Blue Air aloitti lennot Helsinki-Vantaalta Bukarestiin

aee10b9693a0c899_800x800ar

Helsinki-Vantaan lentoaseman reittivalikoima täydentyi 16. kesäkuuta, kun Blue Air starttasi lennot Romanian Bukarestiin.

Lennot operoidaan ympäri vuoden kolmesti viikossa tiistaisin, perjantaisin ja sunnuntaisin.

– Olemme iloisia uudesta kohteesta, jonka saamme Helsinki-Vantaan reittivalikoimiin. Suorien kansainvälisten reittien kehitys on ollut Suomessa nousujohteista ja suomalaisten ulottuvilla on väestömäärään suhteutettuna ylivertaiset yhteydet eri puolille maailmaa. Toivotamme Blue Airin lämpimästi tervetulleeksi Suomeen ja Helsinki-Vantaalle, jonka rooli lentoliikenteen solmukohtana korostuu entisestään, sanoo lentoasemanjohtaja Ville Haapasaari Finaviasta.

b1b42208912aade9_800x800ar

– On upeaa saada Helsinki mukaan nopeasti kasvavaan Bukarestin-verkostoomme. Helsinki on vetävä kohde, joka palvelee sekä liike- että lomamatkustusta. Reittiavaus on ilouutinen meille ja myös Suomessa asuville romanialaisille, jotka voivat matkustaa perheensä luokse useammin. Suomalaismatkustajille avautuu samalla paremmat mahdollisuudet päästä nauttimaan Bukarestista, joka on hauska ja vehreä kaupunki. Tämä avaus on tärkeä askel meille vahvistaessamme asemiamme Pohjoismaissa, toteaa Vlad Cristescu , Blue Airin reittiverkostosta vastaava johtaja.

Bukarestista on hyvät jatkolentoyhteydet muun muassa Tel Aviviin, Larnacaan ja moniin Italian kohteisiin.

Liput ovat myynnissä Blue Airin verkkosivuilla osoitteessa www.blueairweb.com

Finnair ja Finavia testaavat kasvojentunnistusteknologiaa Helsinki-Vantaan lähtöselvityksessä

medium_Helsinki_Airport_Gate_34_sign

Kuva: Finavia

Finnair ja Finavia testaavat kasvojentunnistusteknologiaa Finnairin lentojen lähtöselvityksessä Helsinki-Vantaan lentoasemalla. 2.-23.5. toteutettavassa kokeilussa selvitetään kasvojentunnistusteknologian soveltuvuutta lentokenttäympäristöön ja lentoyhtiön järjestelmiin ja käytäntöihin. Finnair on kutsunut testiryhmään noin 1000 paljon matkustavaa Finnair Plus -asiakasta.

”Kasvojentunnistusteknologia kiinnostaa meitä, sillä se voi tarjota mahdollisuuksia helpottaa ja nopeuttaa asiakkaan matkallelähtöä, ja jopa poistaa erillisen tarkastuskortin tarpeen tulevaisuudessa”, sanoo Finnairin maapalveluiden kehittämisestä vastaava johtaja Sari Nevanlinna . ”Testillä haemme tietoa teknologian vaikutuksesta asiakaskokemukseen sekä sen soveltuvuudesta lentoyhtiön prosesseihin.”

Testiin osallistuvat asiakkaat lataavat Finnairin kautta saatavan testisovelluksen, jolla he toimittavat kasvokuvansa testissä käytettävään järjestelmään. Testiajanjaksoon sijoittuvien matkojen aikana lähtöselvitykseen testiasiakkaat käyttävät erityistä lähtöselvitystiskiä, jossa kasvojentunnistusteknologia on käytössä. Lähtöselvitystiskillä oleva asiakaspalvelija varmistaa asiakkaan matkatiedot samalla kun kirjaa kasvojentunnistuksen onnistumisen testijärjestelmään.

”Haluamme muuttaa lentomatkustusta entistä sujuvammaksi ja olla mukana kehittämässä asiakaskokemusta. Kasvojentunnistus on osa isompaa biometrisen tunnistautumisen megatrendiä. Se tekee mahdolliseksi Hands in the pockets -matkustamisen, jolloin matkustusasiakirjoja ei enää tarvita. Kun matkaan liittyvä tieto on digitalisoitu, läpimenoaika lentoaseman eri tarkastuspisteiden kautta nopeutuu ja helpottuu. Testasimme viime vuonna kasvojentunnistusteknologiaa henkilökunnan turvatarkastuksessa ja saimme siitä hyvin rohkaisevia tuloksia”, sanoo Helsinki-Vantaan apulaisjohtaja Heikki Koski Finaviasta.

Testissä käytetty kasvojentunnistusjärjestelmän on rakentanut Futurice yleisesti saatavilla olevia ohjelmistoja ja laitteita sekä pilvipalveluja hyödyntäen, ja vahvasti asiakaskokemusta painottaen. “Käytämme kasvonpiirteisiin perustuvaa tunnistusteknologiaa, joka kääntää kasvokuvat biometrisiksi tunnisteiksi. Tämä mahdollistaa testissä olevien matkustajien tunnistamisen ilman, että kuvia tarvitsee varastoida. Testi tuottaa hyödyllistä tietoa ratkaisun toimivuudesta ympäristössä, jossa on suuret asiakasvirrat ja tarkat turvamääräykset,” sanoo Futuricen projektipäällikkö Tuğberk Duman .

Finavian suurinvestointi etenee aikataulussaan: lentoaseman työmaat laajentuvat kesällä

medium_01_XXL_Day_Helsinki Airport_Ilmakuva Etela¦ê

PES-arkkitehdit Oy

Helsinki-Vantaalla on parhaillaan käynnissä yksi Suomen suurimmista rakennushankkeista. Tavoitteena on laajentaa Helsinki-Vantaata ja parantaa lentomatkustajien palvelukokemusta.

– Finavian tekemät investoinnit lentoasemilla olivat viime vuonna yli 180 miljoonaa euroa, joka vastaa jopa viittä prosenttia Suomen tehdasteollisuuden toteuttamista investoinneista, sanoo Finavian tekninen johtaja Henri Hansson .

Helsinki-Vantaan kehitysohjelma on tähän mennessä työllistänyt tuhansia suomalaisia. Kesällä lentoaseman laajentaminen etenee, kun terminaalin länsisiiven rakennustyöt käynnistyvät. Uuden rakennusvaiheen myötä työllisyysvaikutus noussee jo lähes 8 000 henkilöön.

Kokonaisuudessaan kehitysohjelman rakennusaikaisen työllisyysvaikutuksen on arvioitu olevan vuoteen 2020 mennessä noin 14 000 henkilötyövuotta.

Hansson kertoo, että kun Finavia vuonna 2013 käynnisti 900 miljoonan euron investointiohjelman, urakat päätettiin toteuttaa uudella tavalla.

– Rakentamisen kustannukset ovat pysyneet budjetissa ja aikataulu on pitänyt suunnitellusti. Asetimme urakoitsijoille yhteiset aika-, kustannus- ja laatutavoitteet sekä niihin liittyvät kannustimet. Kun tavoitteisiin päästään, myös urakoitsijat hyötyvät, Hansson sanoo.

Hanssonin mukaan lentoaseman kehittämistä ja laajentamista suunnitellaan käyttäjälähtöisesti virtuaalimallin avulla. Helsinki-Vantaa on maailman ensimmäisiä lentoasemia, jotka hyödyntävät kolmiulotteista suunnittelua näin laajassa mittakaavassa.

– Virtuaalimallin avulla saamme suunnitteluun mukaan lentoaseman työntekijät ja muut sidosryhmät entistä vahvemmin. He sitoutuvat tulevaan ja ymmärtävät, millaisia muutoksia laajentaminen tuo tullessaan. Samalla saamme hyödyllistä palautetta ja arvokkaita näkökulmia käyttöömme.

Näin Helsinki-Vantaan laajentaminen etenee

Tällä hetkellä rakenteilla on eteläsiipi ja laajennuksen iso keskusaukio. Eteläsiipi avataan kesällä 2017 ja keskusaukio alkuvuonna 2019. Länsisiiven on tarkoitus valmistua vuoden 2020 alkuun mennessä.

Suunnittelupöydällä on myös nykyisen kakkosterminaalin laajentaminen terminaalin edustalla sijaitseville pysäköinti- ja joukkoliikennealueille. Näin kahden terminaalin sijasta lähtö- ja tulopalvelut voitaisiin keskittää yhteen terminaaliin.

Kaikkiaan Helsinki-Vantaan terminaalin pinta-ala kasvaa noin 45 prosenttia. Uusia neliöitä tulee Linnanmäen huvipuiston verran. Asematason infrastruktuuria uudistetaan 65 jalkapallokentän suuruisella alueella.

Laajentamisen tavoitteena on vahvistaa Helsinki-Vantaan asemaa Euroopan ja Aasian välisen lentoliikenteen solmukohtana. Helsinki-Vantaa on noussut Euroopan tärkeimpien hubien joukkoon, joten laajarunkoliikenteen ja sen toimintaedellytysten kehittäminen on Finavian investointiohjelman yksi keskeisistä tavoitteista.

– Kaukoliikenteen kehittyminen takaa myös suomalaisille yhä useampia lentokohteita niin Eurooppaan kuin Aasiaankin. Suomesta liikennöitävien reittien määrä on viime vuosina kasvanut huomattavasti. Tällä hetkellä Finavian lentoasemilta on 200 suoraa lentokohdetta ympäri maailmaa, Hansson sanoo.

Näin Suomen lentoyhteydet paranevat – Katso Finavian jättilista!

ba7f3138afb9adac_800x800ar

Kokosimme vuoden 2017 lentoreittiavaukset yhteen nippuun. Uusien lentoyhteyksien avulla satavuotias Suomi on entistä tiukemmin kiinni maailman sykkeessä.

Finavian lentoasemilta uutuuskohteita on luvassa muun muassa Yhdysvaltoihin, Intiaan ja ympäri Eurooppaa. Eniten reittejä avaavat Finnair ja Norwegian, mutta mukana on myös kokonaan uusia lentoyhtiöitä.

– Ensimmäiset kesäkauden reitit avataan jo maaliskuussa ja avajaisia vietetään tiheästi kesäkuulle saakka. Aktiivinen ja pitkäjänteinen työ Suomen lentoliikenteen eteen tuottaa tulosta ja nyt laitetaan lisää pökköä pesään, sanoo reittikehityksestä Finaviassa vastaava johtaja Petri Vuori .

Uusien lentoyhtiöasiakkuuksien löytämiseksi ja reittivalikoiman kasvattamiseksi Finavia on jo pidemmän aikaa panostanut myyntityöhön ja markkinointiin. Tämä on tarkoittanut paitsi Finavian lentoasemien, myös koko Suomen tunnettuuden kohenemista.

– Teemme kovasti töitä saavutettavuuden parantamiseksi ja Suomen matkailun edistämiseksi. Markkinointityötä tehdään myös yhä tiiviimmin yhteistyössä muiden toimijoiden, kuten Visit Finlandin ja alueellisten matkailuorganisaatioiden kanssa. Tuloksia on nähtävissä esimerkiksi Lapissa, jonne saimme talvella kahdeksan suoraa kansainvälistä lentoyhteyttä, sanoo Finavian myynnistä ja markkinoinnista vastaava johtaja Joni Sundelin.

Suomen kiinnostavuus turvallisena ja eksoottisena matkakohteena sekä Helsinki-Vantaan rooli tärkeänä vaihtolentoasemana tarkoittavat, että Suomen lentoliikenne voi kasvaa tulevina vuosina jopa hieman nopeammin kuin Euroopassa yleisesti.

Finavian lentoasemilla riittää hyvin kapasiteettia lentoliikenteen kasvulle ja ne ovat kansainvälisen vertailun mukaan huippuluokkaa. Lisäksi Helsinki-Vantaalla parhaillaan käynnissä olevilla laajennuksilla valmistaudutaan uusiin matkustajaennätyksiin.

8f0d3fb884886d00_800x800ar

”Helsinki-Vantaa yksi edullisimmista”

Toimivat lentoyhteydet pohjautuvat riittävään kysyntään, joka syntyy usein matkailun tai elinkeinoelämän tarpeista. Lentoyhtiöt seuraavat ja analysoivat tarkkaan, millainen kysyntä ja kilpailutilanne eri kohteissa on.

– Finavia helpottaa omalta osaltaan uusien lentoreittien syntymistä muun muassa kilpailukykyisellä hinnoittelulla. Esimerkiksi Helsinki-Vantaa on lentoyhtiöille yksi Euroopan edullisimmista ja täsmällisimmistä lentoasemista, Petri Vuori kertoo.

Reittikehitystyössä viimeisimmät onnistumiset saatiin Balkanilla, josta avataan tänä vuonna kokonaiset neljä uutta lentoyhteyttä Helsinkiin: Zagreb, Pristina, Bukarest ja Varna. Finavia käy tälläkin hetkellä neuvotteluita useiden lentoyhtiöiden kanssa liikenteen aloittamisesta Suomen-reiteillä.

– Kiikaroimme koko ajan uusia reittejä ja lentoyhtiöitä niin idästä kuin lännestä, Vuori sanoo.

Finnairin uudet reitit Helsinki-Vantaalta

Espanja, Alicante alkaen 26. maaliskuuta. Lennot neljästi viikossa kesäkaudella.

Islanti, Reykjavik alkaen 11. huhtikuuta. Lennot neljästi viikossa ympäri vuoden.

Espanja, Ibiza alkaen 7. toukokuuta. Lennot kerran viikossa kesäkaudella.

Espanja, Menorca alkaen 8. toukokuuta. Lennot kerran viikossa kesäkaudella.

Kreikka, Korfu alkaen 9. toukokuuta. Lennot kerran viikossa kesäkaudella.

Kazakstan, Astana alkaen 18. kesäkuuta. Lennot kahdesti viikossa kesäkaudella.

Dominikaaninen tasavalta, Puerto Plata alkaen 23. marraskuuta. Lennot kerran viikossa talvikaudella.

Intia, Goa alkaen 29. marraskuuta. Lennot kahdesti viikossa talvikaudella.

Kuuba, Havanna alkaen 1. joulukuuta. Lennot kahdesti viikossa talvikaudella.

Finnair myös kasvattaa operointia Helsinki-Vantaalta Tokioon neljällä lisävuorolla viikossa ja Hongkongiin kolmella lisävuorolla viikossa.

Norwegianin uudet reitit Helsinki-Vantaalta

Hollanti, Amsterdam alkaen 20. huhtikuuta. Lennot kahdesti viikossa ympäri vuoden.

Kosovo, Pristina alkaen 22. kesäkuuta. Lennot kerran viikossa kesäkaudella.

Bulgaria, Varna alkaen 1. heinäkuuta. Lennot kerran viikossa kesäkaudella.

Helsingin ja Oslon sekä Helsingin ja Kööpenhaminan väliset lennot lisääntyvät 13 viikoittaiseen lähtöön.

Uudet lentoyhtiöt Helsinki-Vantaalla

Transavia aloittaa lennot Amsterdamiin 20.huhtikuuta alkaen. Lennot neljästi viikossa ympäri vuoden.

Croatia Airlines aloittaa lennot Kroatian Zagrebiin 23. toukokuuta. Lennot kolmesti viikossa kesäkaudella.

Blue Air aloittaa lennot Romanian Bukarestiin 16. kesäkuuta. Lennot kolmesti viikossa ympäri vuoden.

Royal Wings aloitti lennot Jordanian Akabaan helmikuussa.

Uudet reitit verkostolentoasemilta tänä vuonna

Air Balticin Tampere–Riika alkaen 26. maaliskuuta. Lennot kuudesti viikossa ympäri vuoden.

Finnairin Kittilä–Frankfurt alkaen 12. joulukuuta. Lennot kerran viikossa talvikaudella.

Finnairin Kittilä–Pariisi alkaen 12. joulukuuta. Lennot kerran viikossa talvikaudella.

Finnairin Ivalo–Lontoo alkaen 14. joulukuuta. Lennot kahdesti viikossa talvikaudella.

Finnairin Kittilä–Zürich alkaen 16. joulukuuta. Lennot kerran viikossa talvikaudella.

Germanian Rovaniemi–Berliini alkoi 29. tammikuuta. Lennot kahdesti viikossa talvikaudella.

Finnairin Tampere–Kittilä alkoi 4. helmikuuta. Lennot kerran viikossa talvikaudella.

Finnairin Turku–Kittilä alkoi 4. helmikuuta. Lennot kerran viikossa talvikaudella.

Lisäksi SAS lisää lentoja Vaasan ja Tukholman välille maaliskuun lopussa.

Lentoliikenne Porin ja Helsingin välillä on alkamassa uudelleen huhtikuussa.

Hollantilainen Voigt Travel aloittaa kesäkuussa matkat Amsterdamista Rovaniemelle.

Vuoden 2016 reittiavaukset

Germania: Kittilä–Düsseldorf, Saksa

Lufthansa: Ivalo–Frankfurt, Saksa

Germania: Rovaniemi–Zürich, Sveitsi

Norwegian: Rovaniemi–Lontoo, Britannia

Monarch: Kittilä–Lontoo, Britannia

Monarch: Kittilä–Manchester, Britannia

Qatar Airways: Helsinki–Doha, Qatar

Norwegian: Helsinki–Palma de Mallorca, Espanja

Norwegian: Helsinki–Nizza, Ranska

Norwegian: Helsinki–Dublin, Irlanti

NextJet: Helsinki–Västerås, Ruotsi

Finnair: Helsinki–Uumaja, Ruotsi

Finnair: Oulu–Hania, Kreeta

Finnair: Oulu–Gazipasa, Turkki

Finnair: Helsinki–Pula, Kroatia

Finnair: Helsinki–Fukuoka, Japani

Finnair: Helsinki–Guangzhou, Kiina

Finnair: Helsinki–Edinburgh, Skotlanti

Finnair: Helsinki–Billund, Tanska

Czech Airlines: Helsinki–Praha, Tshekki

Finavian lennonvarmistusliiketoiminta siirtyy Air Navigation Services Finland Oy:lle

medium_Plane1

Kuva: FINAVIA

Finavian lennonvarmistusliiketoiminta eriytetään omaan yhtiöönsä. Uuden yhtiön nimi on Air Navigation Services Finland Oy (ANS Finland) ja se käynnistää toimintansa 1.4.2017.

Lähtökohtina valmistelussa ovat lennonvarmistuksen toimintaympäristön murros ja pyrkimys nykyistä tehokkaampaan lentoliikenteen palveluiden tuotantoon. Tavoitteena on varmistaa, että Suomen lentoliikenteen kustannusrakenne säilyy kilpailukykyisenä myös tulevaisuudessa.

Finavian lennonvarmistusliiketoimintaan liittyvä henkilöstö, noin 400 henkilöä, siirtyy ANS Finlandin palvelukseen vanhoina työntekijöinä.

Finavian yhtiökokous on hyväksynyt järjestelyn 17.3.2017.

“Eurooppalainen lennonvarmistus on voimakkaassa murroksessa, mihin myös Suomessa on vastattava. Lentoasemayhtiön ja lennonvarmistusyhtiön eriyttäminen toisistaan selkiyttää lentoliikenteen palveluiden tuottamisen rakenteita ja on linjassa eurooppalaisen kehityksen kanssa. Tavoitteena on parantaa suomalaisen lentoliikenteen kilpailukykyä ja kustannustehokkuutta kehittämällä lennonvarmistuksesta omassa yhtiössään kannattavaa liiketoimintaa”, sanoo Finavian toimitusjohtaja Kari Savolainen .

ANS Finland tuottaa 1.4.2017 alkaen Suomessa lentoreittipalvelun sekä lähi- ja lähestymislennonjohtopalvelut lentoasemille. Lisäksi uusi yhtiö vastaa lennonvarmistustekniikan palveluiden tuottamisesta. Lentoreittipalvelut sisältävät Suomen aluelennonjohdon, ilmatilan hallinnan, lentopelastuksen sekä lentoliikennevirtojen säätelyn.

Lennonvarmistuspalveluiden yhtiöittäminen toteutetaan niin, että lentoliikenteen palvelut jatkuvat muutostilanteessa häiriöttömästi lentoyhtiöiden, matkustajien, valtionilmailun ja muiden sidosryhmien näkökulmasta.

Oppilaitos Avia Collegen lennonvarmistuskoulutuksen osat siirtyvät järjestelyssä ANS Finlandille.

”Lennonvarmistuspalveluiden yhtiöittäminen mahdollistaa tulevaisuudessa lentoasemille sen, että ne voisivat kilpailuttaa lähi- ja lähestymislennonjohtopalveluiden tuottajan. Näin on tehty tai ollaan tekemässä muun muassa Norjassa ja Ruotsissa. Lisäksi EU edistää lennonvarmistuspalveluiden avaamista kilpailulle ja eri maiden palveluntuottajien yhteistyön lisäämistä. Järjestely antaa entistä paremmat mahdollisuudet vahvistaa Suomen vahvaa asemaa lentoliikenteen kansainvälisessä kehityksessä”, Savolainen toteaa.

Finavian lennonvarmistusliiketoiminnan siirtyminen ANS Finlandille toteutetaan liiketoimintakaupassa, jonka arvo on n. 15,5 miljoonaa euroa, josta 8,3 miljoonaa euroa perustuu Finavian osinkona valtiolle jakamiin lennonvarmistusyhtiön osakkeisiin.

ANS Finlandin toimitusjohtajana 1.4.2017 alkaen toimii Finavian nykyinen lennonvarmistusliiketoiminnan johtaja Raine Luojus.

”ANS Finlandille siirtyvillä lentoreittipalvelumaksuilla (En Route Charges) rahoitetaan tuotekokonaisuuteen kuuluvat järjestelmät ja palvelut. Tavoitteena on, että yhtiöittämisen jälkeen Suomeen syntyisi lennonvarmistuksen palvelumarkkina, jolloin myös palvelujen hinnat määräytyisivät markkinaehtoisesti. Olemme viimeisiä Euroopan maita joissa lennonvarmistus on vielä toiminut yhdessä lentoasematoiminnan kanssa,” kertoo Raine Luojus .

ANS Finland toimii itsenäisenä ja Finaviasta täysin erillisenä valtionyhtiönä liikenne- ja viestintäministeriön omistajaohjauksessa. Finavian omistajaohjaus siirtyy valtioneuvoston linjauksen mukaisesti 1.4. alkaen valtioneuvoston kansliaan.

Finavian kannattavuus vahvistui ennätystasolle 2016

459603_373768309310153_720974928_o

Finavia-konsernin liikevaihto ja kannattavuus vahvistuivat kaikkien aikojen ennätykseen vuonna 2016. Konsernin liikevaihto kasvoi vauhdikkaasti (+7,9 %) ja oli 380,9 miljoonaa euroa (2015: 353,1 M€). Myös yhtiön kannattavuus parani edelleen. Yhtiön vertailukelpoinen käyttökate ilman kertaeriä kasvoi (+9,6 %) 114,8 miljoonaan euroon (104,8 M€). Vertailukelpoinen liikevoitto ilman kertaeriä oli 55,1 miljoonaa euroa (55,7 meur), vaikka yhtiön investointiohjelma kasvatti poistoja 59,7 miljoonaan euroon (49,1 M€).

Lentoliikenteen kasvun lisäksi Finavian liikevaihtoa kasvattivat Helsinki-Vantaan kaupallisten palveluiden menestyminen sekä tytäryhtiöiden Airpron ja LAK:n liiketoiminnan kasvu. Liikevaihdon kasvu kiihtyi vuoden viimeisellä neljänneksellä muun muassa Lapin vahvan matkailusesongin vuoksi.

Matkustajamäärät Finavian lentoasemilla kohosivat (+3,5 %) uuteen ennätykseen vuonna 2016. Finavian lentoasemilla oli vuonna 2016 yhteensä 20,8 miljoonaa matkustajaa. Helsinki-Vantaalla matkustajia oli 17,2 miljoonaa.

“Vuosi oli erinomainen, sillä Finavian kannattavuus nousi vuonna 2016 kaikkien aikojen parhaaksi. Yhtiön voimakas panostus myyntityöhön näkyy uusien lentoreittien syntymisessä Suomeen ja liikevaihtomme vauhdikkaana kasvuna. Samalla olemme pitäneet kulumme tiukasti kurissa, mikä ilmenee liiketoimintamme kannattavuuden vahvana parantumisena. Olemme edelleen voineet pitää hintamme lentoyhtiöille alhaisina, mikä tukee vahvasti Suomessa operoivien lentoyhtiöiden kilpailukykyä. Voi sanoa, että suorituksemme on ollut maailmanluokkaa samalla, kun kilpailu on entistä tiukempaa lentoasemayhtiöiden välillä”, sanoo Finavian toimitusjohtaja Kari Savolainen .

Finavia on toteuttanut vuosina 2014-2016 noin 100 miljoonan euron investointiohjelman alueellisilla lentoasemillaan. Lisäksi vuonna 2014 käynnistetty Helsinki-Vantaan 900 miljoonan euron mittava kehitysohjelma on edennyt suunnitellusti. Vuonna 2016 Finavian investoinnit nousivat yhteensä 182,8 miljoonaan euroon.

”Lapissa tehdyt isot investointimme ajoittuivat juuri oikeaan aikaan ennen Lapin matkailun buumin vauhdittumista. Myös Helsinki-Vantaan kehitysohjelman eteneminen on kriittistä Suomen lentoliikenteen kilpailukyvyn säilymiselle. Vahva tulos antaa meille mahdollisuuden jatkaa palveluidemme määrätietoista kehittämistä ja lentoyhtiö- ja matkustaja-asiakkaidemme entistä parempaa palvelemista. Matkustajien tyytyväisyys palveluitamme kohtaan parantui entisestään viime vuonna niin Helsinki-Vantaalla kuin lentoasemaverkostossakin”, Savolainen toteaa.

Finavia valmistelee parhaillaan lennonvarmistusliiketoiminnan yhtiöittämistä Suomen hallituksen talouspoliittisen ministerivaliokunnan joulukuussa 2016 tekemän linjauksen mukaisesti. Yhtiö tiedottaa hankkeen etenemisestä kevään aikana tarkemmin.

Tässä tiedotteessa kuvatut talousluvut perustuvat tilintarkastamattomiin ennakkotietoihin Finavian vuoden 2016 tuloksesta. Finavia julkaisee varsinaiset tilinpäätöstietonsa kokonaisuudessaan viikolla 10.

Helsinki ja Lappi vetivät Finavian lentoasemaverkoston uuteen matkustajaennätykseen

finavia-750x498

Matkustajamäärät Finavian lentoasemilla kohosivat kaikkien aikojen ennätykseen vuonna 2016. Nousua nähtiin matkailun kasvun imussa niin kotimaan liikenteessä kuin kansainvälisessä lentomatkustuksessa. Yhä useampi kiinalaismatkustaja valitsee Suomen matkakohteekseen.

Finavian lentoasemilla oli vuonna 2016 yhteensä 20 786 846 matkustajaa (20 083 297 vuonna 2015), mikä oli 3,5 % viimevuotista enemmän. Kotimaan lennoilla lensi 26 % ja kansainvälisillä lennoilla 74 % matkustajista. Uuteen matkustajaennätykseen ylsivät Helsinki-Vantaa (17,2 miljoonaa) ja Rovaniemi (490 000 tuhatta).

Vuoden 2016 viimeisellä neljänneksellä kaikilla lentoasemalla matkustajia oli yhteensä 5 256 244 (5 057 573 matkustajaa 10–12/2015). Edellisvuoden loka−joulukuuhun verrattuna kasvua oli 3,9 %.

Suosituimmat Euroopan matkakohteet Suomesta olivat Tukholma, Lontoo, Kööpenhamina, Amsterdam, Frankfurt, Munich, Paris, Berlin, Oslo ja Riika. Top 10 kaukokohdetta olivat Tokyo, Bangkok, Hong Kong, Seoul, New York, Shanghai, Osaka, Beijing, Singapore ja Nagoya.

Matkustus Yhdysvaltoihin lisääntyi huikeat 23,4 %. Helsinki-Miami reitillä matkusti viime vuonna yhteensä 71 117 matkustajaa (28 639 vuonna 2015), kasvua edellisvuoteen oli 148,3 %. Matkustajamäärä kasvoi myös Chicagoon 86,8 % (50 107 matkustajaa).

Kansainvälinen lentomatkustus kasvoi vahvasti loppuvuotta kohti

Kansainvälisessä lentoliikenteessä matkustajamäärä nousi vuoden 2016 aikana 3,6 % ja oli 15,4 miljoonaa (14,9).

Helsinki-Vantaan lentoaseman koko vuoden matkustajamäärä nousi 4,6 % edellisvuoteen verrattuna ja oli joulukuun lopulla 17,2 (16,4) miljoonaa. Helsinki-Vantaalla oli siis uusia matkustajia saman verran kuin Helsingissä ja Jyväskylässä on yhteensä asukkaita. Lentoaseman matkustajamäärä kasvoi vahvasti erityisesti joulukuussa, jolloin kasvua oli peräti 8,5 %.

Loka−joulukuussa Helsinki-Vantaan kautta kulki 4,2 miljoonaa matkustajaa. Nousua viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna oli 5,7 %.

Helsinki-Vantaan kansainvälisten matkustajien määrä vuonna 2016 nousi 4,9 % ja kotimaan matkustuksessa nähtiin nousua 3,4 %. Kotimaan kasvusta suurin osa tulee kansainvälisiltä lennoilta Lapin reiteille vaihtavista matkustajista.

Vaihtomatkustajien määrä Helsinki-Vantaalla kasvoi ollen 2,7 miljoonaa (2,6). Eniten kasvoi kiinalaisten matkustajien määrä, 7,5 %. Kokonaisuudessaan Aasiasta Suomeen suuntautuva matkustus kasvoi 4,7 %.

– Lentoliikenteen kysyntä on edelleen hyvässä nosteessa ja me olemme vahvasti kasvussa mukana, mistä kertoo ennätyksellinen matkustajamäärä. Meille merkittävä askel asemamme vahvistamisessa oli muun muassa Qatar Airwaysin tulo Suomeen syksyllä. Myös Lapin taika näkyy lentoliikenteen luvuissa, ja erityisesti kiinalaiset valitsevat yhä useammin Suomen matkakohteekseen, toteaa johtaja Joni Sundelin .

Kotimaan matkustajamäärät lähteneet nousuun kansainvälisen vaihtoliikenteen ansiosta

Vuonna 2016 kotimaan lentoliikenteen matkustajamäärä nousi 3,3 % ja matkustajia oli 5,4 miljoonaa (5,2). Neljännellä vuosineljänneksellä kotimaan matkustajamäärät nousivat 1,2 % edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

Lapin tenho vahvistui edelleen ja isoilla matkailulentoasemilla (Ivalo, Kuusamo, Rovaniemi ja Kittilä) liikenne kasvoi hyvin jo toista vuotta yltäen ennätykseen 1 085 464 (1 006 958). Kansainvälisten matkustajien määrä nousi Lapissa yli 22,7 % (276 165).

– Kotimaan lentoliikenteen vahvin kasvu tulee kansainvälisiltä reiteiltä Lapin liikenteeseen vaihtavista matkustajista. Myös suorat yhteydet Euroopasta Lappiin nostivat alueen saavutettavuuden ja matkustajamäärät uudelle tasolle. Samaan aikaan kasvukeskuksissa sijaitsevat vilkasliikenteiset lentoasemat saivat lisää matkustajia. Hyvää kasvua nähtiin tänä vuonna Oulun ja Vaasan kotimaan matkailussa. Lentoliikenteelle on kysyntää erityisesti pidemmillä matkoilla, kun taas lyhyemmillä etäisyyksillä muiden liikennemuotojen kilpailukyvyn parantuminen näkyy useiden lentoasemien matkustajamäärissä, Sundelin toteaa.

Kaupallisen liikenneilmailun laskeutumisten määrä laski edelleen viime vuonna 110 952 operaatioon, mikä oli 2,1 % edellisvuotta vähemmän. Matkustajamäärät eivät ole vähentyneet suhteutettuna laskeutuneiden koneiden määrään, mikä tarkoittaa että lentoliikenne tehostuu jatkuvasti lentokoneiden korkeiden täyttöasteiden sekä koneiden kasvaneen koon vuoksi.

Talouspoliittinen ministerivaliokunta puoltaa Finavian lennonvarmistustoiminnan yhtiöittämistä

finavia1

Kuva: Finavia

Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta puoltaa liikenne- ja viestintäministeriön esitystä, jonka mukaan Finavia Oyj:n lennonvarmistustoiminta eriytetään omaksi erityistehtäväyhtiöksi vuoden 2017 kevään aikana. Yhtiö vastaisi Suomen aluelennonjohdosta ja lähi- ja lähestymislennonjohdon palveluista.

Talouspoliittinen ministerivaliokunta käsitteli lennonvarmistustoiminnan yhtiöittämistä 20. joulukuuta 2016.

Kokonaan valtion omistama yhtiö vastaisi jatkossa nyt Finavia Oyj:n vastuulla olevista lennonvarmistukseen liittyvistä erityistehtävistä, kuten ilmatilan hallinnasta, aluevalvonnasta, palveluista valtion ilmailulle ja lentopelastuspalvelusta.

Yhtiöön siirtyisi valtakunnallisen lentoreittipalvelun tuottamiseksi vaadittavat järjestelmät, kuten lennonjohtojärjestelmä, tutkat ja puheyhteysjärjestelmät. Lentoasemien lennonvarmistuslaitteet, esimerkiksi lennonjohtotornit varusteineen, jäisivät edelleen Finavialle.

– Lennonvarmistus hoidetaan jo nyt yhtiömuotoisena toimintana Finaviassa eli palvelun tuottamismalli ei muutu. Lennonvarmistusliiketoiminnan eriyttämisellä omaksi yhtiökseen valmistaudutaan toimialan muutoksiin Euroopassa ja Suomessa, taustoittaa liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner.

– Alan kansainvälistyminen sekä tekninen kehitys tulevat muokkaamaan toimialaa voimakkaasti. Tulevaisuudessa esimerkiksi etätornit mahdollistavat sen, että lentoaseman operatiiviset lennonvarmistuspalvelut voidaan hoitaa keskitetystä etälennonjohdosta. Itsenäisenä osakeyhtiönä lennonvarmistusyhtiö voi paremmin vastata muuttuvan toimintaympäristön haasteisiin sekä sen tarjoamiin uusiin liiketoimintamahdollisuuksiin, ministeri Berner jatkaa.

Yhtiöittämisen tavoitteena on myös parantaa lennonvarmistusliiketoiminnan taloudellista tehokkuutta ja kannattavuutta sekä toiminnan ja hinnoittelun läpinäkyvyyttä.

Kaikki henkilöt, jotka työskentelevät Finavia Oyj:n lennonvarmistusliiketoiminnan palveluksessa siirtyvät perustettavan yhtiöön ns. vanhoina työntekijöinä.

Yhtiöittämisen yhteydessä huolehditaan, että lennonvarmistuspalveluiden laatu ja saatavuus eivät vaarannu.

Valtion kokonaan omistaman perustettavan erityistehtäväyhtiön omistajaohjaus on liikenne- ja viestintäministeriön vastuulla.

Miljoona, miljoona, miljoona matkustajaa: Finavian vuosi päättyy ennätyslukemiin!

acb38e05b1ae43b7_800x800ar

Oulun lentoaseman päällikkö Liisa Sallinen ja lentoaseman vuoden miljoonas matkustaja Anna-Maria Virtanen

Merkittäviä matkustajaennätyksiä tehdään vuonna 2016 niin kansainvälisen liikenteen ansiosta kehittyvällä Helsinki-Vantaalla, liikematkustajien suosimassa Oulussa kuin turismin nosteessa kasvavilla Lapin lentoasemilla.

Matkustajamäärät Finavia lentoasemilla nousevat tänä vuonna ennätyksellisiksi. Vahvasti kasvaneella Helsinki-Vantaan lentoasemalla päästään ensimmäistä kertaa sen 64-vuotisen olemassa olon aikana yli 17 miljoonaan matkustajaan, joista merkittävä osa on Finavialle strategisesti tärkeitä kansainvälisiä vaihtomatkustajia.

Suomen oloissa huomattava miljoonan matkustajan raja ylittyy puolestaan Oulun lentoasemalla sekä Lapin kentillä yhteenlaskettuna.

”Ennätystuloksia ei synny ilman kovaa työtä. Sitä olemme tehneet ennen kaikkea yhdessä lentoyhtiöasiakkaidemme sekä henkilöstömme kanssa. Isossa roolissa on myös monien eri toimijoiden kanssa Suomen matkailun edistämiseksi tehty työ. Suomen kasvanut vetovoima matkailukohteena näkyy erityisen selvästi Lapin luvuissa. Kiitos kuuluu myös kaikille matkustajillemme, jotka olette kulkeneet lentoasemiemme kautta. ”, Finavian toimitusjohtaja Kari Savolainen sanoo.

Helsinki-Vantaa kasvaa kansainvälisen lentoliikenteen solmukohtana

Helsinki-Vantaan lentoaseman yli 17 miljoonaa matkustajaa kertovat vahvasta ja Finavian strategian mukaisesta kasvusta Euroopan ja Aasian välisenä solmukohtana. Kasvua ovat ruokkineet osaltaan uudet lentoyhtiöt ja reitit. Helsinki-Vantaalta on nyt yhteensä 135 suoraa lentokohdetta. Kesällä 2016 Helsinki-Vantaasta tuli Euroopan suurin lentoasema Japanin-reittien määrässä mitattuna, kun reitti Fukuokaan avautui. Muita merkittäviä kaukoliikenteen avauksia tänä vuonna ovat olleet suorat reitit Qatarin Dohaan, Yhdysvaltojen Miamiin ja Kiinan Guangzhouhun. Vaihtoliikenteen kasvun myötä myös Euroopan lentotarjonta on vahvistunut entisestään.

”Laajentamisen lisäksi panostamme palveluiden kehittämiseen. Sykähdyttävä asiakaskokemus tuo matkustajan toistekin lentoasemalle ja saa hänet suosittelemaan kenttää myös muille, mikä on äärimmäisen tärkeää erityisesti vaihtomatkustajista kilpailevalle Helsinki-Vantaalle. Myös tämä työ on tuottanut hedelmää. Useat kansainväliset tahot ovat tänäkin vuonna antaneet tunnustusta lentoaseman hyvistä palveluista”, Savolainen sanoo.

Oulun lentoasema palaa miljoonaluokkaan

Torstaina 15.12. Oulussa otetaan juhlavasti vastaan vuoden miljoonas matkustaja. Suomen toiseksi vilkkaimpana lentoasemana tunnettu Oulun lentoasema palaa näin miljoonakerhoon, johon se ylsi edellisen kerran vuonna 2012. Miljoonan matkustajan rajapyykki saavutettiin tuolloin Oulussa ensimmäistä kertaa.

Lentoliikenteen tärkeyttä Oulun alueen elinkeinoelämälle kuvastaa se, että Oulun lentoaseman matkustajista merkittävä osa on liikematkustajia. Vuoden 2014 matkustajakokemusta parantaneiden uudistusten jälkeen Oulun lentoasema on arvioitu toistuvasti parhaiden lentoasemien joukkoon erinomaisella asiakastyytyväisyydellä.

Lapin matkailuelinkeinot korjaavat yhteistyön satoa

Lapin matkailun suosio on vuonna 2016 noussut edelleen. Lapissa alueellinen yhteistyö kantaa hedelmää, ja houkuttelevan matkailutuotteen lisäksi kasvua ovat ruokkineet uudet reittiavaukset. Tällä talvikaudella Lappiin lennetään yhteensä kahdeksan suoraa kansainvälistä reittiä Britanniasta, Saksasta ja Sveitsistä.

”Jos kasvulle etsii vertauskuvia, voidaan lämmittävän rakovalkean sijaan puhua jo kunnon roihusta. Lapin lentojen määrät ovat tänä talvena ennätysluokkaa. Koska kansainvälisillä tilaus- ja reittilennoilla on suuri merkitys alueen lentoasemille ja matkailuelinkeinolle, Finavian tavoitteena on määrätietoisesti kasvattaa lentoliikennettä Lapissa. Miljoonan matkustajan rajapyykin saavuttaminen asettaa myös riman sopivalle korkeudelle ensi vuodelle, kun tavoittelemme kumppaneidemme kanssa uutta ennätystä”, Kari Savolainen kuvailee.

Lapin supertalvi käynnistyi: Joulukuussa liki tuhannen lentokoneen rynnistys pohjoiseen!

a96ec27823fcfeed_800x800ar

Talvikauden huikea reittisesonki Finavian lentoasemilla Lapissa alkoi, kun tämän talven ensimmäiset suorat kansainväliset reittilennot Euroopasta Kittilään ja Rovaniemelle avattiin 2. joulukuuta.

Finavian ja Lapin matkailun kannalta voidaan puhua oikeasta supertalvesta, jonka aloitti Norwegianin ensilento Lontoon ja Rovaniemen välillä. Heti perään starttasivat Monarchin koneet Manchesterista ja Lontoosta Kittilään. Lisäksi tulossa on uusia reittejä Germanialta ja Lufthansalta, joka viime talven hyvien kokemuksien jälkeen lisäsi lentoja Lappiin merkittävästi.

Lentojen määrät ovat tänä talvena ennätysluokkaa. Pelkästään joulukuussa Lappiin lentää 48 suoraa reittilentoa Britanniasta, Saksasta ja Sveitsistä. Joulukuun charter-listoille on merkitty yhteensä 503 tilauslentoa, jotka saapuvat Lappiin pääosin Britanniasta. Kotimaan lentoja Lapin kentille on luvassa joulukuussa yhteensä 401 kappaletta.

– Yhteen laskettuna Lappiin tulee joulukuussa liki tuhat lentoa. Se on iso määrä. Koneissa on joukoittain innokkaita matkustajia valmiina nauttimaan pohjoisen upeista matkailutuotteista. Meidän ja matkailualan tiivis yhteistyö tuottaa nyt tulosta, toteaa johtaja  Joni Sundelin Finaviasta.

Kansainvälisillä tilaus- ja reittilennoilla on suuri merkitys Lapin lentoasemille. Siksi Finavian tavoitteena on määrätietoisesti kasvattaa lentoliikennettä Lapissa. Kansainvälinen liikenne parantaa kotimaan liikenteen toimintaedellytyksiä, kun lentoasemien käyttäjämäärät kasvavat.

b88a41a9dabe8fc9_800x800ar

Monarchin koneita Kittilän lentoasemalla 2.12.2016.

Onko supertalvi vasta alkua?

Yhteistyössä on voimaa. Esimerkiksi Lontoo-Rovaniemi-reitin aikaansaamisessa Finavian kanssa ovat olleet mukana Visit Rovaniemi sekä Visit Finland.

– Rovaniemellä, joulupukin virallisessa kotikaupungissa, matkailukausi näyttää nyt erinomaisen hyvältä. Uuden Lontoon-reitin kohdalla näemme paljon mahdollisuuksia, koska Britannia on tärkeä markkina paitsi joulukaudella, myös läpi koko talven. Olemme tyytyväisiä hyvään yhteistyöhön, jota on tehty Visit Finlandin ja Finavian kanssa, toteaa Visit Rovaniemen toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen .

Kittilän alueella reittiyhteyksien hankkimisessa on tehty yhteistyötä Visit Finlandin sekä Levin ja Ylläksen alueen matkailutoimijoiden kanssa. Ivalon lentoaseman reittikehitystä ovat lisäksi tukeneet Inari-Saariselän matkailutoimijat. Kokonaisuutena Lappi on herättänyt nyt monen lentoyhtiön huomion.

– Alkava supertalvi on kaikesta päätellen vasta alkua. Seuraavaksi Lapilla on hyvät edellytykset saada runsaasti kiinalaismatkailijoita, kun paikallisen matkatoimiston Alitripin laajat suunnitelmat pääsevät vauhtiin. Tänä talvena he tuovat Lapin lentoasemillemme tuhansia kiinalaismatkustajia Helsinki-Vantaan kautta ja ensi talven osalta määrä on jo moninkertainen, Sundelin iloitsee.

Näin Finavia panostaa reittikehitykseen

Tarjolla olevien lentoyhteyksien määrä ja reititys ovat usean tekijän summa. Toimivat lentoyhteydet pohjautuvat riittävään kysyntään, joka syntyy esimerkiksi matkailun tai elinkeinoelämän tarpeista. Matkailutoimijoilla onkin merkittävä rooli alueiden houkuttelevuuden edistämisessä. Alhaisen kysynnän reitit eivät ole lentoyhtiöille riittävän kannattavia.

– Finaviassa teemme omalta osaltamme kovasti töitä kattavan reittivalikoiman eteen ja markkinoimme lentoasemiamme maailmalla tiuhaan. Lentoasemaverkostomme on kansainvälisestikin vertailtuna hyvätasoinen, hinnoittelupolitiikkamme on lentoyhtiöille varsin kilpailukykyinen ja pystymme tarjoamaan heille houkuttelevia aloituspaketteja eri reittivaihtoehdoille, Sundelin toteaa.

Talvikauden 2016-2017 kansainväliset reittilennot Lappiin:

Norwegian: Lontoo-Rovaniemi
Monarch : Lontoo-Kittilä, Manchester-Kittilä
Lufthansa : München-Kittilä, Frankfurt-Ivalo
Germania : Berliini-Rovaniemi, Düsseldorf-Kittilä, Zürich-Rovaniemi