassa strategiamme kanssa, jossa siirrymme kasvusta kannattavuuteen. Olemme myös tyytyväisiä, että tuleva varaustilanne näyttää hyvältä, erityisesti mannertenvälisillä reiteillä ja Pohjoismaissa, sanoo Norwegianin vt. konsernijohtaja ja talousjohtaja Geir Karlsen.

Yhtiön CO2-päästöt vähenivät elokuussa 70 grammasta 69 grammaan matkustajakilometriä kohden viime vuoden samaan ajankohtaan verrattuna. Norwegianin laivaston keski-ikä on 3,8 vuotta ja yhtiön lentolaivasto on yksi polttoainetehokkaimmista ja ympäristöystävällisimmistä maailmassa. Uuden lentolaivaston ansiosta Norwegian on vähentänyt matkustajakilometrikohtaisia päästöjään 30 prosentilla vuodesta 2008 lähtien.

Norwegian operoi elokuussa 99,4 prosenttia aikataulun mukaisista lennoista, joista 76,2 prosenttia lähti aikataulussa. Täsmällisyyttä heikensi Norwegianin vaikutuspiirin ulkopuolella olevat kesäajan yleiset myöhästymiset Euroopan ilmatilassa. Lisäksi korvaavien vuokralentojen käyttö vaikutti elokuussa negatiivisesti täsmällisyyteen.

Norwegian lanseeraa uuden kotimaan reitin Helsinki-Vantaalta Vaasaan

iikdmh6tesfzwk9ap7qk

Norwegian jatkaa reittiverkostonsa kehittämistä Suomessa ja lanseeraa uuden kotimaan reitin Helsinki-Vantaan lentoaseman ja Vaasan lentoaseman välillä.

Norwegian aloittaa lennot Helsinki-Vantaan ja Vaasan välillä marraskuun ensimmäisestä päivästä alkaen kaksi kertaa viikossa maanantaisin ja perjantaisin.

– Suomen markkinat ovat meille tärkeät ja olemme iloisia, että voimme avata uuden kotimaan reitin Suomessa ja samalla laajentaa tarjontaamme matkustajillemme. Toivotamme matkustajat tervetulleiksi lennoillemme uusilla ja polttoainetehokkailla lentokoneillamme, sanoo Norwegianin SVP Short Haul Magnus Thome Maursund.

Uusi reitti Vaasaan
Helsinki-Vantaa (HEL) – Vaasa (VAA) liikennöidään kaksi kertaa viikossa maanantaisin ja perjantaisin 1. marraskuuta 2019 alkaen.

Norwegianin matkustajamäärä kasvoi ja täsmällisyys parani huhtikuussa

737 MAX_David Peacock_5

David Peacock

Yli 3,1 miljoonaa matkustajaa lensi Norwegianilla huhtikuussa. Kasvu oli kolme prosenttia verrattuna samaan ajankohtaan viime vuonna. Pääsiäisen ajankohta vaikutti siihen, että huhtikuun luvut eivät ole suoraan vertailukelpoisia samaan ajankohtaan viime vuonna, mutta maaliskuu ja huhtikuu osoittavat yhdessä myönteisen kehityksen.

Kaikkiaan 3 137 608 matkustajaa valitsi huhtikuussa lentoyhtiökseen Norwegianin. Se on 88 359 matkustajaa enemmän kuin samana kuukautena viime vuonna. Myytyjen henkilökilometrien määrä (RPK) kasvoi 11 prosenttia ja tarjottujen henkilökilometrien määrä (ASK) seitsemän prosenttia. Käyttöaste oli 86,1 prosenttia, nousua 3,1 prosenttiyksikköä.

Pääsiäisen ajankohta vaikuttaa aina kyseisen kuukauden lukuihin positiivisesti. Tänä vuonna pääsiäinen oli huhtikuussa, mikä merkitsee, että yksikkötuotto (RASK) on tänä vuonna viime vuoteen verrattuna korkeampi. Tämän vuoden maaliskuun ja huhtikuun yhteenlasketut luvut osoittavat, että käyttöaste nousi 1,8 prosenttiyksikköä viime vuoteen verrattuna ja tuotto 6,9 prosenttia. Matkustajamäärä nousi neljä prosenttia ja ASK yhdeksän prosenttia. RASK kasvoi kahdeksan prosenttia. Lentäjälakko Skandinaviassa nosti kysyntää huhtikuun viimeisellä viikolla.

Norwegian lensi 98,9 prosenttia aikataulun mukaisista lennoistaan huhtikuussa. Siitä huolimatta, että yhtiön Boeing 737 MAX -koneet ovat edelleen poissa käytöstä, on vaikutus matkustajiin ollut vähäinen. Yhtiö on muun muassa yhdistänyt lentoja ja tarjonnut vaihtoehtoisia lähtöjä niille matkustajille, joihin tilanne vaikuttaa. Huhtikuussa 83,4 prosenttia Norwegianin lennoista lähti aikataulussa.

– Olen erittäin tyytyväinen myönteiseen kehitykseen huhtikuussa sekä kahteen edelliseen kuukauteen yhdessä. Tämä koskee sekä matkustajamäärää, tuloja että täsmällisyyttä. Jatkamme työtämme kannattavuuden kasvattamiseksi samalla, kun tarjoamme matkustajillemme hyvää laatua edullisella hinnalla sekä ennen kaikkea toimialan uusimman ja ympäristöystävällisimmän lentolaivaston, sanoo Norwegianin konsernijohtaja Bjørn Kjos.

Yhtiö vastaanotti huhtikuussa yhden uuden Boeing 787-9 Dreamlinerin. Huhtikuussa Norwegianista tuli myös suurin ulkomainen lentoyhtiö New Yorkin alueella.

Norwegianin tulot kasvoivat ja kustannukset alenivat ensimmäisellä vuosineljänneksellä

LND 787

Norwegian julkisti tänään tuloksen ensimmäiseltä vuosineljännekseltä, jolle ominaista olivat alhaisemmat kustannukset, kasvaneet tulot ja merkittävästi parempi täsmällisyys. Nettotappio oli 1 489 miljoonaa Norjan kruunua. Yhtiön yksikkökustannukset ilman polttoainetta laskivat kahdeksan prosenttia verrattuna samaan ajanjaksoon viime vuonna. Liikevaihto oli kahdeksan miljardia Norjan kruunua, kasvua 14 prosenttia.

Norwegian on muuttanut strategiaa kasvusta kannattavuuteen toimenpiteillä, joita ovat muun muassa laaja kustannussäästöohjelma, reittiverkoston optimointi ja lentokoneiden myynti. Yhtiön sisäisellä kustannussäästöohjelmalla, #Focus2019, on jo ensimmäisellä vuosineljänneksellä saavutettu 467 miljoonan Norjan kruunun kustannussäästöt. Yhtiö on myös vahvistanut tasettaan kolmen miljardin Norjan kruunun osakeannilla, joka takaa vahvemman taloudellisen aseman. Yhtiön asema on hyvä uusien asiakkaiden houkuttelemiseksi erityisesti kaukolentomarkkinoilla, joilla kehitys on vahvempaa kuin lyhyillä matkoilla. 

Norwegianin ensimmäisen vuosineljänneksen liikevaihto oli kahdeksan miljardia Norjan kruunua ja se kasvoi 14 prosenttia verrattuna samaan ajanjaksoon viime vuonna pääasiassa kansainvälisen kasvun ja Pohjoismaiden lisääntyneen liikenteen ansioista. Yli kahdeksan miljoonaa matkustajaa lensi Norwegianilla ensimmäisen vuosineljänneksen aikana, kasvua yhdeksän prosenttia. Käyttöaste oli 81 prosenttia. Yhtiön yksikkökustannukset ilman polttoainetta laskivat kahdeksalla prosentilla vuoden 2018 ensimmäiseen neljännekseen verrattuna. Täsmällisyys parani merkittävästi ensimmäisellä vuosineljänneksellä viime vuoden 73,0 prosentista tämän vuoden 81,3 prosenttiin. Yhtiö lensi ensimmäisellä vuosineljänneksellä 98,7 prosenttia suunnitelluista lennoistaan, kuten myös viime vuoden vastaavalla vuosineljänneksellä.

– Vuosineljänneksen kehitys oli myönteistä useilla osa-alueilla 737 MAX -koneiden tilanteesta huolimatta. Olemme toteuttaneet monia toimenpiteitä kannattavuuden parantamiseksi alentamalla kustannuksia ja kasvattamalla tuloja. Se on pitänyt sisällään tukikohtarakenteemme ja reittiverkostomme optimointia tehostaaksemme toimintoja samoin kuin lentokoneista luopumista ja lentokonetoimitusten siirtämistä myöhemmäksi. Sisäinen kustannussäästöohjelma tulee myös parantamaan kannattavuutta edelleen. Samanaikaisesti tulevien kuukausien kehitys varausten osalta näyttää lupaavalta, sanoo Norwegianin konsernijohtaja Bjørn Kjos.

Tuloksellisia tapaamisia Boeingin kanssa
Norwegian keskeytti operoinnin 18 Boeing MAX 8 -lentokoneella maaliskuussa. Auttaakseen parhaalla mahdollisella tavalla matkustajia, joihin tilanne vaikuttaa, yhtiö on yhdistänyt lentoja ja tarjonnut vaihtoehtoisia lähtöjä muilla Norwegianin lennoilla. Yhtiö työskentelee edelleen sen eteen, että tilanteella on mahdollisimman vähäiset vaikutukset matkustajiin, mikä merkitsee myös lentokoneiden vuokrausta. Yhtiön tavoite on, että se operoi lennot suunnitellusti.

– Omistautuneet työntekijämme ovat työskennelleet kellon ympäri löytääkseen hyviä ratkaisuja asiakkaillemme. He tekevät edelleen kaiken mahdollisen varmistaakseen, että kaikki lennot lennetään suunnitellusti huolimatta siitä, kauanko MAX-koneet ovat poissa käytöstä, Kjos jatkaa.

– Meillä on ollut tuloksellisia tapaamisia Boeingin kanssa. Olemme keskustelleet siitä, miten pääsemme niiden vaikeuksien yli, joita MAX-koneet ovat aiheuttaneet Norwegianille, Kjos sanoo.